RadioROMy - które najlepsze/najodpowiedniesze

• 574 Odpowiedzi
  • 243936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tkosz

• 35
Odp: RadioROMy - które najlepsze/najodpowiedniesze
« Odpowiedź #330 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:31:16 »
Jak daję informacje o urządzeniu to :
Wersja operatora : ROM 2.03 BJ Standard
Wersja pamięci ROM : 2.03.510.2 PLK
Data Pamięci ROM : 02/05/09
Wersja Radia : 1.20.OliNex
Wersja Protokołu : 52.26a.25.09h

Skad ty wytrzasnales jakies Radio 1.20 OliNex ? mozy jakis HardSPL ? Bo na Radio to mi to nie wyglada ... Radio do simlocka raczej nic nie ma wg mnie ... Ale widzac po twoim stanie wiedzy najpierw dokladnie poczytaj forum a potem bierz sie za flashowanie Radia itp... Bo tym sobie mozesz uwalic fona ... I nie mowie tego zeby Ci jakos dogryzc ... tylko po to zeby oszczedzic Ci pozniejszych problemow ... Poczytaj napierw dokladnie chocby ten watek ...

No ciągle czytam i szukam a co nie potrafię znaleźć to pytam ! Nie ma problemu, ja i tak za nic się nie wezmę dopóki nie będę pewien że mój stan wiedzy jest odpowiedni :) Tym bardziej że jakiś wielkich kłopotów z tel nie mam ! więc nie muszę na gwałt nic zmieniać!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 20:34:37 wysłana przez tkosz »

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #331 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:36:51 »
Radio jest czyms takim ze jak cos pojdzie nie tak to masz ladny przycisk do papieru z telefonu :) Hard SPL pasuje Ci zmienic ... No i to Radio tez ... polecam 1.11.25.01 ... Ale HardSPL tez wymien na jakis nowszy ...

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #332 dnia: Kwiecień 20, 2009, 21:33:44 »
No ale gdzie ja mogę sprawdzić wersję swojego Radia ?? No i jak wygląda sprawa z tym SimLockiem :(

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #333 dnia: Kwiecień 20, 2009, 21:42:38 »
No ale gdzie ja mogę sprawdzić wersję swojego Radia ?? No i jak wygląda sprawa z tym SimLockiem :(

No tam gdzie sprawdzasz ... ale ty masz jakeis ciulowe ... A co do simlocka to Radio nie ma  raczej nic z nim wspolnego ...

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #334 dnia: Kwiecień 20, 2009, 22:07:16 »
Czyli jak go raz ściągnąłem, to mogę do woli zmieniać rom i radio rom. I simlocka mieć nie będę ? Jak tak to przystępuję do lektury :)

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #335 dnia: Kwiecień 20, 2009, 22:08:47 »
Czyli jak go raz ściągnąłem, to mogę do woli zmieniać rom i radio rom. I simlocka mieć nie będę ? Jak tak to przystępuję do lektury :)

tak ... Wg mnie tak wlasnie jest ... Brat sciagal simlocka z ORANGE wgrywal ROmy i Radia i nic mu sie nie zablokowalo wiec tak wniskuje...

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #336 dnia: Kwiecień 20, 2009, 22:30:05 »
Witam i polecam:
- HardSPL: Diamond - Olinex - Unsigned-hspl-1.93 + Jumpspl
- RadioROM: (tak jak kolega Krzysiecw)  1.11.25.1
- Diamond unlocker (jest ich wiele i każdy spełnia swoje zadanie)  :wink:

Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz tutaj http://www.humyo.com/9154891-399808577
nasz kolega rcc25 udostępnia za darmo pliki do Diamonda, proponuje się zapoznać  :)
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #337 dnia: Kwiecień 20, 2009, 22:37:55 »
BTW czy warto wgrywać tego nowego Olinexa jeśli na starym wszystko śmiga? Co to jest ten Jumpspl?

u rcc25 to chyba nie jest Olinex w wersji 1.93? Tylko ten starszy - 1.40
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 22:50:04 wysłana przez mike1986 »

