Chciałbym zapoczątkować dyskusję, być może znaleźć zwolenników i w efekcie wygotować nowy ROM pozbawiony, wymienionych przeze mnie, 'wad'. Zaznaczam, że jest to mój prywatny pogląd i oczywiście wiem, że mało kto się ze mną zgadza.
Po pierwsze: o co mi chodzi? Ano o to, że Diamond został przygotowany na fali szumu medialnego wokół IPhone'a. Na siłę usiłuje się do niego upodobnić. Dla mnie to tak, jakby uznać, że skoro konsole do gier się tak dobrze sprzedają to Windows należy upodobnić w obsłudze do konsol.
Przypomnijmy: 'IPhone' oznacza telefon, a literka 'I' w nazwie oznacza standardowo w Apple coś łatwego w użyciu. Czyli jest to telefon łatwy w użyciu. I na tym koniec. Apple nigdy słowem nie wspominał, że jest to jakiś rozbudowany palmtop. To jest zwykły telefon z bajeranckim interfejsem. Wszyscy wiemy jak wielu rzeczy on nie potrafi zrobić. W związku z tym jego interfejs jest mocno uproszczony, wszystko jest wielkie i łatwo trafić palcem.
Przypomnijmy: 'PocketPC' oznacza kieszonkowego PeCeta. 'Windows Mobile' oznacza mobilne Windows. TO NIE JEST TELEFON. Owszem funkcja telefonu została dodana w którymś momencie historii PocketPC, ale to nie jest jego podstawowa rola. Podstawowa rola to udostępnić tyle możliwości zwykłego Windows ile tylko da się wpakować w kieszonkowe urządzenie. Ta idea jest w 100% realizowana przez system Microsoftu. Niestety jakiś debil (w HTC) wpadł na pomysł, żeby na tym systemie skonstruować coś co daje się używać palcem. Po co??? Nie wiem. Bo tak ma IPhone? Owszem palcem wygodniej wybrać numer telefonu, ale to akurat jest w standardzie. Natomiast obsługę całego systemu znacznie lepiej przeprowadzić precyzyjnym rysikiem. Pomijam fakt, że rezystancyjny ekran Diamonda kompletnie nie nadaje się do obsługi palcem. On się po prostu nie sprawdza w takim zastosowaniu.
Teraz wymienię co konkretnie nie podoba mi się w ROMie Diamond'a. Zaznaczę, że na celownik biorę ROM z Diamond'a 2 i rzeczy, które będę się starał z niego wyrzucić.
- Zamiana menu na takie gdzie widać tylko parę wierszy powoduje, że nawet najprostsze menu nie mieści się na ekranie i zawsze trzeba je przewijać, żeby znaleźć pożądaną opcję.
- Niestety opcja wyłączenia powiększenia menu oraz wyłączenia ekranu stanu systemu nie działa
- Użyteczność ekranu systemu pojawiającego się zamiast standardowego bubble po kliknięciu na ikonki jest dyskusyjna. Niestety opcja wyłączenia powiększenia menu oraz wyłączenia ekranu stanu systemu nie działa w ROMie z Diamond2. Być może to spowoduje konieczność użycia ROMu 6.1.
- Obsługa SMS w touchflo 3d fajnie wygląda. Koniec zalet. Przeglądanie SMSów po jednym w linijce to sposób z czasów pierwszych telefonów komórkowych. Ja wiem, że to fajnie wygląda, ale dla mnie wygląd nie może przesłaniać funkcjonalności. Lista smsów i maili wbudowana w system do złudzenia przypomina obsługę w zwykłym programie pocztowym i to jest rewelacyjne. Blokowanie tego chorym menu z piękną animacją blokuje połowę funkcjonalności WM.
- Gdzieś w którejś wersji ROMu dla Diamonda zniknęła bardzo użyteczna możliwość zaznaczania paru wiadomości naraz. Nie wiem dlaczego. Kasowanie spamu po jednej sztuce jest raczej niewygodne, ale może się mylę.
- Brak ekranu Today w PocketPC jest jakimś nieporozumieniem. To tak jakby w Windows nie było pulpitu i ikonek w rogu. To blokowanie funkcjonalności PocketPC. Ekran home w TouchFlo oprócz bardzo lakonicznych informacji o godzienie (która jest sobie u góry na pasku) oraz informacji o spotkaniach nie oferuje NIC NIC NIC. Ale fajnie wygląda. A przecież to dla niektórych najważniejsze.
- Klawiatura HTC to jakiś KOSZMAR. Cały ekran zajęty klawiaturą! No rewelacja. W dodatku brak gestów normalnie dostępnych w systemowej klawiaturze (które, tak przy okazji, Apple próbuje opatentować, a które istnieją w systemie WM od samego początku). Na szczęście można włączyć normalną klawiaturę.
- standardowo task manager HTC zamyka program zamiast go minimalizować. LUDZIE! Czy ich pogięło? Dlaczego WM ma mieć tylko jeden uruchomiony program na raz??? W odróżnieniu od IPhone'a Wm bez problemów radzi sobie z wielozadaniowością.
W efekcie chciałbym zbudować ROM, który:
- nie posiada 'Touch Flo 3d (!)', lub będzie domyślnie wyłączone.
- ma domyślnie wyłączone 'enlarge start menu'
- ma domyślnie wyłączone 'TouchFlo'
- nie posiada HTC Task Manager
- będzie miał standardowo jakiś dobry plugin do ekranu Today wraz z konkretną skórką (np. rewelacyjny SPB Pocket Plus) i podmienionymi standardowymi ustawieniami.
- będzie miał standardowo dobry plugin do pogody (np. SBSH Weather).
- będzie miał Inny Task Manager (celuję w tMan).
- oczywiście normalne rzeczy z HTC, które nie ujmują funkcjonalności PocketPC (kolejny raz podkreślam, że w Mojej Prywatnej Opinii) zostają.
- domyślnie właczona standardowa klawiatura.
- będzie miał starego IE, nowy, nie oszukujmy się, jest beznadziejny.
- Opera jak najbardziej zostaje, ale docelowo znajdzie się romie Fennec.
Zaprzaszam, do zmieszania mnie z błotem lub ewentualnych dodatkowych uwag