HTC Diamond: pytania i odpowiedzi

• 1050 Odpowiedzi
  • 335344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: HTC Diamond: pytania i odpowiedzi
« Odpowiedź #810 dnia: Październik 20, 2008, 21:13:19 »
witam. na Diamonda przesiadłem się z Nokii N95 8GB w nokii był fajny rejestr, widziałem ile danych przęsłem za pomocą GPRSu. I mam pytanie jak na diamodzie sprawdzić ile przesłałem danych. Tak samo jaką mam pewnosć jak korzystam z netu, że Diamond się łączy przez WiFi?

Jeśli masz włączone WiFi i jesteś podłączony a wszystko masz dobrze ustawione na Diamencie to takie połączenie ma pierwszeństwo. Są programy, które zliczają takie dane: z płatnych GPRS Monitor lub darmowy Battery Status (obecnie HS ++ )
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #811 dnia: Październik 20, 2008, 22:21:46 »
polecam do tego dokoptowac programik NoData i recznie wlączac i wyłączać internet
co do wifi zgadza sie ze ma pierwszenstwo ale wystarczy ze sek cos wifi nie chwyci i diamond jedzie juz po gprs i co gorsza nie wraca z powrotem na wifi
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #812 dnia: Październik 20, 2008, 23:39:27 »
jest na to prosta rada a mianowicie konfiguruje ustawienia GPRS tak aby połączenie to było niemożliwe (włączam proxy w ustawieniach połączeń a nr wpisuje byle jaki) w tym momencie nie ma mozliwosci polaczenia int z gprs a wifi czy przez kabel dziala i jesteśmy pewnie ze z konta pieniążki nie uciekają. po zakończonej sesji na int bezprzewodowym spowrotem wyłączam proxy i wszystko wraca do normy. cała operacja włączenia i wyłączenia trwa kilka sekund.

*

Offline grzechot

• **
  • 138
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 (TOPAZ),Era G1 rooted
« Odpowiedź #813 dnia: Październik 21, 2008, 01:10:06 »
Witam.
Zwracam się z jeszcze jednym pytaniem ,mianowicie kupiłem ostatnio starter Play Online na kartę i powstał pewien mały dylemat ,mianowicie mam teraz 2 karty sim ,jedną do dzwonienia drugą do netu i zacząłem interesować się tematem dual sim i w związku z tym pytanie czy któraś generacja nadaje się do tego celu w moim HTC Diamond? ważne żeby obsługiwały 3G bo korzystam z HSDPA ,może być nawet przełączanie między kartami które wymaga resetu,byleby działało :)
Zawsze najnowszy ROM htcMSG by Billy

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #814 dnia: Październik 21, 2008, 08:02:51 »
jest na to prosta rada a mianowicie konfiguruje ustawienia GPRS tak aby połączenie to było niemożliwe (włączam proxy w ustawieniach połączeń a nr wpisuje byle jaki) w tym momencie nie ma mozliwosci polaczenia int z gprs a wifi czy przez kabel dziala i jesteśmy pewnie ze z konta pieniążki nie uciekają. po zakończonej sesji na int bezprzewodowym spowrotem wyłączam proxy i wszystko wraca do normy. cała operacja włączenia i wyłączenia trwa kilka sekund.

A ja znam jeszcze lepszy sposób .....mam Simplusa ....... kupuje na miesiąc jeden pakiet 20 MB za 5 zł  [taniocha można też za 10 zł 50 MB] i nie interesuje mnie czy idzie po WiFi czy po GPRS  :ok:
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #815 dnia: Październik 21, 2008, 11:10:07 »
Odnosnie baterii 1340 mAh -czas pracy 27h w tym jakies 15 min rozmowy ,10 min AutoMapa ,15 min Teeter ,wskaznik naladowania wskazuje 71% .Telefon po zmianie baterii na wieksza ma gr. 15mm (mierzone suwmiarka). Soft nie zmieniany oryg. od HTC (tel. nie brandowany). Klapka faktycznie jest jakosciowo duzo lepsza jak od standardowej baterii cos jak tyl Nokii 95 8gb (wrazenie podgomowanej) .Info pisze dla niezdecydowanych czy zmienic czy nie .Ja osobiscie jestem zadowolony. Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 11:11:48 wysłana przez FIRMA »

