Problem z uzyskaniem sygnału GPS

• 1 Odpowiedzi
  • 652 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z uzyskaniem sygnału GPS
« dnia: Wrzesień 15, 2009, 08:53:00 »
Jestem nowym użytkownikiem, jednak dość dokładnie zapoznałem sie z tematami w innych wątkach, i nie natrafiłem na podobny problem u innych osób.

Po przeczytaniu wad i zalet innych romów zdecydowałem się na zmiane EROwskiego na Fire Rom 8.4.1. Radio zgodnie z sugestią do tego roku zmieniłem na 1.09.24.23 i wszystko byłoby ok gdyby nie to że żadna aplikacja (automata, tomtom) nie potrafią nawiazać połączenia z GPS.

Dodam że w orginalnym ERA romie nie miałem wgranego programu GPS tools, i wystarczyło odpalić QuickGPS Automape i działało.

Teraz pobieram fix Quick GPS, wszystko wygląda ok z tym że automapa czy tomtom nie umie pozyskać sygnału GPS  :((czekałem nawet do 15 minut bez skutku).
Jako że niezabardzo wiem do czego ten GPS tool służy odpaliłem  i właczyłem otwarcie portu na "Hot start" i w zakładce z satelitami pojawiają mi się punkciki (jak rozumiem satelity) z tym że w dolnej części mam napisane "no fix avaible" (mimo że mam aktualny fix pobrany przez QuickGPS) -wynika że niby odbiornik GPS działa...  :mysli:
Zatem prosze o pomoc lub wskazanie co zrobić by aplikacje jak automapa czy tomtom łaczyły sie z GPSem.
Przy okazji chciałbym zapytać do czego właściwie służy (poza czyszczeniem pamięci jak wywnioskowałem z innych postów dotyczących GPS) i jak korzystać z GPStools?

EDIT:
Ok doszukałem się podobnego problemu w starszej części forum, zaraz sprawdze czy porady pomogą - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=126375.0
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 09:27:44 wysłana przez dudek88 »

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
Odp: Problem z uzyskaniem sygnału GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2009, 10:15:02 »
zrobiles Hard Reset po wgraniu romu? Sprawdz z innym radiem czy ci tez nie lapie tego fixa. Po flashu w quick gps zrob najpierw cold start - wtedy bedzie ci szukac satelit od nowa, na hot start to jest jakos tak ze ma juz jakis satelitki tam w pamieci, sam w sumie nie wiem, bylo kiedys o tym cos na tym forum