Program do zmniejszania taktowania procesora DIAMONDA i T.PRO

• 70 Odpowiedzi
  • 13431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woma1

• 444
Odp: Program do zmniejszania taktowania procesora DIAMONDA i T.PRO
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 24, 2009, 18:38:45 »
Hi

Czy ktoś testował nową wersję nueDynamicClock 1.1 na Diamondzie? Mnie cały czas pokazuje 528.

DUDUS

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 24, 2009, 18:40:45 »
Hi

Czy ktoś testował nową wersję nueDynamicClock 1.1 na Diamondzie? Mnie cały czas pokazuje 528.

DUDUS

NAjprawdopodobniej nadal nie zostal ominiety problem blokady taktowania zegara w Diamondzie i TP ... :/ I nie zapamietuje on ustawienia w programie  po wyłączeniu POWERem...

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 24, 2009, 18:45:56 »
Hi

DUDUS

Jak na razie na wersjach GSM program nie działa tak jak autor zakładał, ale z tego co napisał pracuje nad rozwiązaniem problemu i za jakiś czas pojawi się działająca wersja tego programu.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 24, 2009, 18:46:46 »
Hi Krzysiecow

Widziałem Twoje zapytanie do autora na XDA. No ja ja kapuję. Ale jak ustawię częstotliwości, to nawet bez wyłączania Powerem cały czas mi pokazuje 528. A ustawiłem tak, że po 5 sec powinno być już mniej. Czyli chyba nie działa  :(

DUDUS
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2009, 18:49:46 wysłana przez woma1 »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 29, 2009, 22:00:10 »
Hi.

Śledzę każdego dnia czy coś się dzieje w projekcie nueDynamicClock, ale najwyraźniej nie doczekamy się wersji prawidłowo działającej na Diamondzie GSM. A szkoda! Może jest coś innego co pozwala realnie obniżyć częstotliwość taktowania w celu zmniejszenia zużycia baterii?

DUDUS

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 11, 2009, 08:58:37 »
Pojawiła sie nowa wersja 1.3 http://www.nuerom.com/BlogEngine/post/2009/05/09/nueDynamicClock-13.aspx
zapodałem do diamenta i wydaje się pracowac poprawnie...
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 09:13:01 wysłana przez andgoldi »
Sony Xperia Z3 Compact + TomTom GPS Navigation Traffic

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 11, 2009, 09:02:32 »
Hi.

No to zaraz zabiorę się do testowania. Mam nadzieje że wreszcie będzie prawidłowo pracował.

DUDUS

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 11, 2009, 16:02:14 »
Nareszcie programik działa poprawnie i sie nie resetuje :grin: :ok:
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 11, 2009, 18:17:40 »
Hi

Potwierdzam. Działa prawidłowo. Pytanie tylko, czy to coś daje? Wydaje mi się, że w stanie uśpienia procesor i tak zmniejsza swoją częstotliwość taktowania.

DUDUS

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 11, 2009, 19:28:23 »
Hi

Potwierdzam. Działa prawidłowo. Pytanie tylko, czy to coś daje? Wydaje mi się, że w stanie uśpienia procesor i tak zmniejsza swoją częstotliwość taktowania.

DUDUS

Trzeba potestować kilka dni o dopiero wtedy wyciągnąć wnioski. Ja jestem dobrej myśli.
FXP208 - CM10

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 11, 2009, 21:16:45 »
Hi

Ja zmieniłem właśnie ROM, i chcę go przetestować bez przetaktowywania. Za kilka dni wgram i sprawdzę jak działa. Daj znać jakie są Twoje rezultaty.

DUDUS

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 12, 2009, 11:47:11 »
Wczoraj wieczorem zainstalowałem nueDynamicClock 1.3. Pierwsze wrażenie bardzo dobre - ostawiłem oszczędzanie energii, rano naładowałem  baterie do pełna i teraz czekam ile wytrzyma bez ładowania.

Wczoraj wieczorem raz telefon mi się powiesił, jeszcze nie wiem czy miało to związek ze zmianą taktowania.

Jak do tej pory po 4 godzinach użytkowania, kilkunastu minutach rozmów, bateria pokazuje 91% - zapowiada się obiecująco  :O~

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 12, 2009, 12:46:10 »
Program jest prawie idealny. Piszę "prawie", bo przydało by się w nim coś takiego jak lista wyjątków. Bez takiej funkcjonalności mam sytuację taką, że jak słucham np. muzyki przy pomocy S2P i wyłącze podświtlenie to muzyka zaczyna się ciąć, bo w programie mam ustawione maksymalne obniżenie taktowania przy wyłączonym podswietleniu. Analogiczna sytuacja jest kiedy korzystam z G-alarm, bo kiedy włączy się budzik i po chwili wyłączy się podswietlenie budzik zaczyna się zacinać. Akurat w przypadku G-alarm poradziłem sobie w bardzo prosty sposób, bo po prostu w opcjach ustawiełem aby nie wyłączał podświetlenia.
FXP208 - CM10

