Ładowarka samochodowa

• 30 Odpowiedzi
  • 4953 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jakub_27

• 39
  • Sprzęt: HTC Diamond
Ładowarka samochodowa
« dnia: Grudzień 10, 2008, 22:12:37 »
Otrzymałem dzisiaj kupioną na allegro ładowarkę samochodową, oryginalna, ale bez opakowania. Wtyk wkładany do gniazda zapalniczki jest niestety bardzo wąski i musiałem usztywniać go tekturą ponieważ "latał" sobie zbyt luźno przez co w ogóle nie łączył. Ponieważ z wcześniejszymi urządzeniami nie miałem takiego problemu w związku z czym mam pytanie czy rzeczywiście występuje taki problem czy po prostu otrzymałem jakiś trefny towar ..... ?

*

Offline kucharz

• **
  • 107
Odp: Ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2008, 22:20:20 »
Używam oryginalnej która była w zestawie od htc z orange i moja ładowarka siedzi bardzo ciasno w zapalniczce (w Pugu206) - ale skoro piszesz,że wcześniej nie było problemów z innymi ładowarkami - z pewnością wtyczkę ktoś zmaltretował, przygiął może te metalowe wtyki, które mają za zadanie dociskać ładowarkę w zapalniczce? Ja bym reklamował, szkoda czasu na każdorazowe podkładanie tekturki aby wtyczka była stabilna i nie rozłączało  :mad:

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2008, 22:21:06 »
Otrzymałem dzisiaj kupioną na allegro ładowarkę samochodową, oryginalna, ale bez opakowania. Wtyk wkładany do gniazda zapalniczki jest niestety bardzo wąski i musiałem usztywniać go tekturą ponieważ "latał" sobie zbyt luźno przez co w ogóle nie łączył. Ponieważ z wcześniejszymi urządzeniami nie miałem takiego problemu w związku z czym mam pytanie czy rzeczywiście występuje taki problem czy po prostu otrzymałem jakiś trefny towar ..... ?

moja siedzi dosc ciasno, na pewno nie ma luzów
mam diamonda z orange, ladowarka byla w zestawie

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2008, 22:21:54 »

'Oryginalna' chińska ładowarka :) możesz zmienić sam wtyk, jednak ja bym się bał podłączać cokolwiek pod ładowarkę kupioną z allegro. Sprawdź woltomierzem napięcie ładowania, sprawdź jakie potrzebuje sprzęt. Ja tak straciłem swojego ipaqa 3630, miałem złą ładowarkę, spalił się któregoś razu.

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2008, 22:22:50 »
Ja kupiłem tą ładowarkę http://www.allegro.pl/item483101486_htc_cc_c100_do_mda_spv_htc_tytn_ii_diamond_i.html
działa bardzo dobrze i w gnieździe też się dobrze trzyma.
W gniazdach zapalniczek czasem rozchodzą się blaszki te od "+" podtrzymujące miedzy innymi takie urządzenia jak ładowarki, trzeba je czasem przygiąć (oczywiście przy wyłączonym prądzie gniazda)

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2008, 22:52:28 »

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2008, 08:58:39 »
"chyba" to ona wygląda na oryginalną. Przecież nawet sprzedawca nie chwali się że oryginalna.... Poza tym oryginalna jest w blistrze a piszesz że bez opakowania dostałeś.
IMHO kupiłeś bubla na własne życzenie.

P.S Moja siedzi ciasno 
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2008, 09:18:28 »
Na jakie własne życzenie ?!, sprzedawca wyraźnie pisze, że sprzedaje produkty tylko oryginalne, poza tym na zdjęciu jest widoczny oryginalna ładowarka HTC. O bublu kupionym na własne życznie mógłbyś mówić wtedy gdyby z opisu przedmiotu jasno wynikało, iż jest to chińska podruba. A tak sprzedawca po prostu sprzedał mi produkt niezgodny z opisem co nie omieszkam zareklamować i tyle.... Dziękuję wszystkim za info to ułatwiło mi decyzję o zwrocie towaru.

