Opinie o WM 6.5 Beta

• 85 Odpowiedzi
  • 21347 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kaciek

• *
  • 98
  • Sprzęt: Xperia ARC S / HTC HD2 Android/Windows
Opinie o WM 6.5 Beta
« dnia: Kwiecień 13, 2009, 22:49:02 »
Pozwoliłem sobie założyć ten wątek, bo po testach WM 6.5 jestem zaskoczony.
Instalowałem już 4 wersje 6.5-ki i ... niby ładny, niby fajny, ale ...
Tak na prawdę nic nic nowego można by powiedzieć, ale ...
No właśnie to "ale"
Postanowiłem zrobić dłuższy test (bo włączenie na chwilę i zmiana na stary nie dają możliwości wystawienia opinii)
Ponieważ aby coś poznać trzeba z tym chwilę przebywać. Tak więc moje spostrzeżenia są pisane po czterech dniach zabawy i pracy z jedną wersją WM 6.5, i jest to wersja SONE 6.5 Beta7 wwe pobrana stąd:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=433808
(w tzw. międzyczasie powstała wersja Beta9)
Nie jestem zwolennikiem TF więc ucieszył mnie fakt że po instalacji jest Windows bez tego dodatku (dla niektórych to "-").
Wizualnie coś wreszcie drgnęło w Microsoft (Chyba zorientowali się że mamy 21 wiek) dla mnie może być. Ale to oczywiście sprawa gustu.
Stabilność tej wersji jest w/g mnie na poziomie normalnego WM (miałem tylko jedną zwiechę gdy podczas wybierania numeru rozmyśliłem się i od razu włączyłem Nawi. restart rozwiązał problem.
Zauważyłem że zastosowano kilka trick-ów znanych z produkowanych przez użytkowników dodatków. N.p. oryginalnie jest opcja w menu aby kółko po przyjściu sms lub po nieodebranym połączeniu migało ile chcemy (kilka opcji do wyboru, a na końcu opcja no limit)
A teraz najważniejsze TEN SYSTEM TYLKO WĄCHA BATERIĘ!!!
Mam standardową 900-kę i wiem że każdy inaczej użytkuje telefon, ale zrobiłem tak:
Naładowałem telefon na full i odłączyłem go o 22:00 od ładowarki i do rana został tylko na czuwaniu w dobrym zasięgu (jak zwykle bo w domu)W nocy przyszło 6 sms-ów (powiadomienie mail ze skrzynki) kółko migało do rana, wyłączone włączanie wyświetlacza przy sms-e. Normalnie rano (9:00)  miałbym ok. 88-90% baterii (max.do 92% gdyby nie było sms-ów)
Włączam telefon........100%!!!! pomyślałem - popsuty wskaźnik.
do południa przyszły kolejne 4 sms-y 2 razy odczytałem pocztę (po to powidomienie) wykonałem 1-no minutową rozmowę. Południe 100%!!! .... na pewno zepsuty, ale....
O godz. 13:30 po przyjściu kolejnego sms-a patrzę a tu na wskaźniku 99%. A więc jednak DZIAŁA.
Większość dnia spędziłem w domu (święta) lecz wieczorem zrobiłem autem 60 km (bez nawigacji ale się przemieszczałem a to powoduje większe zużycie energii).
Teraz jest godzina 22:40 (więc prawie 25 godzin od odłączenia od ładowarki) i poziom baterii ma w tej chwili 92% !!!!!!!!!!!!!!
Jeśli to co widzę jest prawdą to  REWELACJA!!
jeśli chodzi o programy to wszystkie jakie instalowałem z  6.1 działają bez problemu. nie próbowałem TF ale SPB MobileSchell działa normalnie, jak również inne programy SPB.
Moje podsumowanie:
Zostaję przy 6.5 i polecam przetestować ale co najmniej przez jeden dzień bo wtedy można coś konkretnie o nim powiedzieć.
 :ok: :ok: :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2009, 22:54:44 wysłana przez kaciek »
--------------------------------------Nie piję, nie palę, nie przeklinam... K....wa papieros wpadł mi do piwa ---------------------------------------

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: Opinie o WM 6.5 Beta
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2009, 23:08:08 »
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, żeby bateria po 15 godzinach działania była naładowana w 99%. Sorry, ale to jest jakaś bzdura. I to dość konkretna. Być może w buildzie WM6.5, który testowałeś uszkodzona jest usługa/serwis odpowiedzialny za mierzenie stanu naładowania baterii.

Generalnie też zabieram się za testowanie wm6.5 ale najbardziej kusi mnie wersja od udK.

