RadioROMy - które najlepsze/najodpowiedniesze

• 574 Odpowiedzi
  • 243800 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: RadioROMy - które najlepsze/najodpowiedniesze
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 27, 2008, 14:05:25 »
Moze zrobimy sonde kto z jakiego radioromu korzysta? Niech głosuja ludzie i zobaczymy jak to bedzie wyladac ;)

ja nie wiem czemu łapie fixa tylko na 07...probowalem BS14,16,23...i nic...tylko 07...nie wiem czemu ;/

« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 27, 2008, 15:08:17 »
Już jeden ranking gdzieś widziałem.... O, chyba tu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=432770
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 28, 2008, 12:57:00 »
Wgrałem 1.08.25.08.
Radio jest wyciągnięte z najnowszego romu Vodafone 1.97.

na 07 miałem częste reklamacje co do jakości sygnału, ale może to generalnie kwestia miejsca zamieszkania i słabego sygnalu ....  :S

sprawdzę jak to chodzi, również pod kątem GPSa ...

*

Offline rc23

• **
  • 168
  • Sprzęt: Xperia
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 30, 2008, 00:11:31 »
Wgrałem 1.08.25.08.
Radio jest wyciągnięte z najnowszego romu Vodafone 1.97.

na 07 miałem częste reklamacje co do jakości sygnału, ale może to generalnie kwestia miejsca zamieszkania i słabego sygnalu ....  :S

sprawdzę jak to chodzi, również pod kątem GPSa ...

tez wrzuciłem, po dwóch dniach mam wrażenie jakby bateria znikała troche szybciej niz na .16 ale za to jakość rozmów się poprawiła
fixa AM złapała po 10sec bez QGPS

« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 30, 2008, 12:21:19 »
Witam
jestem całkiem nowym posiadaczem Diamonda i troche jestem zielony

w moim systemie jest cos takiego i nie wiem czy to dobre jest czy cos zmieniac ?? :
wersja pamieci ROM 1,93,479,3 WWE
wersja radia 1,00,25,05
wersja protokołu  52,29,25,12W

co do samego urzytkowania to powiem tak codziennie okolo godziny rozmow, czasem wiecej, troche zabawy i bateria po calym dniu ok 60 % jeszcze ma, ogolnie 2 cale dni wytrzymuje, ciekawe jest to ze po wgraniu programu Power Guard i po naładaowaniu baterii pokazuje mi ze baterry voltage  4125 mV i tak potrafi sie dłuuugo utrzymywac :D

ogolnie to nie wiem czy zmieniac cos czy nie bo sygnal gps lapie po ok 10 sekundach, w domu w poblizu okien (okolo 50 cm do 1 metra ) lapie sygnał satelit co chyba jest niezlym wynikiem,

aha kupilem go w Media M. i z czystym systemem bez zadnego operatora

za wszelkie sugestie bede wdzieczny :D

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 30, 2008, 12:49:14 »
jesli chodzi o radio romy to 5 krotny hr spowodowal u mnie dzialanie gps i dziwnie stabilna prace na baterii 3 godziny sluchania muzyki przez bluetooth wifi godzinka i ze 100 na 68 spadlo

« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 30, 2008, 19:09:56 »
Nie wiem, czy to była wina Radia (1.00.25.08) czy ROMu (V2 BoxLovel) czy też kombinacji powyższych - katastrofalne wręcz wysysanie baterii (minimum 4-5% przez noc a później tylko nadzieja, oby do wieczora wystarczyło - i to przy rezygnacji z trybu 3G), ale zmiana na Radio 1.00.25.16 (oraz ROM Duttys V3.4 WWE) po prostu okazała się w moim przypadku strzałem w 10-tkę  :ok:  - Teraz jest max. 1-2% spadku w nocy i przy niezbyt intensywnej zabawie oraz przeciętnej ilości rozmów osiągnięcie 48h między ładowaniami nie jest już problemem. Ponadto zauważyłem ciekawy efekt - niemal całkowity brak nagrzewania się Diamonda, oczywiście za wyjątkiem naprawdę długiej rozmowy oraz intensywnego korzystania z netu - WiFi+Opera. Wcześniej - zwykłe klikanie, choćby w totalcommanderze zauważalnie podnosiło temperaturę...
Jeśli chodzi o jakość pracy Radia, GPS łapie fix'a normalnie, jakość rozmów/sygnału GSM - bez zarzutu.

