Problem z SMSem i brzęcząca słuchawka

• 6 Odpowiedzi
  • 973 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z SMSem i brzęcząca słuchawka
« dnia: Luty 18, 2009, 18:29:22 »
Witam wszystkich.

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Diamonda. Dostalem wersję Orangową, ale dzięki forum sporo się dowiedziałem co można z urządzeniem zrobic. Udało mi się zmienić ROM, mam również nowe radio, więc totalny lamerem nie jestem ;)

Ale mam dwa problemy, na które nigdzie nie znalazlem odpowiedzi.:
1) wysyłanie SMSów - dziecinna sprawa, ale kiedy chce wysłać SMSa wyskakuje mi taki komunikat:
"Obsługa wiadomości
Nie można wysłać wiadomości SMS. Sprawdź, czy w polu Ustawienia jest prawidłowy adres centrum usług, a następnie spróbuj wysłać wiadomość ponownie."
Pewnie tu chodzi o numer centrum SMsowego, ale nigdzie nie mogę znaleść miejsca gdzie mógłbym to wpisać?

2) Podczas rozmów trzeszczy głośnik - nie jest to nic co uniemożliwia rozmowe, ale słyszę że coś lekko brzęczy w słuchawce. Oddawać od razu do serwisu, czy mozna coś programowo popróbować?

Tak dla informacji, mam wgrane:
ROM: xcoom_Diamond_Full_ROM_v.7
Radio: 1.00.25.07

Pozdrawiam

Odp: Problem z SMSem i brzęcząca słuchawka
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2009, 12:38:05 »
Odświeżam temat.
kurcze, nikt nie miał takiego problemu z SMSem?

Pozdrawiam

*

Offline diamond1

• *
  • 67
    • Mr Nice Guy - design, strony www, grafika.
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2009, 15:54:43 »
Hmm, sam mam w Orange, z salonu Orange. Wszystko było OK.

Możesz spróbować w Ustawienia->Telefon->Usługi... i pobrać ustawienia dla 'Poczta głosowa i wiadomości tekstowe', ale nie wiem, czy to pomoże.

Co do trzeszczenia to nic takiego nie mam.

EDIT:

Jest jeszcze takie ustawienie...

Ustawienia->Sieci zaawansowane->Usługa wiadomości SMS, może nie masz ustawione tam przez GSM?..
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 15:59:41 wysłana przez diamond1 »
You should never underestimate the predictability of stupidity.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2009, 20:23:29 »
Dzięki za odpowiedź. Niestety obydwie akcje nic nie dały.
kurde...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2009, 22:35:39 »
Witam, mam tą samą przypadłość. Wszystko było dobrze do wczoraj gdy nagle podczas rozmowy głośniczek w słuchawce zaczął cicho brzęczeć, da sie rozmawiać ale jest to niesamowicie irytujące, że w nowym telefonie pojawiają się tego rodzaju usterki..

*

Offline majsterek

• **
  • 129
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2009, 03:06:12 »
1) wysyłanie SMSów - dziecinna sprawa, ale kiedy chce wysłać SMSa wyskakuje mi taki komunikat:
"Obsługa wiadomości
Nie można wysłać wiadomości SMS. Sprawdź, czy w polu Ustawienia jest prawidłowy adres centrum usług, a następnie spróbuj wysłać wiadomość ponownie."
Pewnie tu chodzi o numer centrum SMsowego, ale nigdzie nie mogę znaleść miejsca gdzie mógłbym to wpisać?

Wgraj najnowszy rom kolegi xcoma. Jest tam ConnectionSetup. Poustawia za Ciebie wszystko co trzeba :ok:

Jesli chodzi o głośnik to faktycznie nie należy do najlepszych. Ale u mnie nie trzeszczy... Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2009, 22:46:00 »
Majsterek, dzięki za radę.

Może kogoś zainteresuje co mi pomogło. Trzy dni temu wymienilem kartę SIM u operatora i SMsy zaczęły chodzić. Wcześniej sprawdziłem pięć kart i na trzech nie działało na dwóch tak.
Więc pierwsze tygodnie pracy z Diamondem trochę nerwowe ;)