Light sensor

• 20 Odpowiedzi
  • 5441 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline immy

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Light sensor
« dnia: Listopad 17, 2008, 22:40:09 »
Hej,

drugie dziś pytanie - strasznie irytuje mnie działanie light sensora. Przy zbliżeniu telefonu do ucha wygasza ekran - to jest ok, tylko dla czego, go k**** nędzy, nie przywraca podświetlenia po odsunięciu od ucha. Wiem, że w rejestrze można go w ogóle wyłączyć, nie o to mi jednak chodzi. W iPhone jest to zrobione porządnie - po odsunięciu telefonu od ucha przywraca podświetlenie

Chciałbym, by działał tak jak powinien. Chyba, że tak ma być :P

Można na to jakoś zaradzić?

pzdr,
immy
paranoid android

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
Odp: Light sensor
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2008, 22:57:21 »
heh dobre pytanie, nawet jak mialo  tak byc to chyba mozna to zmienic, jedna z bardziej irytujacych rzeczy w diamondzie, po wylaczeniu irytuje ejszcze bardziej bo co chwile zawieszam przez przypadek rozmowe
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline jarino

• **
  • 114
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2008, 20:26:07 »
popieram immy'iego ;) czasem trzeba cos sprawdzic w fonie podczas rozmowy a tu klops trzeba wlaczyc i odblokowac tel. =D

*

Offline az

• 2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2008, 00:22:44 »
Faktycznie ta funkcjonalność to "nędza", też myślę że rozsądne byłoby że po odsunięciu od ucha tel. się aktywizuje. Może ktoś coś takiego wymyśli... ? :worried:

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2008, 06:43:05 »
Przy zbliżeniu telefonu do ucha wygasza ekran - to jest ok, tylko dla czego, go k**** nędzy, nie przywraca podświetlenia po odsunięciu od ucha.
to nie jest funkcja czujnika światła :)
Jak masz Advanced Config to sprawdź sobie zakładkę Phone a tam Fast sleep during call
Light Sensor masz na dole i standardowo jest wyłączony

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2008, 11:13:24 »
Witam,
podepnę się do tematu bo też z tym walczę od jakiegoś czasu. Mam diamentowy rom 3.2 FW. Z wyłączonym sensorem sytuacja dla mnie jest najgorsza bo podczas rozmowy uchem uruchamiam przypadkowo aplikacje (najczęściej przez menu start) :)
z kolei zmieniając ustawienia w ACT drogą prób i błędów doszedłem do tego że opcja "Light sensor threshold to turn screen off" ustala po prostu czas w sekundach po którym ekran zgaśnie - nie jest to natomiast jak mogło by się wydawać ustawienie czułości sensora. Opcja wyżej "Light sensor threshold" wydaje się nie mieć żadnego wpływu.
Tak więc bez względu na to czy urządzenie jest przy uchu czy nie to ekran zgaśnie po X sekundach (gdzie tu zatem pojęcie sensor?)
Nie wiem jak u innych ale po zgaszeniu ekranu można go uaktywnić nie tylko poprzez przycisk power ale również home, back i joy. Oczywiście po przyłożeniu do ucha drugi raz ekran już nie zostanie wygaszony.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2008, 11:38:07 »
Gdzie można znaleźć te zaawansowane ustawienia? Przeszukałem menu i nie znalazłem, a mam wyłączaną funkcję ściemniania ekranu. Co druga rozmowa kończy się naciśnięciem przypadkowego przycisku...  :-| :-| :-|

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2008, 13:28:05 »
Witam,
podepnę się do tematu bo też z tym walczę od jakiegoś czasu. Mam diamentowy rom 3.2 FW. Z wyłączonym sensorem sytuacja dla mnie jest najgorsza bo podczas rozmowy uchem uruchamiam przypadkowo aplikacje (najczęściej przez menu start) :)
z kolei zmieniając ustawienia w ACT drogą prób i błędów doszedłem do tego że opcja "Light sensor threshold to turn screen off" ustala po prostu czas w sekundach po którym ekran zgaśnie - nie jest to natomiast jak mogło by się wydawać ustawienie czułości sensora. Opcja wyżej "Light sensor threshold" wydaje się nie mieć żadnego wpływu.
Tak więc bez względu na to czy urządzenie jest przy uchu czy nie to ekran zgaśnie po X sekundach (gdzie tu zatem pojęcie sensor?)
Nie wiem jak u innych ale po zgaszeniu ekranu można go uaktywnić nie tylko poprzez przycisk power ale również home, back i joy. Oczywiście po przyłożeniu do ucha drugi raz ekran już nie zostanie wygaszony.
Piszesz o ustawieniu czułości sensora - chy ktoś to rozgryzł/znalazł ? W moim sensor musi mieć dużo swiatłą by pokazał jakąś wartość - chy można go przekalibrować ?