*

Offline DarthVader

• 4
  • You don't know the power of the dark side
« Odpowiedź #816 dnia: Październik 21, 2008, 11:16:09 »
witam. w aparacie jest funkcja gps. Robi zdjęcie z włączonym gps i co dalej? Zdjęcie znajduje się w folderze my poi. Wrzuca się je do jakiegoś specjalnego programu?
Dark Innovation 2 [Sense 2.1]

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #817 dnia: Październik 21, 2008, 13:07:11 »
witam. w aparacie jest funkcja gps. Robi zdjęcie z włączonym gps i co dalej? Zdjęcie znajduje się w folderze my poi. Wrzuca się je do jakiegoś specjalnego programu?

Ja też się nad tym zastanawiałem i nawet zadałem takie pytanie, ale do tej pory nikt mi nic na to nie odpowiedział :(
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #818 dnia: Październik 21, 2008, 13:10:30 »
Zrobisz zdjęcie z pozycją GPS i możesz je udostępnić na google maps.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #819 dnia: Październik 21, 2008, 14:22:27 »

Ale mam to zrobić z pozycji telefonu czy komputera - chodzi mi wrzucenie do google maps?
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #820 dnia: Październik 22, 2008, 00:02:44 »

Ale mam to zrobić z pozycji telefonu czy komputera - chodzi mi wrzucenie do google maps?

z xda - juz wklejałem na nasze forum:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105440.150
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

« Odpowiedź #821 dnia: Październik 22, 2008, 11:33:44 »
mam pytanie -jak ustawic raporty doreczen sms-ow ,albo slabo szukam albo nie ma takiej opcji....

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #822 dnia: Październik 22, 2008, 14:22:14 »
mam pytanie -jak ustawic raporty doreczen sms-ow ,albo slabo szukam albo nie ma takiej opcji....

Obsługa wiadomości/konto sms\mms/menu/narzędzia/opcje.../sms\mms/ zaznaczasz "żądaj potwierdzeń o dostarczeniu "

Czyli wchodzisz w konta wybierasz konto sms\mms i zaznaczasz odpowiednia opcję
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2008, 14:24:07 wysłana przez piozus »
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #823 dnia: Październik 23, 2008, 20:21:54 »
Serwus !
Z góry przepraszam za pytanie , odpowiedzi gdzieś były , lecz "Wyszukiwarka" działa do d.... , albo źle szukam  :evil:
Używając polskich liter (ł,ą ,ż,ź itd.) , u odbiorcy pojawiają się znaki zapytania i inne różne "symboliki"  :shock:  .
Mam zaznaczone " Uni ...cośtam" i dalej dupa  :shock:  .

Co zmienić w ustawieniach , podpowiedzcie , proszę .
PS. Mam "polski" ROM 1.93. ...  .

Dzięki z góry .

« Odpowiedź #824 dnia: Październik 25, 2008, 10:32:27 »
Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz i mam pytania.
Kupiłem kilka dni temu nowego Diamonda Pro i go poznaję, ale po dwóch dniach współpracy z nim jestem prawie podłamany.

Po 1. Działa przyajmniej 3 razy wolniej niż mój poprzeni stary pocket HP, np. pliki word ładują się co najmniej z pół minuty (tragedia).
Po 2. Nie mogę się połączyć z inetrnetem i odebrać poczty przez wi-fi, dodam, że sieć bezprzewodową mam w swoim domu i siadam blisko routera. Być może mam coś źle skonfigurowane.
Po 3. Bateria siada po jednym dniu pracy.

To na razie tyle wad, których odkryłem.

Czytałem trochę na forum, że są jakieś programiki czy coś takiego do ulepszenia sprzętu.
Proszę o jakieś konkretne linki i wskazówki, jak konfigurować internet i pocztę.
Tylko proszę tłumaczyć mi łopatologicznie, ponieważ nie jestem informatykiem, tylko zakonnikiem (naprawdę, w zakonach też używa się takich urządzeń, jak palmtopy).

Dzięki z góry za pomoc.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #825 dnia: Październik 25, 2008, 11:27:55 »
Witam wszystkich. Jestem tu pierwszy raz i mam pytania.
Kupiłem kilka dni temu nowego Diamonda Pro i go poznaję, ale po dwóch dniach współpracy z nim jestem prawie podłamany.

