HTC Diamond: pytania i odpowiedzi

• 1050 Odpowiedzi
  • 326596 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Odp: HTC Diamond: pytania i odpowiedzi
« Odpowiedź #690 dnia: Październik 03, 2008, 13:38:49 »
No dobra, jakoś nie znalazłem - jak sprawdzić dokładną wersję ROM? Widzę w inf. sys., że mam 1.93.401.2 PLK i rozumiem, że jest to Diamentowy by qsqa, conajmniej v3.0. Mam SoftKey Manager i Pocket RAR czyli pewnie 3.0 FULL, mam też MusicID i WiFi/BT On-Off czyli to już wersja 3.1a FULL. W USB do PC nie mam udostępniania Internetu, mam też Adobe Flash, czyli nie jest to v3.2 - dobrze rozumuję? :)

Jest jakaś opcja, żeby sprawdzić to szybciej? :)

Oficjalne masz wiadomo w informacje o urządzeniu w Ustawieniach, tam jest np. dla 3.2a qsqa masz 1.93.401.2 PLK, a dlaczego? Dlatego pewnie na podstawie jakiego oficjalnego ROM'u był robiony dany gotowaniec. Ja mam problem co do radia, gdzie sprawdzić wersję? Wiem jaką mam, ale tu w informacja w "wersja radia" jest "1.20 OliNex" (to chyba HardSPL?).

pozdrawiam
contrast is not a sin...

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
« Odpowiedź #691 dnia: Październik 03, 2008, 13:47:45 »
Widzę w inf. sys., że mam 1.93.401.2 PLK i rozumiem, że jest to Diamentowy by qsqa

Jest jakaś opcja, żeby sprawdzić to szybciej? :)

Oficjalne masz wiadomość w informacje o urządzeniu w Ustawieniach, tam jest np. dla 3.2a qsqa masz 1.93.401.2 PLK, a dlaczego? Dlatego pewnie na podstawie jakiego oficjalnego ROM'u był robiony dany gotowaniec.

To wiem, ale jak być pewnym, który to dokładnie gotowaniec - bo na którym ROM robiony to wiem i napisałem. 1.93.401.2 PLK to może być 3.0, 3.1, 3.1a, 3.2 albo 3.2a.
Metaverse.out.deliver("life");

*

Offline Tigro

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #692 dnia: Październik 03, 2008, 15:02:10 »
Tak ciężko wejść na XDA-Dev i poszukać?
Tak.

Zainstalowałem AnswerKeys Disabler 0.41, niby jest enabled, ale nie działa. Ma ktoś jakiś pomysł? Ile razy bym nie klikał na jego ikonkę w "Programy", zawsze wyskakuje, że "AnswerKeys Disabler is enabled" - nawet jeśli zaznaczę, że chcę go wyłączyć, nadal mam komunikat, że jest enabled. Miał ktoś na FullWypas 3.2a podobny problem?
Ja mam to samo. Rozwiązałeś ten problem?
Tak. Kilka soft resetów i problem rozwiązał się sam - wszystko działa jak należy :)

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC Diamond, Ipod Touch
« Odpowiedź #693 dnia: Październik 03, 2008, 15:57:06 »
No dobra, dzis sie troche zzylem z diamencikiem, wszystko pozmienialem w ustwieniach (dzieki programom i zajebistemu "Advanced Config"), prawda taka ze tego sie nie da zostawic bez wgrania softu od qusqi albo innego konkurencyjnego - soft ORANGE to jest zart, ale to juz koniec dyfresji. Dobrze ze mamy tu tylu zyczliwych ludzi ktorzy pomagaja to poustwiac ludziom ktorzy maja stycznosc z windows mobile po raz 1. Jedyna rzecz ktorej do tej pory jeszcze nie rozgryzlem to kwestia transferu danych i GPS, wiem ze moze to laickie i powinno byc oczywiste, ale tak nie jest. Dlatego pozwole sie Was o to zapytac i poradzic.
Dzis testowalem gps (program GPS TEST), wszystko bylo w porzadku, po chwili zlapal kilka satelit. Nie wiedzialem jak to sprawdzic w praktyce, wiec wszedlem do aplikacji Google Maps, no i ledwo tam wszedlem to od razu mi sie telefon zaczal laczyc z siecia, tzn pobioeral dane, podejzewam ze przez siec ORANGE, bo ladnie mi uciekla kasa z konta. Oczywiscie pokazal mi gps moja lokalizacje, to zadzialalo, ale przesuwanie, powiekszanie mapy, etc wszystko sie za kazdym razem wiazalo z laczeniem z ORANGE.
1.Czy da sie jakos to wylaczyc na stale (laczenie w celu pobierania danych), bo wiadomo ze laczenie takie to po 1 kasa a po 2 bateria?
2. Czy da sie ogladac / uzywac gps w google maps bez pobierania danych (np wgrywajac jakos po podlaczeniu do pc dane do map z googli?
3. Tak samo dzieje sie z pogoda (pobieranie danych), czy istnieje wiec jakas alternatywa zeby aktualizowac pogode przez pc, albo wifi pc-ta w domu?
4. Czy jak zainstaluje Automape to wtedy bedzie funkcjonowac wszystko za darmo?

