No może będzie trzeba spróbować tą 16-tkę

Kilka moich spostrzeżeń dotyczących Radia z trzech, które do tej pory testowałem.
Warunki: tylko GSM (wyłączone 3G), ok 30-40 min rozmów dziennie, kilka sms-ów, trochę zabawy, próbkowanie GPS-u po kilka minut, kilka minut na przęglądarce, wi-fi do 5 min. Często jazda samochodem, a więc połączenie bluetooth 1-4 h w ciągu dnia.
Na początek było standardowo 03 z erowskim, oryginalnym romem.
TELEFON- jakośc zadowalająca, szybko w trasie gubiło zasięg (mieszkam poza miastem, mam dwie dziury, zawsze tam rozłączało)
FIX GPS - różnie, zwykle ok 20-30 s, ale czasami i 2-3 minuty trzeba było czekać
WIFI - generalnie bez problemu, ale trochę cięzko było potestować, bo siedzę 5m od routera

BATERIA - w nocy na czuwaniu w dobrym zasięgu GSM - 8h - 8%, przy rozmowach i użytkowaniu nie najgorzej. Maksymalnie ok. 36h
Następnie: 05, ROM Diamentowy LITE.
TELEFON- jakośc zadowalająca, w trasie także w "moich" dziurach gubił zasięg. Natomiast przy bluetoot działy się dziwne rzeczy. Słuchawka dzwoniła, ale jak się odbierało połaczenie to często nic nie było w słuchawce słychać. Mimo, że na telefonie był znak połaczenia z zestawem, rozmowa tylko przez telefon mogła się odbywać. Także dość długo telefon łączył się ze słuchawką.
FIX GPS - lepiej, zwykle ok 10-30 s, góra 1 min
WIFI - jw
BATERIA - w nocy na czuwaniu w dobrym zasięgu GSM - 8h - 4%, bardzo szybko znikająca bateria przy bluetooth. Udało się wytrzymać 48h
I wreszcie BS14, ROM Diamentowy LITE
TELEFON- jakość chyba najlepsza, czysto bez przerywania. I jadąc "do chaty" nie gubi sygnału w "moich" dziurach. Byłem zszokowany, nie miałem jeszcze telefonu, który by tam nie rozłączył. Także od tej strony rewelka

FIX GPS - szok

- 2-3 sekundy czasami łapanietrwa. Z regóły 10 sek. Chociaż i zdarzyło się łapanie ok. 2 min. Ale po puszczeniu HTC GPS Tool wszytsko wróciło do normy.
WIFI - jw
BATERIA - w nocy na czuwaniu w dobrym zasięgu GSM - 8h - 1-2%

, w weekend jak telefon nieużywany leży to po prostu poziom baterii "stoi". Ale znów podczas rozmów a szczególnie przy użytkowaniu bluetooth to znika w oczach. Maks co wytrzymała to 45,5 h.
Reasumując:
Jakościowo najlepszy wydaje się BS14. Bardzo dobry zasięg, jakość, łączność z bluetooth i GPS. Gorzej z baterią. Ale jeżeli jest dostęp w ciągu dnia do ładowarki w samochodzie, lub do USB przy komputerze to nie ma problemu.
Bateria - chyba jednak 05.
Resztę, a szczególnie 16 trzeba będzie potestować. Ale na razie nie chce mi się rezygnować z 14-tki