Ładowarka samochodowa problem z ładowaniem na navigacji

• 22 Odpowiedzi
  • 5858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Witam.Dzis postanowiłem w trasie przetestować Diamonda w nawigacji na dystansie 200km i jakie było moje niemiłe zaskoczenie jak podpiołem fona pod ładowarke z 75%bateri a na koncu trasy wypiołem i miałem 50% :worried: Czy to normalne że ładowarka niewyrabia z prądem(mam orginalną z zestawu HTC)??? Czy Wy też tak macie?A w drodze powrotnej z 47/27%...Czy mam powody do zmartwien? Dodam też że posiadam oddzielna nawigację Mio która na podobnej ładowarce spokojnie sie naładuje podczas nawigacji :-?
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Ładowarka samochodowa problem z ładowaniem na navigacji
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2009, 00:08:11 »
A jesteś pewien, że ładuje? Bo ja jadąc na długi weekend (a raczej stojąc w korkach) miałem taką sytuację, że Diamond się przegrzewał. I po prostu bateria przestawała się ładować w trakcie nawigacji. Powiesiłem nad wylotem klimy, ochłodził się, i zaczął ładować normalnie.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2009, 00:13:30 »
Miałem podobny problem. Jak jechałem w trasie ~250km i zaczynałem, to bateria miała 100%, na koniec trasy diamond sam się wyłączał z powodu rozładowanej baterii. Oczywiście wkurzałem się, że ładowarka "zbyt wolno" ładuje, żeby choćby podtrzymać aktualny stan baterii, nie wspominając o naładowaniu jej. Za którymś razem zauważyłem, że jak się jedzie po tych polskich dziurach, to ładowarka potrafi częściowo wyskoczyć z gniazda zapalniczki samochodowej - tzn podnieść się o jakieś 0,5cm i wtedy przestaje ładować (oczywiście w dzień, do tego siedząc za kierownicą ciężko jest obserwować czy diody na d-padzie migają informując o ładowaniu) W momencie kiedy wpadałem w kolejną dziurę, to ładowarka albo widocznie się obluzowywała i ewidentnie było widać, że trzeba ją wcisnąć ponownie, albo wskakiwała na swoje miejsce i ładowała dalej. Od tamtej pory pomiędzy ładowarkę a gniazdo zapalniczki wsadzam jeszcze kawałek złożonego papieru, tak, żeby ładowarka w gnieździe siedziała sztywno i żeby trzeba było dość dużej siły użyć, żeby ją tam umieścić lub wyjąć - po takim zabiegu ładuje bez problemów, ale chyba powinna to robić bez pomocy takich udziwnień. Nie wiem czy to kwestia tylko wspaniałego wykonania gniazda zapalniczki przez firmę Fiat, czy może te ładowarki od HTC trochę "za luźno" siedzą. Zaznaczę, że jak używałem ładowarki od Asusa P750 to nie miałem takich problemów (siedziała na swoim miejscu pewnie i nie wypadała).
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2009, 00:17:15 wysłana przez boozzz »

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2009, 15:07:14 »
No właśnie u mnie nie ma problemu z lużna ładowarką bo już przerabiałem zapalniczke dla navigacji i teraz trzyma mocno ładowarke,ale z tym przegrzewaniem to bardzo możliwe,bo niedość że wisi na słońcu jest czarny i na dodatek pod obciążeniem więc to może być przyczyna,ale jak nad tym zaradzić(bo nie posiadam klimy) A bez właczonej navigacji ładuje sie do pełna bez problemu :worried:
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2009, 16:05:46 »
To wina albo przegrzewania sie, albo wypietej ladowarki. 250 km (no zalezy jak jezdzisz) to ~3 godziny, czyli tyle ile mniej wiecej wytrzyma na nawigacji ze 100%. Jak laduje i nawiguje, to doladuje baterie, nie tylko utrzyma jej stan.nie chcesz zeby sie przegrzewal? Powies na nawiewach, nie na sloncu :wink:

*

Offline 1q1q

• 6
  • Sprzęt: Diamond ROM 2.03.401.3 WWE Radio 1.11.25.01
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2009, 16:54:14 »
U mnie też przestaje ładować. Dzisiaj na dystansie 30 km przerwało ładowanie. Powodem może być przegrzanie, bo tył diamonda był dość ciepły. Nie zamierzam przeprowadzać się do Skandynawii ani zmieniać samochodu na taki z klimą do telefonu :) Zmieniam Rom i Radio, potestuję jeszcze i oddam do serwisu. Niech mi go wymienią na starą nokię i navi z Biedronki, nie będę się denerwował...