Po 1. Działa przyajmniej 3 razy wolniej niż mój poprzeni stary pocket HP, np. pliki word ładują się co najmniej z pół minuty (tragedia).
Po 2. Nie mogę się połączyć z inetrnetem i odebrać poczty przez wi-fi, dodam, że sieć bezprzewodową mam w swoim domu i siadam blisko routera. Być może mam coś źle skonfigurowane.
Po 3. Bateria siada po jednym dniu pracy.

To na razie tyle wad, których odkryłem.

Czytałem trochę na forum, że są jakieś programiki czy coś takiego do ulepszenia sprzętu.
Proszę o jakieś konkretne linki i wskazówki, jak konfigurować internet i pocztę.
Tylko proszę tłumaczyć mi łopatologicznie, ponieważ nie jestem informatykiem, tylko zakonnikiem (naprawdę, w zakonach też używa się takich urządzeń, jak palmtopy).

Dzięki z góry za pomoc.

Jeżeli poczytałeś Bracie to forum to jeżeli chodzi o przyspieszenie trzeba wgrac nowy ROM .... przy okazji zmiana 'Radia' pomoże troszeczke  baterii.
Lub kupić na Allegor baterię 1800 lub 2000 mAh

Co do WiFi to jak u siebie nic nie robiłem i połączyłem sie z siecia od razu ... a jak masz sieć zabezpieczoną [ ja u siebnie nie mam ] to trzeba skonfigurowć to jasne
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #826 dnia: Październik 25, 2008, 11:57:41 »
Dzięki za odpowiedź, ale jak pisałem wyżej jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o informatykę, więc nawet nie rozumiem, co to jest "zmiana 'Radia' " i nie wiem, jak zmienić Rom. Więc jeżeli znalazłby się jakiś link do konkretnych instrukcji, to byłbym wdzięczny.

Forum troszkę poczytałem, ale szczerze mówiąc, nic za bardzo z tego nie rozumiałem oprócz tego, że coś tam się zmienia i ulepsza.

Sieć mamy niezabezpieczoną, więc IP jest chyba automatyczne.

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #827 dnia: Październik 25, 2008, 12:08:21 »
Witaj Bracie !

Na początek , przeczytaj to : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105474.0

Nie opuść , ani jednego zdania  :smile: .

Pozdrawiam .

« Odpowiedź #828 dnia: Październik 25, 2008, 12:35:56 »
Ok., dzięki bardzo za wszelka pomoc.
Poczytam dokładnie, mam nadzieję, że coś z tego tam skumam  :smile:.
Póki co lęcę do innych zajęć. Myślę, że jeszcze będę tu zaglądał.
Powodzonka przy pracy z Waszymi Diamencikami.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #829 dnia: Październik 25, 2008, 15:34:12 »
hola,

kojarzycie jakiś program który zlicza ile minut wygadałem, ile odebrałem, sms/mms, dane wysłane i pobrane
najchętniej, żeby miał możliwość rozróżniania sieci do których dzwonię/odbieram połączenia

pozdro
end of fear
yo is here

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
  • Sprzęt: Diamond, Motorola Milestone, Archos 10.1
« Odpowiedź #830 dnia: Październik 25, 2008, 18:44:58 »
ja mam taki spis na stronie ery  :mrgreen:
był MDA I potem MDA II
obecnie HTC Diamond vel Era Mda Compact IV
Android: Motorola Milestone
Android Tablet: Archos 10.1

« Odpowiedź #831 dnia: Październik 25, 2008, 20:10:35 »
Kupiłem HTC TD w orange, i nie mogę na razie odpalić touchflo3d - na razie karta SIM jest jeszcze nieaktywna więc wysnułem wniosek że to dlatego - choć wydaje mi się to dość głupie - chciałbym potwierdzić czy u was też tak jest - czy musi być aktywna karta SIM - (mam namyśli zasięg) aby korzystać z touchflo3d?

