Jak się sprawuje GPS?

• 12 Odpowiedzi
  • 1397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lajtmen

• 4
  • Sprzęt: Mio Moov 500 || iPhone 4
Jak się sprawuje GPS?
« dnia: Październik 27, 2008, 07:22:10 »
Witam.
Mam zamiar kupić jakiś PDA. Dużą uwagę przywiązuje do GPSa, ponieważ będę używać jako nawigacji w samochodzie. Jak się sprawuje GPS w Diamondzie? Gubi sygnał? Czytałem test Omni i ona sobie nieźle radzi. Wolałbym jednak kupić HTC. Ile łapie fixa?

Jeszcze jedno pytanko. Czytałem test Diamonda i napisano tam, że potrafi on gubić pliki, np mp3. Jak to jest w praktyce?

*

Offline Kruszon92

• 334
  • HTC Diamond. Diamentowy telefon nie dla idiotów.
  • Sprzęt: Nokia e65. HTC Touch Diamond
Odp: Jak się sprawuje GPS?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2008, 07:50:34 »
Co do  gps sprawuje sie bardzo dobrze . Duzo jezdze uzywam GPS i nigdy mi jeszcze nie zgubił sygnało.. jedynie raz w centrum handlowym nie wiem czemu :P Szybko dosc łapie fixa (choc mogło by byc szybciej)

Co do gubienia plików  nie miałem takiej sytuacji jeszcze :)

Szczeze polecam HTC
Od Czasu zakupu HTC moja dziewczyna jest zazdrosna.

hello kity telefon odbiegający od normy.

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2008, 11:43:03 »
bardzo dobry GPS, zwłaszcza w połączeniu z szybkim procem i dobrym wyświetlaczem.
choć niektorzy narzekają że im muli. nie wiem, ja nie włączam widoku 3D, dla mnie to zbędny bajer. w innych trybach działa miodzio.

fixa łapie w zależnosci od radia (i nie tylko) ale średnio 20 sekund, potem trzyma stabilnie.

PS. gubić mp3 to on nie gubi, czasem coś najwyżej przytnie podczas odtwarzania. pewnie kwestia programowa, bo kiedyś (na starszych ROMach) to było większy problem niż teraz.

*

Offline Lajtmen

• 4
  • Sprzęt: Mio Moov 500 || iPhone 4
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2008, 13:06:47 »
A nie wiecie jak on wypada w porównaniu z Omnią pod względem GPSu?

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2008, 13:29:13 »
A nie wiecie jak on wypada w porównaniu z Omnią pod względem GPSu?

wiesz, omnia ma układ gps qualcomma (tego od procesorów) a diamond - Sirf star III. moim zdaniem lepszy będzie diamond, ale żeby być pewnym trzeba by porobić testy. może gdzieś już w necie są. trza poszukać.

w kazdym razie jakiejś dużej roznicy w jakości bym się nie spodziewał.

*

Offline tepss

• 32
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2008, 13:50:29 »
Diamond ma jeden z lepszych gpsów jakie miałem w telefonach. Oczywiście zależy to od radio jakie używasz. Ja mam BS14 i używam diamonda od miesiąca jako nawigacji samochodowej. I tak się składa, że z kolegą który ma Omnię porównywaliśmy wiele rzeczy i szamszung (z całym szacunkiem bo osobiście lubie omnie) nie miał szansy jeśli chodzi o fixa i dokładność (zwłaszcza na radio bs14 i z QuickGps). Omniifix zajmował w takich samych warunkach (na zewnątrz/wewnątrz, zimny/ciepły i gorący start) od paru do parunastu sekund dłużej.