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #338 dnia: Kwiecień 20, 2009, 22:55:59 »
Napisałem, że wszystko czego potrzebuje znajdzie na stronie (którą podałem). Skoro ma wgrany HardSPL to go nie potrzebuje tak? Więc nie musi ściągać, podałem po prostu całą nazwę jaką miałem u siebie na kompie. U mnie sprawuje się dobrze więc polecam ten. Koniec OT bo to w niczym nie pomaga koledze tkosz

Link do HardSPL 1.93 :
http://www.filestube.com/2a5e53787449be0703ea/details.html

P.S. Jakiś miesiąc temu uploadowałem ten najnowszy HardSPL, nie wiem czemu tam go nie ma. Spróbuję jeszcze raz  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 23:01:52 wysłana przez wozny87 »

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #339 dnia: Kwiecień 20, 2009, 23:02:43 »
Niestety plik z rapidshare jest już usunięty, możesz podać inny link?

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #340 dnia: Kwiecień 20, 2009, 23:08:51 »
Już dodałem na http://www.humyo.com/9165083-405909569
wystarczy się zalogować

login - mutix@o2.pl

password - diamond     

i kliknąć na taskbarze ikonkę z domkiem :)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #341 dnia: Kwiecień 20, 2009, 23:13:13 »
Pojawia mi się komunikat "Not found"  :-| Coś robię źle albo link jest gdzieś walnięty znowu  :P

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #342 dnia: Kwiecień 20, 2009, 23:19:31 »
Ja się ładnie loguje i po kliknięciu w domek wchodzę do folderu My files i tam jest.
Napisz na PM maila co spakuje i Ci wyśle, będzie szybciej :)

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #343 dnia: Kwiecień 21, 2009, 20:43:16 »
Krzysiecw jest takie radio sluzace do unlocku telefonu. Jak sciagasz simlocka lub robisz security unlock to musisz wgrac to radio

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #344 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:14:56 »
Krzysiecw jest takie radio sluzace do unlocku telefonu. Jak sciagasz simlocka lub robisz security unlock to musisz wgrac to radio

yyy a do ktorej to bylo wypowiedzi ? ;) Bo nie moge polaczyc ;)

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #345 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:42:50 »
Do tej jak nie pamiętasz co piszesz :D
Witam !
Mam Wersję Radia : 1.20OliNex. Wiem że tel miał ściągany SimLock. Czy jak wgram jakieś inne radio to Simlock znów stanie się aktywny ? Czego nie robić żeby nie odzyskać SimLock'a ?

Skad ty wytrzasnales jakies Radio 1.20 OliNex ? mozy jakis HardSPL ? Bo na Radio to mi to nie wyglada ... Radio do simlocka raczej nic nie ma wg mnie ... Ale widzac po twoim stanie wiedzy najpierw dokladnie poczytaj forum a potem bierz sie za flashowanie Radia itp... Bo tym sobie mozesz uwalic fona ... I nie mowie tego zeby Ci jakos dogryzc ... tylko po to zeby oszczedzic Ci pozniejszych problemow ... Poczytaj napierw dokladnie chocby ten watek ...

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
« Odpowiedź #346 dnia: Kwiecień 21, 2009, 21:46:39 »
Do tej jak nie pamiętasz co piszesz :D
Witam !
Mam Wersję Radia : 1.20OliNex. Wiem że tel miał ściągany SimLock. Czy jak wgram jakieś inne radio to Simlock znów stanie się aktywny ? Czego nie robić żeby nie odzyskać SimLock'a ?

ciopik ja dobrze pamietam co pisze tylko zwaz na to ze pisze duuzo i po to jest cos takiego jak CYTUJ zebym nie musial zastanawiac sie ze ta wypowiedz byla do mojej wypowiedzi ktora znajduje sie na ktoryms tam miejscu na porpzedniej stornie ... Podczas kiedy padlo juz po niej kilkanascie innych odpowiedzi ... w tym moich rowniez ...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 21:48:20 wysłana przez Krzysiecw »

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #347 dnia: Kwiecień 21, 2009, 22:16:42 »
sorry
zapomnialem o cytuj. No ale widze ze sie wszystko wyjasnilo.

Jako ciekawostke moge napisac ze moja bateria dluzej po zmianie hardSPL z 1.93 na 1.40 :D Nie wiem dlaczego ale tak jest. Szukam chetnego ktory mi to wytlumaczy.