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2009, 23:43:43 »
A nawigacji jakiej używasz?
Działa bez problemu pod 6.5?
Mam zamiar dziś lub jutro przesiąść się na 6.5, ale martwi mnie kompatybilność programów działających pod 6.1.

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2009, 00:14:58 »
ciekawe z tą baterią, hmm..
a łączność BT, wifi itd itp ?
Przeglądanie ?
Co widzisz w nim jeszcze pozytywnego / lepszego niz w 6.1 ?

*

Offline kaciek

• *
  • 98
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2009, 00:50:25 »
Możliwe że z tą baterią to jakiś błąd, ale właśnie to spostrzeżenie zachęciło mnie do podzielenia się z Wami tą opinią.
Pisanie że się nie wierzy i że to jakaś bzdura nie sprawdziwszy samemu to dla mnie właśnie jest jakaś bzdura. Proponuję samemu przetestować, a dopiero potem wystawiać swoje opinie bo w przeciwnym razie jest to tylko puste nabijanie liczby wypowiedzi na forum.
Testuję każdą nawigację (tu sprawdzałem na IGO8.3, Automapie, TomTom7.910, Garmin, Navigon7 OziExplorer i GoogleMaps) i wszystkie po ściągnięciu aktualizacji QuickGPS łapią fixa w 5-10 sek. (radio1,08,25,20).
Na temat Wifi i BT mogę powiedzieć że działają. Ja korzystam niewiele więc nie widzę różnicy.
Robiłem testy aparatu foto bo podobno są jakieś zmiany w sterownikach, ale różnice jeśli są to niewielkie. Mam wrażenie jakby kolory były żywsze, ale to może być autosugestia.
Co do tej baterii to w tej chwili o 0:47 mam 89% (normalnie miałem ok 50-60)
Zrobię test bo telefon nigdy nie wytrzymał mi dłużej niż 2,5 dnia jak mi padnie to napiszę, może to pokaże czy to nowy cud czy błąd wskaźnika.
--------------------------------------Nie piję, nie palę, nie przeklinam... K....wa papieros wpadł mi do piwa ---------------------------------------

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2009, 01:43:02 »
No zobaczymy co napiszesz za 1-2 dni jak to było z tą baterią jak już się rozładuje :D
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2009, 02:16:10 »
to czekamy na info jak to z tą baterią...
end of fear
yo is here

*

Offline DymionD

• *
  • 80
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2009, 06:58:07 »
Przetestowałem już 4 wersje WM6.5. Według mnie to ranking wygląda tak:
1. udK Syrius ROM WM6.5 BETA
2. SONE ROM WM6.5
3. HikaRi ROM CE WindowsMobile 6.5
4. Cloudyfa 6.5 ROM for Diamond

Do pracy na co dzień nadają się jedynie pierwsze dwa, taka jest moja opinia. Każdy z tych ROM-ów czymś się różni jeden jest bardzie napakowany inny okrojony do granic. Najkrócej zagościł HikaRi, choć niezły to wywalił się po zmianie skórki. Cloudyfa to nieporozumienie, wolny jak diabli, choć okrojony z wszyskich udogodnień.
Generalnie lubię bajery typu TF3D, ale jak poznałem WM6.5 z jego interfejsem, choć nie idealnym to zajętość pamięci w 45% robi wrażenie.

*

Offline kaciek

• *
  • 98
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2009, 07:33:45 »
Relacja CD:
7:30 bateria 78%. :) (W nocy przyszło trochę sms-ów)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2009, 09:31:36 »
Nie mam celu w nabijaniu sobie postów. Zużycie 1% baterii przez 15h godzin pracy urządzenia z takim wyświetlaczem i procesorem jest zwyczajnie niemożliwe. Taki wynik jest efektem błędu.

Zresztą, gadowsk założył wątek na temat WM6.5 i opinii o nim http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130991.0 i nie rozumiem dlaczego dyskusja przeniosła sie do kolejnego wątku. W ten sposób powstaje śmietnik.

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2009, 09:44:23 »
ey kaciek
a ten twój PPC to tylko leży? nic go nie używasz? tylko te smsy?

