Odczyt kontaktów z sim

• 14 Odpowiedzi
  • 3850 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odczyt kontaktów z sim
« dnia: Listopad 03, 2008, 23:34:29 »
Tydzień temu kupiłem Diamonda z wgranym jakimś softem z dość sporym zasobem przydatnych programów. Wszystko chodziło Ok, ale po pewnym czasie Automapa nie chciała się uruchamiać(Trwa ładowanie programu i nic) i pewne programy nie chciały się włączać więc postanowiłem zrobić hard reseta i nakładkę na automape. Od tego czasu wszystko jest ok, ale diamond nie czyta kontaktów z sim. Nic nie pokazuje w Kontakty a kiedy uruchamiam Sim Managera pokazuje się kolorowe kółeczko a on nie odpala nawet po kilkuminutowym czasie.
1. Czy nie wiecie co zrobić aby odczytał kontakty sim?
2. Jaki polecicie mało awaryjny ROM z bazą potrzebnych programów(aby sie dał opracować na plikach avi, rar, pdf itp)

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
Odp: Odczyt kontaktów z sim
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2008, 01:33:42 »
1. sprawdź eksploratorem plików: windows -> startup - czy nie masz gówna zwanego "nosimfix" czy jakoś tak. jeśli jest - usuń to ze startupu. patent powstał, gdyż wszyscy marzą o tym by nie mieć widocznych kontaktów z karty sim. "wszyscy" chcą mieć na telefonie. sam nie wiem czemu, ja tam wolę mieć z karty sim, odpada jeden problem przy zmianie fona.

2. jeśli jednak to nie kwestia tego patcha, to pozostaje wgrać nowy soft. polecam dutty's wersję lite. którąś z 2.x, nie mam pojęcia która jest najlepsza ale wystarczy poczytać. bodajże 2.6 jest najbardziej zachwalana ale mogę się mylić.

3. aaaa i pamiętaj by programy które lubisz zapisać sobie gdzieś (mam na myśli nazwy po prostu) i je ściągnąć osobno i zainstalować po zmienie softa. i będziesz miał to co chcesz bez zbędnych pierdów.

*

Offline grzeskski

• 23
  • Sprzęt: Diamencik + Diamentowy Full
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2008, 16:15:27 »
1. Czy nie wiecie co zrobić aby odczytał kontakty sim?
2. Jaki polecicie mało awaryjny ROM z bazą potrzebnych programów(aby sie dał opracować na plikach avi, rar, pdf itp)

1. Wejdź w edytor rejestru:
a. HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Phone (kliknij w Phone) i sprawdź, czy aby ShowSIM jest na 0 (wyłączone). Jeśli tak, to po prostu zmień na 1 (on) i zrób SoftReset.

2. Diamentowy Lite Daje radę, ale ja osobiście polecam Diamentowy FULL.

There's no better way than my way.

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2008, 17:33:43 »

a. HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Phone...(...)

jak ma patcha "nosimfix", to ten patencik nie działa. zajechałem rejestr z 30 razy, zanim znalazłem przyczynę. zmieniałem, a po SR i tak było 0 ... takie sprytne g...

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2008, 18:41:46 »
....patent powstał, gdyż wszyscy marzą o tym by nie mieć widocznych kontaktów z karty sim. "wszyscy" chcą mieć na telefonie. sam nie wiem czemu, ja tam wolę mieć z karty sim, odpada jeden problem przy zmianie fona....
Ciekawe co powiesz kiedy będziesz miał kilkaset kontaktów a każdy z nich po kilka telefonów, email, rocznicę, adres itd.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2008, 18:46:12 »
Ciekawe co powiesz kiedy będziesz miał kilkaset kontaktów a każdy z nich po kilka telefonów, email, rocznicę, adres itd.

na szczęście chyba nigdy mnie nie spotka taka "pętla" na szyi :D

nie no, ale rozumiem. rozumiem i taką opcję, i nawet tych co chcą mieć fotki osób dzwoniących i inne pierdółki... :)

