HTC Diamond: pytania i odpowiedzi

• 1050 Odpowiedzi
  • 336252 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gszech

• *
  • 59
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: HTC Diamond: pytania i odpowiedzi
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:25:14 »
Az tak to moze nie, ale jesli masz ustawione jako automat i przelacza sie z UMTS na EDGE, HSDPA itp to zrywa sesje.
Zrywa, zrywa sesje. Na lapie czesto korzystam z mobilnego netu (3mobile) i mam niestety w domu perfidnie niski zasieg 1-2 kreski no i czesto mam tak, ze net sobie skacze z 3G na HSDPA i spowrotem. Gdy sie tak przelacza to wtedy net nie dziala. Sprawdzalem czy jest tak samo z Diamondem, no i niestety... A z naliczaniem tego to zalezy od operatora i wybranej taryfy. Najlepiej zadzwonic sie i zapytac co i jak...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:48:02 »
Mona wybrac albo 3G, albo zwykly GSM chyba a z tym zrywanie to cos jest na rzeczy. Moze routery nie radza sobie z 3G i HDSP.

Bateria
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpień 04, 2008, 16:33:22 »
Ktoś się chwalił, że widział zamienniki do diamencika o większej pojemności.... Hmmm szukałem, szukałem i dupa. Nic ciekawego nie znalazłem poza ładowarką desktopową + zapasowa bateria, ale też 900mAh na niemieckim ebay-u.
Poproszę o linka jeżeli ktoś faktycznie widział pojemniejszą bateryjkę.
dzięki

*

Offline meeron

• **
  • 106
htc diamond made in era

« Odpowiedź #214 dnia: Sierpień 05, 2008, 09:25:15 »
:) łe no, fajnie, 1340 mAh powinno z 2 dni pochodzić. No to rozwialiście moje ostatnie wątpliwości co po HTC 3300 przytulić :)
dziękuję serdecznie i pozdrawiam

PS. dużo grubszy będzie diamencik po tej operacji??

*

Offline RS4

• 49
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:45:52 »
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum
Jestem nowy w temacie HTC Diamond, mam pytanie (tylko mnie nie rozstrzelajcie, że to podstawy szukałem w przyklejonych ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania) ale mógłby ktoś mi wyjasnić jak instaluje sie dodatkowe oprogramowanie, co to są ROM-y i jak się je instaluje, jakie rozszerzenia posiada dodatkowe oprogramowanie, widziałem no skype z rozszerzeniem *.exe i *.cab
Z góry dziękuję za pomoc.

RS4

*

Offline Piti81

• **
  • 138
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:27:11 »
Nie jestem znawcą .. ale może to i lepiej, bo nie zawalę Cię fachową terminologią.. i spróbuję trochę Ci rozjaśnić w głowie.
Otóż... ROM - nazwa pochodzi od Read Only Memory czyli pamięci tylko do odczytu. Generalnie można powiedzieć, że chodzi o programowalne kości pamięci.
Wgrywasz do nich oprogramowanie, które obsługuje jakieś urządzenie. To oprogramowanie też zwykło się  nazywać ROMem.
Jest to taki wewnętrzny program sterujący powiedzmy :-) Masz to w lodówce, pralce czy kuchence mikrofalowej. Dzięki takiemu programowi ukrytemu w kostce krzemowej w Twojej pralce, pralka wie
jak wyprać jedwab, a jak ma zrobić wirowanie. Tymi czynnościami steruje właśnie ROM - program sterujący, zapisany w.. ROMie.. kostce pamięci gdzieś w środku pralki :-)

Podobnie rzecz wygląda z palmtopami czyli HTC Diamonem na przykład....