Uffff...troche tego jest, ale to dla mnie troche czarna magia. :)
ROM Dark Innovation 2 v 7.0 + Radio 1.09.25.23

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #694 dnia: Październik 03, 2008, 16:10:31 »
1.Czy da sie jakos to wylaczyc na stale (laczenie w celu pobierania danych), bo wiadomo ze laczenie takie to po 1 kasa a po 2 bateria?

np. nodata

2. Czy da sie ogladac / uzywac gps w google maps bez pobierania danych (np wgrywajac jakos po podlaczeniu do pc dane do map z googli?

nie, zresztą przed uruchomieniem google maps pokazuje się ostrzeżenie że pobiera ogromne ilości danych z netu i prosi o akceptacje!
Mnie w czasie 5 min testowania zeżarło 15 mb transferu! Dobrze że po wlan :D

3. Tak samo dzieje sie z pogoda (pobieranie danych), czy istnieje wiec jakas alternatywa zeby aktualizowac pogode przez pc, albo wifi pc-ta w domu?

wyłącz w pogodzie autoaktualizacje; jak podłączasz pod pc (lub wlan) - wystarczy wejść w pogodę i tapnąć w "ostania aktualizacja" - wówczas połączy się przez wlan/pc

4. Czy jak zainstaluje Automape to wtedy bedzie funkcjonowac wszystko za darmo?

Za darmo nie - musisz wykupić licencję :) Ale mapy są zainstalowane na urządzeniu, bo to normalna nawigacja a nie jakaś pseudo jak google czy nieszczęsne nokia map (gdzie płacisz dodatkowo za lektora sic!).  Więc podczas nawigacji nie łączy się z netem, no chyba że masz włączone AGPS - wóczas pare kb przy łapaniu fixa Ci pobierze z konta (przyśpiesza to ponoć lokalizację). Jedyny koszt -to koszt samej licencji.

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #695 dnia: Październik 03, 2008, 16:53:44 »
Więc podczas nawigacji nie łączy się z netem, no chyba że masz włączone AGPS - wóczas pare kb przy łapaniu fixa Ci pobierze z konta (przyśpiesza to ponoć lokalizację). Jedyny koszt -to koszt samej licencji.

AGPS nie łączy się z netem celem pobrania lokalizacji satelit - Quick GPS jest do tego. AGPS korzysta z GSM i na podstawie informacji z BTsów odczytuje przybliżoną lokalizację, co przyspiesza proces szukania satelit.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #696 dnia: Październik 03, 2008, 17:22:46 »
AGPS nie łączy się z netem celem pobrania lokalizacji satelit - Quick GPS jest do tego. AGPS korzysta z GSM i na podstawie informacji z BTsów odczytuje przybliżoną lokalizację, co przyspiesza proces szukania satelit.

aa dobrze wiedzieć :) zasugerowałem się tym co jest w innych fonach z nawigacją zapominając że przecież w diamondzie raz na tydzień ściąga się aktualizację właśnie przez Quick GPS i z tego korzysta przy łapaniu fixa jeśli dobrze rozumiem :)

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
« Odpowiedź #697 dnia: Październik 03, 2008, 18:44:40 »
Kucharz dzieki za tamten namiar na programik do blokady, wszystko super dziala, ale zapomnialem sie spytac o WiFi bo dzis bede podlaczal router do pc i rozprowaadzal i konfigurowal.... a wiec czy mozna dokonywac synchronizaji (pogoda, quick gps, kontkaty, etc.) diamonda z pc przez wifi czy to jedynie dziala przez usb?

