Problemy z GPS-em po zmianie ROM-u

• 47 Odpowiedzi
  • 8852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline DymionD

• *
  • 80
  • Sprzęt: MDA Compact IV
Problemy z GPS-em po zmianie ROM-u
« dnia: Sierpień 11, 2008, 20:23:41 »
Witam

2 dni temu wgrałem Diamentowy ROM PL v 3.0 wersja 1.93 fixed do swojego Diamonda by ERA. Wszystko śmiga jak należy oprócz GPS-u. dzieje się tak że fix jest łapany i tracony i tak co 2-3 sekundy. Po HardResecie jest dobrze przez około pół godziny, a po tym czasie wszystkie satelity świecą się na czerwono i fix-a nie łapie. Po ponownym wgraniu ROM-u w wersji Lite mam względny spokój choć potrafi złapać fixa na satelitach przy horyzoncie, a te nad głową świecą na czerwono (GPS ich nie widzi) lub na pomarańczowo (GPS je widzi ale nie łapie z nich sygnału).
Czy ktoś z was spotkał się z takimi objawami, wydaje mi się że przez updejtem jak GPS złapał fixa to wszystkie satelity świeciły na zielono.
Dodam jeszcze, że zdarzyło się tak, iż po odczycie położenia satelitów QuickGPS-em na monitorku położenia satelitów zmieniały się naprzemian 2 układy (rozmieszczenia) w odstępach 2-3 sekundowych. MASAKRA!

PS. odczyt z pozycji satelitów wykonuję programem iGO, bo tym nawiguję na drodze.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Problemy z GPS-em po zmianie ROM-u
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 20:27:30 »
Za łapanie fixa i moduł GSM jest odpowiedzialny RadioROM więc spróbuj wgrać inny i sprawdź albo jeszcze raz wgraj ten sam ROM. Zaleca się po wgraniu ROMu zrobić od razu HR.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:32:23 »
Witam

2 dni temu wgrałem Diamentowy ROM PL v 3.0 wersja 1.93 fixed do swojego Diamonda by ERA. Wszystko śmiga jak należy oprócz GPS-u. dzieje się tak że fix jest łapany i tracony i tak co 2-3 sekundy. Po HardResecie jest dobrze przez około pół godziny, a po tym czasie wszystkie satelity świecą się na czerwono i fix-a nie łapie. Po ponownym wgraniu ROM-u w wersji Lite mam względny spokój choć potrafi złapać fixa na satelitach przy horyzoncie, a te nad głową świecą na czerwono (GPS ich nie widzi) lub na pomarańczowo (GPS je widzi ale nie łapie z nich sygnału).
Czy ktoś z was spotkał się z takimi objawami, wydaje mi się że przez updejtem jak GPS złapał fixa to wszystkie satelity świeciły na zielono.
Dodam jeszcze, że zdarzyło się tak, iż po odczycie położenia satelitów QuickGPS-em na monitorku położenia satelitów zmieniały się naprzemian 2 układy (rozmieszczenia) w odstępach 2-3 sekundowych. MASAKRA!

PS. odczyt z pozycji satelitów wykonuję programem iGO, bo tym nawiguję na drodze.

Spróbuj pobrać uaktualnienie GPS QuickGPS em , mnie pomogło z tą różnicą że wogóle nie łapał satelit a po uaktualnieniu pierwsze połączenie ok 1 min a kolejne 15 sek

*

Offline Air.

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC HD2, MDA Compact IV
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:03:33 »
U mnie na oryginalnym romie Ery działo się tak samo. Zrobiłem HR, wyłączyłem AGPSa i na razie jest ok. Nie wiem co pomogło (może AGPS działał źle we włoskich sieciach).

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:13:51 »
Ważna informacja dla osób, które obawiają się wgrania nowego ROM-u i kłopotów z tym związanych.
Otóż problemy jakie miałem z GPS-em nie wynikały z faktu wgrania nowego ROM-u, a jedynie z ustawieniami w programie Advanced Config, które dziwnym trafem zawsze robiłem po HardResecie. Wszystkim, którzy starali się mi pomóc bardzo dziękuję.

*

Offline Air.

• *
  • 72
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:19:13 »
Otóż problemy jakie miałem z GPS-em nie wynikały z faktu wgrania nowego ROM-u, a jedynie z ustawieniami w programie Advanced Config, które dziwnym trafem zawsze robiłem po HardResecie.
Jakie konkretnie ustawienia w Advanced Config powodowały ten problem?

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2008, 07:13:02 »
Jakie konkretnie ustawienia w Advanced Config powodowały ten problem?

GPS:
Assisted GPS: Disabled

Ja ustawiłem na Enabled i od tego momentu mój GPS wariował.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 07:16:04 wysłana przez DymionD »

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2008, 09:07:32 »
A ja mam mały problemik z romem 3.0.
Automapa ani TT7 nie może otworzyć portu com żeby nawigować    W programiku HTC GPS Tool mogę to zrobić ale mi niezapamiętuje otwartego portu  a automapa nie chce się uruchomić jak mam to w tle włączone:(

Czy gdzieś w opcjach windy mogę na stałe ten port otworzyć?  A może jest jakiś inny sposób?