ROM w kontekście jaki używamy tutaj na forum... można powiedzieć, że to kopia tego programu sterującego (czyli w tym przypadku Windows Mobile). HTC wydaje nowe ROMy.. czyli nowe wydanie programów sterujących (czyli Windows Mobile). To tak jakby Bill Gates wypuszczał Windows 98, Windows Millenium, Windows VISTA i kolejne service packi do nich. Każdy service pack do Windows XP czy VISTY wprowadza nowe funkcje i poprawia np. wykryte błędy. Podobnie tutaj.. nowy ROM z reguły (choć nie zawsze) polepsza Twój system! Dlatego tak z niecierpliwością oczekujemy zawsze na nowe ROM'y i dlatego tak dużo ludzi robi własne ROM'y. "Aby  żyło się lepiej" :P

Aby wgrać ROM oryginalny od HTC wystarczy go ściągnąć ze strony HTC -> www.htc.com/pl Najpierw jednak musisz założyć sobie na tej stronie konto w tak zwanym E-Clubie. W E-Clubie po zarejestrowaniu Twojego urządzenia będziesz miał dostępne do ściągnięcia uaktualnienia - ROMy, i inne programy oraz podręczniki użytkownika.
Po ściągnięciu ROMu, podłączasz Diamonda lub inne urządzenie do komputera i synchronizujesz. Odpalasz ściągnięty ze strony program i wykonujesz polecenia krok po kroku. Po około 10 minutach masz w Diamondzie wgrany nowy ROM.

ROM nieoryginalny - ROM stworzony przez kogoś na przykład z tego forum! Aby go wgrać musisz obejść zabezpieczenia Diamonda i wgrać specjalny program, który pozwoli Ci instalować nieoryginalne ROMy. W tym momencie tracisz gwarancje. Reszta procedury wygląda podobnie. Ściągasz ROM, podłączasz urządzenie, synchronizujesz i instalujesz. Czekasz 10 min. i masz :-)
W trakcie tego procesu ów ściągnięty ROM jest nagrywany/programowany na małej kostce w Twoim Diamondzie - ROMie :-)

.EXE - Executable - plik wykonywalny w Windows. Programy dla Diamonda, które posiadają rozszerzenie EXE z reguły instalujesz z poziomu swojego Windowsa.
Podłączasz Diamonda do komputera, synchronizujesz i uruchamiasz plik EXE. Uruchomiony program instaluje się na Diamondzie. W rzeczywistości.. uruchomiony program z rozszerzeniem EXE...
przesyła do Twojego Diamonda plik... .CAB i to on jest w rzeczywistości  instalowany :-)

Można więc pominąć krok z programem EXE... i od razu  przejść do instalowania CAB'a na samym urządzeniu.
CAB - Cabinet - format spakowanego pliku, coś jak ZIP czy RAR. Jeśli masz program w postaci pliku CAB nie  musisz synchronizować swojego palmtopa (Diamonda np.) z Windowsem.
Możesz bezpośrednio wgrać CAB do Diamonda i go już na Diamondzie uruchomić i zainstalować program.

W przypadku jak podałeś Skype.. możesz go instalować właśnie poprzez EXE czyli z poziomu normalnego Windowsa (EXE) lub z poziomu Diamonda (CAB).
Instalowanie z poziomu urządzenia czyli za pomocą CAB'ów jest o tyle wygodne, że nie potrzebny Ci komputer!
Powiedzmy, że leżysz na plaży i  z nudów serfujesz sobie po Internecie na swoim Diamondzie. Nagle czytasz, że wyszedł nowy, wypasiony pogram do Diamonda. CHCESZ GO MIEĆ TU I TERAZ :D
Jeśli ktoś opublikował program w formacie CAB to go sobie zasysasz przez przeglądarkę i od razu instalujesz! Nie potrzebny Ci do tego komputer.

Mam nadzieję, że za dużo nie pokręciłem. W razie czego bardziej doświadczeni koledzy na pewno zaraz mnie poprawią, możesz być pewien :-)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 12:39:44 wysłana przez Piti81 »

« Odpowiedź #217 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:44:28 »
Cholera, niby wiedziałem, ale ta wypowiedź mimo wszystko jest jak najbardziej pomocna Także dzięki Piti81.

Pytanie mam odnośnie ROM-ów nieoryginalnych. Mówisz, że traci się gwarancję w jednocześnie czytam na forum, że wiele osób mimo wszystko zmienia te ROM-y mimo, że mają sprzęty na gwarancji... (diamond to nowy wypust, także raczej nikt nie "zużył" swojego okresu gwarancyjnego).