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 12, 2009, 14:41:22 »
Może to mogłoby Ci pomóc http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3765291&postcount=80

zastanawiam się nad zastosowaniem tego przy uruchamianiu i używaniu AutoMapy ale zaczne się bawić gdy Dutty wypuści swoje najnowsze dzieło.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 14:46:44 wysłana przez andgoldi »

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 12, 2009, 17:50:56 »
Może to mogłoby Ci pomóc http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3765291&postcount=80

zastanawiam się nad zastosowaniem tego przy uruchamianiu i używaniu AutoMapy ale zaczne się bawić gdy Dutty wypuści swoje najnowsze dzieło.

Dzięki wielki, chyba właśnie o to chodziło :)
FXP208 - CM10

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 12, 2009, 18:25:46 »
No to trzeba będzie nową wersję z tym trikiem przetestować bo może sie naprawdę przydać ;)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline kendi

• 257
  • Sprzęt: G1 s5330
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 12, 2009, 18:35:08 »
Wczoraj wieczorem zainstalowalem ten program i dzisiaj gdy 2 razy na wlaczonych dzwiekach zadzwonil telefon to od razu mialem zwis nic nie szlo zrobic poza restartem. Pobawie sie jeszcze w tym programie mze da sie to wyeliminowac.

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 12, 2009, 18:56:39 »
No i chyba za szybko się ucieszyłem, bo robię dokładnie tak jak jest w opisie na XDA, ale i tak w żaden sposób nie udaje mi się zrobić żeby działało to tak jak ja chce :/

Program wymaga chyba jeszcze troszkę pracy (a może to u mnie jest coś nie tak). Udało mi się zmusić program aby zmieniał profil po odpaleniu określonego programu, ale pomimo zmiany profilu ustawienia ładowane są z profilu ustawionego dla zasilania bateryjnego.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 20:13:23 wysłana przez Klusek »
FXP208 - CM10

*

Offline andgoldi

• **
  • 121
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 12, 2009, 21:21:41 »
No i chyba za szybko się ucieszyłem, bo robię dokładnie tak jak jest w opisie na XDA, ale i tak w żaden sposób nie udaje mi się zrobić żeby działało to tak jak ja chce :/

Program wymaga chyba jeszcze troszkę pracy (a może to u mnie jest coś nie tak). Udało mi się zmusić program aby zmieniał profil po odpaleniu określonego programu, ale pomimo zmiany profilu ustawienia ładowane są z profilu ustawionego dla zasilania bateryjnego.

Ja równiez potestowałem i rezultat jak wyżej. Wydaje się, że brak jest opcji do okreslenia priorytetu dla danego profilu/loadera

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 16, 2009, 00:01:26 »
Hi.

No i jak tam Wasze doświadczenia z nueDynamicClock? Bo moje nie napawają optymizmem! Po pierwsze już na etapie konfiguracji często mam zwis systemu, i trzeba robić reset. Poza tym sprawdzałem za pomocą TBattery oraz Home Screen ++ zmiany aktualnego zużycia baterii. Ustawiłem zmniejszanie taktowania po 5 sec, a następnie po przygaszeniu ekranu. Testy nie wykazały żadnego zmniejszenia zapotrzebowania systemu na energię po (teoretycznym gdyż sprawdzić tego nie ma jak) zmniejszeniu taktowania. Poza tym Home Screen cały czas pokazuje tą samą, maksymalną częstotliwość. Myślę zatem że to wszystko jest lipa. Ale może Wy macie inne doświadczenia? Czekam na opinie.

DUDUS

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 16, 2009, 14:29:35 »
Hi.

No i jak tam Wasze doświadczenia z nueDynamicClock? Bo moje nie napawają optymizmem! Po pierwsze już na etapie konfiguracji często mam zwis systemu, i trzeba robić reset. Poza tym sprawdzałem za pomocą TBattery oraz Home Screen ++ zmiany aktualnego zużycia baterii. Ustawiłem zmniejszanie taktowania po 5 sec, a następnie po przygaszeniu ekranu. Testy nie wykazały żadnego zmniejszenia zapotrzebowania systemu na energię po (teoretycznym gdyż sprawdzić tego nie ma jak) zmniejszeniu taktowania. Poza tym Home Screen cały czas pokazuje tą samą, maksymalną częstotliwość. Myślę zatem że to wszystko jest lipa. Ale może Wy macie inne doświadczenia? Czekam na opinie.

