Menu wyboru klawiatury

• 5 Odpowiedzi
  • 797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Menu wyboru klawiatury
« dnia: Maj 16, 2009, 15:06:07 »
Witam.

Czy jest jakiś sposób, żeby zmienić kolejność klawiatur dostępnych w menu wyboru? Używam kilku różnych, w zależności od potrzeb i trochę męczy mnie, że jak wciskam znaczek klawiatury na dole, to w menu, które się wysuwa jest kolejno:
1 - Ust. wprow. dotyk.
2 - polski
3 - Phone Keyboard
4 - Compact QWERTY
5 - Full QWERTY
6 - Keyboard (ostatnia której używałem)
7 - Inne meto. wpr. dany.

W takiej sytuacji, żeby wybrać np. FingerKeyb muszę wybrać "Inne meto..." przewinąć menu aż do pozycji, która mnie interesuje i dopiero "kliknąć". Czy nie można np. zamiast Compact QWERTY ustawić FingerKeyb, zamiast Full QWERTY zwykłą "Keyboard" a zamiast dwóch pierwszych pozycji jeszcze coś innego ?

Pozdrawiam!

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
Odp: Menu wyboru klawiatury
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2009, 12:35:40 »
w pewnym sensie moze pomoc SIP Change z XDA. Możesz dzięki niemu ustawic klawiaturę startową.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2009, 12:44:32 »
Niestety nie jest on dla mnie zbyt pomocny. Używam czterech różnych klawiatur i chciałbym móc szybko przełączać się pomiędzy nimi bez konieczności przewijania całego menu. Zamiast tych, które domyślnie są w pierwszym widoku chcę wstawić inne.

----------------------------------------

Udało mi się znaleźć temat na XDA w którym był poruszony ten problem => http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=447655 .

W skrócie aktualne rozwiązanie wygląda tak:
Miejsce, w którym można ustawić kolejność i edytować menu wyboru klawiatur pozostaje nieznane. Można jednak wyłączyć nieużywane klawiatury. Dzięki temu robi się względny porządek w menu, oraz można łatwiej i szybciej wybrać tą, która nas interesuje.

Potrzebny jest edytor rejestru, klucze są w: \HKCR\CLSID\
{198D503A-...} = Phone Keypad
{62B00599-...} = Compact QWERTY
{36BC8FF6-...} = Full QWERTY
{42429667-...} = Keyboard
{42429690-...} = Letter Recognizer
{42429691-...} = Block Recognizer
{F0034DD0-...} = Transcriber
{9e4ec450-...} = Polski programisty, qwerty, qwertz, US United states (są cztery klucze zaczynające się w ten sam sposób)
{9e4ec451-...} = Inter Write recognizer

W każdym jest coś takiego jak "IsSIPInputMethod" o domyślnej wartości "1". Jej zmiana na "0" powoduje wyłączenie wybranego sposobu wprowadzania danych.

Wyłączenie klawiatury Compact QWERTY powoduje, że w jej miejscu pojawia się czarny prostokąt, oczywiście nie wiem czemu a chciałbym to wiedzieć - a najlepiej umieć temu zaradzić i zamiast tego prostokąta wsadzić "Keyboard".
Wyłączenie Full QWERTY powoduje, że na jej miejsce wskakuje kolejna "włączona" klawiatura - w moim przypadku Finger Keyboard :)
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 00:37:49 wysłana przez boozzz »

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2009, 11:54:17 »
A może skorzystasz z HTCExtFun (Porada nr 18)?
Ustawisz sobie wtedy klawiatury w ten sposób:
Dwie nie widoczne na pierwszym ekranie przypiszesz do rysika (jedna, gdy jest w środku, druga, gdy jest wyciągnięty).
Dwie pozostałe będziesz wybierał z pierszego ekranu (o ile ich właśnie używasz..) - łatwiejszy jest do nich dostęp.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2009, 12:27:08 »
I to jest dobry pomysł! Dzięki :)

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
  • Sprzęt: HTC Balckstone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2009, 13:11:37 »
Mnie np denerwowała konieczność przełączania klawiatury kiedy rysik jest wyjęty i kiedy włożony więc napisałem sobie prosty programik który wykorzystuje czujnik rysika. Testowałem na HD ale na diamondzie też powinno działać.
Do pobrania tutaj. Narazie obsługuje tylko dwie klawiatury ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zmienić jeśli będą pomysły jak to zrobić