PS. W ciągu ostatnich 2 tygodni przetestowałem sporo Radio/ROMów, za wyjątkiem oryginalnego Orange, który to został wywalony natychmiast po pierwszych testach poprawności działania sprzętu (2 cykle formowania baterii + troche zabawy).
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 30, 2008, 19:30:44 »
Nie wiem, czy to była wina Radia (1.00.25.08) czy ROMu (V2 BoxLovel) czy też kombinacji powyższych - katastrofalne wręcz wysysanie baterii (minimum 4-5% przez noc a później tylko nadzieja, oby do wieczora wystarczyło - i to przy rezygnacji z trybu 3G), ale zmiana na Radio 1.00.25.16 (oraz ROM Duttys V3.4 WWE) po prostu okazała się w moim przypadku strzałem w 10-tkę  :ok:  - Teraz jest max. 1-2% spadku w nocy i przy niezbyt intensywnej zabawie oraz przeciętnej ilości rozmów osiągnięcie 48h między ładowaniami nie jest już problemem. Ponadto zauważyłem ciekawy efekt - niemal całkowity brak nagrzewania się Diamonda, oczywiście za wyjątkiem naprawdę długiej rozmowy oraz intensywnego korzystania z netu - WiFi+Opera. Wcześniej - zwykłe klikanie, choćby w totalcommanderze zauważalnie podnosiło temperaturę...
Jeśli chodzi o jakość pracy Radia, GPS łapie fix'a normalnie, jakość rozmów/sygnału GSM - bez zarzutu.

PS. W ciągu ostatnich 2 tygodni przetestowałem sporo Radio/ROMów, za wyjątkiem oryginalnego Orange, który to został wywalony natychmiast po pierwszych testach poprawności działania sprzętu (2 cykle formowania baterii + troche zabawy).

Serwus ! RADio  .08 , jest wyjątkowo prądożernym RADyjkiem . ( Pisano wiele o tym na xda  , choć pojawiały się odmienne opinie . Może na innych ROMach działa lepiej ). .BS14 , czy "związane" RADIo z ROMem 3.4 Duttiego - jest (jak na baterię 900mAh) bardzo dobre . Muszę przyznać , iż na 3.2a Qsqi , radio .BS14 , czy .16 - sprawowało się znakomicie.

« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 01, 2008, 00:03:58 »

Serwus ! RADio  .08 , jest wyjątkowo prądożernym RADyjkiem . ( Pisano wiele o tym na xda  , choć pojawiały się odmienne opinie (...)

Fabrycznie miałem .05 i też żarło jak smok.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 01, 2008, 11:29:58 »
Hi.

Ja już nie wiem co z tymi RADIO jest. Kiedyś testowałem układ QSQA Diamentowy 3.2 + RADIO 07, i spadek za noc był 4%/10h (zwykłe czuwanie). potem przeszedłem kilka ROM i RADIO z których to układów nie byłem zbyt zadowolony (m.in. Dutty). Teraz załadowałem Lovelasika v.4 (fajny rom) + RADIO 07, i bateria spada w oczach! Czuwanie 8%/8h. Czy ktoś w końcu wykonał miarodajne testy i może wskazać prawidłowo funkcjonujące RADIO z najniższym możliwym zapotrzebowaniem na energię? Nie zależy mi na szybkim łapaniu FIX GPS, bo korzystam z niego niezbyt często. Nie zależy mi na super jakości stereo w słuchawkach BT. Zależy natomiast na przyzwoitej jakości połączeń Tel i zasięgu.

