ROM xcoom_ Diamond_ Full_ ROM_ v. 7

• 29 Odpowiedzi
  • 4675 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ROM xcoom_ Diamond_ Full_ ROM_ v. 7
« dnia: Styczeń 14, 2009, 18:12:07 »
Witam!

Mam małe :) pytanie do posiadaczy w/w rom'u: jak on się sprawuje ?

A tak ogólnie dlaczego tak cicho jest na temat pracy kolegi Xcoom'a?
Wer. 6 romu który zrobił jest naprawdę całkiem fajna i stabilna  :ok:

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: ROM xcoom_ Diamond_ Full_ ROM_ v. 7
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2009, 18:48:17 »

a widziałeś gdzieś tu na forum, aby sam autor informował ludzi o swoim dziele? Bo ja jakoś nie trafiłem na "wypieki" tego użytkownika opisane w którymś z wątków, a w ciemno instalować na dobrą sprawę, nie wiadomo co - raczej nikomu się nie chce  :P A wystarczy przecież krótkie info od autora, co ugotował, czym rom jest jakoś przerobiony, czy ma zainstalowane jakieś programy poza tym, co od HTC wyszło.

Koledzy np. qsqa, lovelasik - piszą w swoich tematach, o swoich romach, i tych romów ludzie używają. Ale to tylko moje zdanie  :O~

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2009, 19:03:54 »
W skrócie jest to przegotowany rom lowelaska.
Gotowałem go dla siebie, a że już go miałem umieściłem go dla innych na swoim chomiku.
Lowelasik udostępnił swoja kuchnię więc uważałem że każdy może sobie taki rom ugotować i nie widziałem potrzeby zakładania oddzielnego wątku.

Więcej o romie tutaj http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Diamond+ROM

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2009, 21:05:02 »

[/quote]
 :ok: naprawdę dobry romik, testowałem naście romów .. stabilny szybki , godny polecenia, Mam z radiem 23 przy małym uzywaniu diamondzika  bateryjka trzyma 3 dni , dla mnie spoko, polecam.
 Szacun dla kolegi Xcooma  :ok: :grin:

*

Offline su27

• 36
  • Sprzęt: G1/Dwang 1.13
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:49:01 »
ROM bardzo szybki, sprawnie działający htcextfun i bardzo ładnie zorganizowany folder programy (skrypt cir.mscr). W pewnym momencie przestało mi działać slide2answer+kurtyna ale po przeinstalowaniu działa bez zarzutu. Problem z Operą (build 15202) - nie lubi trybu landscape. Polecam jako rom przejściowy dopóki nie pojawi się pełny polski 2.03.

EDIT: Problem z Operą rozwiązał się sam po zainstalowaniu poprawki HTC i skalibrowaniu G-sensora. Polecam ten ROM. Chyba przy nim zostanę dopóki nie pojawi się coś zupełnie nowego (2.05?).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 01:56:01 wysłana przez su27 »

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2009, 09:14:01 »
Witam wszystkich,
Krótkie pytanie: Czy ten rom posiada moduł do obsługi wybierania głosowego?
pozdrawiam

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2009, 09:27:16 »
Witam wszystkich,
pozdrawiam
Nie posiada

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2009, 09:39:14 »
Wielkie dzięki za szybkie info.
pozdrawiam

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2009, 11:06:44 »
Rzeczywiście bardzo dobry ROM.
Z "dziwnych objawów"
- czasami po przejsciu z taba 'Historia połączen' pozostaje napis na ekranie, np. na tabie domowym. Wowczas naklada sie na date i nazwe operatora
- dwa razy mialem dziwny zwis telefonu - po rozlaczonej rozmowie ekran zamarl, potem zamienil sie na bialo i tak pozostal. Naprawa przez SR
- w trybie standby trzyma rzeczywiscie dlugo (wlaczony bez rozmow ponad 4 dni!). Natomiast szczegolnie drugiego i pozniejszych dni rozmowa potrafi mu zabrac 15-20% mocy! Generalnie przy rozmowach szybko sie wypala (jade na RADIO 25).
- czasami, wrecz "losowo" przeskakuje z trybu GSM w 3G. z uporem utrzymuje GSM a on jakby sie uparl:)

Natomiast:
- szybki i bardzo ladny. Lubie standardowa skorke Black z kafelkami
- kurtynki dzialaja bezproblemowo i przede wszystkim sa "na wejsciu"
- dobrze urzadzone menu - brawo za skrypy porzadkujacy!