« Odpowiedź #348 dnia: Maj 06, 2009, 21:08:21 »
Witam
A ja mam takie  zapytanie o wyjasnienie problemu .

Odkad mam diamonda (2 mies) caly czas sie mecze z Wi-Fi ,na mojej uczelni jest HOT SPOT i dostep do sieci jest darmowy ,jednak ja jeszcze nigdy nie znalazlem sieci (wi-fi) z zasiegiem wiekszym niz 1-2 kreski ,a po polaczeniu sie do niby dostepnej sieci , ikonka zasiegu wi-fi w pasku kolo bateri caly czas miga z dwiema strzalkami ! tak jak by tego zasiegu nie bylo,ustawiona mam najlepsza wydajnosc ,gps BT chodza super ,a to wi-fi jak na zlosc na wykladzie by sie przydalo i nie chodzi !!, sieci mi ladnie wykrywa ,a polaczyc sie jakos nie moge, to samo jest w sieciach  innych nawet takich ja McDonald,KFC itp .

Dodam ze zmienilem juz radio z 1.20.01iNex , na polecane 1.09.25.23
Pozatym : wersja ROM : 1.93.401.2 PLK
                 Data pamieci ROM : 07/10/08
                 i radio jak wyzej.

Ma ktos jakis pomysl, nie chce mi sie (ale pewnie bede musial) instalowac po kolei radi (?)  i ich sprawdzac , moze ktos mial cos podobnego ,i wie co pomoze, z gory dzieki !!

*

Offline pegaz666

• *
  • 85
« Odpowiedź #349 dnia: Maj 07, 2009, 09:37:50 »
Witam
A ja mam takie  zapytanie o wyjasnienie problemu .

Odkad mam diamonda (2 mies) caly czas sie mecze z Wi-Fi ,na mojej uczelni jest HOT SPOT i dostep do sieci jest darmowy ,jednak ja jeszcze nigdy nie znalazlem sieci (wi-fi) z zasiegiem wiekszym niz 1-2 kreski ,a po polaczeniu sie do niby dostepnej sieci , ikonka zasiegu wi-fi w pasku kolo bateri caly czas miga z dwiema strzalkami ! tak jak by tego zasiegu nie bylo,ustawiona mam najlepsza wydajnosc ,gps BT chodza super ,a to wi-fi jak na zlosc na wykladzie by sie przydalo i nie chodzi !!, sieci mi ladnie wykrywa ,a polaczyc sie jakos nie moge, to samo jest w sieciach  innych nawet takich ja McDonald,KFC itp .

Dodam ze zmienilem juz radio z 1.20.01iNex , na polecane 1.09.25.23
Pozatym : wersja ROM : 1.93.401.2 PLK
                 Data pamieci ROM : 07/10/08
                 i radio jak wyzej.

Ma ktos jakis pomysl, nie chce mi sie (ale pewnie bede musial) instalowac po kolei radi (?)  i ich sprawdzac , moze ktos mial cos podobnego ,i wie co pomoze, z gory dzieki !!

Czesto te darmowe hotspoty wymagaja rejestracji itp. poprzez jakas tam ich strone czy tez nr. telefonu. Byc moze przy probie polaczenia hotspoty rozpoznaja ze nie laczysz sie ze zwyklego PC i tu jest problem??? I czy aby napewno nie laczysz sie do zabezpieczonych sieci? Np ja swoja mam niezabezpieczona wiec nie ma ikonki klodki i teoretycznie mozesz pomyslec ze jest "darmowa" i dla kazdego otwarta - a i tak sie nie polaczysz bo mam usawiona filtracje Adresu MAC, czyli tylko te urzadzenia ktore ja dodam do listy moga sie polaczyc. Kolejna przyczyna - mimo ze widzisz tam jedna , dwie belki zasiegu stosunek sily sygnalu go zaklocen moze byc na tyle duzy ze mimo ze teoretycznie masz zasieg nie polaczysz sie. Za to co tu napisalem nie dam sobie reki obciac ale niech innu to skomentuja i sie wypowiedza.