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2009, 17:07:36 »
Z tego co ja czytałem to właśnie przegrzanie Diamonda, który był zamocowany na przedniej szybie jak na GPS przystało, jest właśnie głównym powodem tak dziwnego zachowania sie tego sprzetu :/ Ze przestaje go ładować ... Ludzie pisali, że montaz w poblizu kratki nawiewowej często pomagał ... Ale to juz jest paranoja w sprzecie takiej klasy ...

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2009, 19:47:19 »
N o to jest porażka on sam podczas np grania ostro sie nagrzewa a dopiero na szybie podczas ładowania i navigowania...to zawiele jak na ten sprzet,a poza tym parametry ma ogromne a wydajność w navigacji strasznie słabą moje MIO z procesorem 400Mh i 32MB ramu działa jak ferrari przy maluchu :mrgreen: Diamont fajny...ale jako navigacja to tylko awaryjnie!!! Mój kolega ma titona2 i nie ma takich problemów jak ja  :worried:
Napisane: Maj 18, 2009, 19:42:53
Niech mi go wymienią na starą nokię i navi z Biedronki, nie będę się denerwował...

Bardzo słuszna koncepcja :E

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2009, 19:47:58 »
na pocieszenie powiem Wam że identyczny wątek z tym samym problemem (przegrzewanie przerywające ładowanie) ma dział Omni :D

To tyle jesli chodzi o "sprzęt takiej klasy" ;(
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2009, 20:26:26 »
Jest kilka rozwiązań na Wasze narzekania:

1. Zmienić samochód na porządny z klimatyzacją
2. Jak koniecznie ma być bez klimy to otworzyć okna
3. Ustawić nad nawiewem telefon
4. Nie ładować podczas jazdy
5. Nie nawigować
6. Dokupić odbiornik GPS na BT i zapomnieć o problemach (nawigowanie bez ładowania to jakieś 15h)

Jak juz kto się upiera przy stosowaniu PDA jako GPS w samochodzie bez klimy, tuż przed przednią szybą, w odległości od nawiewu i przy jezdzie w lecie w upalny dzień to chociaż zastosujcie osłonę z cienkiej blachy aluminiowej na telefon, to bardzo skutecznie obnizy jego temperaturę.

Aaaa, można jeszcze przymocować wiatraczek, taki komputerowy, powiedzmy 40stkę do uchwytu telefonu :P

A na koniec dodam, że ja korzystam z niego jadąc i nie dość, że ładuje zawsze do 100% - nawet z 7% to jeszcze nigdy się nie wyłączył :P Aaaa i mam wyłączoną klimę :P

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2009, 20:57:31 »
na pocieszenie powiem Wam że identyczny wątek z tym samym problemem (przegrzewanie przerywające ładowanie) ma dział Omni :D

To tyle jesli chodzi o "sprzęt takiej klasy" ;(

No troszke mnie tym pocieszyłeś :wink:

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 19, 2009, 00:04:21 »
Ja ten problem mialem raz, telefon mam w okolicach nawiewu i mialem wlaczony silny strumien grzania przez dluzszy czas. Oprocz tego problem nieznany. Auto rowniez bez klimy.

*

Offline wasilek

• **
  • 140
  • Sprzęt: MDA IV
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2009, 15:24:07 »
No taki urok naszych damiencikow. Nic sie na to nie pordzi. Trzeba sie z tym pogodzic.

Ale z doswiadczenia widze, e wiekszosc ludzi korzysta z nawigaci tam gdzie nie potrzeba, np. wjezdza na autrostrade i jest znak 300km do miejscowosci X... to po co nawigacja na tym odcinku ? Sam kiedys tak robilem.... teraz jak gdzies jade to jak dojezdzam do danego miasta to wlaczam nawigacje i tyle.

