ogromne niedociągnięcia WM

• 33 Odpowiedzi
  • 4054 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ogromne niedociągnięcia WM
« dnia: Grudzień 24, 2008, 16:08:18 »
mam kilka pytań

kurde chciałem dziś wysłać sms hurtem i co - okazało się że nie za bardzo się da

każdego adresata musiałem dodawać osobno
poza tym nie mogłem przesłać sms którego dostałem komuś innemu
czy jest jakiś sposób na poprawienie tych niedogodności

powiem szczerze że z symbianem o wiele płynniej mi się pracowało (nieporównanie lepiej)
A w WM brakuje podstawowych rzeczy. Mam nadzieję że się przekonam jeszcze jakoś do WM

*

Offline bieski

• 656
Odp: ogromne niedociągnięcia WM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2008, 16:16:40 »
no patrz a ja przed chwila wyslalem smsa z zyczeniami do 10 osob naraz, wystarczylo wpisywac po sredniku

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2008, 16:28:58 »
Co do wysyłki grupowej to tak jak kolega wyżej napisał.
Natomiast jeśli chodzi przesyłanie smsa dalej to masz dwie możliwości:
1. Wyłączych np. przy pomocy Diamond Tweak domyślenie włączony tryb czatu w wiadomościach a wtedy uaktywni się opcja przesyłania dalej wiadomości
2. Jeżeli czcesz korzystać z trybu czatu to możesz po prostu skopiować tekst wiadomości i wkleić go w nowym smsie...
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2008, 16:35:47 »
Aby dało się przesłać sms-a dalej to musi być wyłączony tryb czatowego pokazywania sms( bo inaczej jak? całą rozmowę przesyłać - bez sensu ). Co do grupowych sms to jest taki fajny programik groupSMS czy coś, jak znajdę to podrzucę ;)
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 24, 2008, 16:43:27 »
mam kilka pytań

kurde chciałem dziś wysłać sms hurtem i co - okazało się że nie za bardzo się da

każdego adresata musiałem dodawać osobno
poza tym nie mogłem przesłać sms którego dostałem komuś innemu
czy jest jakiś sposób na poprawienie tych niedogodności

powiem szczerze że z symbianem o wiele płynniej mi się pracowało (nieporównanie lepiej)
A w WM brakuje podstawowych rzeczy. Mam nadzieję że się przekonam jeszcze jakoś do WM

zainstaluj tego caba: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=354164, w menu smsa będziesz miał dodatkowa opcje "add Grup" i odhaczasz osoby, którym chcesz wysłać smsa.

2. Aby przesłać dalej smsa wystarczy tapnąć w menu smsa reply->forward. (tak jak koledzy napisali, musisz mieć klasyczny styl rozmowy)
It is Nice to Be Important, But It is More Important to Be Nice

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 24, 2008, 18:57:11 »
wyprubuję tych programów

no tak tak oczywiście da się posredniku, ale trzeba dodawać każdego z osobna a mi chodziło mniej wiecej o taką opcje jak wyslij do wielu

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2008, 19:13:03 »
Tez mi ogromne niedociagniecia...

Ogromne niedociagniecia to takie ze w... wolno to wszystko dziala, gubia sie smsy, nie ma normalnej blokady klawiatury, co jakis czas wystepuje blad services.exe itp... a te Twoje to PIERDOLY!!!!!!!
 Wulgaryzmy [ajed]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 10:24:33 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2008, 22:03:27 »
(...) wolno to wszystko dziala, gubia sie smsy, nie ma normalnej blokady klawiatury, co jakis czas wystepuje blad services.exe itp... a te Twoje to PIERDOLY!!!!!!!

masz racje, te jego to pierdoły.

za to te Twoje to jakies wyimaginowane, bo nigdy sie z nimi nie spotkałem.

rom Duttego lub 2.0? nie? to zmieniaj, zamiast narzekac na jakis operatorski syf.

PS. blokada klawiatury? przycisk zły? ach te przyzwyczajenia z telefonów z klawiaturkami, fuuuj....