Co do muzyki to nic nie gubi. Pewnie zależy to od tego jak używasz i jaki masz rom. Ja mam Dutty's v2.6 i stuningowane właściwości muzyczne (oryginalnie diamond nie powala): zainstalowany SRS WOW, obejście ograniczenia do 100db - ograniczenie EU, podbicie dzwięku, najwyższy bitpool i gdy słucham muzyki na słuchawkach BT (sony ericsson hbh-ds200 i senheiser cx300) naprawde imponuje (tweaki można zrobić programikiem DiamondTweaker).
MDA Compact 4: Dutty's v2.6.RC1, HardSPL1.24, SE HBH-DS200 + Senheiser CX300
[/b]

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2008, 14:01:20 »
o dobrze ze sie temat pojawil bo bujam sie z problemem od kilku dni,

ni jak nie chce mie sie polaczyc z satelitami, odpalam przed automapa quckgpsa, htc tls,  nawet visual gps (i wlasnie w visualu fixa nie lapie),

pozniej w automapie widzi 6 satelil, ale nie ma jak aby sie polaczyc

gdzie moze byc problem ? w radiu ? auto mapa ?  mam radio o koncowce 7

dzieki za pomoc

*

Offline tepss

• 32
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2008, 14:23:35 »
Miałem taką sytuację pare razy (testowałem różne romy i radia ... chyba wszystkie na rynku ;) ) i zawsze w takim przypadku jeśli widzi satelity ale nie może złapać fixa - była to wina radia (czasami to siędziało po zmianie romu a raz tak samo z siebie mi się stało): lekarstwo: sflaszować nowe radio i HardReset (polecam BS14 - używam od 2 tyg z różnymi romami - żadnych problemów - i przy okazji to najszybsze radio do gpsu i transmisji danych)
MDA Compact 4: Dutty's v2.6.RC1, HardSPL1.24, SE HBH-DS200 + Senheiser CX300
[/b]

*

Offline mattcrow

• **
  • 218
  • Sprzęt: HTC Touch Pro T7272 + 16GB     Samsung SGH-i900 16GB
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 27, 2008, 15:19:19 »
Pewnego razu także dopadł mnie problem z brakiem sygnalu GPS... :| Odchodziłem już od zmysłów, ale HR pomógł :)
Pozdrawiam.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 27, 2008, 17:53:41 »
Moj pierwszy Diamond, ktory, jak sie okazalo, mial uszkodzenie sprzetowe i zostal wymieniony przez sprzedawce na nowa sztuke, tez czasem wariowal z fixem. Zachowywal sie tak, ze gdy tylko zlapal fixa to resetowal odbiornik GPS i zaczynal wyszukiwanie od nowa...i tak w kolko. Jesli ktos ma podobne szopki to telefon do naprawy...Zanim go odeslalem sprawdzilem wszystkie mozliwe rozwiazania (kilka romow, zmiana radia itp) i nic nie pomoglo.

Nowa sztuka chodzi jak zloto, fixa lapie naprawde szybko. Ciekaw jestem czy duzy wplyw na te szybkosc ma wlasnie aplikacja QuickGPS.

*

Offline loriath

• **
  • 103
  • Sprzęt: Eten X650, Asus A636N, HTC Touch Diamond, HTC TP2 Rhodium
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2008, 19:41:20 »
Nie wiem, moim zdaniem w porównaniu do Etena X650 i Asusa 636N GPS działa bardzo dobrze, szybko łapie, nigdy nie zgubił sygnału (z tym szybkim łapaniem, to chyba dzięki informacjom z netu o pozycjach satelitów - pewnego razu, po kilkudniowej przerwie w łączeniu diamenta z netem pojawił sie komunikat, że wygasną mi dane o pozycjach satelitów. Jednak te pozycje chyba zaczytują się jakoś samoczynnie i nic nie trzeba robić - jeśli ktoś wie więcej na ten temat, to może niech napisze, ja się nie znam :) ) A czy AM muli? Nie powiedziałbym.... w trybie 3D chodzi znośnie, przecież to nigdy nie będzie działać płynnie, bo chyba nie ma nawet takiej możliwości...

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2008, 22:36:11 »
@kotopies - diamond chyba ma układ zintegrowany na Qualcomm MSM7201A

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 27, 2008, 22:40:46 »
@kotopies - diamond chyba ma układ zintegrowany na Qualcomm MSM7201A
No właśnie też mi się tak wydawało, ale nie chciałem się kłócić, bo pewien tego nie byłem  :wink:
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10