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2008, 18:50:54 »
Wiesz, często PPC są używane w korporacjach, w takim przypadku kilkaset kontaktów to norma. Mnie się udało zatrzymać na 358.....narazie.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2008, 21:54:35 »
Do kotopies
Niestety nie mam nosimfix a rejestr sprawdzałem już wcześniej. Dziwi mnie czemu nie moge obejrzeć kontaktów przez sim managera.
Pozatym niektóre rzeczy z miejsca się wieszają np informacje o urządzeniu.
Dlatego przymierzam się do wgrania innego ROMa ściągnąłem już ten dutty's ale jakoś wadliwe archiwum i nie mogłem wypakować.
Czy jest jakiś ROm po polsku odchudzony ale nie mocno tylko tak średnio?
Nie chodzi mi o diamentowy full 3.2 czy 4.0 który się właśnie pojawił

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2008, 22:55:42 »
Wiesz, często PPC są używane w korporacjach, w takim przypadku kilkaset kontaktów to norma. Mnie się udało zatrzymać na 358.....narazie.

o, to to właśnie. korporacja... całe życie się będe trzymać z daleka, he he...

Niestety nie mam nosimfix a rejestr sprawdzałem już wcześniej.

moim zdaniem coś masz uszkodzone w tym swoim romie. już podejrzane że do Sim Managera nie wchodzi. o, dla pewności sprawdź sima na innym fonie! :)
wiesz, na polskich ROMACH (jak to brzmi, polski Rom... ;) to ja się zbytnio nie znam, chyba jest tylko Kuskułowy (pozdrawiam, a jak) w wersji Lite jakiś.
dutty i tf3d po polsku i powinno wystarczyć. pierdoły programiki to nawet jak ktoś z angielskim na bakier, to po ikonkach z czasem będzie śmigał. a reszta to przecież sama matematyka, liczby, liczby....

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2008, 09:46:07 »
karta SIM na innym telefonie działa i tam czyta kontakty. Po wgraniu nowego ROMa(ale prawie taki sam) nadal to samo. Nie czyta kontaktów a wszelkie próby odczytania kończą się wiechem programu który używam. Zaraz wgram dutty. I sprawdzę.
Nie wiem czy o tego wina ale usunąłem kiedyś pliczek z głównego katalogu bo mi się wydawał niepotrzebny ale po wgraniu ROMa powinno być ok a tu nadal kicha.
Może to winna tego że wszystkie operacje przeprowadzone typu hard reset i wgrywanie ROMu przeprowadzałem z kart sim w środku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 09:48:13 wysłana przez zibizz1 »

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2008, 09:51:08 »
Jak dla mnie to masz uszkodzoną kartę SIM (skoro takie same zwiechy masz po wgraniu innego ROMu), lub czytnik SIMa. Przetestuj Diamonda na innej karcie.
SIMa możesz nie wyjmować w trakcie HR, to nie ma znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 09:52:52 wysłana przez may »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2008, 00:01:21 »
Już się bałem że mam czytnik zepsuty ale po włożeniu karty do starego telefonu(SE k750i) wyskoczyło mi nagle "Request Accepted" wpisałem to w google, dodałem "SIM" i o to co znalazłem:

DADAM

http://www.mojplay.pl/topics39/nie-dziala-sim-play-z-mobilnym-windowsem-zajrzyj-tutaj-vt3378.htm

Winna stoi chyba po stronie karty SIM PLAY
Mimo wszystko ten link nie pomógł wydaje mi się że to wina tego że mam wina 6.1 nie 5. Spróbuje wymienić kartę w salonie.

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 06, 2008, 00:05:13 »
Wszyscy mają WM 6.1 w Diamondzie i jedyne problemy z simami to problemy z PLAY

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 06, 2008, 00:26:48 »
Jednak pomogło po wykonaniu kilkukrotnym tej instrukcji. Uff

*

Offline grzeskski

• 23
  • Sprzęt: Diamencik + Diamentowy Full
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 06, 2008, 10:25:36 »
Jednak pomogło po wykonaniu kilkukrotnym tej instrukcji. Uff

Play stawia na zaawansowane wiedzę i umiejętności oraz rozwój intelektualny swoich abonentów.

Orange mnie tak nie docenia i daje w miarę poprawnie działający produkt... Traktują mnie jak debila...   :O
There's no better way than my way.