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2008, 22:13:49 »
Po tytule spodziewałem się czegoś więcej niż tego że ktoś nie wie jak wysłać do kilku osób jednego smsa lub jak się kupiuje.
P.S. Jak ja nie lubię dostawać smsów grupowych... magia świąt gaśnie jak nie wiem.

Przecież symbian i WM to inne systemy więc nie wymagajmy żeby było w WM tak sam jak w symbianie. A dla ex-symbianowców.... czytać o WM i problemów będzie mniej  :ok:

Za chwilę zrobię na stronie symbian.pl wątek.... "Ogromne niedociągnięcia symbiana" w którym opiszę jak to nie mogłem aplikacji z WM zainstalować na telefonie z symbianem albo że automapa mi nie chodzi  :E
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 25, 2008, 09:59:10 »
(...) wolno to wszystko dziala, gubia sie smsy, nie ma normalnej blokady klawiatury, co jakis czas wystepuje blad services.exe itp... a te Twoje to PIERDOLY!!!!!!!

masz racje, te jego to pierdoły.

za to te Twoje to jakies wyimaginowane, bo nigdy sie z nimi nie spotkałem.

rom Duttego lub 2.0? nie? to zmieniaj, zamiast narzekac na jakis operatorski syf.

PS. blokada klawiatury? przycisk zły? ach te przyzwyczajenia z telefonów z klawiaturkami, fuuuj....

W porownaniu do zwyklego telefonu (np K800i) predkosc Diamonda niezaleznie od romu pozostawia WIELE do zyczenia. Tak, wiem, da sie przyzwyczaic, ale troszke zenada jak na taki hardware, zeby to tak chodzilo... Jesli chodzi o przycisk - to dla mnie zly, wciska mi sie w kieszeni...

Ja nie mowie ze telefon jest do dupy (choc troche sadze ze jako telefon to diamond akurat najmniej sie nadaje), ale czepianie sie systemu, ze smsow sobie nie umie czlowiek ustawic i jeszcze nazywanie tego ogromnym niedociagnieciem jest troszke zabawne.

Po tytule spodziewałem się czegoś więcej niż tego że ktoś nie wie jak wysłać do kilku osób jednego smsa lub jak się kupiuje.

Dokladnie.

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 25, 2008, 10:16:05 »
W porownaniu do zwyklego telefonu (np K800i) predkosc Diamonda niezaleznie od romu pozostawia WIELE do zyczenia. Tak, wiem, da sie przyzwyczaic, ale troszke zenada jak na taki hardware, zeby to tak chodzilo... Jesli chodzi o przycisk - to dla mnie zly, wciska mi sie w kieszeni...

Co do predkosci to u mnie wszystko chodzi normalnie i szybko, nic sie nie tnie. Moze zmien rom, bo jak masz od dystrybutora to ja sie nie dziwie ze wolno chodzi
Co do przycisku to jest masa programow dzieki ktorym nie trzeba blokowac telefonu sluchawka, wystarczy poszukac

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 25, 2008, 10:41:33 »
Alez ja to wszystko wiem ;-)

Nie chodzi o ciecie ale o np opoznienie od rozpoczecia dzwonka (ze strony dzwoniacego) do wyswietlenia ze ktos dzwoni - wiele osob juz zdazylo zrezygnowac zanim odebralem... tak wiem... mozna zmienic skina dialera, ale nie powinno tak byc.

Co do lockerow, to one i tak nie sa zbyt dopracowane... przykladowo S2U2 totalnie nie radzi sobie z focusami jak ktos dzwoni, SensorLock czy jak to sie tam nazywa tez ma takie problemy, ale tutaj autor programu wychodzi z rozwiazaniem - brzydkim czarnym skinem dialera... Moim zdaniem jest OGROM niedociagniec zwiazanych z samym dzwonieniem, poza tym, zabawka moze byc :P

Wszystko to kwestia przyzwyczajenia, choc przynam, ze na poczatku zastanawialem sie czy nie wyrzucic tego szmelcu na smietnik. Obecnie juz sie przyzwyczailem i nie raza mnie tak niedociagniecia, a wrecz nie umiem juz sie poslugiwac telefonem z klawiatura :)

