Najlepszy ROM (WM 6.5) pod SBP Mobile Shell 3.01

• 24 Odpowiedzi
  • 4462 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sulp

• **
  • 117
Najlepszy ROM (WM 6.5) pod SBP Mobile Shell 3.01
« dnia: Sierpień 22, 2009, 15:03:11 »
Witam,

Ostatnimi czasy pojawiło się sporo romów typu "super clean", "ultra clean", itp. specjalnie pod nakładkę spb mobile shell 3. Sam poszukuję tego typu romu ale niestety większość ciekawych jest na WM6.1 a przyzwyczaiłem się już do WM6.5.

Zależy mi na 3 rzeczach. Po pierwsze rom musi być stabilny! Pod drugie z możliwie dużą ilością wolnej pamięci... (obecnie mam Energy ROM i poza nim niewiele więcej da się odpalić - ponad 90% zajętej pamięci) a po 3 ROM musi być od profesjonalnego kucharza.

Jeśli chodzi o ostatni warunek to poza wygotowaniem manili i usunięciem zbędnego softu musi posiadać w miarę nowe sterowniki (szczególnie do kamery) i niezbędne łatki/modyfikacje. Widziałem sporo romów przygotowanych 1-razowo z masą błędów i bez żadnych modyfikacji (trzeba instalować mln cabów) a kucharz pisze, że może poprawi za miesiąc a może za 2 bo nie ma czasu:) chodzi o to, żeby było to od kogoś kto ma czas i zna się na rzeczy. Proces zmiany romu pochłania masę czasu (w zasadzie konfiguracja wszystkiego od nowa), więc chciałbym w końcu zainstalować coś przy czym mogę zostać aż do stabilnej wersji WM7.

Zatem co polecacie ? (wersja językowa obojętna)

*

Offline Cameyo

• **
  • 139
  • Sprzęt: BB 9700
Odp: Najlepszy ROM (WM 6.5) pod SBP Mobile Shell 3.01
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2009, 15:18:03 »
Ja polecam Revolution Mike1986 v. 5.4.1. Bardzo stabilny, są wszystkie programy co trzeba. Testowalem rozne cleany itp., ale i tak wracalem do tej wersji ROMu.

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2009, 18:15:35 »
Testowałem kiedyś ten ROM z manilą i niestety był bardzo słaby... do tego nie jestem zwolennikiem wersji PL. W changelogu widać, że autor cały czas poprawia znaczne ilości błędów, więc mam dziwne wrażenie, że za chwilę powstanie nowa wersja a ja zwyczajnie nie mam czasu na zmianę ROMu 3 razy w miesiącu.

Być może inaczej jest w przypadku wersji UltraClean. Ostatecznie ją przetestuje ale wolał bym na 1 ogień wrzucić coś innego, więc poszperam jeszcze po xda. Poza tym jest już nowszy build WM6.5:]

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2009, 19:02:35 »
wg Ciebie ten rom jest po chińsku???

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2009, 19:31:28 »
wg Ciebie ten rom jest po chińsku???
yhh.. ??
"Wersja językowa: PL" a ja napisałem, że NIE lubię wersji językowych PL :) wiec za bardzo nie wiem o co Ci chodzi...

*

Offline Cameyo

• **
  • 139
  • Sprzęt: BB 9700
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2009, 23:52:16 »
Chciales stabilny i ze wszystkim. Taki wlasnie jest 5.4.1. Nie ma potrzeby zmieniania ani razu w miesiacu.

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2009, 00:56:26 »
OK. W takim razie przetestuję. Dzięki.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2009, 01:10:53 »
Właśnie uploaduję 6.4.1 (1.4.1 dla ROM'ów CLEAN), którą polecam jeśli już mówimy o moich ROM'ach.

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2009, 01:48:33 »
No właśnie miałem pobrać ale na chomiku jest póki co tylko zwykły 6.4.1 :)
Czkam na cleana... :)

Pzdr

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2009, 01:52:32 »
Będzie za 15 min  :ok:

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2009, 01:55:24 »
OK. A tak z ciekawości... za kiedy będzie wersja na nowym buildzie :)? Mowa o wersji clean...
Sam wygląd nie robi mi różnicy bo i tak wrzucam SPB MS ale mimo wszystko nowsza w teorii powinna być lepsza, więc może warto poczekać na update :)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2009, 02:01:20 »
v7 nie będzie prędko, być może dopiero z początkiem września. 23017 jest stabilny i dobry, nie ma co czekać  :ok:

*

tomwil

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2009, 11:50:21 »
ps nowszy build nie znaczy lepszy... a często się zdarzało, że był znacznie gorszy radzę czytać komentarze użytkowników i "cedzić" je przez sito. W znacznej większosci te błędy powodują samo właściciele tym PDA (nie raz mi sie to zdarzało)

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 26, 2009, 23:24:21 »
Ehh.. no i niestety Twoje ROMy wyjątkowo nie lubią mojego diamenta. Wersja z manila działała mi fatalnie a w przypadku wersji clean jest nie lepiej.