*

Offline Watkins

• **
  • 194
  • Sprzęt: ZTE Grand X In / HTC HD2 / Acer IconiaTab A211
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 14, 2009, 10:40:06 »
Testuje....  brakuje mi narzędzia do wyłączenia "niechcianych" zakładek w "today", coś w stylu TF3D config, było w którymś WM 6,5 ale w tym nie mogę znaleźć, nie wiem  jak się to nazywa.
Rom dość dopracowany ( Sone WM 6.5 Beta 9r ), raczej czysty bez zbędnych programów, pamięć po restarcie w granicach 45-47%, po dwóch godzinach i instalacji własnych dodatków nie przekracza 54%, dodam jeszcze że systemik bardzo ładnie uwalnia pamięć po wyjsciu z programów więc nie musimy kożystać ze "wspomagania".
Szybki zdecydowanie, "orginalne" menu WM 6.5 co jest dla mnie dużą zaletą.
Na temat baterii napiszę po całym dniu testów, dodam że moja poczciwa 900tka żadko wytrzymuje 24h ( działam intensywnie).

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2009, 12:15:45 »
Ta bateria "trzyma" tyko że potem padnie w 5min.
Sprawdziłem, miałem Sona kilka dni. Wskaźnik działa nie liniowo  :(

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2009, 12:21:38 »
Ta bateria "trzyma" tyko że potem padnie w 5min.
Sprawdziłem, miałem Sona kilka dni. Wskaźnik działa nie liniowo  :(

Potwierdzam, byłem zaskoczony, jak przed flashem miałem ok. 60%, a po flashu z Internal storage miałem 100% na wskaźniku baterii :-)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2009, 13:42:11 »
Witam Kolegów.

To który ROM 6.5 Waszym zdniem jest lepszy? SONE czy uDK? Zależy mi bardzo na oszczędnym zarządzaniu energią. Poza tym miło by było mieć:

1. Dialer HTC (standardowy Windows ma dla moich wielkich paluchów zbyt małe przyciski)
2. TaskManager HTC (szybki wgląd w listę aktywnych aplikacji i możliwość ich zamykania)
3. Okno z kilkoma najczęściej wybieranymi kontaktami (6-9 ikon)

Czy ktoś instalował na WM6.5 Manile 3D lub 2D?

Dudus

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 14, 2009, 13:52:12 »
Ad. 1 Dialer HTC - uDK  (poprawka - ROM udK Syrius nie zawiera Dialera HTC)
Ad. 2 TaskManager HTC - uDK, SONE
Ad. 3 Okno z kilkoma najczęściej wybieranymi kontaktami - żaden z powyższych

Te dwa ROM-y różnią się detalami. Moja wybór padł na uDK, bo jest w nim Titanium Customizer, wspomniany Dialer HTC oraz co najważniejsze Pasjans :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2009, 11:59:00 wysłana przez DymionD »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 14, 2009, 14:53:59 »
Hi

Dzięki za info. A czemu służy dokładnie Titanium Customiser?

Dudus

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 14, 2009, 15:19:44 »
Na ekranie Today (główny ekran) masz zakładki takie jak: Pictures, Music, Favorites, Phone i inne. Customizer służy do ich włączania i wyłączanie według potrzeby oraz przesuwania góra-dół.

*

Offline qxv1

• 275
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 14, 2009, 15:46:55 »
niestety nie moge zgodzic sie z opina o w/w romach 6.5 zaden z "gotowych" romow nie nadaje sie do codziennej pracy.
Brak dialera 3G brak opery brak t9 polskiego itd ...
ale jak dobrze poszukac mamy panowie to
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=503128
czyli kuchnia 6.5 na najnowszym xipie.
ja ugotowalem i jestem zadowolony  :ok:

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:12:15 »
Pisząc że jakieś romy nadają się do "codziennej pracy" miałem na myśli, że w ogóle daje się na nich pracować ;-)
Widziałem ten wątek z kuchnią dla WM6.5, ale zmroziło mnie oznaczenie wersji 0.01 oraz dopisek w rodzaju THIS IS EXTREMALY BETA
Ale jeśli są osoby jak Ty, które zaryzykowały z powodzeniem to może i ja spróbuję
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 16:52:19 wysłana przez DymionD »

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:27:59 »
jak narazie uzywam romu udK_Syrius_WM6.5_BETA2_WWE  nie narzekam, zajetosc ramu generalnie do 55%, dziala w miare normalnie, jeszcze nie zdarzylo sie zeby zwiesil sie totalnie, mam tylko problem jak ktos ktos dzwoni wyswietla sie jako notyfikacja z dwoma opcjami answer i ignore i nie wiem jak zmienic to np. slider a'la iphone, a nie chce uzywac do tego s2us czy innych programow
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:42:22 »
Hi.

