Jak obrócić obraz ?

• 11 Odpowiedzi
  • 5295 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Piocz

• 33
  • Sprzęt: Hermes lub O2 Xda, Diamond
Jak obrócić obraz ?
« dnia: Listopad 16, 2009, 16:57:37 »
Witam szanownych kolegów.
Jestem świeżym użytkownikiem Diamonda więc wybaczcie mi moje dziwne pytania.
Wymyśliłem sobie aby w trakcie pisania smsa obraz mi się obracał tak aby wyświetlała mi się klawiatura wzdłuż dłuższego boku. (aby wygodniej się pisało)
Zainstalowałem najpierw Gsen, jednak nie potrafiłem go zmusić do obracania obrazu na ekranie z wpisywaniem smsa.
Potem zainstalowałem polecany na forum program Gyrator 2, jednak tego programu nie mogłem okiełznać zupełnie. Obracał ekrany wszystkie czy chciałem czy nie, drobne przechylenie już zmieniało orientację obrazu, sam mi się zaczął włączać wyświetlacz  - jednym słowem czyste szaleństwo.

Czy jest jakiś program łatwiejszy do konfiguracji do obracania obrazu? Ewentualnie czy można zrobić tak jak miałem w Hermie w programach - ikonkę symbolizującą obrót ekranu ( nie mówię tu o wysuwaniu klawiatury co powodowało obrót obrazu) i wszystkie programy wyświetlały się już "na boku" .
Ewentualnie jak zmapować klawisz przy pisaniu smsa aby mi obracał obraz.

Wybaczcie mi moje lamerskie pytania ale nie potrafię tego okiełznać  :(

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
Odp: Jak obrócić obraz ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2009, 17:03:42 »
Jak chcesz miec obracany obraz tylko przy pisaniu smsa to skorzystaj z mortscript. A klawisz do obracania ekranu powinienes moc zmapowac w ustawieniach.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2009, 18:26:13 »
no juz prostszego niz gnes to chyba nie znajdziesz (sa jeszcze innne mody tego programu gsen czy flip it)
dodajesz tam nowa aplikacje w nazwie wpisujesz SMS \ MMS i zaznaczasz katy w jakich ma sie obracac... i tyle

*

Offline Piocz

• 33
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2009, 10:11:00 »
no juz prostszego niz gnes to chyba nie znajdziesz (sa jeszcze innne mody tego programu gsen czy flip it)
dodajesz tam nowa aplikacje w nazwie wpisujesz SMS \ MMS i zaznaczasz katy w jakich ma sie obracac... i tyle

G sen nie jest skomplikowany jednak nie potrafiłem go zmusić do obracania okna z sms-ami każde inne wpisane do programu  "okno" działało prawidłowo jednak sms nie chciał  :(

W Gsen wpisuję tak jak inne w programie  są powpisywane:

#window(SMS\MMS)

i niestety nie działa  :-|
Wyczytałem na forum że z niektórymi ROM'ami, Gsen nie działa jednak u mnie działa, nie obraca tylko sms'a
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 10:21:11 wysłana przez Piocz »

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2009, 11:07:43 »
wpisales SMS\MMS czy SMS \ MMS?

*

Offline Piocz

• 33
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2009, 12:06:23 »
wpisales SMS\MMS czy SMS \ MMS?

Próbowałem i z przerwami i bez przerw. I po nawiasach dawałem przerwy i nic. :(
Mam trochę czasu teraz to spróbuję jeszcze coś pokombinować skoro mówisz że musi działać może faktycznie jakiś "czeski" błąd robię i go nie widzę.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2009, 21:19:41 »
poprobuj rozne wersje tego gsena, gnesa flip it czy cos.

*

Offline Piocz

• 33
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2009, 22:59:14 »
poprobuj rozne wersje tego gsena, gnesa flip it czy cos.

Znalazłem chyba rozwiązanie. :mysli:

Program nazywa się "Changescreen". Znalazłem go zupełnie przypadkowo na xda.
Zobaczymy jak będzie się zachowywał w codziennym użytkowaniu. Na razie znalazłem jeden problemik. Włącza mi Diamencika jak słucham muzy na Pocket Player. Player  działa po wygaszeniu ekranu (po naciśnięciu Powera) jednak po przekręceniu się Diama w kieszeni włącza mi ekran. grrrrrr

*

Offline wslQ

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2009, 15:13:21 »
Changescreen jest najlepszy z opisywanych (według mnie). Tak samo jak kolega przechodziłem przez Gsen, Gyrator itp itd. W moim przypadku programy jednak wariowały, klawiatura znikała podczas pisania sms'a, a ekran dostawał szału. Po zainstalowaniu Changescreen wszystko się unormowało, działa najszybciej i według mnie jest najstabilniejszy. Aby player Ci nie obracal ekranu po prostu ustaw dla niego jedną normalną płaszczyznę.. ja potrzebowałem obracania tylko przy SMSach i tylko, te zaznaczyłem w CHS na horizontal i landscape.

Pozdro

*

Offline Piocz

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2009, 18:47:19 »
Po kilku dniach testów mogę spokojnie polecić programik "Changescreen". Działa stabilnie nie powoduje "dziwnego" zachowania PDA. I o dziwo obraca tylko ekran w sms'ach tak jak ustawiłem (inne programy miały z tym problem)

A tak przy okazji przeczytałem tu na forum (odnośnie innego problemu z obracaniem) że można wpisać w rejestr w tzw. białą listę "HKEY_CURRENT_USER\Software\HTC\HTCSENSOR\GSensor\WhiteList" co ma być obracane. Wystarczy tu dokonać wpisu?
Czy program do obracania ekranu dokonuje więcej zmian w rejestrze?

Ktoś próbował takich sztuczek?
W moim wypadku oznaczałoby to "uwolnienie" trochę pamięci, której nigdy dość  :)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2009, 23:37:41 »
a jaka masz wersje changescreen ? bo ja tam nie widze wyboru obracania smsów/mmsów gdzie mam to ustawić ?

*

Offline wslQ

• 23
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2009, 06:42:15 »
Tutorial dla l4life

Otwierasz ChangeScreen. W głównym oknie masz do wyboru enabled i start up... radzę obie opcje zaznaczyć dla wygody. Poniżej masz button :Show app names:. Po uruchomieniu tej opcji każda z otwartych aplikacji np. SMS pokaże Ci nazwę, którą musisz dodać do listy w zakładce Exceptions.

Dla ułatwienia od razu podam, że nazwa aplikacji dla SMS to tmail

Wchodzisz w zakładkę exceptions>add>wpisujesz tmail>zaznaczasz obok położenia jakie Cię interesują i klikasz save.. w zakładce Advance jest jeszcze przydatna opcja "short vibration before rotation" dla mnie przydatna... bo w momencie obracania wibracja daje potwierdzenie działania programiku.

Pozdrawiam