ps.
1.co do radia to ja uzywam tego samego i nie sadze aby jego zmiana Ci pomogla.
2.Jesli te strzalki przy wifi tak ida w przeciwne strony i tak w kolko to znaczy ze albo probuje polaczyc sie z siecia albo jest w trakcie uzyskiwania adresu IP - jesli z wyzej wymienionych powodow nie moze go uzyskac to tak wlasnie caly czas te strzalki chodza
3. Upewnij sie ze w ustawieniach karty sieciowej nie masz wpisanych zadnych danych typu adres ipt itd - a najlepiej to zrob hard reset i idz do jakiegos kumpla z routerem z wifi i sprobuj sie polaczyc bo z tymi "darmowymi" to dosyc czesto sa jakies problemy
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 09:43:38 wysłana przez pegaz666 »

« Odpowiedź #350 dnia: Maj 07, 2009, 12:21:58 »

[/quote]

Czesto te darmowe hotspoty wymagaja rejestracji itp. poprzez jakas tam ich strone czy tez nr. telefonu. Byc moze przy probie polaczenia hotspoty rozpoznaja ze nie laczysz sie ze zwyklego PC i tu jest problem??? I czy aby napewno nie laczysz sie do zabezpieczonych sieci? Np ja swoja mam niezabezpieczona wiec nie ma ikonki klodki i teoretycznie mozesz pomyslec ze jest "darmowa" i dla kazdego otwarta - a i tak sie nie polaczysz bo mam usawiona filtracje Adresu MAC, czyli tylko te urzadzenia ktore ja dodam do listy moga sie polaczyc. Kolejna przyczyna - mimo ze widzisz tam jedna , dwie belki zasiegu stosunek sily sygnalu go zaklocen moze byc na tyle duzy ze mimo ze teoretycznie masz zasieg nie polaczysz sie. Za to co tu napisalem nie dam sobie reki obciac ale niech innu to skomentuja i sie wypowiedza.

ps.
1.co do radia to ja uzywam tego samego i nie sadze aby jego zmiana Ci pomogla.
2.Jesli te strzalki przy wifi tak ida w przeciwne strony i tak w kolko to znaczy ze albo probuje polaczyc sie z siecia albo jest w trakcie uzyskiwania adresu IP - jesli z wyzej wymienionych powodow nie moze go uzyskac to tak wlasnie caly czas te strzalki chodza
3. Upewnij sie ze w ustawieniach karty sieciowej nie masz wpisanych zadnych danych typu adres ipt itd - a najlepiej to zrob hard reset i idz do jakiegos kumpla z routerem z wifi i sprobuj sie polaczyc bo z tymi "darmowymi" to dosyc czesto sa jakies problemy
[/quote]

Dzieki za sugestje ,napewno to sprawdze, z tego co sie pytalem iinych uzytkownikow tego naszego uczelnianego hot spota ,czy to posiadaczy telefonow ,czy laptopow ,oni lacza sie bez problemow ,zadnych hasel ip, uwierzytelnien czy tam czegos nie robia ,wylapuja i korzystaja.

Tak jak pisalem ,siec niby jest, ale gdy sie laczy ,strzalki te mrygaja i mrygaja i nic sie nie dzieje ,a czekam czasem dlugo.

Sprubuje z tym kumplem ,jesli to nie zadziala to ,moze ten HR tyle ze nie bardzo wiem jak to dobrze zrobic ,a nie chce czegos skopac,ale to doczytam na forum.
Dzieki  za odpowiedz , i jak ktos ma inne sugestje napewno z checia przeczytam :)

Pozdrawiam.

*

Offline pegaz666

• *
  • 85
« Odpowiedź #351 dnia: Maj 07, 2009, 12:36:11 »
HR mozna zroic na dwa sposoby ale ja Ci podam najprostszy: poprostu wejdz w Start potem Ustawienia nastepnie w zakladce system ja mam po ang wiec jest taka ikonka ze Śmietnikiem co sie zowie Clear Storage , po polsku to pewnie bedzie Wyczysc Pamiec zaznaczasz pierwsza opcje wpisujesz 1234 i dajes TAK - efekt ten sam co HR bo to w zasadzie jest HR. Pamietaj ze stracisz wszystkie ustawienia, kontakty zapisane w telefonie poprostu bedziesz mial telefon tak jak wyjales go z pudelka i wlaczyles poraz pierwszy.

