Problem z zasięgiem, MDA IV

• 8 Odpowiedzi
  • 601 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline homas

• 13
Problem z zasięgiem, MDA IV
« dnia: Marzec 31, 2009, 03:09:14 »
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem mda. Od okolo 3 tygodni w telefonie pojawily sie duze problemy z zasiegiem.
Dokladniej przez okolo pol dnia go po prostu nie ma. Problemy zaczely sie na romie i radio ery. Najpierw zmienilem radio, nie pomoglo, pozniej i rom i radio.
Obecnie mam rom xcooma 8.4.1 i radio 1.08.25.20 i problem dalej wystepuje.
Zasieg mozna czasami odyzkac przelaczaniem typow sieci i pasm ale jest to nieskteczne i wiadomo, zalosne.
Zasieg jesli jest, gubi sie najczesciej po dluzszej rozmowie, 2-3 smsach lub dzialaniu dluzej jakiejs aplikacji.
Prosze o pomoc jesli ktokolwiek mialby jakies pomysly.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: Problem z zasięgiem, MDA IV
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2009, 05:26:47 »
Wyłącz automatyczny tryb GSM. U mnie, gdy jestem w rodzinnej miejscowości jest tak samo. W małych miastach nie ma 3G a co dopiero HSDPA. Wyłączając ten tryb Twój telefon będzie pracował w ramach GPRS i EDGE.

*

Offline homas

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2009, 08:42:18 »
Problem w tym, ze nie mieszkam w malym miescie a zasieg wczesniej byl bez problemu na kazdym ustawieniu.
Jako dodatkowe symptomy moge napisac, ze po recznym wyszukiwaniu sieci pojawiaja sie wszytskie polskie sieci ale telefon nie chce sie do nich zalogowac.
Dziwne jest rowniez to, ze w zakladce Ustawienia/Telefon jako moj numer pokazuje sie zupelnie inny numer, karty ktorej nigdy nie uzywalem i nie jest to numer z mojej sieci. Nie jestem w stanie powiedziec czy zawsze tak bylo czy sie zmienilo bo nie zwracalem na to uwagi.
Mam nadzieje ze ktos chociaz pomoze mi w jaki sposob moge zdiagnozowac gdzie lezy problem.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2009, 09:00:37 »
W pierwszej kolejności sprawdź czy karta SIM, którą używasz dziala poprawnie w innym telefonie. Będzie wtedy wiadomo, czu jest to wina MDA czy może operatora a wtedy będzie można coś dalej myśleć.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline homas

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2009, 09:10:54 »
Najdziwniejsze jest to, ze moja karta dziala w innym telefonie bez zarzutu, bynajmniej przez 20 minut - wykonalem szereg rzeczy ktore powinny skutkowac zgubieniem zasiegu.
Ale rowniez inna karta dziala bez zarzutu w moim MDA.
Jedyne co rozni te karty to, ta druga jest mlodsza.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2009, 09:16:36 »
Jeżeli inna karta działa na Twoim MDA bez problemu to ja na Twoim miejscu poszedł bym do operatora i poprosił bym o wymianę karty na inną z uwagi na to, że obecna nie działa z telefonem poprawnie. To by było chyba najlepsze rozwiązanie.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline homas

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2009, 09:19:53 »
Dzieki za porade. W sumie zwracalem uwage na wszystko a nie czepilem sie mojej 7 letniej karty. Polece dzis wymienic i mam nadzieje, ze temat bedzie do zamkniecia.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2009, 13:29:46 »
Daj znać jak się zakończyła sprawa - czy zmiana karty SIM pomogła.

*

Offline homas

• 13
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2009, 17:06:34 »
Po wymianie sim wszystko dziala jak nalezy.
Temat do zamkniecia, dzieki za rady.