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:57:11 »
ja tam widze "uniwersalna" a nie "orginalna" ladowarka, orginalna jest pakowana w blistry, ze zdjecia wyglada troche tandetnie, no i orginalna w gniezdzie trzyma sie stabilnie, ja kupilem tutaj http://www.haalo.pl/?item=SP12515#SP12515 i zapewniam ze jest orginalna i nie wiele drozsza, za 90zl mozna miec juz komplet z uchwytem
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:04:02 »
Na jakie własne życzenie ?!
Patrząc na aukcje, dla mnie jasno wynika że ta ładowarka nie musi być oryginalna i wszystko na to wskazuje że to jest podróba. 
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:14:39 »
Patrząc na aukcje, dla mnie jasno wynika że ta ładowarka nie musi być oryginalna i wszystko na to wskazuje że to jest podróba. 

ja tam widze "uniwersalna" a nie "orginalna" ladowarka, orginalna jest pakowana w blistry, ze zdjecia wyglada troche tandetnie

Chlopaki ja tam na dole widze rowniez :
Produkty sprzedawane na naszych aukcjach są NOWE, ORYGINALNE
oraz objęte 3-miesięczną gwarancją.

Jesli na ladowarce jest napis HTC to mozna sadzic ze jet to oryginal

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:27:00 »
Dokładnie, wyraźnie jest napisane ze produkty sa nowe i oryginalne, a wróźką nie jestem więc nie jestem w stanie przewidzieć że dostane takiego bubla.... Ze sprzedawca już uzgodniłem zwrot towaru i pieniędzy więc nie ma problemu....

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:33:25 »
Oryginalne, nieoryginalne... Nie wiem czy się orientujecie, ale gniazda zapalniczek, szczególnie te rzemieślnicze dokładane/wymieniane po awarii, etc. nie są w żaden sposób zestandaryzowane. Możesz mieć oryginalną ładowarkę, a nieoryginalne gniazdko i później podkładasz tekturki...   :E
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:37:31 »

Tak z ciekawości, z czego wnioskujesz że nie jest to oryginalna ładowarka ? skoro na zdjęciu jest oryginał i z opisu jasno wynika, iż jest to produkt oryginalny ? Męska intuicja ?
Napisane: Grudzień 11, 2008, 12:35:23
Oryginalne, nieoryginalne... Nie wiem czy się orientujecie, ale gniazda zapalniczek, szczególnie te rzemieślnicze dokładane/wymieniane po awarii, etc. nie są w żaden sposób zestandaryzowane. Możesz mieć oryginalną ładowarkę, a nieoryginalne gniazdko i później podkładasz tekturki...   :E

W aucie mam oryginalne gniazdo, poza tym używałem w aucie już kilku urządzeń i nie było żadnych problemów, więc jak dla mnie ewidentny problem w ładowarce ...

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2008, 13:04:28 »
nigdy nie spotkałem się z podróbką która wyglądała by jak oryginał w takim stopniu. zdarzały się podobne z kształtu, ale nigdy z przodem phihonga albo HTC

to jeszcze nie jest ta skala, by opłacało się tak podrabiać te ładowarki. zresztą gdyby ktoś umiał podrobić srebrne logo (umiał i chciał!) to tym bardziej podrobiłby oryginalny wymiar wtyku. to chyba najmniejszy problem?

a tekstami o mitycznym blistrze to już się kompletnie ośmieszacie... zupełnie jak w przypadku słuchawek do SE (hpm70 zwłaszcza). ludzie wierzyli w te blistry i wszystkie zblistrowane to były podróbki, a jak jakiś kolo sprzedawał swoje, oryginalne, z kompletu, w samej folii, to mu leżały, bo niby podróbki.

wyobraźcie sobie, że są ludzie co nie mają samochodu i po prostu sprzedają ładowarkę z kompletu. niepotrzebna im. i będzie jaka? no jaka?

tak: bez blistra!