Powiem tak: coraz bardziej lamie sie nad sprzedaza mojego Diamondzika...Bo to juz nie telefon i jeszcze nie komputer...:) Cala poczta, notatki, kalendarze, przypominajki mam na laptopie i sluzbowej Nokii. W tym momencie gadgety Doamonda sa dla mnie lekko na wyrost. Stad chcialem znalezc taki ROM, ktory bedzie tym "ostatnim". telefon bede wykorzystywal jak telefon i nic wiecej - GPS mam osobnego:) I jak na razie jest to ten ROMik. Przetestowalem wszystkie ROMy qsqa, ugotowalem pare sztuk:), przetestowalem loveelassika (+ gotowanie), ba - "nawet przez niektorych wychwaalaanego pod niego Duttyego. I ten XCOOM v7 jest debeściak:)
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2009, 20:29:28 »
xcoom a jeszcze może info gdzie ta tajemnicza kuchnia lovelasika jest ??

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2009, 21:19:53 »
xcoom a jeszcze może info gdzie ta tajemnicza kuchnia lovelasika jest ??
kuchenka w pierwszym poscie romu lovelasika + dodatkowe programy + tweaki ogolnie dostepne na xda
Po wgraniu romu zalecany jest HR w momencie kalibracji, inaczej pojawiają sie kwiatki

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2009, 22:26:01 »
zakochałem sie w  tym romku ;)
dla "nieposiadaczy chomikow"
http://rapidshare.com/files/184526061/xcoom_Diamond_Full_ROM_v.7.zip

mam nadzieje ze kucharz nie bedzie mial za zle
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 23:10:01 wysłana przez bartula »
SDTV team

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2009, 22:55:34 »

EDIT: Problem z Operą rozwiązał się sam po zainstalowaniu poprawki HTC i skalibrowaniu G-sensora. Polecam ten ROM. Chyba przy nim zostanę dopóki nie pojawi się coś zupełnie nowego (2.05?).

Kolego su27 co to za poprawka HTC i kalibrowanie g-sensora. Napisz proszę coś więcej co, jak i z kąd ? :) Trochę mnie Opera  :mad: , ale nie znalazłem czegoś do naprawy. :(

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 16, 2009, 23:12:10 »
Tez mi sie podoba ten ROM.
Znalazłem narazie jednego buga - przy OPERZE jak się obruci ekra a następnie wróci spowrotem do pionu to włacza sie dialer

*

Offline su27

• 36
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 16, 2009, 23:52:55 »

Kolego su27 co to za poprawka HTC i kalibrowanie g-sensora. Napisz proszę coś więcej co, jak i z kąd ? :) Trochę mnie Opera  :mad: , ale nie znalazłem czegoś do naprawy. :(

Do pobrania tutaj. Doinstalowuje programik do kalibracji G-sensora. Po kalibracji problemy ustąpiły.

*

Offline kasprzak

• *
  • 80
    • pawelkasprzak.com
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2009, 03:59:17 »
Witam!

Mam małe :) pytanie do posiadaczy w/w rom'u: jak on się sprawuje ?

Nie mam dużego doświadczenia w ROMach, bo Diamonda mam od tygodnia i to był mój pierwszy wgrany ROM razem z radiem 1.08.25.20. Wcześniej miałem tylko język angielski, brak przydatnych funkcji, które są doinstalowane w paczce. Może niedługo zacznę coś sam kombinować, jednak póki się nie zaznajomi z tematem, myślę, że to dobra opcja, mimo, że tu jest podane pod nos wszystko - tweaki, tricki itp.

Bateria na tym romie? Cóż, kupując Diamonda, wiedziałem, że baterie nie trzymają 2 tygodnie, bo to nie Nokia 6310, a na tym romie przy zabawie, wylaczonym 3G...1,5 dnia wytrzymał.
Pozdrawiam,
kasprzak
Windows: 1.66.479.2 + PL / Android: MDJ FroYo HD v4.3 (Kernel: MDJ S7.5HD)
Radio ROM : 2.10.50.08_2

*

Offline Back

• 12
    • B-A-C-K
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2009, 11:28:41 »
Witam wszystkich,
pozdrawiam
Nie posiada

Witam,
Czy jest mozliwosc dogrania tej funkcji - jesli tak to w jaki sposob?