Takim oto sposobem juz mi sie nie przegrzewa ;)

Pozdrawiam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 20, 2009, 15:46:42 »
Pozazdrościć tras 300km po polskich autostradach ;)
Ja 90% jeżdżę po śląskiej "aglomeracji" z ewentualnie krótkimi odcinkami na A4 lub DTŚ. Nie ma kiedy wyłączyć navi...

*

Offline DymionD

• *
  • 80
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 20, 2009, 15:53:28 »
Ale z doswiadczenia widze, e wiekszosc ludzi korzysta z nawigaci tam gdzie nie potrzeba, np. wjezdza na autrostrade i jest znak 300km do miejscowosci X... to po co nawigacja na tym odcinku ?

Tyle, że po przejechaniu 200-300km, czyli zmianie lokalizacji zmieniają się efemerydy i można mieć problemy z fix-em. Dopiero pobranie aktualnych efemeryd QuickGPS-em i restart pozwoli na szybkie złapanie sygnału. Nie jest to komfortowa sytuacja.
Też wpadłem na pomysł, aby na trasie włączać nawigację tylko kiedy potrzeba no i srogo się naciąłem, dwie takie próby wyleczyły mnie z takich pomysłów.

*

Offline Hornet15re1

• 421
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 20, 2009, 18:36:23 »
To nie jest dobre rozwiązanie ,bo Polskie drogi nie pozwalają na takie experymenty...a potem trza fixa złapać niekiedy jest potrzeba w kilka sekund podczas jazdy...a to nie jest takie proste dla tego urządzenia :S...i tu nagle ominiesz zjazd z autostrady(jak już takowa bedzie :proud:) i 30 km z głowy :-|

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 20, 2009, 21:42:19 »
a porównywał ktoś, jak jest z ładowarką 2A i 1A? oryginalnie do diamonda dodawane są "jedynki", nie wiedzieć czemu, przecież w sprzęcie "starej daty" typu kaiser czy artemis, były 2A. a wyświetlacz był gorszy i procesor był gorszy, i generalnie mniej to wszystko zjadało.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 20, 2009, 22:40:52 »
ja dostalem ladowarke 1,5A taka sama mam do mio 550

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 20, 2009, 23:30:26 »
Ja jeżdę zarówno na ładowarce z Diamonda jak i Kaisera i nie na żadnej różnicy...

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 20, 2009, 23:34:27 »
ja dostalem ladowarke 1,5A taka sama mam do mio 550

pierwsze słyszę. mógłbys pokazać jakąs fotkę tego cuda?

Ja jeżdę zarówno na ładowarce z Diamonda jak i Kaisera i nie na żadnej różnicy...

ciekawe spostrzeżenie. pewnie diamond bierze ile wlezie, a wlezie mniej niz powinno, stąd te kłopoty....

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 21, 2009, 00:43:47 »
jakie tam cudo
zwykly zestaw s170 z uchwytem od orange
tam jest ladowarka HTC CC-C100 ona miala 1,5A

Widze ze teraz HTC daje jakies super hiper co maja 2A
http://www.skleppda.pl/index.php?p1402,zasilacz-samochodowy-htc-cc-c101-2000ma-miniusb-cc-c100

*

Offline DymionD

• *
  • 80
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 21, 2009, 08:22:04 »
Panowie, raz jeszcze, zmiana ładowarki nic nie da. Możecie dać nawet 10-cio amperową.
To sprawa konstrukcji urządzenia które się przegrzewa.

Ktoś wcześniej zasugerował, że rozwiązaniem jest podłączenie zewnętrznego GPS-a. No i właśnie wczoraj chciałem to przetestować, jednak po wykryciu w telefonie urządzenia (GPS) nic więcej nie mogłem zrobić. Może jakieś małe FAQ-u lub gdzie szukać rozwiązania?

Przepraszam za lekkie OT

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 12, 2010, 12:24:34 »
musisz ustalic dla gps port com a pozniej w AM wybrac ten sam port ustalic predkosc pobierania danych, z tymi danymi to nie pamietam