Mnie osobiście dialer 3G ani T9 nie są potrzebne. Zaraz po zmianie ROM włączam pasmo GSM (dla oszczędności baterii), oraz wyłączam T9 (dla oszczędności liczby znaków w SMS). To czego potrzebuję to (jak wyżej częściowo opisałem):

1. Porządny dialer z dużymi klawiszami oraz funkcją Paste i przyciskiem kontaktów
2. Rozwijalny TaskManager
3. Szybki dostęp do 6-9 kontaktów ze zdjęciami

Poza tym przydało by się:
1. Pogoda
2. Notowania giełdowe

Wiem, że nie można mieć wszystkiego. Próbowałem Manila 2D VGA na Romie SCNaked. W sumie bardzo ładnie i płynnie chodzi, ale niestety to pożeracz pamięci!. Dialer HTC też żre sporo pamięci. Może Koledzy mają jakieś pomysły?

Dudus
Napisane: Kwiecień 14, 2009, 16:28:28
I jeszcze jedno

Może ktoś zapodać link bezpośredni do SONE WM 6.5 najnowszej wersji? Na XDA w wątku nie moge nigdzie go znaleźć.

Dudus

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:51:36 »
Czołem !

SONE , od najstarszej do ostatniej : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=433808

Pozdrowienia .

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 14, 2009, 16:55:54 »
SONE , od najstarszej do ostatniej : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=433808

Zarówno ten link, jak i linki do innych ROMów 6.5 są w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130991.0

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 14, 2009, 17:33:04 »
wieczorem zrobiłem autem 60 km (bez nawigacji ale się przemieszczałem a to powoduje większe zużycie energii)
możesz mi wytłumaczyc co ma przemieszczanie się do zużycia energi przez telefon? jestem głupi albo to jest absurd...

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 14, 2009, 17:40:52 »
Dlatego ze telefon w czasie przemieszczania sie wyszukuje i laczy sie z roznymi nadajnikami sieci danego operatora i troche wiecej energii wtedy sie zurzywa.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 14, 2009, 19:49:35 »
Ad. 1 Dialer HTC - uDK
Ad. 2 TaskManager HTC - uDK, SONE
Ad. 3 Okno z kilkoma najczęściej wybieranymi kontaktami - żaden z powyższych

Te dwa ROM-y różnią się detalami. Moja wybór padł na uDK, bo jest w nim Titanium Customizer, wspomniany Dialer HTC oraz co najważniejsze Pasjans :)

Hi.

Zainstalowałem uDK, ale jakoś HTC Dialera nie widzę! Trzeba go gdzieś włączyć dodatkowo?

Dudus

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 14, 2009, 20:05:26 »
(...) jak dobrze poszukac mamy panowie to
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=503128
czyli kuchnia 6.5 na najnowszym xipie.
ja ugotowalem i jestem zadowolony  :ok:
Skoro zrobiłeś sobie ROM to może go gdzieś dołączysz by inni mogli skorzystać z twojej twórczości :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 21:24:45 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 14, 2009, 21:25:02 »
Nie mam celu w nabijaniu sobie postów. Zużycie 1% baterii przez 15h godzin pracy urządzenia z takim wyświetlaczem i procesorem jest zwyczajnie niemożliwe. Taki wynik jest efektem błędu.

Zresztą, gadowsk założył wątek na temat WM6.5 i opinii o nim http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130991.0 i nie rozumiem dlaczego dyskusja przeniosła sie do kolejnego wątku. W ten sposób powstaje śmietnik.
(...) Zarówno ten link, jak i linki do innych ROMów 6.5 są w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130991.0
Proponowałbym aby przypiąć ten wątek do przyklejonych u góry bo zamierzam go aktualizować tak często jak tylko się da i dodawać linki do ROMów z WM6.5, na razie angielskich bo tylko takie są a w późniejszym czasie też polskich jak tylko będą powstawać.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130991.0

Jeśli znajdziecie jakiś nowy ROM z WM6.5 a ja bym tego nie wiedział to napiszcie na dole to dodam link w pierwszym poście by był porządek i ład na forum.
Również można dyskutować o nowych ROMach w wątku o wersjach by nie tworzyć niepotrzebnie wielu nowych wątków bo tylko tak można zapanować nad czystością i przejrzystością forum :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 21:33:23 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond

*

Offline DymionD

• *
  • 80
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 14, 2009, 22:32:17 »
Zainstalowałem uDK, ale jakoś HTC Dialera nie widzę! Trzeba go gdzieś włączyć dodatkowo?

Dudus

Nie trzeba niczego dodatkowo włączać, on jest i już. To ten jaki masz w standardowej Manili. Pozostałe romy mają dialer Windowsa.