« Odpowiedź #698 dnia: Październik 03, 2008, 19:22:23 »
Z tego co wiem do tych rzeczy potrzebne ci jest połączenie z netem, a jakiego typu to nie ważne ;)

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #699 dnia: Październik 03, 2008, 20:10:07 »
zapomnialem sie spytac o WiFi bo dzis bede podlaczal router do pc i rozprowaadzal i konfigurowal.... a wiec czy mozna dokonywac synchronizaji (pogoda, quick gps, kontkaty, etc.) diamonda z pc przez wifi czy to jedynie dziala przez usb?

przez wifi na pewno da się zaktualizować pogodę, pobrać dane z quick gps - to sam robię, ale nie wiem czy da się synchr. pełną przeprowadzić, bo to zawsze po kabelku robiłem. Ale w opcjach synch.w telefonie jest coś takiego jak zdalne - po bluetooth i w sieci, więc pewnie tam coś da się ustawić. Ale po szczegóły - to najlepiej do instr. zajrzeć :)

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
« Odpowiedź #700 dnia: Październik 04, 2008, 00:31:24 »
OK. Okazuje sie, choc to w sumie logiczne bylo, ze po podlaczeniu wifi, pogoda aktualizowana super, gps tez, i co wiecej jesli sie troche pochodzi po google maps, to nawet jesli nie ma podlaczenia do sieci potem to to co sie wgralo podczas podlaczenia, mozna swobodnie ogladac, np bedac poza domem. GREAT !!!.
Pytanie nr 1:
Czy dane z googli wgrywaja sie do storage ogolnego (tego mniejszego) czy do tego 4 gb?

Pytanie nr 2:
Czyjest jakas mozliwosc na usuniecie permamentne danego programu, chodzi o to ze czasem zdarza sie tak iz po usunieciu czegos prez "REMOVE PROGRAMS" program nadal pojawia sie w menu PROGRAMY, i nawet czyszczenie tempow (CLEAR TEMP) nie pomaga, a nie za bardzo wiem gdzie takie skroty sa umieszczane?

Pytanie nr3:
Czy u Was tez proces "cprog.exe" zzera 12mb z pamieci?
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 15:08:47 wysłana przez Dr.House »

*

Offline kucharz

• **
  • 107
« Odpowiedź #701 dnia: Październik 05, 2008, 10:39:39 »
Chciałbym się dowiedzieć, jakie są różnice między pamięcią systemową, a pamięcią wewnętrzną (czyli 4hb internal storage) - wiem że to pierwsze jest dużo mniejsze :)

W której pamięci powinno instalować się aplikacje (zakładam że w internal bo w systemowej za dużo nie zmieścimy)... ale no właśnie, ostatnio instalując google maps - wybrałem instalację w internal storage (na 100%) - a po instalacji widzę, że to ustrojstwo zainstalowało się w pamięci systemowej... dlaczego? to nie pierwszy program który mi tak dziwnie się zainstalował (choć inne instalują się tam gdzie chcę - czyli w internal) - czy niektóre programy muszą po prostu być instalowane w pamięci systemowej? nie rozumiem tego :(

wyczytałem tu na forum, że np. jak mamy dzwonek w wav i chcemy go użyć - to lepiej właśnie do pamieci systemowej go wrzucić, bo chyba szybszy dostęp ma do niego telefon.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #702 dnia: Październik 05, 2008, 11:22:11 »
IMHO zasada jest taka że wszystko co się da pakujemy do pamięci 4GB ....no chyba że jakiś soft nie chce działać kiedy jest tam zainstalowany.
Pamięć systemową po prostu trzeba 'oszczędzać' .........bo np. taki Framework nie chce działać jak jest w pamięci  4.GB
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
« Odpowiedź #703 dnia: Październik 05, 2008, 15:59:55 »
No mi wszystko co instaluje w internal storage dobrze sie rozmieszcza i programy dzialaja bez zarzuty i zauwazylem ze ogolnie diamencik sie mniej zamula.