DUDUS

To musisz mieć coś nie tak z romem,bo u mnie wersja 1,3 już działa idealnie przez tydzień nie zaliczyła żadnego zwisu,a wartości na gorąco zmieniają sie na Home Screenie. A mam ustawione na 389mh a na czekaniu 240 i dalej stopniowo mniej do 80mh,wg mnie najważniejsza wattość to pierwsza bo na obciążeniu procek najwięcej ciagnie a na 389mh fonik sie nie nagrzewa i napiecie potrzebne do jego działania spada 1,39 na 1,2V to już naprawde nieżle,a 389nh spokojnie starcza o spawnego działania Diamonta :ok: A fon teraz na standardowej bateri dociąga do 2 dni :grin: kilka rozmów kilkadziesiąt SMS troche internetu i zabawy programami.Przez noc zalicza 1% spadek bateri...po prostu jest git :proud: Telefon pracuje na Romie Xcooma
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 16, 2009, 14:31:13 »
Hornet15re1, jaki program na bieżąco pokazuje Tobie zmieniające się taktowanie procesora?

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 16, 2009, 14:47:55 »
Takiego programu to chyba nie ma ,mi chodziło o główny screen tego programu tam na górze pokazuje czestotliwośc i napięcie

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 16, 2009, 15:03:23 »
a wartości na gorąco zmieniają sie na Home Screenie.

Dlatego spytałem, ale ok. W programie faktycznie to się zmienia, za to żaden soft który pokazuje taktowanie tego nie pokazuje, a szkoda.

Natomiast ja też potwierdzam, ze soft nie powoduje żadnej zwiski, tylko że jeśli chodzi o energożerność to nie zauważyłem żadnej poprawy. Kompletnie żadnej.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 16, 2009, 15:45:31 »
Hi

Zwisy były tylko przy konfiguracji, więc można to przeboleć. Mnie jednak chodzi o praktyczne zastosowanie. Żaden program (TBattery, HS++) nie pokazał mi zmniejszania poboru energii ze spadkiem taktowania. A to co pokazuje okno neuDynamicClock nie jest dla mnie wiarygodne. Tak więc chyba zrezygnuję z niego, bo w praktyce wygląda na to, że nic nie zmienia.

DUDUS

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 16, 2009, 16:19:12 »
Wydaje mi sie  ze w jakiś sposób ten program działa przeprowadziłem test szybkości procesora programem sktools 4.7 był to test wieża hanooi bez zmniejszenia taktowania procesor uzyskał jakies 330 punktów po zmniejszeniu taktowania na 340mhz(nie pamietam dokładnej wartości) procesor uzyskał 199 punktów czyli program raczej działa ale nie jestem również przekonany co do oszczedności baterii ponieważ gdy ustawimy procesor na mniejszą częstotliwosc wykonania jakiegos zadania zajmie procesorowi więcej czasu a co z tym idzie więcej energii, jedynie obniżenie napięcia na standardowym taktowaniu procesora w moim przypadku wydłużyła nieznacznie żywotność baterii.

*

Offline Goldbaren

• **
  • 132
  • Sprzęt: Iphone 3gs
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 16, 2009, 19:12:21 »

Teraz nawet zauwazylem ze nie trzeba SR ... po dluzszej chwili zegar sam sie przetaktowywuje ... na 528 ... Nie wazne ;) Zylem bez tego do tej pory bede zyl dalej :D Nie mam pojecia jaki soft moze na to wplywac ... mam tylk onajpotrzebniejszy wiec niczego nie odinstaluje ;)

Potwierdzam i zgadzam się z Kolegą Krzysiecw, ze nie trzeba SR aby się samo Przetaktowało na 528, moim zdaniem totalna lipa, wcześniej Żyłem bez tego i było good więc dalej Żyć bez tego będę

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #57 dnia: Maj 16, 2009, 19:57:56 »
Ja chciałbym tylko zwrócić uwagę na jednostki... pojawiało się mh, nh, mH itp. a w rzeczywistości to MHz (megaherce).
pozdrawiam

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 16, 2009, 20:43:26 »
Fakt, jednostki to ważna sprawa ale 99% ludzi tu na forum je olewa i to kolejny fakt :P

Szczególnie widać to w przedrostkach oznaczających mnożniki, prawie wszyscy zamiennie stosują duże M z małym, a duże oznacza Mega czyli milion, małe zaś mili czyli tysięczne.

Dopóki jednak wiemy o co komu chodzi to jeszcze nie jest tak tragicznie.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 20:47:04 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 16, 2009, 20:58:51 »
Jasne, że tak. Lubię się po prostu czepiać ;)

Co do programu - przydałby się jakiś rzetelny test czy w ogóle warto obniżać taktowanie procesora. Wydaje mi się, że ma to sens tylko przy wyłączonym ekranie, i to max. jakieś 60-70%. Ciekaw jestem o ile wydłużyłoby to działanie baterii, aż chyba sam to sprawdzę :D