Problem z services.exe

• 2 Odpowiedzi
  • 651 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, ROM: Gen.Y D2 R3 Radio: 1.13.25.24
Problem z services.exe
« dnia: Styczeń 24, 2009, 13:46:55 »
Hej.

Zakupiłem przedwczoraj SPB Backup i mam problem. Podczas tworzenia kopii zapasowej (nieważne czy kompletnej czy tylko na wybranych częściach) Diamond na chwilę się zawiesza, a chwilę później cały windows mobile wywala kompletnie. Co chwilę wyrzuca błędy o tym, że services.exe spowodował problem i z pytaniem, czy chcę wysłać ten raport do microsoftu. Co ciekawe, problem nie istnieje, jeśli w SPB Bakup zaznaczę opcję, aby nie zatrzymywał podczas backupu serwisów systemowych. Podobnie dzieje się czasem z innymi aplikacjami.

Zrobienie Hard Resetu nie pomaga, na świeżym systemie dzieje się zupełnie to samo. Co dziwne, jakieś 3 miesiace temu, kiedy testowałem wersję trialową SPB Backup wszystko działało elegancko, nic się nie wysypywało.

Czy zgodnie z windowsową tradycją, taki objaw błędu może oznaczać problemy sprzętowe? Czy ktoś może spotkał się z czymś takim i ma jakieś rozwiązanie? Na forum SPB nie dokopałem się odpowiedzi.

Będę wdzięczny za pomoc, bo nie wiem, czy mam reklamować całego pda, czy może to jakiś bug w systemie na przykład.

ps. Taki sam problem występuje także w Resco Backup.
ps2. Standardowy ROM, radio itd. z - niestety - polskiej dystrybucji. Telefon nieobrandowny, kupiony w sklepie, bez simlocków itp.
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Problem z services.exe
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2009, 15:09:29 »
aby nie zatrzymywał podczas backupu serwisów systemowych
to nie zatrzymuj

HKLM\Services

ustawienie flags na "4" to jest wyłączenie ładowania danej usługi. Pogrzeb trochę, to może jakieś śmieci wywalisz
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, ROM: Gen.Y D2 R3 Radio: 1.13.25.24
Odp: Problem z services.exe
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2009, 16:31:33 »
Dzięki :) Podłubie ;) sobie w rejestrze :) Po prostu zdziwiło mnie, że nie tak dawno nawet przy zatrzymywaniu usług wszystko było ok, a teraz nie jest :)
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.