PS. Nie pisze tego wszystkiego, zeby sie klocic, po prostu, zeby osoba, ktora ma zamiar kupic to "cacko", wiedziala z czym sie liczyc.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 10:46:10 wysłana przez FlashT »

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 25, 2008, 14:03:37 »
no to z tym opoznieniem dzwonka moze byc denerwujace na poczatku, szczegolnie jak ktos lubi sobie sygnaly puszczac

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2008, 19:40:58 »
tu dowaliles kolego
pod Symbianem jedyne co mogles szybko zrobic to wyslac grupowegoSMSa
natomiast nie mogles kopiowac czesc z otrzymanych SMSow itp.
wystarczy wyciagnac rysik

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:32:36 »

porownanie z Symbianem nie ma w ogole sensu, Symbian to kupa, wie to już każdy prócz fanbojów Nokii, od Symbiana odchodzi i Moto i SE, powoli to sie staje martwy system, pełen niedociągnięć, niekompatybilny sam ze sobą, 100 wersji każdy telefon ma inny, modować sie tego nie da, fleszować sie tego nie da, coś tam trzeba podpisywać (podpisywałem blokera sms, zależało mi na nim, całość trwała z godzinę, koszmar) dotykowy UIQ jest już martwy, reszta mało funkcjonalna....

... ja rozumiem że "przesiadanie" jest trudne. mi zajęło "aż" 3-4 dni...

jak na mnie całą wieczność.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 26, 2008, 08:58:32 »
tu dowaliles kolego
natomiast nie mogles kopiowac czesc z otrzymanych SMSow itp.
wystarczy wyciagnac rysik

w symbianie mozna kopiowac czesc tekstu-juz moja prawie 3  letnia n80 to miala-wystarczy wcisnac w niej klawisz z "ołówkiem" i trzymajac go podkreslic tekst.
tak to jest jak ludzie instrukcji nie czytaja  ;)

*

Offline DRIFT-R

• 712
Odp: Autor nie daje sobie rady z prostymi funkcjami :)
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 26, 2008, 14:16:58 »
Może ktoś by zmienił tytuł wątka bo znowu na niego trfiłem i myslałem że ktoś jakąś lukę w systemia znalazł... tylko w sumie nie wiem jaką.

Ja tylko w temacie dodam że jeśli chodzi o obsługę WM to wydaje mi się bardziej intuicyjna i sprzęt nie przedstawia większych problemów nawet bez instrukcji. Tzn prawie wszystko jest tam gdzie byśmy się spodziewali  :ok:
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 26, 2008, 19:48:44 »
Rozumiem wasze zafascynowanie WM, system jest fajny ma nieograniczone możliwości,

wracając do symbiania (widzę że bardzo go nie lubicie) tam przynajmniej większość potrzebnych rzeczy była od razu

np. w miarę przemyślana blokada klawiatury
      NORMALNE zarządzanie profilami telefonu
      Pełna obsługa wiadomości nawet z możliwością kopiowania fragmentu tekstów
      i pewnie że dużo rzeczy których nie odkryłem

Każdy kto się przyzwyczai do jednego systemu ciężko mu się przesiąść na inny
Ja również mogę napisać podobnie jak KOTOPIES że WM to kupa - ale nie bardzo widzę sens

Każdy system ma swoje wady i zalety

Strasznie mnie denerwuje że w WM nie ma podstawowych funkcji tylko trzeba wszystko dodatkowo instalować i szukać gdzieś - po co ?
Uważam że takie podstawowe funkcje od razu powinny być dostępne

PS W symbianie można było wszystko instalować (podpisane czy niepodpisane) przy odrobinie dobrej chęci - jednorazowa procedura

Nie zamierzam dowodzić wyższości symbiana nad WM i odwrotnie 
W miarę możliwości proszę Was o cierpliwość do moich postów bo na pewno będę miał wiele pytań przynajmniej teraz na początku mojego obcowania z WM 

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 26, 2008, 20:45:25 »
wracając do symbiania (widzę że bardzo go nie lubicie) tam przynajmniej większość potrzebnych rzeczy była od razu

diamond ma jak dla mnie o wiele lepszą blokadę klawiatury. kwestia gustu.
profile? ja nie widzę problemu, no ale rozumiem Twój żal.
co do obsługi wiadomości to nie bardzo rozumiem, natomiast jeśli nie potrafisz skopiować fragmentu tekstu, to miej pretensje, chłopie, tylko do siebie.

