Radio Rom & GPS

• 13 Odpowiedzi
  • 3627 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Radio Rom & GPS
« dnia: Styczeń 28, 2010, 17:46:17 »
Na wstepie, jako ze jestem tu nowy, witam wszystkich uzytkownikow forum.

Od paru dni jestem posiadaczem HTC Diamond'a i od paru dni staram sie uruchomic w nim GPS, poslugujac sie poradami z tegoz forum.
Doszedlem do tego, ze musze chyba wymienic/przeinstalowac Radio ROM, pomimo tego, ze mam go w dosc polecanej wersji 1.09.25.23
I tutaj pojawia sie problem, telefon mam z drugiej reki i jakw takim przypadku mam poznac, czy mam wgranego HARDSpl??? Moj aktualny soft to 2.03.479.2 WWE , sprzedawca zapewnial, ze to oryginalny soft, a jak jest wasza opinia?
Dodam, ze GPS nie lapie sygnalu zarowno przy 4800 jak i 9600 na COM4 , HTC GPS Tool tez nie daje rady zlapac sygnalu.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
Odp: Radio Rom & GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2010, 17:55:04 »
to czy jest tam wgrany hardspl sprawdzisz patrząc w dane, które wyświetlają Ci się w bootloader

gps sprawdzasz oczywiście poza domem, prawda? czasem trzeba poczekać długo, żeby złapać fixa (zwłaszcza przy cold start)
end of fear
yo is here

*

Offline zbych1

• **
  • 233
  • Sprzęt: Asus 639, HTC Diamond, laptop dell
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:48:24 »
Mam ten sam rom jak i radio (orginał od HTC) i GPS działa jak i na tomtom tak i na automapa , automapa po zainstalowaniu i uruchomieniu automatyczne ustawia dla siebie GPSa , GPS na tym romie i radiu bardzo szybko łapie "satelity" przy dobrej pogodzie nawet i w pomieszczeniu nie ma z tym problemów.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:13:24 »
GPS lapie poza domem, jako porownanie, mam nokie N95, ktora lapie fixa w ok 3-4 minuty (a przeciez N95 nie slynie z doskonalego odbiornika GPS), podczas gdy Diamond nie daje znaku zycia. Skoro ten Radio ROM jest jednym z lepszych, to czy wydaje wam sie  sensowne przeinstalowanie go jeszcze raz ???

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:58:35 »
radio rom to ty powinienes instalowac pod konkretny rom, bo jesli np dla mnie na tym radiu wszystko ladnie chodzi to tobie na innym romie wcale nie musi. Jak na tym radiu nie lapie ci fixa to sprobuj na innym, ale za pierwszym razem to moze trwac nawet 10 min i dluzej. U mnie teraz jak uzywam gps'a jakies 2x w tygodniu to lapie fixa w kilka sekund
Rom - FireRom xcoom'a
Radio - 1.09.25.23

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2010, 08:59:59 »
Posiedzialem wczoraj w nocy nad Radio ROM'ami i moje jedyne osiagniecie jest takie, ze na 1.15.25.14 HTC GPS Tool zaczl widziec satelity, niestety sa to tylko czerwone kropki, fixa jak nie lapal tak nie lapie. Zmieniac ROMy dalej, czy probowac czegos innego?