Ps. Mam pytanie odnosnie programu AutoMapa, tzn. wszystko funkcjonuje w niej OK, z tym ze np. jak sie jest w lesie, to ona jedynie pokazuje obszar na zielono i z tego co zauwazylem nie ma opcji pokazywania mapy satelitarnej. Pomyslame wiec ze dobrze by bylo np. korzystac wtedy z google maps, w ktorym tez dziala lokalizacji GPS, tylko ze niestety pomimo iz czasem wczyta sie jakis obszar korzystajac z GoogleMaps podczas podlaczania do PC, to potem bedac poza domem (i przy wylaczonym placeniu firmie ORANGE lub innej za pobieranie danych) po prostu mam sie nie wyswietli, stad pytanie czy macie na to jakis pomysl / program ktory by posiadal funkcje obszaru satelitarnego (no chyba ze mozna to zalatwic w goglach jakos).
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 16:08:23 wysłana przez Dr.House »

« Odpowiedź #704 dnia: Październik 05, 2008, 16:35:29 »
Witam. Pewnie był ten temat poruszany, ale jest masę już postów więc... Bardzo przepraszam za zaśmiecanie. Lada dzień dosanę HTC Diamonda od Orange. I mam pytania:
- jak wgrać rom (najlepszy)
- jak wywalić temat Orange
- jak zrobić aby HTC był cool, bez syfu od Orange.

Serdeczne dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #705 dnia: Październik 05, 2008, 16:44:05 »
Przeczytaj dział FAQ i wszystkie przyklejone tematy. Jak nie przepadasz za czytaniem, to polecam pierwsze strony z tych tematów....

« Odpowiedź #706 dnia: Październik 05, 2008, 17:13:19 »
powiem tak czytałem. ale dupa. Przydał by się prosty opis dla mas:)

« Odpowiedź #707 dnia: Październik 05, 2008, 17:22:12 »
Przede wszystkim witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post tutaj.

Borykam się z takim oto problemem, na rozwiązanie którego nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Mam Diamonda z Orange w UK, wgrany jest Diamentowy ROM PL v 3.2a FULL, radio 7. Wszystko niby działa bez zarzutu, ale w momencie kiedy wkładam karte SIM Play urzadzenie wariuje, zaczyna mulić po czym się wiesza. Dodam tylko, że kiedy wkładam kartę Ery wszystko jest w porządku..

EDIT: a jednak znalazłem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103336 zatem przepraszam za niepotrzebny post.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 17:25:02 wysłana przez arqs666 »

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
« Odpowiedź #708 dnia: Październik 05, 2008, 17:36:47 »
Kazdy kupujac Diamonda ma te same problemy, czy to orange (tak jak ja to mialem) czy to Era czy to PLAY, ale uwierzcie mi tu jest wszystko napisane...qusqa i inni tu opisali jak dla przedszkolaka, krok po kroku, wiec nawet osoba ktora pracowala na OSX przez cale zycie skuma podstawy WINDOWS MOBILE i bedzie umiala wgrywac softy, programy, etc., bo pytanie ktory najlepszy soft wybrac -  jak poczytacie zauwazycie ze nie ma czegos takiego jak najlepszy, jest taki ktory najbardziej odpowiada preferencja danej osoby, i tyle. Pozatym radze sciagnac sobie 220 stron instrukcji obslugi :) np. ze strony HTC firmowej.
Pozdrawiam.

Tu ogolnie zyczliwi ludzie siedza, serio, ale jakbysmy musieli mowic kazdemu te same slowa, to by tu sie zrobil taki smietnik, jak na stronie "PUDELEK.PL".

« Odpowiedź #709 dnia: Październik 05, 2008, 18:30:14 »
Racja. jest to opisane "łopatologicznie" Ale na razie się gubię z jednym z romami. Jaki wgrać dla Diamonda Orange. Będę tylko używał Diamonda do poczty, www i dzwonienia. Możesz coś polecić?

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #710 dnia: Październik 05, 2008, 18:47:27 »
Racja. jest to opisane "łopatologicznie" Ale na razie się gubię z jednym z romami. Jaki wgrać dla Diamonda Orange. Będę tylko używał Diamonda do poczty, www i dzwonienia. Możesz coś polecić?