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 18, 2009, 18:22:18 »
mam pytanie czy jest mozliwa zmiana Klikamy na telefon pokazuje sie nam klawiaura i w dolnym lewym rogu jest połączenie wizyj. chciabym aby bylo tam kontaty jest mozliwe to??

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 18, 2009, 19:04:23 »
Witam wszystkich,
pozdrawiam
Nie posiada

Witam,

szukaj np ceberon voice comander np na xda-dev :)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 18, 2009, 21:58:50 »
Świetny rom. Już nie szukam innych.

*

Offline Back

• 12
    • B-A-C-K
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 18, 2009, 22:30:12 »
Witam wszystkich,
pozdrawiam
Nie posiada

Witam,

szukaj np ceberon voice comander np na xda-dev :)

Dzieki – faktycznie pomoglo.
Zgadzam się z poprzednikiem – ROM jest bardzo dobry – niczego wiecej (na razie) mi nie potrzeba.
Pozdrawiam @ll

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2009, 18:37:39 »
Rom jest świetny jak wszystkie twoje romy xcoom. Mam jednak mały problem. Zamiast układu QWERTY co jakiś czas zmienia mi się na klawiaturę windowsa. Można coś z tym zrobić?

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 19, 2009, 18:50:22 »
Rom jest świetny jak wszystkie twoje romy xcoom. Mam jednak mały problem. Zamiast układu QWERTY co jakiś czas zmienia mi się na klawiaturę windowsa. Można coś z tym zrobić?

Można..."Problem" bierze się z stąd, że xcoom w lubi żeby Diament sam zmieniał klawiaturę w zalezności od tego czy rysik jest w obudowie, czy jest wyciągnięty.
Żeby to zlikwidować to najłatwiej wywal z folderu autostart program/skrót  HTC extfun.

Ja tak zrobiłem bo korzystam z spbkeyboard :)

Przy okazji kilka spostrzeżeń:
- Rom jest szybki (tf3d jedno z najszybszych)
- jest bardzo stabilny, choć raz przy podłączeniu do kompa wywaliło mi niebieski ekran na XP z komunikatem coś-tam-z-pamięcią-ram
- nie jest przeładowany programami choć niczego mu nie brakuje (ja dodałem własną klawiaturę, usunąłem HTCExtFun, wrzuciłem do autostartu vistahide battery, wróciłem jego poprawką do standartowych kontaków, a na koniec wrzuciłem fabliv-action-screen) już ilość wrzuconych dodatków nieźle świadczy o romie który nadal jest szybki!
- jedyną jego wadą jest prądożerność - u mnie na radiu 1.08.25.08 potrafi w ciągu trzech godzin zeżreć 6% - choc raczej to wada radia.
- mnie drażni kurtynka (korzystam z auto ściemniania ekranu), której nie umiem usunąć nie instalując programów do edycji rejestru (a tekiego w romie nie ma)

PS: XCOOM jakie radio byś polecił do swojego wypieku? Musi byc dobry GPS (codziennie korzystam) no i jak najdłuższe czuwanie czyli marzenie każdego z nas :O~
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 19:11:28 wysłana przez piozus »
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 19, 2009, 21:12:04 »
- mnie drażni kurtynka (korzystam z auto ściemniania ekranu), której nie umiem usunąć nie instalując programów do edycji rejestru (a tekiego w romie nie ma)

PS: XCOOM jakie radio byś polecił do swojego wypieku? Musi byc dobry GPS (codziennie korzystam) no i jak najdłuższe czuwanie czyli marzenie każdego z nas :O~
Do edycji rejestru - oczywiście że jest program do edycji rejestru - nazywa sie FdcTask Manager(task Manager) i potrafi o wiele więcej niż edycja rejestru (trzeba w nim włączyć zakładkę RegEdit). Co do radia ja mam 1.08.25.20, ale prawie zawsze mam dostęp do ładowarki, więc nigdy nie testowałem długości życia baterii.
Kurtynę można wyłączyć - patrz opis romu na chomiku
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 21:21:28 wysłana przez xcoom »

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 20, 2009, 22:02:37 »
Witam,

mi też bardzo przypadł do gustu ten ROM. Tak jak inni forumowicze, mogę wymienić jego sszybkość, uklad programów, sam dobór programów, oraz stabilność.