DUDUS

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 01, 2008, 11:47:13 »

Serwus ! RADio  .08 , jest wyjątkowo prądożernym RADyjkiem . ( Pisano wiele o tym na xda  , choć pojawiały się odmienne opinie . Może na innych ROMach działa lepiej ). .BS14 , czy "związane" RADIo z ROMem 3.4 Duttiego - jest (jak na baterię 900mAh) bardzo dobre . Muszę przyznać , iż na 3.2a Qsqi , radio .BS14 , czy .16 - sprawowało się znakomicie.

Czy piszesz o radiu  1.00.25.08 ..... bo właśnie go testuje i póki co jest OK .... wczoraj o 19.000 54% teraz jest 12 ta i mam 51% na 'moim' romie ugotowanym na kuch. v3 lovelasika
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 01, 2008, 12:02:28 »
Hi.

Piszę o 1.00.25.07. Testowałem też 1.00.25.08 ale to był koszmar. Najbardziej prądożerne RADIO jakie zainstalowałem

DUDUS
Napisane: Grudzień 01, 2008, 11:55:15
To ja już nie wiem. Opisane przez Ciebie rezultaty są super. Ale myślę że powinieneś dłużej potestować. Co do 08 to nie tylko moja opinia. Praktycznie wszyscy którzy go testowali wskazywali na jego prądożerność. Również na XDA. LUUUUUUUUDZIE. Które radio w końcu zainstalować. A może sprzedać Diamonda i wrócić do starego dobrego Kaiserka? Ten 3 dni normalnego użytkowania wytrzymywał bez żadnego problemu! A czasem nawet i dłużej! Nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś mam zapisane wyniki.

DUDUS

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 01, 2008, 14:26:43 »
Najmniej prądożerne jest stare 08, po nim drugie to 23 z nowszych, róznica jest niewielka, około 2mA w stanie czuwania. Najbardziej prądożerne jest BS14 - około 5mA więcej w stosunku do 08.

Testowałem wszystkie radia i u mnie tak to wychodzi. Radio ROM nie wpływa jakoś specjalnie na pobór prądu podczas używania PDA. Przy GPSie róznice nie przekraczają 20% na dowolnym radiu. Pozostałe procesy nie są z nim związane. Stan czuwania dla dobrego radia to średni prąd w okolicach: 8..10mA.

Tyle jak chcesz konkrety i nie wnikam co piszą na XDA, wszystkie wartości są pomierzone i być może zależą od wersji ROMu. Być może, gdyż na 6 róznych ROMach miałem te same wyniki, niezależnie od buildu itd.

I drobna uwaga:

Wgrywanie kolejno nowego radia bez HR po wgraniu, powoduje gwałtowny wzrost prądu podczas czuwania. Wiec wgranie radia, które jest porządne może powodować efekt odwrotny. Inaczej mówiąc, najpierw radio, po nim HR i dopiero potem pomiary. Inaczej można zostać oszukanym przez Diamonda.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 14:30:24 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 01, 2008, 14:36:38 »
I drobna uwaga:

Wgrywanie kolejno nowego radia bez HR po wgraniu, powoduje gwałtowny wzrost prądu podczas czuwania. Wiec wgranie radia, które jest porządne może powodować efekt odwrotny. Inaczej mówiąc, najpierw radio, po nim HR i dopiero potem pomiary. Inaczej można zostać oszukanym przez Diamonda.

hm ....to dziwne co piszesz bo ja ostatnio zmienialem trzy razy Radio i nigdy nie robilem HR tylko  SR i wyniki mam takie j.w. czyli super  :ok:
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 01, 2008, 15:02:17 »
dziadek7, jak wgrywasz radio pobierajace mało prądu na kolejne podobne, nie widzisz różnicy. Poza tym też na to nie ma reguły, raz prąd wzrasta - innym razem też ale bardzo minimalnie. Nie mam pojęcia czemu tak jest. Natomiast HR na to pomaga zdecydowanie - jeśli się zdarzy.

« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 01, 2008, 17:13:26 »
witam
ja korzystam od 3 dni z Radia 1,09,25,23 i zauwazylem ze jak nie rozmawiam  to bateria trzyma ok i nie spada szybko ...
lecz gdy rozmawiam to np z 30% po rozmowie 1.5 minutowej spada do 24% i po kolejnej rozmowie w przeciagu paru sekun po rozmowie 1 min spada do 20% :(
u Was tez tak jest? to mnie zalamuje ...

przeproawdzilem teraz rozmowe 21 minytowa i z tych 24 spadlo do 2%  SZOK  :shock:

godzina 22,00 tel naladowany do 100% odlaczony od ladowarku lezy na biurku podlaczylem pod kompa 30 min nie calem wrzucilem pare zdjecia okolo 14 i mam 91% to chyba zbyt szybko hmm??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 22:32:32 wysłana przez PSlowik »

*

Offline Maarcin

• 297
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 02, 2008, 18:13:44 »
witam
ja korzystam od 3 dni z Radia 1,09,25,23 i zauwazylem ze jak nie rozmawiam  to bateria trzyma ok i nie spada szybko ...
lecz gdy rozmawiam to np z 30% po rozmowie 1.5 minutowej spada do 24% i po kolejnej rozmowie w przeciagu paru sekun po rozmowie 1 min spada do 20% :(
u Was tez tak jest? to mnie zalamuje ...

przeproawdzilem teraz rozmowe 21 minytowa i z tych 24 spadlo do 2%  SZOK  :shock:

godzina 22,00 tel naladowany do 100% odlaczony od ladowarku lezy na biurku podlaczylem pod kompa 30 min nie calem wrzucilem pare zdjecia okolo 14 i mam 91% to chyba zbyt szybko hmm??

Witaj PSlowik !  Porada dość banalna , choć może się okaże skuteczna . Sprawdź ustawienia pasma . Wyłącz HSPDA , sprawdź czy nie masz litery "H" wyświetlonej przy drabince zasięgu . Sprawdź czy nie masz aktywnego połączenia z siecią - litera nad wskaźnikiem zasięgu . W końcu sprawdź , czy nie działają w tle jakieś aplikacje . Najczęściej w Diamencie , przycisk "Kończenia Programów" , ustawiony jest domyślnie na "przytrzymaj i zamknij" . Jeżeli tak jest , zmień na " Zamknij " !

Pozdrawiam.

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 03, 2008, 07:57:08 »
hm........ nie do końca tak jest

Ja mam aktywne 3g /HSDPA...literka H non stop , WiFi włączone non stop i na ostatnim Radiu 1.00.25.08 które testuję
np od wczoraj godz. 18-ta 100%    do 5.00 rano miałem 97%
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 03, 2008, 09:24:35 »
ja mam wszystko powylaczane
po robieniu wczoraj HR zmuszony sytuacja z kontaktami w sms nawet HR nie pomogl ale bateria od 2 w nocy 100% do teraz 94% w tym jakies 5 min rozmowy i 2 smsy.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 03, 2008, 10:04:45 »
hm........ nie do końca tak jest

Ja mam aktywne 3g /HSDPA...literka H non stop , WiFi włączone non stop i na ostatnim Radiu 1.00.25.08 które testuję

Hi.

No to niezwykle dziwne jest co piszez! Ja testowałem raz radio 1.00.25.08 i miałem tragiczne doświadczenia. Bat. znikała dosłownie w oczach pomimo wyłączenia BT,WIFI oraz 3G (czuwanie jakieś 10%/10h). Poza tym ciągle mi rozmowy przerywało. Miałem wtedy jeszcze oryginalny ROM HTC. Teraz wróciłem do RADIO 07 (ROM Lovelasik). Po 3 dniach dużego poboru wszystko się ustabilizowało. Zużycie baterii przez noc (czuwanie, BT,WIFI,GPS,3G wyłączone) mam 2-3%/10godzin. To porównywalne z Twoimi rezultatami, ale Ty masz włączone 3g i wifi!. No jestem pod wrażeniem. Poczekam jednak na dalszą część Twoich testów. Narazie zostaję przy 07, które jest chyba dla  mnie zdecydowanie najlepsze (a testowałem wiele Radyjek).

