Problem z GPS, probowalm juz wszysktiego co znalazlem w sieci

• 5 Odpowiedzi
  • 1009 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z GPS, probowalm juz wszysktiego co znalazlem w sieci
« dnia: Styczeń 30, 2011, 14:38:36 »
WItam

Mam problem z GPSem w moim diamondzie, dziala dobrze az pewniego dnia przestal.

Program QuickGPS nie pobiera nowych danych, Gdy klikne na pobierz dane pojawia sie okno laczenia, pasek pobierania leci do 100% po czym komunikat" Niepowodzenie nawiazania polaczenia sproboj ponownie pozniej" Probowalem na intenrecie z orange, na wifi i na active sync. Nic nie rusza. Probwalem nawet odpalic Explorera w tym samym czasie co pobieranie i nic (taka rade znalazlem w necie). We wszystkich innych programach internet dziala dobrze wiec to nie wina polaczenia (nawet pogoda sie aktualizuje)

Program HTC GPS tools przy ustawieniach port4 57600 po kliknieciu na open, wyplowa komunikat: Open Com port Failed.

Automapa przy ustawieniu portu 4 wogole nie wlacza gpsa, proba wlaczenia go samemu z automapy nic nie daje (nawet zadnego komunikatu nie wyrzuca) po przestawieniu na com3 albo inny port twierdzi ze wlaczyla gpsa i szuka fixa ale nic nie znajudje (nawet najslabszego sygnalu z jakiegokolwiek satelity), Nie jest to raczej problem zasiegu albo czegos bo jak wszystko dzialalo dobrze to odrazu po wlaczeniu pojawial mi sie sygnal slaby z okolo 8 satelit i po max 5 min lapalo fixa.

Hard reset odpada ze wzgledu na ogromna ilosc kontaktow, maili i notatek (chyba ze jest jakis prosty sposob na backup teog wszystkiego i proste wprowadzenie spowrotem ale po tym ile sie musialem nameczyc zeby kontakty ze starego htc przenies na tego jakos w to watpie)

Jezeli ktos bylby wstanie naprowadzc mnie, gdzie moge sprawdzic czy wogole ten gps wbudowany jeszcze dziala czy np sie zfajczyl czy cos bede bardzo wdzieczny.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 14:41:21 wysłana przez vastar »

Odp: Problem z GPS, probowalm juz wszysktiego co znalazlem w sieci
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2011, 15:23:16 »
Hard reset odpada ze wzgledu na ogromna ilosc kontaktow, maili i notatek (chyba ze jest jakis prosty sposob na backup teog wszystkiego i proste wprowadzenie spowrotem ale po tym ile sie musialem nameczyc zeby kontakty ze starego htc przenies na tego jakos w to watpie)

Jezeli ktos bylby wstanie naprowadzc mnie, gdzie moge sprawdzic czy wogole ten gps wbudowany jeszcze dziala czy np sie zfajczyl czy cos bede bardzo wdzieczny.
użyj PIMbackup,prosta aplikacja o genialnych mozliwosciach,
 nauczony naglą i nieoczekiwana smiercia mojego poprzedniego diamonda używam PIMbackup w opcji z automatyzowanej i kopie bezpieczenstwa przechowuje  rownloegle tez na kompie
SDTV team

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2011, 16:10:39 »
Dzieki za rade, zrobiliem backup wszsytkiego po 2 razy :) odpalilem HardSPL (bo jak juz sie bawic to na calego i zmieniam roma skoro wszytko skasowalem ) i jak juz Diamondzik wstal to qiuckGPS odrazu pobral aktualizacje. Dziwne to wszystko no ale nic. Nie spawdzam czy lapie fixa bo dopiero jak nowy rom wgram to bede sie tym bawil no ale pomoglo :) Mam nadzieje ze jak juz wszystko ustawie to uda mi sie odzyskac dane ktore leza w backupie (oczywiscie kopie na kompa wrzucielm bo nie wiem czy mi karty nei zformatowalo tym HardSPL).

//edit

Juz wszsytko dziala, optrzebowal jednak Hard Resetu, konatky i wzsystko odzyskalem dzieki backupowie (jeszce raz wielkie dziekie, genailna aplikacja) Teraz tylko ogarnac nowy rom.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 18:31:48 wysłana przez vastar »

*

Offline Modrzey

• 29
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2011, 18:59:00 »
podejżewam że miałeś namieszane w ustawnieniach GPS np. odznaczone "automatycznie zarządzaj GPS" albo coś......

*

Offline mafik

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2011, 09:10:56 »
Witam - poniewaz jeden watek juz jest, nie bede zakladal drugiego.
U mnie problem objawia sie w troche inny sposob. QuickGPS laduje normalnie dane, GPS tool widzi satelity, ale nie moze zlapac FIX'a, w AM wogole nie widzi satelit i zaden z paskow nie swieci sie chociazby na zolto.

W telefon (zakupiony droga nabycia na alledrogo) mam swiezutko wgrany FIREROOM 8.4.1, ktory na moim poprzednim DIAMOND'zie smigal bez problemu i wszystko dzialalo (niestety uszkodzilem plyte glowna po podlaczeniu do jakiejstam ladowarki samochodowej, ktora znalazlem pod reka - bo swojej nie mialem, a bateria byla na wyczerpaniu, poza tym mialem pekniety wyswietlacz, ktory byl wymieniony miesiac wczesniej na nowy - taniej wyszlo mnie kupic uzywanego DIAMOND'a na rocznej gwarancji).

Sprobowalem HardReset'u i nadal nic, wiec juz powoli mnie rece opadaja - czy czeka mnie wizyta w REGENERSIS - swoja droga nieunikniona, poniewaz odkleja sie folia z klawiatury (w poprzednim mialem to 2 razy - za kazdym razem wymieniali na nowa) i zastanawiam sie nad zgloszeniem niesprawnego wyswietlacza (stary ma drobne ryski) z tytulu niemoznosci wybierania na ekranie skrajnych krawedzi i punktow - chyba czesta przypadlosc ???

Czekam na jaks odpowiedz niecierpliwie :)

p.s.: poczytalem na forum, przeszukalem, znalazlem troche informacji i porad, jednak nic nie dziala - chyba nie pozostaje mi nic innego, jak sie udac do serwisu, odbiore tylko swojego HD2 i DIAMOND idzie do doktora.

Połączone: Luty 02, 2011, 21:33:29
Maly update - po wgraniu 3 roznych ROMow telefon na chwile wogole stracil widocznosc satelit - nic nie pomagalo - wgralem ostatecznie ROM Orange, zeby oddac tel do kiosku i podkusilo mnie jeszcze, zeby wgrac radio 1.17... i widzi satelity, nawet 16 szt. ale nie chce w zaden sposob zlapac FIX'a - juz normalnie przerasta mnie ten telefon. Czemu tak sie dzieje, nie mam pojecia - juz tesknie za swoim starym DIAMONDem, z ktorym nigdy, ale to nigdy nie mialem problemow z GPS.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2011, 21:33:29 wysłana przez mafik »

*

Offline mitusm

• **
  • 174
  • Sprzęt: GSS
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2011, 20:53:53 »
Ja u siebie męczyłem się przez 2 tygodnie z romami, radiami i resetami... okazało się ze wtyczka od anteny GPS nie była dopięta.
r380s - r380e - 9210i - p800 - Magician - Alpine - Hermes - G900 - Diamond - iPhone 3G - iPhone 3GS - Samsung Galaxy S i HTC diamond