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:28:20 »
Tak z ciekawości, z czego wnioskujesz że nie jest to oryginalna ładowarka ? skoro na zdjęciu jest oryginał i z opisu jasno wynika, iż jest to produkt oryginalny ? Męska intuicja ?
-  na pewno nie wynika to z wątpliwej jakości zdjęcia.
- z opisu aukcji nie wynika że to oryginał. Na stronie widnieje tylko :  Produkty sprzedawane na naszych aukcjach są NOWE, ORYGINALNE
oraz objęte 3-miesięczną gwarancją.
W żadnym sądzie (teoretyczna sytuacja) nie udowodnisz im że pisało iż właśnie TA ładowarka którą kupiłeś ma być oryginalna.  A poza tym, co to za zapis o 3 miesięcznej gwarancji ? Czy im się podoba czy nie dają 12 miesięcy, tak mówi polskie prawo.
- brak blistra. Skoro sprzedają  niby towary nowe i oryginalne to dlaczego nie ma blistra ? Specjalnie wydzierają każdy produkt z fabrycznego opakowania .... Ciekawe postępowanie.
Dla mnie cała aukcja niejasna, sprzedawca nie wiarygodny i na pewno bym tego nie kupił. Ja mam swoje zdanie, ty masz swoje i nie zamierzam cię przekonywać do swoich racji. Nie moja kasa i to nie ja straciłem czas.   

a tekstami o mitycznym blistrze to już się kompletnie ośmieszacie... zupełnie jak w przypadku słuchawek do SE (hpm70 zwłaszcza). ludzie wierzyli w te blistry i wszystkie zblistrowane to były podróbki, a jak jakiś kolo sprzedawał swoje, oryginalne, z kompletu, w samej folii, to mu leżały, bo niby podróbki.wyobraźcie sobie, że są ludzie co nie mają samochodu i po prostu sprzedają ładowarkę z kompletu. niepotrzebna im. i będzie jaka? no jaka?

wyobraźcie sobie, że są ludzie co nie mają samochodu i po prostu sprzedają ładowarkę z kompletu. niepotrzebna im. i będzie jaka? no jaka?
tak: bez blistra!

a co ma piernik do wiatraka ? To nie "kolo" sprzedający ładowarke z kompletu tylko firma która ma na aukcji 4 sztuki zapewniająca że sprzedaje sprzęt nowy i oryginalny. Po drugie HTC nie sprzedaje akcesoriów bez fabrycznego pudełka. Nie mylmy pojęcia sprzętu używanego a nowego, bo o nowym jest gatka.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 17:44:43 wysłana przez forestowy »

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:36:23 »
fakt, koleś handluje dziwnym asortymentem, ale gdyby pojawiły się tego typu podróby to była by prawdziwa nowość.

wypadałoby zasięgnąć opinii u źródła. tylko że ten cały serwis pewnie nic nikomu nie powie zasłaniając się tajemnicą handlową.

w każdym razie ja jak bym chciał mieć 100% pewności, kupił bym od kogoś, komu niepotrzebna ładowarka samochodowa i se ją sprzedaje. tak jak swego czasu kupiłem właśnie słuchawki hpm do sonyericssona.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 17:41:22 wysłana przez kotopies »

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:39:44 »
To samo może zrobić nawet firma, co skupi pare niepotrzebnych nikomu ładowarek po 10zł, a potem sobie wystawi.
i będzie sprzedawać jako towar NOWY i oryginalny ....
 :ok: :grin:
Dobra zakończmy już ten temat....

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:43:24 »
To samo może zrobić nawet firma, co skupi pare niepotrzebnych nikomu ładowarek po 10zł, a potem sobie wystawi.
i będzie sprzedawać jako towar NOWY i oryginalny ....

jeśli ktoś jej nie używał to jest NOWA I ORYGINALNA. nie wiem, w czym widzisz problem?

akurat przejrzałem aukcje tej firmy i jest dla mnie podejrzana, co nie zmienia faktu, że nieużywana ładowarka wyjęta z kompletu pozostanie nowa, nieużywana i oryginalna...

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:50:46 »
nieużywana ładowarka wyjęta z kompletu pozostanie nowa, nieużywana i oryginalna...
Akurat mam odmienne zdanie. Nowe to fabrycznie zapakowane. Jak nie zapakowane fabrycznie to znaczy że ktoś mógł go już używać. Każdy ma swoja definicje "nowości". Telewizor ze sklepu który spędził na półce parenaście tygodni świecąc po 12h dzienie też nie jest nowy  według mojej definicji więc sie nie przejmuj.   B) 