PS. różnica między nami jest taka, że ja Symbian miałem w komie pół roku i poznałem go na wylot. Ty WM nie znasz, nie rozumiesz, a oceniasz. tyle dyskusji z mojej strony, nie będę się rozmieniać na drobne :P

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 26, 2008, 20:49:42 »
Strasznie mnie denerwuje że w WM nie ma podstawowych funkcji tylko trzeba wszystko dodatkowo instalować i szukać gdzieś - po co ?
Uważam że takie podstawowe funkcje od razu powinny być dostępne

Jakie te podstawowe funkcje są według Ciebie, których nie ma WM?

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 26, 2008, 21:46:38 »

i pewnie że dużo rzeczy których nie odkryłem
kolego co ty opowiadasz Symbiana używałem 4 lata (6600 -> Sx1 -> 6630 ->E61 -> N95 8GB) i jeśli chodzi o edycje SMS to dopiero w 3 edycji dali możliwość przesylania SMS dalej
Profile tak że miałes ich 5 ale czy to jest zarządzanie ?? Dopiero jak zainstalowaleś aplikacje bestprofile mogłeś zażadzać profilami :)
a w Diamondzie masz automatyczne wchodzenie w tryb cichy jak masz termin w kalendarzu trzeba tylko umieć czytać instrukcje lub wiedzieć gdzie to szukać.
Po każdym formacie telefonu siedziałem co najmniej 2 godziny żeby system mial wszystko co mi potrzeba  :E

PS W symbianie można było wszystko instalować (podpisane czy niepodpisane) przy odrobinie dobrej chęci - jednorazowa procedura
:D :D :D od kiedy  :D :D dopiero od pół roku jak złamali system a wcześniej certyfikat i jak ktoś nie wiedział jak go zdobyć to kiszka  :D a co do łamania systemu to mało który zwykły użytkownik Symbianofona wie jak to zrobić, wiem coś o tym bo już robiłem kilka telefonów.

W WM podoba mi się ilość romów jakie mam do dyspozycji, a przede wszystkim kuchnie gdzie robie ROM indywidualnie pod siebie, a jak mi się nie podoba to zawsze mogę wrócić do starego - spróbuj zrobić downgrade na symbianie a będziesz miał cegiełkę nasycona elektroniką (przeważnie)  :evil:

*

Offline immy

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 26, 2008, 22:23:48 »
Dorzucę kamyk od siebie ;)

Przed diamondem miałem Nokię E50 z symbianem, nie pamiętam już jakim i był strasznie mulastym telefonem. Niestety, wydałem 1700 pl na diamonda i tez jest mulasty :). Zapewne to zasluga WM i wszystkie urządzenia pod tym systemem tak chodzą ;) Z perspektywy 4-ech miesięcy jego użytkowania nie kupiłbym go raz jeszcze, mimo, że ma jakiś tam potencjał.

pzdr,
immy

paranoid android

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 27, 2008, 12:31:20 »
kolego co ty opowiadasz Symbiana używałem 4 lata (6600 -> Sx1 -> 6630 ->E61 -> N95 8GB) i jeśli chodzi o edycje SMS to dopiero w 3 edycji dali możliwość przesylania SMS dalej

No prosze a tu juz WM 6.1 i jeszcze tego nie ma :D hehe ;-)

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 27, 2008, 12:41:14 »

Zaznacz tekst, copy paste. całość zajmuje mniej więcej tyle, ile wybieranie tymi śmiesznymi klawiszkami "prześlij dalej" w telefonach STAREGO typu.

doprawdy pisać z Tobą to jak z +70latkiem, lub jego prawnukiem (czyt. "dzieckiem do lat 7-miu")