Więc jak to jest z tą utratą gwarancji ???  Czy w razie "co" nie można po prostu zflashować kostki ROM-em oryginalnym, tak by gwarancja obowiązywała?

dzięx i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 11:46:57 wysłana przez rwachster »

« Odpowiedź #218 dnia: Sierpień 05, 2008, 11:58:04 »
mozna sflaszowac oryginalnym romem, ale jeszcze zostale HARDSPl albo OLINEX na szescie to tez mozna podmienic gorzej jak sprzet Ci sie uwali tak ze nie wstanie wogole ;)

*

Offline RS4

• 49
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpień 05, 2008, 12:06:13 »
@Piti81 dzięki dla Ciebie kolego , takiej odpowiedzi szukałem, piwo dla CIebie,
Teraz wiem jak sie do tego zabrać, fajnie, że są ludzie którzy w przystępny sposób wyjaśnią problemy, teraz czas na nauke i zabawę z diamencikiem.

Pozdrawiam Cię serdecznie

RS4

*

Offline Piti81

• **
  • 138
« Odpowiedź #220 dnia: Sierpień 05, 2008, 12:32:03 »
Cholera, niby wiedziałem, ale ta wypowiedź mimo wszystko jest jak najbardziej pomocna Także dzięki Piti81.

Pytanie mam odnośnie ROM-ów nieoryginalnych. Mówisz, że traci się gwarancję w jednocześnie czytam na forum, że wiele osób mimo wszystko zmienia te ROM-y mimo, że mają sprzęty na gwarancji... (diamond to nowy wypust, także raczej nikt nie "zużył" swojego okresu gwarancyjnego).

Więc jak to jest z tą utratą gwarancji ???  Czy w razie "co" nie można po prostu zflashować kostki ROM-em oryginalnym, tak by gwarancja obowiązywała?

dzięx i pozdrawiam
Dobry tok myślenia :-)
Otóż jak właśnie podejrzewałeś można wgrać oryginalny program zabezpieczający do Diamonda, a później oryginalny ROM i Voila :)

Szczegółowe informacje (w języku angielskim) oraz całą procedurę krok po kroku jak to zrobić znajdziesz tutaj:
http://modmydiamond.info/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=27

Druga sprawa to podobno serwis nie patrzy jaki masz ROM wgrany. Jak coś uwalisz to od razu wymieniają na nowe. PODOBNO.

@RS4 no to po moim ulubionym piwku :D

« Odpowiedź #221 dnia: Sierpień 06, 2008, 13:36:15 »
IMO nie dlatego, ze on nie pobiera tabel godzinowych tylko po prostu prognoze na 5 dni, czytaj coś w rodzaju tabeli z 5 wierszami gdzie masz kolumny 1) temp. dzien, 2) temp noc, 3) obrazek a ta pogoda, ktora jest wyswietlana na bieżąco pozauje ci przecież to co się dzieje w danym momencie, tj. słońce, chmury, opady, temperature itp.
Żeby było tak jak ty chcesz musiałby pobierać dużo więcej danych, a jak wiemy w pogodzie to niemożliwe. Wyobraź sobie sytuację, że pobrał dane za 5 dni i o 14 ma ci pokazać, że będzie 30 stopni upał? a okaże się, że ty masz w tym czasie deszcz...
Jeśli tak lubisz swoją pogodynkę to włącz sobie automatyczne aktualizacje. Myślę, że po GPRS'ie to groszowa sprawa - nie więcej niż 100 kB na dobę (bo po 24h się resetuje licznik zazwyczaj) więc to kwestia 1 zł na miesiąc ?

Uważam że nie trzeba pobierać więcej danych aby osiągnąć to co bym chiał uzyskać. Pogoda na dziś moim zdaniem nie powinan pokazywać to co się dzieje aktualnie za oknem bo ja mam okna na tyle czyste że widze co się tam dzieje  :wink: Ja w tym miejscu potrzebowałbym pogodę na cały dzień z uśrednieniem przewidywanej temperatury (albo min max - tak się zwykle podaje). A jak pobrane zostały dane na 5 dni to za 5 dni bez synchronizacji chcę zobaczyć - jak ty to nazwałeś - ten ostatni "wiersz" a nie moment synchronizacji.
Aktualizacja automatyczna non-stop jakoś do mnie nie przemawia (koszty, bateria). Ciągłość sesji to dla mnie mało wiarygodna sprawa. I do tego dalej mam pogode na daną chwilę a nie na dzisiejszy dzień.