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2008, 13:50:37 »
Przy zbliżeniu telefonu do ucha wygasza ekran - to jest ok, tylko dla czego, go k**** nędzy, nie przywraca podświetlenia po odsunięciu od ucha.
to nie jest funkcja czujnika światła :)
Jak masz Advanced Config to sprawdź sobie zakładkę Phone a tam Fast sleep during call
Czytajcie ze zrozumieniem
macie w  Advanced Config zakładkę Phone
 tam Fast sleep during call - toona odpowiada za to czy telefon ma się usypiac w czasie rozmowy
(usypiac sie dopiero jak druga osoba odbierze telefon
)

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2008, 18:43:28 »
FastSleep mam wyłączone - pisałem o ustawieniach Light Sensor, 'threshold to turn screen off' to po prostu czas w sekundach od zestawienia połączenia po jakim ekran zgaśnie i nie ma to związku z czujnikiem światła, można świecić w telefon latarką ale jak będzie ustawione 5 to po 5s i tak zgaśnie.
Podsumowując nie da się skonfigurować tego tak: przykładam do ucha - gaśnie, odstawiam - zapala się.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2008, 21:33:14 »
Ale gdzie dokładnie jest ten Advanced Config? Szukałem, szukałem i nie znalazłem...

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2008, 21:49:56 »
Ale gdzie dokładnie jest ten Advanced Config? Szukałem, szukałem i nie znalazłem...

Np. tutaj?
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2008, 21:50:24 »
Jaki masz rom
Jeżeli oryginalny to musisz to sobie zainstalować

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2008, 21:51:16 »
Musisz mieć go wgranego w romie, lub zainstalować. W romie full wypas jest w Programy/Aplikacje/Narzędzia/AdvancedConfig

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2008, 09:33:10 »
Dzięki. Zainstalowałem i śmiga! :ok: :ok: :ok:

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 17, 2009, 01:18:08 »
W końcu znalazłem program który doprowadza ekran Diamonda do sensownego działania podczas rozmowy, po prostu po ludzku:
telefon w ręce - ekran włączony, telefon przy uchu - ekran wyłączony. Link:

http://handheld.softpedia.com/get/Tweaks/Touch-InCall-Screen-Tweak-75016.shtml

zainstalowałem, działa aż miło - jedynie przy wcześniejszym używania ACT i opcji w menu Light Sensor będzie trzeba je przestawić.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2009, 11:44:31 »
Podczas wygaśnięcia ekranu podczas rozmowy wystarczy wcisnąć kółko aby przywrócić podświetlenie - nie widzę problemu, tak jest przynajmniej w przypadku romu którego ja używam.
pozdrawiam

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 17, 2009, 12:35:15 »
No wiesz, kiedyś żeby odpalić silnik to trzeba było tylko wyjść na zewnątrz i pokręcić korbą a dziś wystarczy przekręcić kluczyk. Dla Ciebie jest to "tylko" nacisnąć przycisk a np dla mnie jest to "aż", bo po co mam wykonywać jakąś dodatkową czynność, żeby się zmęczyć? ;)

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 17, 2009, 12:50:38 »
Podczas wygaśnięcia ekranu podczas rozmowy wystarczy wcisnąć kółko aby przywrócić podświetlenie - nie widzę problemu, tak jest przynajmniej w przypadku romu którego ja używam.
pozdrawiam

100% racji z małym ale: po naciśnięciu kółka nie ma już opcji aby ekran zgasł ponownie przy przyłożeniu do ucha, przynajmniej u mnie to nie działało. Obecnie z tym cabem jest świetnie. Opiera się głównie o g-sensor, wspomaga się light sensorem, sprawdzałem w świetle dziennym imitując ruch przykładania do ucha i jeśli jest światło ekran nie gaśnie.

*

fryto

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 17, 2009, 15:07:18 »
W końcu znalazłem program który doprowadza ekran Diamonda do sensownego działania podczas rozmowy, po prostu po ludzku:
telefon w ręce - ekran włączony, telefon przy uchu - ekran wyłączony. Link:

zainstalowałem, działa aż miło - jedynie przy wcześniejszym używania ACT i opcji w menu Light Sensor będzie trzeba je przestawić.

Czy moglbym prosic o napisanie i wytlumaczenie jak to ustawic aby tak bylo jak piszesz bo nie bardzo mi to wychodzi ;/ :mysli:

*

Offline j4r3k

• 15
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:44:27 »
Jeżeli chodzi o Touch InCall Screen Tweak to po instalacji soft reset, w opcjach mam zaznaczone jedynie Ignore first screen off,
co do ACT to po prostu ustawiłem Light sensor polling - disabled.
Program ma dodatkowa opcje - podczas rozmowy jeżeli położymy telefon 'face down' to przełączy się w tryb głośnomówiący (do ustawienia).