Nie działa WIFI - pomocy

• 14 Odpowiedzi
  • 3876 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie działa WIFI - pomocy
« dnia: Marzec 22, 2009, 18:32:52 »
Miałem zainstalowany rom xcooma, wszystko śmigało cacy Radio Rom, który miałem to 1.09.25.23 jak się nie mylę. Podkusiło mnie aby wgrać najnowszy Radio Rom 1.11... Wszystko śmigało ok do czasu użycia WIFI. Po włączeniu w menadżerze telefon się zawiesił, wyjełem baterię - bo nie działa SR. Po uruchomieniu telefonu ponownie pojawił się komunikat, iż coś tam się uszkodziło wciśnij volume up aby wyczyścić dane. Wziełem na wstrzymanie aby nie utracić danych i jeszcze raz wyjełem baterię. PO ponownym włączeniu telefon wiesza się na ekranie TouchDiamond a na dole pokazuję wersje radia i softu. Po wykonaniu HR bez zmian dalej wisi. Przeflaszowałem ponownie full romem, efekt - dalej wisi. Pomyślałem, że może to wina radia, wgrałęm 1.09.25.23 i telefon się uruchomił, WIFI działało. Postanowiłęm ponownie wgrać 1.11, telefon się uruchomił WIFI zadziałało dwa razy (włączenie i wyłączenie) przy trzecim się zawiesił. Postanowiłem wrócić do Radia 1.09.25.23 i od tamtej pory nie mogę włączyć WIFI. Jak klikam w Comm Managerze pojawia się na chwilę ikonka zajętości i dalej WIFI jest wyłączone. Próbowałęm wgrywać inne romy, xcoom'a efekt pozostaje zawsze taki sam - nie da się włączyć WIFI. Wgrywałem również radio 1.00.25.03 też bez zmian. Czy ktoś miał już taką sytuację?? Czy możliwe, że uszkodzeniu uległ moduł WIFI?? A może jest jakieś narzędzie diagnostyczne umożliwiające sprawdzenie gdzie leży przyczyna?? Bardzo proszę o pomoc...

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
Odp: Nie działa WIFI - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2009, 19:10:09 »
Przeflaszowałem ponownie full romem, efekt - dalej wisi. Pomyślałem, że może to wina radia, wgrałęm 1.09.25.23 i telefon się uruchomił, WIFI działało
Zrób to jeszcze raz dokładnie w tej kolejności - najpierw ROM, później RADIO. Po wgraniu romu (już na ekranie kalibracji) i radia zrób HR
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2009, 23:27:33 »
Wgrałem Flash Xcoom Firerom 8.4.1 Full potem odrazu Radio 1.08.25.08 po uruchomieniu fona na oknie kalibracji wyjelem baterię i uruchomiłem fona z wciśniętym <ok> i <voldown> potwierdziłem przywrócenie ustawień fabrycznych. Po przejściu całego procesu kalibracji WIFI dalej nie działa...zostaje serwis??

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2009, 23:39:05 »
Chodziło mi żebyś wgrał rom, zrobił HR, wgrał radio i znowu zrobił HR. Skoro pierwotnie działało Ci na 1.09.25.23 to teraz nie kombinuj tylko wgraj to samo. I co to za dziwny sposób na robienie HR z wyciąganiem baterii ? Naciskasz jednocześnie volume down + enter + reset i potwierdzasz volup/voldown w zależności czy ma wyczyścić karte pamięci czy nie.
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2009, 07:27:37 »
OK spróbuję dziś popołudniu zrobić tak jak mówisz. A sposób na HR dlatego taki, bo jak wrócił telefon z serwisu po wymianie głośnika to nie działa przycisk SR. A nie mam cierpliwości z tymi pseudo serwisami, znów telefon na 5 tygodni wsiąknie,zrobią jedno, a drugie zepsują...

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2009, 09:15:45 »
bez dzialajacego guzika SoftReset nie zrobisz HardReset ...

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2009, 22:38:15 »
a spróbuj na wyłączonym telefonie przy wciśniętym przycisku <ok> i <volumeDown> wcisnąć power...jaki efekt uzyskasz?? Dokładnie taki sam....pojawia się menu HR.