Po pierwsze muszę się pobawić PagePoolem bo czas w jakim pojawia mi się dialer, gdy ktoś do mnie dzwoni jest po prostu rekordowy! Mijają 2-3 sec i zaczyna mi migać kółko.. po 5 sekundach słyszę dźwięk a po kolejnych 7 pojawiają mi się suwaki. Masakra !! Mam znajomego co dzwoni max 10sec i tym sposobem nie udało mi się dziś 2 razy odebrać od niego rozmowy :P

Po drugie ROM miał być pod SBP Mobile Shella... czyli  mile widziana stabilność i odpowiedni zapas pamięci. Start jest bardzo ładny i zostaje naprawdę dużo wolnych zasobów. Niestety po niecałym dniu robi się 22MB wolnego. Dziwny wyciek....
Swoją drogą SBP Mobile Shell wysypał mi się już 2 razy na tym ROMie... wcześniej miałem przeładowany po uszy Energy ROM i śmigało wszystko elegancko pomimo 9MB wolnego RAMU :)))

Pomimo tego, że jest to wersja clean brakuje mi kilku opcji ale może gdzieś przegapiłem:
1. Quick GPS - przydatny chyba każdemu
2. Nie doszukałem się w ustawieniach systemowych opcji określania co ma robić długie przytrzymanie czerwonej słuchawki - w ogóle mam wrażenie że czegoś jeszcze brakuje
3. Mógłby też być PIM Backup ale to lajt każdy może dograć na szybko
4. Przydał by się jakiś startowy porządek w ikonach. 10min stracone na sprzątanie :)
5. Nie mogłem też znaleźć takie przydanej funkcji w eksploratorze  jak wyślij skrót do programów - nie wiem czy to kwestia buildu windy czy to gdzieś przenieśli, czy znikło :) na szczęście w TC można nadal:P

Plus jest taki, że dobrze współgra z Radiem 15.25 i póki co wszystko działa (GSM, BT, GPS, kamera, g-sensor).. no i podoba mi się bardzo wersja kolorystyczna gloss black :)
Tylko tak naprawdę muszę naprawić to opóźnienie w dzwonieniu i będzie dało się używać normalnie :)

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2009, 15:26:31 »
Wiem, że szukasz romu z WM6.5, ale może jednak rzucisz okiem na mój ROM: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=141441.0
Z Twoich opisów wynika, że powinien Ci się spodobać ;] - z tym, że to jest zmodyfikowany WM6.1, ale robiłem go właśnie z myślą o SPB MS3.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:05:55 »
Dzięki ale przyzwyczaiłem się jakoś do 6.5 już. Poza tym mam uprzedzenie do rodzimych produkcji:) próbowałem już 4 razy i niestety w każdym przypadku FAIL. Patrzyłem wcześniej na Twój ROM i szczególnie kuchnia mnie kusiła ale jednak stwierdziłem, że 6.5 jakoś lepiej mi pasi.

Poza tym po polsku nic nie rozumiem:D czasami tłumaczenie jest tak dobijające, że nie wiadomo od której strony podejść. Siedzę w IT, więc bliższe mi są zawsze systemy i aplikację po ang. bo powtarza się tam nazewnictwo pewnych funkcji itd...

Poczekam jeszcze na odpowiedź mike'a... może da się jeszcze coś z tym romem zrobić, żeby nie trzeba było go zmieniać bo kilka rzeczy mi tam pasuje a do tego przerobiłem go już gruntownie pod siebie.

Swoją drogą naszło mnie przemyślenie, że wszyscy najeżdżają na iphona ale tam chociaż działa all a gry i aplikacje przewyższają te windowsowe 10x krotnie IMO. Ja mam Diamonda rok, instaluje już n-ty !! ROM a z żadnego nie byłem jeszcze zadowolony:/ zawsze qźwa coś nie działa...

