HTC Diamond nawigacja GPS

• 32 Odpowiedzi
  • 8472 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Diamond nawigacja GPS
« dnia: Maj 02, 2009, 23:52:49 »
Witam. Jestem tu nowy i mam zamiar zakupić to urządzonko ale jak tak czytam forum to mam pewne wątpliwości.
Czy są duże problemy z użytkowaniem GPS na wewnętrznej pamięci a nie na karcie, jak wygląda dostępność map na pamięć wewnętrzną które będą działały w HTC Diamond. Jak ogólnie spisuje się GPS w tym sprzęcie. Jakich map używacie na Polskę i europę?

*

Offline bobi1326

• **
  • 108
Odp: HTC Diamond nawigacja GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2009, 01:37:25 »
Co do pojemności pamięci to masz do dyspozycji 4 GB, ja korzystam z automapy, ale na oddzielnym urządzeniu GPS. Jednak mapa polski wraz z programem mieści się na 1 GB pamięci, czyli w diamodzie spokojnie Ci wejdzie. Co do działania GPSu też się nie mogę wypowiedzieć, bo nawet nie próbowałem. Zawsze wychodziłem z założenia, że jeżeli jest możliwość to lepiej mieć dedykowane urządzenie do tego celu. Nie ze względu na osiągi (bo tutaj diamond przewyższa wiele urządzeń dedykowanych GPS, a reszcie dorównuje), a na typową wygodę.

Pozdrawiam

*

Offline Crusader

• 6
  • Sprzęt: Macbook Pro, HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2009, 01:46:03 »
ja w poprzednim aucie (e46) zalozylem sobie konsole multimedialna z Touch Lcd, navi itd
 http://kenwood.de/products/car/multimedia/monitore/KVT-627DVD/
 i byla bajka ale sprzedalem auto z tym wszystkim.
W tej chwili mam wgranego TomToma 7 na Diamonda z mapami Europy 2GB i radze sobie calkiem dobrze.
Jezeli nie pracujesz w spedycjii- to takie rozwiazanie bedzie bardzo trafione- nie musisz nosic z soba 2 urzadzen.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 11:02:12 wysłana przez Crusader »
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." Stanislaw Lem

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2009, 06:55:53 »
ja w poprzednim aucie (e46) zalozylem sobie konsole multimedialna z Touch Lcd, navi itd
 http://kenwood.de/products/car/multimedia/monitore/KVT-627DVD/
 i byla bajka ale sprzedalem auto z tym wszystkim.
W tej chwili mam wgranego TomToma na Diamonda z mapami Europy 2GB i radze sobie calkiem dobrze.
Jezeli nie pracujesz w spedycjii- to takie rozwiazanie bedzie bardzo trafione- nie musisz nosic z soba 2 urzadzen.

Właśnie o czymś takim myślałem ale jak poczytałem o tym, że niektórzy mają kłopoty a mapami na wbudowanej pamięci to trochę mnie to ostudziło. A czy ktoś korzystał z innych map jak to chodzi i ewentualnie ile pojemności zajmuje. Ja osobiście słyszałem, że na europę dobre jest igo 8. Ja oaobiście jeszcze nie korzystałem z urządzeń na WM ani na Symbianie a jedynie ze zwykłęgo telefonu więc jestem zupełnym laikiem.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2009, 07:26:45 »
Witam,
osobiście używam TomToma bez jakichkolwiek problemów.
Raksztajn

*

Offline Watkins

• **
  • 194
  • Sprzęt: ZTE Grand X In / HTC HD2 / Acer IconiaTab A211
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2009, 07:55:03 »
Testowałem na diamondzie: IGO8, Automapę 5,xx, TomTom7, żadnych problemów nie stwierdziłem, nawigacja chodzi idealnie i płynnie, nie zrywa połączenia w samochodzie i potrafi złapać fixa nawet w budynku parterowym :ok:
Nawigacje instalują się normalnie i nie słyszałem o żadnych problemach z pamięcią ( jedynie w IGO8 trzeba zmienić parę wierszy z nazwą pamięci - 3min i po sprawie).
Jedyne "kłopoty" mogą wynikać z wgrania kiepskiego "radioromu", jest o tym na forum.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2009, 08:20:30 »
Ile pamięci zajmuje taka igo8. Słyszałem, że AM PL to 1GB. A jeszcze mam pytanie czy przez USB jest możliwe podłączenie zewnętrznej pamięći?
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 08:24:51 wysłana przez doktorkidler »