Ekran pogody w takiej formie jaka jest aktualnie jest dla mnie tylko wizualną zabawką z fajnymi ikonkami i tyle, a naprawde wielka szkoda! Mogłby to być bardzo użyteczne i przy okazji przyjemne dla oka.

Tak sobie jeszcze wymyśliłem że może być to przydatne żeby zobaczyć jaka jest aktualnie pogoda w innym miejscu niż się znajdujemy, ale taka funkcja to mi jest potrzebna raz na "ruski" rok.  :S

Póki co z żalem wyłączam tą zakładkę  :(

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #222 dnia: Sierpień 06, 2008, 14:42:35 »
Zgadzam sie, ale w sumie mozesz znac pogode jaka w tej chwili jest w Tokio np.

*

Offline Piti81

• **
  • 138
« Odpowiedź #223 dnia: Sierpień 06, 2008, 15:40:11 »
Zgadzam sie, ale w sumie mozesz znac pogode jaka w tej chwili jest w Tokio np.
W istocie przydatne ale jakbyśmy mieli Teleporter i byli w stanie się do Tokio przenieść w ułamku sekundy :-)
W innym przypadku przewidywanie kilka h do przodu wystarczy ;-)

*

Offline RS4

• 49
« Odpowiedź #224 dnia: Sierpień 06, 2008, 16:07:13 »

.............................
@RS4 no to po moim ulubionym piwku :D

@Piti81
Hmm, mamy podobne upodobania, chociaż "WAJCEN BIR" najlepiej smakuje w zimie na stoku w Austrii lub Włoszech.
Jak się tam spotkamy to możesz na mnie liczyć.
 :ok:

Pzdr.

RS4 

*

Offline meeron

• **
  • 106
« Odpowiedź #225 dnia: Sierpień 06, 2008, 17:54:11 »
witam
jaka jest roznica pomiedzy:

- wyczysc tylko pamiec magazynowa - rozumie ze to HR czyli format "dysku C" z systemem i jego instalacja od nowa
- formatuj tylko wewnetrzna pamiec magazynowa - rozumie ze to format "dysku D" tego 4GB

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 17:59:54 wysłana przez meeron »
htc diamond made in era

*

Offline Tigro

• **
  • 129
« Odpowiedź #226 dnia: Sierpień 06, 2008, 20:20:01 »
Czy wgrywając nowy, oryginalny ROM od HTC wszystko się czyści i jesteśmy zmuszeni instalować od nowa wszystkie programy, konfigurować je i konfigurować sam aparat?

« Odpowiedź #227 dnia: Sierpień 06, 2008, 20:23:17 »
tak wyglada to dokladnie tak jakbys zrobil hard reset - mozesz zrobic kopie np SPB Backup (polecam-niestety nie darmowy;) i przywracasz dane po wgraniu nowego ROM-u

*

Offline Tigro

• **
  • 129
« Odpowiedź #228 dnia: Sierpień 06, 2008, 20:29:20 »
A czy backupuje to wszystko? Tzn. programy razem z ustawieniami, konfiguracje telefonu, dzwonków itd. itd.?

« Odpowiedź #229 dnia: Sierpień 06, 2008, 20:39:27 »
dzwonki to nie wiem, ale raczej tak na pewno caly PIM, wszystkie pliki, maile, dokumenty, pliki systemowe, nawet internal storage jest widoczny wiecej info na http://www.spbsoftwarehouse.com/products/backup/?pl chyba mozna pobrac demo fajna rzecz mozna to robic tez z poziomu windowsa na PC

*

Offline tylek

• *
  • 53
« Odpowiedź #230 dnia: Sierpień 08, 2008, 20:43:32 »
witex, mam problem... jestem posiadaczem Diamonda z nowym softem - tym ze strony HTC e-club, uzywam go glownie do polaczen z netem, jestem abonentem uslugi PLAYnet - 1,2Mbit/s... problem mam taki - jak odpale playera MP3 i w tym czasie uzywam polaczen HSDPA to po 2-3 sek. od polaczenia (w operze) - lub zapodania MP3 diamond sie wiesza, i to takze pomaga tylko hard reset...

ktos ma jakis pomysl ?
Wogule nie wiem czy to tylko u mnie ale jak włacze mp3 i bawię się diamondem to zaczyna strasznie mulic, wszystko chodzi dużo wolniej.
potrzebna zgoda, patrz regulamin

*

Offline Tigro

• **
  • 129
« Odpowiedź #231 dnia: Sierpień 08, 2008, 22:32:24 »
Słyszałem, że Diamond'owi zdarza się bez wiedzy właściciela pobierać różne rzeczy typu pogoda przy użyciu połączenia GPRS. Jest jakiś sposób, żeby tego nie robił, albo mnie o to pytał, ale inny niż ustawienie złych danych w profilu internetowym? Tzn., żeby Net po GPRS'ie mi działał, kiedy sobie zażyczę, ale nie bez mojej wiedzy i zgody. Da się to jakoś ustawić?