*

Offline kotopies

• 422
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:59:52 »
hehe. i pewnie kupujesz te nówki za 90zł, gdy "nowe nienówki" możesz mieć za 30?
no cóż. każdy jest inny i trzeba to tolerować, tego mnie na studiach uczyli :)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:22:22 »
A poza tym, co to za zapis o 3 miesięcznej gwarancji ? Czy im się podoba czy nie dają 12 miesięcy, tak mówi polskie prawo.
Jakiś namiar możesz podać? Ustawę / rozporządzenia / artykuł?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 11, 2008, 19:50:36 »
Forestowy - odnosząc się do Twoich słów w każdym sądzie udowodnię, że kupowałem towar oryginalny, jasno wynika to ze zdjęcia gdzie przedstawiony jest oryginany produkt, dodatkowo słowa: "produkty oryginalne" nawet w rozumieniu polskich sądów nie mogą oznaczać nic innego li tylko to że potencjalny nabywca może oczekiwać produktu oryginalnego, a nie podróby.... Doprowadzasz proste i oczywiste sprawy do jakiegoś absurdu. Niby na jakiej podstawie sąd mógłby podważyć moje ewentualne roszczenia.....

Aby zakończyć temat sprawa się wyjaśniła, ładowarka jest w 100 % oryginalna, porównałem ją z ładowarką oferowaną przez Vobis i niestety problem jest dokładnie taki sam jak w tej zakupionej przeze mnie na allegro, więc możemy zakończyć bezsensowne dywagacje....

Zdrówka...

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 11, 2008, 22:51:03 »
A poza tym, co to za zapis o 3 miesięcznej gwarancji ? Czy im się podoba czy nie dają 12 miesięcy, tak mówi polskie prawo.

Nawet dwa lata
Art. 10 ustawy  z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 11, 2008, 22:54:26 »

Nawet dwa lata
Art. 10 ustawy  z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

ale te 2 lata to przypadku niezgodnosci z umowa

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 11, 2008, 23:07:22 »
a jakie to ma znaczenie ?
Klient sam decyduje z jakiego świadczenia chce skorzystać.

*

Offline o|af

• 32
  • Z postępem jak ze wszystkim - nie można przesadzić
  • Sprzęt: MDA CIV; HTC Hero (G2), HTC Leo (HD2)
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 12, 2008, 15:03:26 »
Gniazda zapalniczek nie są identyczne w różnych modelach samochodów  :mad:
Kupując kiedyś ładowarki do kilkudziesięciu telefonów służbowych okazało się, że do  Fordów i VW pasują idealne, a do wtyku w Toyocie to nie idzie ich wepchnąć nawet młotkiem  :shock:.

Ot taki OT  :mrgreen:

*

Offline cardax

• 303
  • Made in Japan
    • Reklama
  • Sprzęt: Jornada 720,Jornada 728,Htc Hero,Ipaq 914c,Sony U3
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:14:56 »
Gniazda zapalniczek nie są identyczne w różnych modelach samochodów  :mad:
Kupując kiedyś ładowarki do kilkudziesięciu telefonów służbowych okazało się, że do  Fordów i VW pasują idealne, a do wtyku w Toyocie to nie idzie ich wepchnąć nawet młotkiem  :shock:.

Ot taki OT  :mrgreen:

Masz racje ja jeżdżę Renault a kolega Golfem III kombi

i chciałem przenieść swój sprzęt do jego auta i  :shock: musiałem użyć tekturki żeby nie wypadało

Tak też bywa
Htc Hero.Star Track ,Diamond,HTC TOUCH,HP914c
jaq3,dell Axim,Casiopeia,Ethen Obecnie mój kochany Imate 9502
Es400 Blackberry 9900 Android dla androidów :)

*

Offline jakub_27

• 39
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 12, 2008, 17:38:17 »
Trzeba też spojrzeć prawdzie w oczy, że ładowarki samochodowe HTC nie są zbyt dobre. Wcześniej miałem GPS Holuxa, ładowarka pasowała idealnie bo miała po bokach bolce z elastyczną sprężynką więc działały jak zatrzask, natomiast to, niestety badziewie, HTC ma blaszki, które nijak nie są w stanie w sposób stabilny dopasować się do wielkości otworu zapalniczki ....

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 14, 2008, 02:13:41 »
Nawet dwa lata

Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie
w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru
kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli
przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić,
jednakże nie poniżej jednego roku.

Gdzie tam jest coś o gwarancji?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4