*

Offline Watkins

• **
  • 194
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2009, 09:05:46 »
AutoMapa na samą Polskę zajmuje 200-250MB ( w zależności ile dogramy punktów POI )

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2009, 09:24:33 »
Jeżeli chodzi o POI to w zasadzie interesują mnie fotoradary, stacje paliw i chyba to wszystko.

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2009, 09:29:35 »
u mnie AM zajmuje 170mb, z POI (troche tam tego jest ale raczej nie uzywam) i radarami. A co do funkcjonalnosci to dzial bardzo dobrze

*

Offline Watkins

• **
  • 194
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 03, 2009, 09:40:31 »
O możliwości podłączenia zewnętrznej pamięci przez USB to nie słyszałem.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 03, 2009, 09:40:52 »
A jeszcze mam pytanie czy przez USB jest możliwe podłączenie zewnętrznej pamięći
Jeśli chodzi ci o podpięcie jakiegoś pendriva etc to nie da rady.

Pamięć wewnętrzna niczym w zasadzie się nie różni od karty SD w slocie poza tym że jest sprzętowo zintegrowana. Dla windowsa w urządzeniu nie ma to zupełnie znaczenia ponieważ "widzi" je identycznie. Tak więc Twoje obawy że coś nie będzie działać z pamięci są zupełnie pozpodstawne
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 03, 2009, 11:50:34 »
A tak z praktyki to te 4GB wystarczają? Ja chcę mieć mapy np. AM i igo 8 trochę MP3 no i system z jakimiś przydatnymi programami.

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 03, 2009, 11:51:32 »
A tak z praktyki to te 4GB wystarczają? Ja chcę mieć mapy np. AM i igo 8 trochę MP3 no i system z jakimiś przydatnymi programami.

W zupełnosci ... Sam własnie takie programy mam :) I mam jeszcze giga wolnego :)

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 03, 2009, 12:50:10 »
no jak masz 4gb, a AM zajmuje 200 mb to sam se odpowiedz :P

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 03, 2009, 16:44:09 »
panowie czy u Was na diamencie tez tak zamulają te nawigacje ??? chodzi mi o to ze bardzo "zabkuja" jakby grafika nie wydala i nie chodzi to płynnie , najgorzej na Tomtom i AM u Was tez tak jest ?

*

Offline Watkins

• **
  • 194
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 03, 2009, 17:25:55 »
AM i TT chodzi Mi płynnie, sprawdź ile masz wolnej pamięci przed uruchomieniem nawigacji, może jakieś programy działają w tle i muli całego sprzęta ( min wolnego +- 30MB )

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 03, 2009, 17:50:44 »
dla mnie tez chodzi plynnie, najlepiej przed uruchomieniem AM zrobic soft reset, mozesz sprobowac tez wylaczyc tf3d i sprawdzic czy chodzi szybciej

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 03, 2009, 18:06:57 »
A jeszcze się zapytam o Wi-Fi. Jak łapie sygnał i z jakiej odległości można złapać hotspota.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 03, 2009, 20:32:22 »
no to zalezy chyba od sily nadajnika, czy uzywasz w pomieszczeniu zamknietym, od romu, radia itd... chyba sie nie da na to pytanie odpowiedziec

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 03, 2009, 20:39:19 »
panowie czy u Was na diamencie tez tak zamulają te nawigacje ??? chodzi mi o to ze bardzo "zabkuja" jakby grafika nie wydala i nie chodzi to płynnie , najgorzej na Tomtom i AM u Was tez tak jest ?
nie potwierdzam.
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 03, 2009, 21:09:17 »
Nawigacja działa bardzo dobrze, zarówno Am jak i iGo. U mnie jest tylko taki problem, że urządzenie się mocno grzeje. Podczas wyjazdu na długi weekend stałem w korkach 3h, i Diamond tak się zagrzał, że bateria przestawała się ładować. Blaszka, pod którą jest SIM, prawie parzyła w ręce... Fakt, że wisiał na przedniej szybie, a w środku też nie chłodzone za bardzo klima, bo dzieciaki z tyłu.... Ale Kaiser nie miał nigdy takich problemów...  :(