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:08:36 »
A na co mike ma odpowiedzieć?  :)

"Ehh.. no i niestety Twoje ROMy wyjątkowo nie lubią mojego diamenta. Wersja z manila działała mi fatalnie a w przypadku wersji clean jest nie lepiej.

Po pierwsze muszę się pobawić PagePoolem bo czas w jakim pojawia mi się dialer, gdy ktoś do mnie dzwoni jest po prostu rekordowy! Mijają 2-3 sec i zaczyna mi migać kółko.. po 5 sekundach słyszę dźwięk a po kolejnych 7 pojawiają mi się suwaki. Masakra !! Mam znajomego co dzwoni max 10sec i tym sposobem nie udało mi się dziś 2 razy odebrać od niego rozmowy

Po drugie ROM miał być pod SBP Mobile Shella... czyli  mile widziana stabilność i odpowiedni zapas pamięci. Start jest bardzo ładny i zostaje naprawdę dużo wolnych zasobów. Niestety po niecałym dniu robi się 22MB wolnego. Dziwny wyciek....
Swoją drogą SBP Mobile Shell wysypał mi się już 2 razy na tym ROMie... wcześniej miałem przeładowany po uszy Energy ROM i śmigało wszystko elegancko pomimo 9MB wolnego RAMU )

Pomimo tego, że jest to wersja clean brakuje mi kilku opcji ale może gdzieś przegapiłem:
1. Quick GPS - przydatny chyba każdemu
2. Nie doszukałem się w ustawieniach systemowych opcji określania co ma robić długie przytrzymanie czerwonej słuchawki - w ogóle mam wrażenie że czegoś jeszcze brakuje
3. Mógłby też być PIM Backup ale to lajt każdy może dograć na szybko
4. Przydał by się jakiś startowy porządek w ikonach. 10min stracone na sprzątanie
5. Nie mogłem też znaleźć takie przydanej funkcji w eksploratorze  jak wyślij skrót do programów - nie wiem czy to kwestia buildu windy czy to gdzieś przenieśli, czy znikło  na szczęście w TC można nadal:P

Plus jest taki, że dobrze współgra z Radiem 15.25 i póki co wszystko działa (GSM, BT, GPS, kamera, g-sensor).. no i podoba mi się bardzo wersja kolorystyczna gloss black
Tylko tak naprawdę muszę naprawić to opóźnienie w dzwonieniu i będzie dało się używać normalnie"

to było do mnie?

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:17:18 »
no tak, do Ciebie do CIebie :)

Odpowiedz pls... może wiesz jak uratować sytuację i nie będę musiał póki co wywalać Twojego ROMu :)

Napisz co można zrobić z tym lagiem na dialerze bez ponownego flasha z innym PP i odpisz na te 5 pkt a prop funkcji ROMu.
Pomiń tylko wyciek pamięci... jakoś sie to ustabilizowało i z 40 startowych nie schodzi póki co poniżej 30, więc OK.

Pzdr

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:24:56 »
Co do SBP... był robiony pod 6.1 więc jeśli na WM6.5 coś nie tak to być może brak 100% kompatybilności z nowym systemem, który z każdym buildem coraz bardziej różni się od 6.1

1. QuickGPS jest w ROM'ie
2. Długie nacisnięcie czerwonej słuchawki jest zainstalowane, ustawienia powinny byc w systemie
3. Jest w ROM'ie
4. Każdy woli inny porządek. U mnie ikonki są poukładane w sposób najbardziej standardowy. To normalne, że każdy poświęca chwilę na dostosowanie ROM'u pod siebie. Gdybym robił ROM'y z różnymi ustawianiemi ikonkek to musiałoby ich być z 50 różnych wersji
5. Nie do końca wiem o co chodzi...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 16:26:27 wysłana przez mike1986 »

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:58:48 »
Przypominam, że mówimy o wersji CLEAN :)

Więc pkt 1,2,3 - nie ma tego w moim romie:P
4 - to akurat nie jest tak bardzo istotne... po prostu uważam, że nawet mały podział na multimedia, system i aplikacje jest lepszy niż początkowy chaos:)
5 - zawsze tak robiłem skróty do Menu Start. Najeżdżasz na plik exe w program files i wcześniej w menu było coś takiego jak "send shortcut to programs". Kombinował jak zrobić skrót w jakiś inny sposób ale poza TC nic nie wymyśliłem. Też mało istotne - po prostu się zastanawiałem dlaczego tego już nie ma.