Na przyszłość nie pisz o tym samym problemie w 3 wątkach

qsqa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 11:21:10 wysłana przez qsqa »
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2008, 18:47:35 »
qsqa - sorki (ale nie wiedziałem gdzie więcej osób zagląda i gdzie mi odpowiedzą) - więcej tak nie będę robił :(

Jak narazie nic nie pomogło - nadal nie działa :(
Wprowadziłema Was w błąd - HTC GPS TOOL też nie znajduje satelit :( i krzyczy  FIX NO AVAILABLE - czy jakoś tak.

Może dziś wrzucę roma 3.1 to może ruszy.

Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline Krzysztof Dmowski

• 10
    • Strona Domowa
  • Sprzęt: Samsung Omnia 16GB + karta 16GB
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2008, 21:07:41 »
Jeśli macie niby te same radia co @qsqa proponuje to wrzućcie radio jeszcze raz. Sam oryginalnie miałem radio 1.00.25.05 i myślałem że nie trzeba zmieniać. Po reinstalacji radia (z linka w 1 poście o romie) wszystko zaczęło działać

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2008, 10:13:26 »
Wgrałem radyjko ponownie i nic nie pomogło :(
Macie inne pomysły - jak się okazało to HTC GPS Tool zanjduje satelity na czerwono :(

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2008, 21:50:41 »
Witam mam ten sam problem po zmianie romu automapa glupieje. Zarowno w gps htc tool jak i automapie przy pierwszym HR przez chwile przeszukuje satelity .. w automapie wskazniki po jakims czasie znikaja calkowicie zas w htc gps tool jest wszystko na czerwono .. czy ktos umie rozwiazac ten problem ??

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2008, 22:58:26 »
juz jest ok wgralem jeszcze raz to samo radio i jest ok wyszukuje odrazu

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2008, 23:02:45 »
coś jest najwyraźniej nie tak z tymi urządzeniami - dzisiaj porównywałem fix w Diamondzie i Touch Pro - wynik - Diamond złapał po kilku sek, touch pro - trzeba było poczekać trochę dłużej. Jeśli to problem z radio to trochę się htc nie postarało.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:05:04 »
Problemy głównie występują po zmianach ROMU. Na XDA był przepis jak sobie z tym poradzić, żeby przywrócić funkcjonalność, jak znajde to wkleję linka.
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2008, 18:32:30 »
Byłoby super gdyby jeszcze to pomogło :d

*

Offline ZyZ

• 47
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:49:00 »
witam,
pozwole sobie odkopac watek bo problem chyba mnie przerasta.
Pierwszym co zrobilem po dostaniu swojego diamonda bylo wgranie nowego romu (oficjalnego, sciagnietego ze strony htc. Domyslnie wgrane bylo 1.37.costam, wrzucilem 1.93.401.2 WWE).
Wlasnie postanowilem przetestowac GPS i coz... 'dupka' automapa znajduje modul gps, laczy sie z nim (com4 4800) a potem nastepuje 'szukanie sygnalu' trwajace tak dlugo az mi sie nie znudzi czekanie (wytrzymalem max 30 min).
Myslalem ze to wina jakichs dodatkowych aplikacji ktore w miedzyczasie zainstalowalem, zrobilem wiec hard reset i... jak sie dzialo tak sie dzieje.

Myslicie ze moze byc cos nie tak z samym diamondem? a moze to wina radioromu?(1.00.25.05). Trym agps czy wlaczony czy nie niczego nie zmienia.

a, zeby wykluczyc opcje walnietej wersji AM sciagnalem cos takiego jak 'gps test' (http://handheld.softpedia.com/get/GPS/GPS-Test-34335.shtml) i coz... tutaj po znalezieniu modulu gps aplikacja staje na etapie 'gps starting up'

...any ideas? przeciez nie powinno byc tak ze na swiezutkim romie nie dziala jedna z funkcjonalnosci urzadzenia

-------------------------------------
EDIT: heh, no i po problemie. Pieprzone blokowiska to istne klatki faradaya - nic sie nie przedostanie. wystarczylo ze wyszedlem na przyslowiowa ulice i fix zlapany po kilku sekundach.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 10:39:34 wysłana przez ZyZ »

Compact IV Problem z GPS'em
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2008, 22:16:39 »
Witam! Czytałem sporo wątków odnośnie błędów z działaniem GPS'a w Diamondzie... Jednak z tego co wyczytałem to większość się pojawiało po "programowaniu" telefonu...
U mnie jest niestety troszkę inaczej, GPS nie łapie coś sygnału na orginalnym oprogramowaniu...
Na HTC GPS Tool wyświetla mi jakieś satelity, aczkolwiek wszystkie na czerwono, natomiast czasami zdarza się, że kilka satelit ma tam na dole słupki tak w granicach 20-30... Aczkolwiek nie potrafi złapać fixa!
Próbowałem Wgrać Radio xxx.07 (orginalnie 03) ale to samo... Może 05 coś da?
Po wgraniu 3.1 Diamond ROM'a jest to samo...
Dodam jeszcze, że po podłączeniu (przez BT) GPS'a zewnętrznego (Holux M1000) złapało sygnał po kilku sekundach już...