*

Offline FlashT

• **
  • 110
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 27, 2008, 12:43:07 »
Nie ma to jak wyczuc ironię :/ Widzę, że poczucie humoru trochę kuleje... Z reszta rzeczywiscie wygladasz mi na maniaka WM... ale to nie moj problem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 12:47:45 wysłana przez FlashT »

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 27, 2008, 12:50:57 »

Wyłącz tryb czatu w smsach a zobczysz, że opcja "Prześlij dalej" jest i ma się dobrze.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 27, 2008, 23:34:33 »
Ahoj
Nie mogę zrozumieć jak nie którzy początkujący użytkownicy komplikują sobie życie. Używając Symbiana przez 5 lat (zaczęło się od Nokii 6600) myślałem, że jest to szczyt techniki. W te wakacje znajomy uświadomił mi, że jestem w błędzie.
Diamonda używam 3 miesiące (mój pierwszy PDA) i już w pierwszym tygodniu poczułem dużą różnicę i swobodę działania w użytkowaniu. "Problemy" o których piszą niektórzy forumowicze zniwelowałem po pierwszym dniu. Czytałem, kombinowałem a na chwilę obecną nie wyobrażam sobie powrotu do Symbiana, który tak na prawdę narzuca użytkownikowi z góry reguły korzystania z niego bez możliwości ingerencji w sam system.
Zarządzanie wiadomościami czy profilami w WM jest zrobione bez zbędnych fajerwerków ale za to w szybki i prosty sposób możemy zrobić co chcemy. Po za tym WM dzięki dotykowemu interfejsowy jest bardzo intuicyjnym systemem ;)

pozdrawiam i proszę o skończenie tej zbędnej dyskusji  bo powstanie kolejna kłótnia na naszym forum  :smile:
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 28, 2008, 15:29:18 »
Wiesz dla mnie nie jest to zbedna dyskusja bo wiele się mogę z niej nauczyć - nie tylko ja

ale dalej te funkcje które wymieniłem będą dla mnie podstawowymi rzeczmi które telefon powinien posiadać

Jeśli chodzi i porofile to w symbianie miałem możliwość tworzenia nowych i zazwyać ich po swoemu (np praca, dom, wieczór itd)

Zaznacz tekst, copy paste. całość zajmuje mniej więcej tyle, ile wybieranie tymi śmiesznymi klawiszkami "prześlij dalej" w telefonach STAREGO typu.

no tak może i tak jest ale napewno nie jak sms przychodzą w formie czatu - a do tego też jakoś trzeba dojść

w miarę użytkowania doszła jeszcze jedna rzecz która mi się nie podoba
nie mogę odzwonić to osoby od kórej dostałem sms - no poprzez klikniecie zielonej słuchwki w czasie otwartej wiadomości
A jeśli nie mam tego numeru w książce to dodatkowo muszę go zapisać choć jest mi zupełnie nie potrzebny

W miarę możliwości będę starał się sam radzić z problemami i rozbudowywać ten wątek
Proszę was o cierpliwość do mnie i o pomoc
W moich problemach

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 28, 2008, 17:43:19 »
po otrzymaniu smsa wchodzę w zakładkę Wiadomości w TF3D, tapam na smsa, którego otrzymałem, wciskam słuchawkę, pyta się mnie o nr czy jest poprawny, potwierdzam i wybieram nr do osoby od której otrzymałem smsa  (zajmuje to około 2-3 sekund) :sleepy:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 17:45:49 wysłana przez wozny87 »
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 28, 2008, 17:57:48 »

no tak może i tak jest ale napewno nie jak sms przychodzą w formie czatu - a do tego też jakoś trzeba dojść
tak właśnie robisz jak masz w formie czatu, a w starej formie masz opcje "prześlij dalej"
Jak masz SMSy w formie czatu to wyjmij rysik i sprobuj zaznaczyć teks na początku może nie jest to łatwe ale można się szybko nauczyć, a jak przytrzymasz rysik dłużej na ekranie to masz opcje kopiowania , zaznaczania całości itp. po prostu sprawdź i powiedz jak ci idzie

PS. palcem raczej ciężko to robić ale też się da