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:08:01 »
radio rom to ty powinienes instalowac pod konkretny rom, bo jesli np dla mnie na tym radiu wszystko ladnie chodzi to tobie na innym romie wcale nie musi. Jak na tym radiu nie lapie ci fixa to sprobuj na innym, ale za pierwszym razem to moze trwac nawet 10 min i dluzej. U mnie teraz jak uzywam gps'a jakies 2x w tygodniu to lapie fixa w kilka sekund
Rom - FireRom xcoom'a
Radio - 1.09.25.23
Zgadza się, różne romy instalowałem i różne radia ,czasem i gps nie działał jak należy lub wogóle ale ten rom co posiada Bartuss (też go posiadam w diamondzie) jest romem orginalny zawierającym w sobie radio 1.09.25.23 instalując ten rom automatycznie instaluje się właśnie to radio , to radio zoptymalizowane jest pod działanie wszystkiego (GSM/UMTS , bluetooth, GPS , WiFi ) i u mnie na tym radiu działa bezproblemowo wszystko , ja bym proponował Bartussowi aby zrobił jednak hard reset i pozwolił aby diamond zainstalował sobie od nowa rom posiadający obecnie w pamięci , możliwe że ktoś użył jakiegoś programu i pozmieniał parametry modułu GPS , nie wiem czy to pomoże bo coś mi się przypomniało że jak ja uzyłem jakiegoś programu do kombinowania z GPS-em to też nie łapał fixa, nawet hard reset nie pomgół ,dopiero jak ochłonąłem to znlazłem opcje w owym programie do przywracania ustawień fabrycznych GPS i dopiero wtedy zaczął działać.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2010, 12:22:10 »
Wyglada na to, ze telefon oddac na gwarancje musze. Nie wiecie moze jakie ROMy i SPL instalowal PLAY, ewentualnie na jakie musze zamienic by mi gwarancje uznali ?

*

Archangel

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2010, 13:10:37 »
rom 1.93.479.3, stockowy ma radio 1.00.25.05, do tego SPL 1.93
Napisane: Styczeń 30, 2010, 13:08:08
choć podobno możesz z synnysoft pobrać i wgrać i też będzie OK, bo to jest oryginalny ROM i możesz go instalować. JEdnak u mnie po zmianie HardSPL nie chciał wgrać oryginalnego mimo iż w tych ROMach powinien wgrywać, dlatego wgrałem ten ROM 1.93 i poźniej ręcznie dograłem SPL 1.93, kiedy już to zrobisz to instalacja ROMu z sunnysoft zmieni SPL, ale jaki już masz stockowy rom 1.93 i do tego SPL 1.93 to możesz już spokojnie oddawać

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2010, 10:35:45 »
Wydaje sie, ze znalazlem rozwiazanie problemu (podziekowania dla uzytkownika dogbert!), otoz okazuje sie, ze role anteny w Diamondzie pelni skrawek folii metalizowanej, ktorego u mnie widocznie brakowalo, zastapilem ja folia aluminiowa dokladnie jak w tym temacie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=484551 (widac tam, ze pod folia aluminiowa jest inna folia, ktorej u mnie brakowalo). GPS teraz dziala, a sygnal lapie w przeciagu parunastu sekund!!!!.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2010, 11:58:38 »
Orginalnie nie ma tam żadnej foli (u mnie nie ma ) być może jest to jakiś dodatkowy "wynalazek" poprawiający działanie GPS-a
PS> zastosowanie foli aluminiowej u mnie skutecznie odcięło gps-owi dostęp do satelit , wyciągnięcia foli spowodowało natychmiastowe złapanie fixa. wykonałem eksperyment w miejscu gdzie diamond pokazuje 7 niebieskich słubków bez foli po założeniu foli natychmiastowy spadek mocy i ledwo 3 słupki niebieskie.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 12:13:52 wysłana przez zbych1 »

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2010, 13:30:42 »
U mnie w tym momencie wyglada to tak: http://img525.imageshack.us/img525/4821/folia.jpg i FIXA lapie wlasciwie momentalnie (byc moze jest to koincydencja innych ustawien, ale raczej nic wiecej nie majstrowalem) . Jak mozecie to dajcie fote tylu od Diamonda, ktorego jestescie pierwszymi wlasciielami lub o ktorym wiecie, ze nikt przy nim nie majstrowal.

*

Offline zbych1

• **
  • 233
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 01, 2010, 15:06:42 »

diamond nie tykany przez nikogo oprócz mnie

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2010, 17:23:26 »
W sumie u mnie wygladalo podobnie, jutro mam wiecej czasu i potestuje dzialanie z i bez folii na otwartej przestrzeni.