*

Offline xathloc

• **
  • 186
    • Fotoreportaż z Waszego ślubu
  • Sprzęt: SPV m650, MDA Compact IV
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 03, 2009, 22:02:48 »
Z tym grzaniem to faktycznie jest kaszan, bo mojemu wyjazd na długi weekend też dał mocno po tyłku :(
Gorący był tak, że jak go po wyjściu z samochodu wsadziłem w kieszeń to parzył w udo :/
pozdrawiam
Krzysiek

SPV m650 + Amigan 6.1.13 Lite, MDA Compact IV + Windows Revolution 6.6 + Radio 1.15.25.14

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 03, 2009, 22:40:08 »
ja wieszam w okolicach nawiewu i nigdy problemów nie było.

*

Offline kasprzak

• *
  • 80
    • pawelkasprzak.com
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 03, 2009, 23:30:48 »
Automapa PL śmiga bez problemów, a już napewno jeżeli jest sama uruchomiona.
Mapa EU śmiga równie dobrze, choć czasami dotyk jest delikatnie spóźniony, ale to wynika chociażby z faktu, że mapa ma rozmiar ok. 1,5GB, gdzie PL ok 130MB

Wiem, że na palmtopie (iPAQ) jak miałem, musiałem kupić szybszą kartę CF (SanDisk Extreme III, wcześniej na standardowej CF SanDisk`a niebieskiej), żeby Europa chodziła płynnie i nie zawieszała AM, a PL chodziła OK.
Pozdrawiam,
kasprzak
Windows: 1.66.479.2 + PL / Android: MDJ FroYo HD v4.3 (Kernel: MDJ S7.5HD)
Radio ROM : 2.10.50.08_2

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 03, 2009, 23:46:18 »
Ja korzystam z automapy 5.3 i wszystko smiga elegancko na dziamondzie;) do tej pory zadnych problemow nie mialem a juz prawie rok jezdze na takim zestawie;)

*

Offline MIRAS1973

• 9
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 04, 2009, 18:35:55 »
Witam .Mam problem. zacząłem bawić się w zmiany romu i wszystko było ok do puki podczas któregoś z resetów nie skasowałem również map do Tom Toma.Teraz po wgraniu nowego softu i uruchomieniu Tom Toma wyświetla mi się komunikat o braku odnalezionych map i o możliwości ściągnięcia tylko jednej darmowej mapy .Niestety możliwe jest ściągnięcie ze strony Tom Tom tylko mapy miasta w moim przypadku Krakowa. Poszperałem trochę na [*********] i znalazłem  mapy do Tom Toma ale po wrzuceniu ich do mojego MDA nie mogą ich uruchomić bo wyskakuje mi błędny kod aktywacji produktu . Jak mogę usprawnić Tom Toma w moim MDA , jak mogę odzyskać skasowane mapy? nie posiadam płyty instalacyjnej  Ery

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 04, 2009, 18:38:22 »
Jeśli posiadałeś płytę i licencję z kodem aktywacyjnym, a juz nie masz, to zadzwon lub napisz do pomocy TomToma, pomogą i bedziesz mógł dalej korzystać.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 04, 2009, 19:39:21 »
Z tymi miastami to nie do końca jest tak. Ja miałem podobnie, ściągnąłem Katowice, a w rzeczywistości mam obszar ok. 100x150km na południu Polski. Ale i tak niestety TomTom ciągle ma słabe pokrycie Polski wg mnie....

*

Offline Crusader

• 6
  • Sprzęt: Macbook Pro, HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 05, 2009, 14:59:08 »
za to na zachodzie Europy jest nieoceniony.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." Stanislaw Lem