AHa - i nie baw sie zadnymi ustawieniami wifi typu wydajnosc itp tam nie ma potrzeby nic zmieniac zeby wifi dzialalo

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #352 dnia: Maj 07, 2009, 12:59:31 »
A żeby było wiadomo jak robić Hard Reset to przypomnę jeszcze raz by nie było pytań.

HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline adiadi007

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond k800i PSP
« Odpowiedź #353 dnia: Maj 12, 2009, 20:14:42 »
Mam pytanie!
Czy to prawda, że zasięg wi-fi zależy od radioROM-a? Gdzieś wyczytałem FAQ na tej stronie. Jeśli tak, to poproszę taki, który mi da daleki zasięg;)
Piwo jest jak życie, też się kończy

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #354 dnia: Maj 12, 2009, 20:38:20 »
Zasięg urządzenia czyli telefonu jest ograniczony a Radio ROM pozwala tylko na czysty odczyt tego sygnału, bez zakłóceń i szumów oraz odpowiada za ilość energii jaką potrzebuje odpowiednia antena do normalnego działania.
Radio ROM odpowiada za wszystkie anteny jakie są w urządzeniu czyli WiFi, Bluetooth, GSM, GPRS, 3G a także GPS.
Możesz zmienić Radio na inne i WiFi będzie lepiej działać ale zasięgu większego jak to jest fizycznie możliwe nie osiągnie.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline adiadi007

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond k800i PSP
« Odpowiedź #355 dnia: Maj 12, 2009, 20:48:14 »
No to jaki radioROM ma to najmocniejsze i największe? Jestem w domu, leżę w łóżku a AP leży 2,5 metra odemnie i jakość sygnału to 2/5 na paseczku oO. I jeszcze jedno. Antenę mam dobrą. Słabo dość. Znacie jakiś radioROM z większym zastrzykiem energii do jakości itp.?
Piwo jest jak życie, też się kończy

*

Offline userMpda

• 5
« Odpowiedź #356 dnia: Maj 13, 2009, 21:42:23 »
Zastrzyk jakosci bedzie Cie kosztowal sporo pradu z baterii. Chyba ze lezysz w lozku podpiety do kabelka   :)
Najprostrze ustawienie samego WiFi jest w samym ROMie (tzn. w moim, czyli DarkInnov2 od kolegi Krzysecw) - prosta zaleznosc - wiecej pradu czy wiecej sygnalu.
Jesli chodzi o sam radioROM, potestuj rozne po kilka dni. Zbyt wiele rzeczy wplywa na jakosc, na roznych rzeczach zalezy uzytkownikom.
Testowanie mile widziane, nie tracisz danych etc. Mnie na ww ROMie radio 07 zaczelo np zawieszac phona, tak ze nie moglem w ogole smsowac! Zmiana i juz wiem, ze ten nie dla mnie.
milej zabawy!

« Odpowiedź #357 dnia: Maj 15, 2009, 20:15:46 »
A ktoś może się wypowiedzieć na temat najnowszego radia : 1.11.25.1
Podobno ma same zalety i likwiduje błąd w nawiązywaniu połączenia GPS-a ?
:)
Ktoś testował ?

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #358 dnia: Maj 15, 2009, 22:39:22 »
A ktoś może się wypowiedzieć na temat najnowszego radia : 1.11.25.1
Podobno ma same zalety i likwiduje błąd w nawiązywaniu połączenia GPS-a ?
:)
Ktoś testował ?

Hi.

Ja korzystam z tego RADYJKA od dłuższego już czasu, i jestem bardzo zadowolony. Najlepsze z dotychczas wykorzystywanych przeze mnie. W chwili obecnej z ROM Nataly 2.5 (najszybszy w testach XDA, polecam). Wcześniej z innymi ROMAMI.

DUDUS

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #359 dnia: Maj 16, 2009, 00:45:09 »
ja tez mam to radyjka razem z nataly 2.5 :D Dziala dobrze, aczkolwiek u mnie zdarza sie dziwna sytuacja z gps. W aplikacji iGo08 nie potrafi do konca zfixowac. Tak dziwnie przerywa.

Jak tam woma1 bateryjka na nowym romie. W 2.5 jest nowy driver baterii u mnie jak narazie przez 48 godzin zezarlo 40% baterii. Testuje dalej. Romik wymiata.