internet i mail nie działa przez wifi

• 10 Odpowiedzi
  • 2332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

internet i mail nie działa przez wifi
« dnia: Sierpień 07, 2009, 09:37:15 »
witam.
mam problem jak w temacie i nie mogę sobie z nim poradzić, chciałbym, aby odbieranie maili i korzystanie z opery odbywało się poprzez wifi, a nie era internet, jednak przy włączonym wifi i wyłączonym pobieraniu danych opera wogóle nie ładuje stron, podobnie z mailami, wyskakuje jakiś błąd. problem ten zaczął się po zmianie romu na Dark Innovation2, na wcześniejszym, erowskim wszystko było bez problemu, internet i maile działały przez wifi. Ktoś ma jakiś pomysł?

*

Offline Rysiekm20

• 448
  • Sprzęt: HTC DIAMOND, HTC HERO
Odp: internet i mail nie działa przez wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2009, 09:48:44 »
Witam.
A czy masz polaczenie wifi? Ja tez mam DI2 i wszystko chodzi bez najmnieszego problemu. Jaki blad ci wywala?
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:19:27 »
 :-| no to tak jakbym próbował szyć bez nitki.. wifi działa jak powinno, jestem podłączony do domowej sieci, opera po prostu nie ładuje stron (problem z siecią, próbujesz odwiedzić niedostępny adres itp) a mail tak jakby wogóle nie wiedział że wifi istnieje (nie można nawiązać połączenia przy bieżących ustawieniach połączenia).

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:26:19 »
:-| no to tak jakbym próbował szyć bez nitki.. wifi działa jak powinno, jestem podłączony do domowej sieci, opera po prostu nie ładuje stron (problem z siecią, próbujesz odwiedzić niedostępny adres itp) a mail tak jakby wogóle nie wiedział że wifi istnieje (nie można nawiązać połączenia przy bieżących ustawieniach połączenia).
Sprawdz czy dziala Ci aktualizacja pogody i quickgps jezeli nie to mi sie wydaje ze cos musisz miec zle ustawione w wifi. Ja na romach DI2 nie mialem nigdy problemow z polaczeniem wifi, opera itd. Sropuj jeszcze raz wprowadzic ustawienia wifi no i sorry ze znowu to napisze ale sprawdz czy w diamondzie napewno jest napisane ze polaczony. :)
Rom Dark Innovation 2

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:29:31 »
wpprowadzania ponownie połączenia myślę że nie ma wiekszego sensu.. :( na początku wogóle miałem problem, żbysię połączyć, teraz, kiedy połączenie napewno jest "połączone" nie mogę pełzać w sieci.. a ustawienia połączeia wprowadzałem już przynajmniej ze trzy razy ;)

a może to być kwestia radia? zmieniłem tylko rom, a radio zostało "standardowe" erowskie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2009, 10:31:13 wysłana przez Sebo1002 »

*

Offline Rysiekm20

• 448
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:35:16 »
wpprowadzania ponownie połączenia myślę że nie ma wiekszego sensu.. :( na początku wogóle miałem problem, żbysię połączyć, teraz, kiedy połączenie napewno jest "połączone" nie mogę pełzać w sieci.. a ustawienia połączeia wprowadzałem już przynajmniej ze trzy razy ;)

a może to być kwestia radia? zmieniłem tylko rom, a radio zostało "standardowe" erowskie.
Moze byc ze to kwestia radia tyle ze przeciez polaczenie masz. Ale warto sprobowac, napewno nie zaszkodzi. Wgranie radia to kwestia paru minut. A aktualizacja pogody i quickgps dziala?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2009, 10:37:42 wysłana przez Rysiekm20 »
Rom Dark Innovation 2

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2009, 10:56:30 »
Kwestia radia to z pewnością nie jest, ja próbowałem wifi na różnych radiach i zawsze załapywało, na lepszym radiu szybciej, na gorszym dłużej. Taka jest tylko różnica. Piszesz że wifi ci się łączy, co oznacza że skoro nie możesz podłączyć się do internetu to masz go źle skonfigurowany na telefonie albo touterze udostępniającym sieć.
Najlepiej napisz mi jakie masz parametry swojej sieci, ew. konfigurację routera, czy masz zabezpieczenia wprowadzone, jak nadawany jest adres ip i czy jest to sieć z jakiegoś serwera czy czegoś innego.
Najważnejsza jest poprawna konfiguracja. :wink:
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline lynx6

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2009, 14:53:34 »
Wpisz ręcznie DNS np tpsa 194.204.159.1 i zobacz czy dostajesz prawidłowy adres IP

*

Offline gato

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Diamond ROM: Gen.Y D2 R4.3 RADIO: 1.15.25.14
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2009, 12:39:25 »
Mialem ten sam problem przy przejsciu z Orangowskiego softu na FullWypas. Pomoglo wylaczenie WPA na routerze. Przegladanie stron zaczelo smigac wiec wlaczylem ponownie WPA i wszystko bylo ok :). Troche dziwne ale zaczelo poprawnie dzialac.
Born to frag

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2009, 23:24:53 »
Miałem podobnie spróbuj wejść w ustawienia/połączenia/wi-fi/zaawansowane/tryb zasilania/ i zmień na najlepsza wydajność u mnie pomogło a wcześniej miałem tak samo mimo że siedziałem metr od routera wi fi

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2009, 02:39:07 »

Miałem podobnie spróbuj wejść w ustawienia/połączenia/wi-fi/zaawansowane/tryb zasilania/ i zmień na najlepsza wydajność u mnie pomogło a wcześniej miałem tak samo mimo że siedziałem metr od routera wi fi

Ja rowniez mialem podobny problem.Sposob ktory podaje alternator22 poskutkowal.Nie mam w tej chwili zadnych problemow z WI FI