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #832 dnia: Październik 25, 2008, 22:45:30 »
Kupiłem HTC TD w orange, i nie mogę na razie odpalić touchflo3d - na razie karta SIM jest jeszcze nieaktywna więc wysnułem wniosek że to dlatego - choć wydaje mi się to dość głupie - chciałbym potwierdzić czy u was też tak jest - czy musi być aktywna karta SIM - (mam namyśli zasięg) aby korzystać z touchflo3d?

nie musi. TFl3D aktywujesz w ustawieniach/dzisiaj/elementy zaznacz "tf3d", odznacz inne elementy i powinieneś mieć touch flo

« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 22:48:14 wysłana przez piozus »

« Odpowiedź #833 dnia: Październik 25, 2008, 22:53:56 »
nie musi. TFl3D aktywujesz w ustawieniach/dzisiaj/elementy zaznacz "tf3d", odznacz inne elementy i powinieneś mieć touch flo

niestety nie mam opcji tf3d w ustawienia/dzisiaj/elementy - jakieś propozycje?

Dziwne to trochę, szukam już od dwóch dni i jakoś nie mogę włączyć touchflow3d. Może nie ta wersja oprogramowania czy jak?
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 23:14:16 wysłana przez lynx »

*

Offline piozus

• **
  • 174
« Odpowiedź #834 dnia: Październik 25, 2008, 23:15:01 »

niestety nie mam opcji tf3d w ustawienia/dzisiaj/elementy - jakieś propozycje?

Dziwne to trochę, szukam już od dwóch dni i jakoś nie mogę włączyć touchflow3d

Czyli wszedłeś w Start-->Ustawienia-->Dzisiaj-->zakładka Elementy--> zaznaczone elementy są wyświetlane... i nie masz tu TouchFlo 3D? Albo o czymś nie wiem, albo masz uwalony ROM.

Poczekaj, aż ktoś bardziej doświadczony niż ja potwierdzi i jeśli tak będzie to Hard Reset (a jeśli nie pomoże to reklamacja)

« Odpowiedź #835 dnia: Październik 25, 2008, 23:18:13 »
tak, nie mam tam opcji TouchFlo3d

wersja ROM 1.93.69.3 PLK

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #836 dnia: Październik 25, 2008, 23:29:38 »
Zrób Hard Reset
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #837 dnia: Październik 25, 2008, 23:50:14 »
Zrób Hard Reset

wykonałem hard reset i pomogło choć chyba trochę chyba ten touch flo3d różni się od tego co widziałem w sieci na youtube czy stronie htc

Dzięki za pomoc :)

pomocny był ten link http://www.htcwizardweb.net/node/116/

Dla potomności wklejam cały tekst:

ard reset

A hard reset of your HTC Wizard can be compared with a complete new install of the Operating System. Be aware that all your data and installed software will be erased by performing a hard reset, so make sure you have backups available before performing a hard reset.

Again, there are two methods available to perform a hard reset of your HTC Wizard. The first method is the easiest, but seems to be the least known method:

* Open the Start menu
    * Select Settings
    * Select the tab System
    * Select Clear Storage
    * You will now be prompted with a warning about the consequences of a hard reset, and will be asked to copy a word into a form and to confirm by pressing the left Soft Button

The first method is only availalbe when your HTC Wizard is functioning correctly. If that is not the case, a second method using only hardware buttons is available:

* Press and hold both the Comm Mannager Button and the Voice Command Button
    * While keeping those two buttons pressed, press the Reset Button with your stylus
    * After about a second you will be prompted for confirmation. Press the Talk Button to confirm
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 00:13:26 wysłana przez lynx »

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #838 dnia: Październik 25, 2008, 23:55:42 »
A wystarczyło zaglądnąć tu - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105474.0
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #839 dnia: Październik 26, 2008, 18:22:52 »
niezła kopalnia wiedzy, jeszcze raz dzięki za pomoc. Nie wiem czy też tak macie ale jak jest uruchomione touchflo3d to nie mogę wyświetlić opcji blokuj urządzenie - zaznaczam tą opcję w start/ustawienia/dzisiaj/zakładka elementy - zaptaszkowuję blokada urządzenia a tu nic się nie pojawia w starcie. A może można inaczej zablokować urządzenie jak włączony touch flo3d - czy następny hard reset? :)

A i jeszcze jedno: w internecie (http://www.flickr.com/photos/minicafe/2641396258/) widać na ekranie głównym godzinę w takich obrotowych zakładkach białych. A na moim telefonie z orange jest taki okrągły brzydki zegarek - czy można to w łatwy i szybki sposób zmienić?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 18:28:58 wysłana przez lynx »