Czekam na propozycje. Pozdrawiam

scaliłem wątki, żeby nie robić zamieszania - qsqa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 01:25:34 wysłana przez qsqa »

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 27, 2008, 07:09:12 »
Na żadnym romie mi nie działa GPS :(
Jedyna szansa to wrócić do romu ERY :(

PS. Czy jest opcja żeby upichcić coś na podstawie romu z ery? Żeby dodać kilka programów z kuchni i mieć spokój z instalowaniem programów po reinstalacji?  - pytanie do qsqa :D
Chyba że BASE w kuchni to taki goły systemik do gotowania?

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:44:35 »
Wróciłem do romu ERY i włączyłem w AM (w ustawieniach GPS) taką opcję: CZYTAJ PORT W ODDZIELNYM WĄTKU - i w końcu zadziałała AM :d

Teraz tylko pytanie czy na innych romach też zadziała przestawienie tej funkcji w AM ?

Jak tylko to sprawdzę to napewno napiszę :D

Sorki za dubel wątku :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 10:50:45 wysłana przez k-mil »

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 27, 2008, 12:08:04 »
Po wgraniu ROMU - HR i HTC GPS TOOL. Tym drugim jak nie zadziała zrobić zimny start GPS'u (wcześniej sprawdzić czy w ogóle widzi satelity)
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2008, 17:13:04 »
HTC GPS TOOL nadal pokazuje mi satelity ba czerwono a AM działa aż miło :D

Zmieniłem roma na EROWSKI a teraz mam juz 3.0 LITE i śmiga AM i mam MMSy (w poprzednim mmsy mi nie działały).
Jak są problemy z GPS to trzeba zrobić resa GPSa.

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 28, 2008, 11:46:42 »
Witam,

czyli mam rozumieć, że w wersji Full wypas GPS nie działa?

pozdr

t

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 28, 2008, 12:34:35 »
Witam,

czyli mam rozumieć, że w wersji Full wypas GPS nie działa?

pozdr

t

Pewnie działa tylko że u mnie nie chciał a teraz już z LITE nie chce mi się przechodzić na fulla żeby sprawdzić.

Dziś nawet HTC GPS TOOL mi złapał satelitki na zielono :d

Tak przy okazji mam pytanko:  jak robię zdjęcie z GPSem to gdzie mogę podejrzeć gdzie było robione? Te informacje powinien zapisać gdzieś ale nie wiem jak to odczytać.
Jak ktoś wie to proszę o podpowiedź :D

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 28, 2008, 13:12:59 »
Witam ponownie,

dzieki za odpowiedz

A jaki program jest najlepszy do nawigacji (chodzi mi o program, który nie łączy się z netem) dla MDA IV.

*

Offline k-mil

• **
  • 217
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 28, 2008, 13:54:44 »
Ja używam AutoMapy bo TomTom mnie wkurzał.  Trzeba samemu popróbować i zdecydować.

*

Offline razor777

• **
  • 160
  • Sprzęt: Nokia 9300, FS T810, HTC Tytn II, HTC Diamond, HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 28, 2008, 15:46:57 »
Witam ponownie,

dzieki za odpowiedz

A jaki program jest najlepszy do nawigacji (chodzi mi o program, który nie łączy się z netem) dla MDA IV.

Zależy co kolega ma na myśli. Nawigacja samochodowa czy w terenie? Dokładne dane adresowe czy tylko drogi przelotowe? Każdy użytkownik ma swoje preferencje związane ze swoimi potrzebami. Jakie są Twoje?
Pozdrawiam
    razor

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 28, 2008, 16:01:42 »
Dzięki za pytanie

Bardziej potrzebne mi jest na tą chwilę plan z dokładnymi danymi adresowymi - konkretny plan danego miasta, miast do poruszanie się pieszo)

dzięki

t

*

Offline razor777

• **
  • 160
  • Sprzęt: Nokia 9300, FS T810, HTC Tytn II, HTC Diamond, HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 28, 2008, 18:08:03 »
Najlepsze pokrycie ma AutoMapa. Dane adresowy które Cię interesują sprawdź tu: http://www.automapa.com.pl/?PEI=37202&lng=PL
Możesz też przetestować Igo8, ale moim zdaniem ma za dużo błędów.

Taka moja rada: lepiej jedna dobra nawigacja niż kila "średnich".
Pozdrawiam
    razor

*

Offline Air.

• *
  • 72
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 29, 2008, 10:51:45 »
Najlepsze pokrycie ma AutoMapa.
A skąd ten wniosek?
Mam TomToma z mapą Europy v. 7.20.1803 i jeśli chodzi o dane adresowe, to są tam nawet ulice w mojej bardzo małej miejscowości (Masłów). Prawdą jest, że do pewnego czasu AM była jeśli chodzi o pokrycie Polski bezkonkurencyjna, jednak od mniej więcej pół roku wydaje mi się, że TomTom i Garmin mają nieco lepsze pokrycie.