Aha i 2 dodatkowe pytania:
1. Czy paczka stylu Black Gloss umieszczona w dodatkach zadziała na każdym ROMie 6.1/6.5 ?
2. Jak zrobiłeś, że zieloną słuchawką nie da się odebrać połączenia w momencie przychodzącej rozmowy ?? Szukałem kiedyś 2 dni jak to zrobić, instalowałem jakieś aplikacje ale i tak nie pomagało.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 27, 2009, 17:11:02 »
Kurde sam już nie wiem co jest w moich romach... faktycznie tych rzeczy nie ma w wersji Clean  :sleepy:

No więc już wyjaśniam. Jeśli tych rzeczy nie ma to dlatego, że ROM jest właśnie w wersji Clean. Jeżeli zacznę dodawać po kolei programy, które każdy uważa za niezbędne to z romu CLEAN zrobi się wielka wypasiona bestia.

1. Na każdym 6.5 ale nie wiem czy na każdym 6.1
2. Nie da się? Szczerze nic nie robiłem, powinno bez problemu odbierać się zieloną słuchawką.

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2009, 17:29:20 »
Ehh.. no ja rozumiem, że do wersji clean nie dorzuca się dodatkowych aplikacji, playerow itd. no ale żeby wycinać ustawienia systemowe :)? to chyba bez sensu totalnie... każdy chyba używa Quick GPS i mapowania butonów... da się to jakoś dograć osobno ??

1. OK. Thx
2. No właśnie raz się da raz nie da - przed chwilą np. odebrałem :) nie wiem OCB ale wolał bym żeby się nie dało :)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 27, 2009, 17:33:46 »
Nie wyciąłem ustawień systemowych a jeśli nie ma tego w ustawieniach to jest to błąd przy pracy. Spojrzę na to i poprawię w najbliższej wersji.

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 27, 2009, 20:05:52 »
Dzięki ale przyzwyczaiłem się jakoś do 6.5 już. Poza tym mam uprzedzenie do rodzimych produkcji:) próbowałem już 4 razy i niestety w każdym przypadku FAIL. Patrzyłem wcześniej na Twój ROM i szczególnie kuchnia mnie kusiła ale jednak stwierdziłem, że 6.5 jakoś lepiej mi pasi.

Poza tym po polsku nic nie rozumiem:D czasami tłumaczenie jest tak dobijające, że nie wiadomo od której strony podejść. Siedzę w IT, więc bliższe mi są zawsze systemy i aplikację po ang. bo powtarza się tam nazewnictwo pewnych funkcji itd...

Poczekam jeszcze na odpowiedź mike'a... może da się jeszcze coś z tym romem zrobić, żeby nie trzeba było go zmieniać bo kilka rzeczy mi tam pasuje a do tego przerobiłem go już gruntownie pod siebie.

Swoją drogą naszło mnie przemyślenie, że wszyscy najeżdżają na iphona ale tam chociaż działa all a gry i aplikacje przewyższają te windowsowe 10x krotnie IMO. Ja mam Diamonda rok, instaluje już n-ty !! ROM a z żadnego nie byłem jeszcze zadowolony:/ zawsze qźwa coś nie działa...

Mój ROM jest w wersji angielskiej właśnie ;] - jest czysty, ale ma Total Commandera, Quick GPS, PIM Backup, i kilka innych i był tworzony z myślą o MS3;] dlatego właśnie go Tobie poleciłem. Nie ma też absolutnie żadnych opóźnień przy odbieraniu połączenia.
Co ma takiego WM6.5, czego tak Ci brakuje w 6.1?
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline sulp

• **
  • 117
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 29, 2009, 09:21:59 »
Jeśli chodzi o 6.5 to pasuje mi bardziej nowe menu (pod startem nie mam SPB MS) no i mam kilka wizualnych udogodnień, które działają na wm6.5 i nie wiadomo czy dobrze zadziałają na wm6.1. Z kolei 6.5 chodzi wolniej i 6.1 byłby zdecydowanie lepszy pod SPB MS.

Poza tym ja przywiązuje uwagę do szczegółów:) jeszcze nie było ROMu, który by mi odpowiadał 100% (pomijając działanie) ale za to taki złożył bym ze wszystkich, które używałem:) w teorii mógłbym to zrobić nawet ale nie mam tyle czasu:( przydał by się jakiś w pełni funkcjonalny emulator na PC... wystarczy, że brakuje mi 1 szczegółu albo jakaś mało istotna rzecz/funkcja mnie irytuje, której akurat używam i już wywalam ROM :)