Jak tylko do tego ....to po co zmieniać ROM ........................ja też ma HTC z Orange a używam w PLUSIE i póki co nie zmieniam ROMu  :P
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #711 dnia: Październik 05, 2008, 19:20:35 »
ale ja nie chcę tego syfu od Orange

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #712 dnia: Październik 05, 2008, 19:36:41 »
Każdy lepszy z brzegu ROM jest lepszy od tego z Orange. Wgraj któryś ROM od qski i się przekonasz.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #713 dnia: Październik 05, 2008, 19:48:22 »
oki, już prawie wszystko kumam. Tylko nie kumam do konca HardSPL. Jak to wgrać czy skopiować to Totalem z kompa? do Diamonda? i to wszystko? czy trzeba restart telefonu itp.

*

Offline Dr.House

• *
  • 90
« Odpowiedź #714 dnia: Październik 05, 2008, 20:03:49 »
No dobra, zlituje sie choc qusqa bedzie wkurzony iz nikt nie czyta tego co on swietnie napisal, wiec go cytuje:
"- podłącz Diamonda do komputera i poczekaj na synchronizację AS
- następnie kliknij na ROMUpdateUtility.exe z poziomu PC (taki plik ktory po rozpakowaniu sciagnietego z sieci zzipowanego folderu z HARDSPL znajduije sie w nim)i potwierdź wszystkie kolejne ekrany - pojawi się ekran postępu, po chwili dojdzie do 100% i Diamond się zrestuje.
- po pierwszym uruchomieniu możemy sprawdzić poprawność całej operacji - wchodzimy do trybu bootloadera i sprawdzamy wersję SPL

(ważny jest pojawienie się napisu SPL-1.40 OliNex!)

- jeżeli z jakichkolwiek powodów po uruchomieniu ROMUpdateUtility.exe wyskoczy nam jakiś błąd, to należy najpierw przekopiować SSPL-Manula.exe na Diamonda (najlepiej do głównej pamięci, czyli luzem),uruchomić SSPL-Manual.exe (wystarczy kliknac na ten program za posrednictwem PC, wchodzac do urzadzenia), poczekać aż ekran Diamonda ściemnieje i dopiero uruchomić ROMUpdateUtility.exe na komputerze, tak jak to bylo wyzej opisane, u mnie w orange wlasnie ta druga metoda dopiero zadzialala, czyli po wgraniu Manuli."

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #715 dnia: Październik 05, 2008, 21:15:10 »
oki, już prawie wszystko kumam. Tylko nie kumam do konca HardSPL. Jak to wgrać czy skopiować to Totalem z kompa? do Diamonda? i to wszystko? czy trzeba restart telefonu itp.

Z Twoim leniwym podejściem daj sobie siana z wgrywaniem innego niż masz ROMu.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #716 dnia: Październik 06, 2008, 00:02:45 »
Ja bym polecił sprzedać, kupić SE K800i, spełni Twoje wymagania i bateria trzymać będzie o niebo dłużej.
contrast is not a sin...

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #717 dnia: Październik 06, 2008, 10:45:21 »
Każdy lepszy z brzegu ROM jest lepszy od tego z Orange. Wgraj któryś ROM od qski i się przekonasz.

Kolego .........może masz rację ...........ale to IMHO zależy do czego używasz Diamonda
bo ja np. korzystam tylko z:
-Telefonu
- WiFi
-Internetu
-GPS'u - [AM5 i iGo8]

i do tych celów póki co nie potrzebuje zmiany romu sprzęt chodzi mi dobrze .....internet nie muli ...... nawigacja bez problemu ....fix'a łapie po kilkunastu sek.
Dodam że nie używam do filmów,klipów,mp3 i gierek  :P

Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #718 dnia: Październik 06, 2008, 10:59:38 »
dziadek7 nie spróbowałeś to nie wiesz ale zaręczam, że jakbyś zmienił ROM to już na pewno nie wróciłbyś do tego z Orange  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #719 dnia: Październik 06, 2008, 12:47:51 »
dziadek7 nie spróbowałeś to nie wiesz ale zaręczam, że jakbyś zmienił ROM to już na pewno nie wróciłbyś do tego z Orange  :)

no dobra ....to napisz jeśli łaska ..... co w w/w aplikacjach da mi nowy ROM to możę akurat się zdecyduję  :|

.
Alzheimer dziadku ;-)  "