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #232 dnia: Sierpień 08, 2008, 22:47:52 »
Tak, odznaczasz w ustawieniach pogody automatyczne pobieranie
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

« Odpowiedź #233 dnia: Sierpień 08, 2008, 23:23:15 »
dostalam dzis Diamonda :) bedzie zabawa na caly weekend w konfiguracje wg swoich potrzeb :proud:
natomiast mam pytanie, polaczylam sie z siecia w domu przez WIFI w fonie i opera nie wyswietla mi stron po zalogowaniu sie przy pomocy ssla. Po prostu jest biala strona. Mam to np. na gmailu i innym forum na ktorym sie loguje. Strony sie poczatkowo wyswietlaja, a po logowaniu juz to nie dziala. Czy to jest kwestia przeinstalowania opery?

« Odpowiedź #234 dnia: Sierpień 08, 2008, 23:38:29 »
Witam!
Dostałem dziś Diamonda, robi wrażenie,,,, naprawde.Tylko jedno pytanie, dlaczego kiedy dzwonie do kogoś, to praktycznie tej osoby nie słychać.Kiedy dzownię do Biura Obsługi Abonenta wszystko jest okej, głośność mam ustawiona na maxa.pozdrawiam

*

Offline Terminator

• *
  • 91
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC Diamond
« Odpowiedź #235 dnia: Sierpień 09, 2008, 00:49:53 »
Hehe, a zdjąłeś już folię z przedniego panelu?  :P
Też na początku się nad tym głowiłem  :wink:

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #236 dnia: Sierpień 09, 2008, 09:57:01 »
No ja już mam 2 dzień Diamencika :P nawet nie było tak dużo do konfiguracji. Testy wytrzymałości baterii trwają, nie ma lekko, ale podobno po większej ilości ładowań bateria się wzmacnia.

Brakuje mi kilku rzeczy takich jak nokiowskie profile, gdzie na noc ustawiałem możliwość dodzwonienia się do mnie tylko kilku osób, ale to chyba załatwia inny soft, którego jak na razie nie mogę pobrać z xda-dev bo coś mi krzyczy, że nie mam uprawnień.

Pod vistą ultimate 32 samo się urządzenie dopytało o sterowniki i zainstalowało centrum obsługi ... extra :)

Czy bardzo różni się dołączony Sprite Backup od SPB Backup ? nie wiem czy warto nabywać coś płatnego jeśli to co dołączone jest wystarczające.

« Odpowiedź #237 dnia: Sierpień 09, 2008, 13:35:57 »
Witam wszystkich!
mam taki problem:    w moim Diamoncie rysik magnetyczny przestał trzymać się uchwytu telefonu.
Wcześniej przyczepiał się na zasadzie przyciągania magnesów, a teraz tylko dzięki niewielkiemu oporowi obudowy.
(rysik w dalszym ciągu jest prawidłowo namagnesowany)

Czy wiecie co mogło się stać (domyślam się, że w obudowie był drugi magnes, który wypadł lub rozmagnesował się) i może wiecie jak to naprawić?

pozdrawiam!

*

Offline meeron

• **
  • 106
« Odpowiedź #238 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:41:24 »
w srodku pewnie jest magnsik neodymowy niewielkich rozmiarow
przypuszczam sie sie odkruszyl/oderwal i mogl nawet wypasc jesli nie lata w srodku
cos ci moge powiedziec, ja bym to reklamowal ;)
htc diamond made in era

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #239 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:22:56 »
Hmm, coś jest nie tak, połączyłem po BT moją hfkę HS-4W i nawet jak dam głośność na maxa to strasznie słabo słychać :(  masakra .... mam wrażenie że jeszcze kilka dni temu było ok ...