DUDUS
DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 03, 2008, 13:00:18 »

To porównywalne z Twoimi rezultatami, ale Ty masz włączone 3g i wifi!. No jestem pod wrażeniem. Poczekam jednak na dalszą część Twoich testów.

dziadek ma baterie 2000

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 03, 2008, 14:57:24 »

To porównywalne z Twoimi rezultatami, ale Ty masz włączone 3g i wifi!. No jestem pod wrażeniem. Poczekam jednak na dalszą część Twoich testów.

dziadek ma baterie 2000

Hi.

No to się JASNA ..... pisze o takich rzeczach! Bo inaczej to ludzie w kompleksy popadają!

DUDUS

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:45:14 »
He........he...................... :mrgreen: :evil: :grin:

Oczywiście że mam 2000mAh i dwie 900mAh  :ok:
Kol.  jestem dziadek ale nie idiota  :-? opisy i testy dotyczą wyłącznie baterii 900mAh

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 16:47:51 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 03, 2008, 17:53:45 »
He........he...................... :mrgreen: :evil: :grin:

Oczywiście że mam 2000mAh i dwie 900mAh  :ok:
Kol.  jestem dziadek ale nie idiota  :-? opisy i testy dotyczą wyłącznie baterii 900mAh

Hi.

No ja też będę dziadek! Taki prawdziwy! W marcu. Ale to tak na marginesie (myślałem że chłopak będzie, ale gdzieżby! Już taki mój los. 3 siostry, 2 córki, no ale na pocieszenie pies płci męskiej)

No to się pocieszyłem. Ale zaskakują mnie Twoje wyniki z 1.00.25.08. Ja miałem tragiczne doświadczenia, jak wyżej opisałem. Od czego to kurczę zależy? Jakoś się nie mogę w tych RADIO połapać. No napisz Dziadek jak tam Twoje dalsze obserwacje tego radyjka.

DUDUS

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 03, 2008, 18:18:35 »
Hi.

No ja też będę dziadek! Taki prawdziwy! W marcu. Ale to tak na marginesie (myślałem że chłopak będzie, ale gdzieżby! Już taki mój los. 3 siostry, 2 córki, no ale na pocieszenie pies płci męskiej)

No to się pocieszyłem. Ale zaskakują mnie Twoje wyniki z 1.00.25.08. Ja miałem tragiczne doświadczenia, jak wyżej opisałem. Od czego to kurczę zależy? Jakoś się nie mogę w tych RADIO połapać. No napisz Dziadek jak tam Twoje dalsze obserwacje tego radyjka.

DUDUS

To masz pecha ....tak jak ja bo nie jestem dziadkiem ale mężem babci [ dwie wnuczki  :mad: ]

Co do testów to dzisiaj bawiłem się cały dzien softem  udostępnieniem internetu z fona do lapka i podładowywał sie z laptopa
ale zostawie na noc w spokoju i zobaczę rano.  :smile:
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Maarcin

• 297
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 04, 2008, 08:50:09 »
Szacowny Woma !  Gratulacje Szczere !  :D  ... nie przejmuj się , bądź szczęśliwy ... w następny marzec , może będzie wnuk !  :ok:

Pozdrowienia Serdeczne.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #176 dnia: Grudzień 04, 2008, 08:54:17 »
Panowie koniec OT  :)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 08:58:54 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #177 dnia: Grudzień 04, 2008, 09:29:58 »

Dziadku nikt cie nie nazywa idiota, szanuje starszych ludzi :P

Co do radia to teraz mam .16 i wydaje mi sie lepsze niz to ktore jest z romem duttego 3.3.
W ogole to wydaje mi sie ze te romy duttego z serii 3.x jakos tak zrzeraja ta baterie
Narazie najbardziej zadowolony bylem z 2.9

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 04, 2008, 09:57:02 »
"bieski" ....ok....................ok

No więc wczoraj o 19-tej 66% do dzisiaj do 5 rano 62% na tym '08'
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #179 dnia: Grudzień 04, 2008, 10:16:25 »
Dziadek7 twoje wyniki dotyczą Radia 1.00.25.08 czy Radiu 1.08.25.08 (jednym z najnowszych)
Pytam dlatego że może to jest błąd w cyferkach, gdyż to pierwsze jest uznawane za jedno z najbardziej energochłonne