Żeby było śmieszniej po tych walkach z flashowniem,  na żadnym romie teraz się nie chce uruchomić, wisi na ekranie Touch Diamond i na dole wersje softów :( Poza tym niektórych romów nie mogę wgrać przy 99% pokazuje ERROR 270. Wyczytałem, że można flashować z pamięci wewnętrznej tylko trzeba wgrać tam obraz flasha. Mam pytanko czy jest możliwość wgrania pliku do pamięci wewnętrznej (wykrycie diamonda jako dysk przez kompa) w momencie gdy telefon się nie uruchamia?? Może jakaś kombinacja klawiszy i boot rom umożliwi dostęp??

Polecam flashowanie z pamięci wewnętrznej. Zero problemów. Szybko sprawnie i przyjemnie. Wifi dalej nie działa. Nawet na oryginalnym romie HTC. Pozostało już tylko wysłać do serwisu...i znów 5 tygodni bez diamonda :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 12:29:22 wysłana przez Patykolak »

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2009, 15:34:00 »
witam

a ja mam nastepujacy problem z Wi-Fi posiadam diamonda z play ,od jakiegos czasu probuje sie podlaczyc do jakiejs nie zabezpieczonej sieci , i taka wlasnie miedzy innymi mam na uczelni ,ogolnie dostepna , moj problem polega na tym ze diamond niby wykrywa jakies sieci ,ale bardzo rzadko mam w nich zasieg a nawet jak juz sie trafi kreska lub dwie ,i jest niby ze "polaczono" to nie mam wogole na wskazniku w gornym pasku kolo bateri zadnego zasiegu jesli chodzi o wi-fi tylko te dwie mrygajace strzalki ,wtf ?

Co to moze byc, moze mam cos zle skonfigurowane (wszystko raczej oryginalnie mysle,chociaz sam cos kombinowalem i nie mam juz pewnosci czy czegos nie przestawilem) , czemu mam taki slaby zasieg i czemu nigdy nie moge sie polaczyc z dobrym sygnalem ,gdy w kolo lataja inni z laptopami itp i nie maja problemu , czy odbiornik wifi jest w diamondzie taki slaby ?

Prosze o suggestje lub pomoc , zgory dziekuje !

*

Offline T.

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2009, 17:26:37 »
Wejdź w Start>Ustawienia>Komunikacja bezprzewodowa>Tryb zasilania i przesuń suwak na najlepszą wydajność i sprawdź, czy to pomoże.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2009, 18:25:35 »
a jak nie pomorze to zmiana radia jest jeszcze

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2009, 14:10:44 »
witam
zgodnie z sugestja ustawilem wydajnosc na najwyzsza,ale niestety nie wiele to zmienilo ,owszem raz mi weszlo 5 kresek zasiegu na kilka sekund, ale zazywczaj mam jedna albo wcale i caly czas mi migaja te strzalki zasiegu kolo wskaznika bateri, i tylko tyle

co do zmiany radia nie mam kompletnie pojecia jak to zrobic ,a wrecz sie boje :) ,nie chce nic popsuc itp.
czy radio moze tylko roziwazac ten problem ? ,jakie bylo by lepsze ? jak je wgrac ? czy to jest w jakis sposob "niebezpieczne" dla systemu itp

moje radio to chyba 1,20,01 iNex , mowi to cos komus ? ,

Czekam na dalsze rady,pozdrawiam

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 25, 2009, 14:15:28 »
idź czytać FAQ i nie grzesz więcej

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2009, 14:35:46 »
oki forest ,zaraz poczytam ;]

mam tylko pytanie jakie radio i czy radio napewno w czyms pomoze , czy szukac dalej w ustawieniach gdzies ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2009, 14:50:30 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470306
Tu masz link do wątku z radiami na xda. Polecam trochę poczytać i potestować. Wgranie radia nie powoduje HR, można więc wgrywać bez końca. Ja osobiście używam radia 1.09.25.23 i jestem zadowolony, choć mam je zbyt krótko, żeby je z czystym sercem polecać. W każdym razie Wifi akurat działa na nim bezbłędnie.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 31, 2009, 12:16:56 »
Żeby było ciekawiej, nic nie robiłem z telefonem. I ostatnio włączyłem wifi i wszystko działa!! nie wiem co było przyczyną, może coś nie kontaktuje w telefonie. Na razie wstrzymuję się z wysyłką do serwisu. Temat uważam za zamknięty.