Mam jednak mały problem...

Nie wyskakują mi pop-upy... W przypadku Wi-fi okienko pop-up wyskakuje, ale np. takie okienka nie wyskakują przy zdarzeniach kalendarza albo przy budziku.

żeby wejść w dane zdarzenie (kalendarz, budzik) muszę kliknąć na górny pasek systemowy i dopiero wybrać ikonę dzwonka. Trochę problematyczne jest to np. rano przy budziku - nie można normalnie ustawić drzemki (nie pokazuje się menu - odrzuć, odłóż na XX minut).

Macie jakieś sugestie jak przywrócić te pop-upy?

Robiłem HR przy instalacji ROMu oraz jeszcze raz, później. Nie pomogło...

z góry dzięki za info.

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 21, 2009, 07:24:02 »
Witam,

mi też bardzo przypadł do gustu ten ROM. Tak jak inni forumowicze, mogę wymienić jego sszybkość, uklad programów, sam dobór programów, oraz stabilność.

Mam jednak mały problem...

Nie wyskakują mi pop-upy... W przypadku Wi-fi okienko pop-up wyskakuje, ale np. takie okienka nie wyskakują przy zdarzeniach kalendarza albo przy budziku.

żeby wejść w dane zdarzenie (kalendarz, budzik) muszę kliknąć na górny pasek systemowy i dopiero wybrać ikonę dzwonka. Trochę problematyczne jest to np. rano przy budziku - nie można normalnie ustawić drzemki (nie pokazuje się menu - odrzuć, odłóż na XX minut).

Macie jakieś sugestie jak przywrócić te pop-upy?

Robiłem HR przy instalacji ROMu oraz jeszcze raz, później. Nie pomogło...

z góry dzięki za info.

Masz zaznaczone
Start->Ustawienia->Dźwięki i powiadomienia->Powiadomienia->Przypomnienia
Wyświetl wiadomośc na ekranie

*

Offline estor12

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Diamond WM 6.1 PL , rom 4.0
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 21, 2009, 09:20:18 »
xcoom a co moze być nie tak na początku miałem powiadamianie głosowe o dostarczeniu widomości  po 2 dniach przestało to działać mimo że zrobiłem fixa którego dałeś na stronie jest sposób zeby to znowu zaczęło działać?

*

Offline su27

• 36
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 21, 2009, 09:25:00 »
Strasznie mnie nurtuje jedna rzecz. Od jakiegoś czasu używam radia .16 z różnymi ROMami i żaden nie trzyma tak długo jak v7 xcooma.
Rozumiem, że ten ROM to jądro 1.93 z aplikacjami podmienionymi na wersje z nowszych ROMów. (sterowniki też?)
Próbowałem ROMy 1.97, 2.00, 2.03 a nawet inne 1.93 i zawsze bateria trzymała zauważalnie krócej. Ciekawe z czego to wynika? Jakieś dodatkowe tweaki czy po prostu przypadkowo dobra konfiguracja?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 10:47:39 wysłana przez su27 »

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 21, 2009, 10:31:54 »
Do edycji rejestru - oczywiście że jest program do edycji rejestru - nazywa sie FdcTask Manager(task Manager) i potrafi o wiele więcej niż edycja rejestru (trzeba w nim włączyć zakładkę RegEdit). Co do radia ja mam 1.08.25.20, ale prawie zawsze mam dostęp do ładowarki, więc nigdy nie testowałem długości życia baterii.
Kurtynę można wyłączyć - patrz opis romu na chomiku

Dzięki, przyzwyczaiłem sie tak do PHM że w ogóle nie pomyślałem, że można to zrobic innym programem  B)

A za tips z kurtynką dzięki, bo nie odczytałem na twoim chomiku  :shock:.

Co do radia to na razie pozostaję przy aktualnym skoro nie testowałeś.
Zauwazyłem jeszcze przy AutoMapie że mi się co jakiś czas włączą klepsydra zupełnei bez powodu (uprzedzając zarzuty lub drwiny legalna Europa!)  :proud:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 10:39:31 wysłana przez piozus »

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 22, 2009, 09:16:04 »

Masz zaznaczone
Start->Ustawienia->Dźwięki i powiadomienia->Powiadomienia->Przypomnienia
Wyświetl wiadomośc na ekranie
[/quote]

xcoom, dziękuję za info!