GPS nie widzi ŻADNYCH satelitów no i nie łapie fixa

• 63 Odpowiedzi
  • 28114 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline idzi

• 14
GPS nie widzi ŻADNYCH satelitów no i nie łapie fixa
« dnia: Luty 23, 2009, 21:39:25 »
Mój MDA z Ery na początku nie maił roblemów z działaniem GPSa. Wszystko pięknie chodziło (Visual GPS, Auto Mapa itp.).
Teraz GPS nie widzi żadnych satelitów no i co za tym idzie nie może złapać fixa.
Wydaje mi się, że nastąpiło to po aktualizacji ROMu na nowy ze strony ERY.
Teraz mam ROM PROvent 1.03 i radio Radio  1.09.25.23 i dalej nic :(
Próbowałem HTC GPS Tool, wgrywałem ponownie radio i robiłem hard reset (tak przy okazji to ma znaczenie kiedy po wgraniu radia zobi się hardreset?) i dalej nic.
Nie widać satelitów i tyle.
AGPS mam wyłączone, QuickGPS z aktualnymi danymi.
Czy to jakieś uszkodzenie modułu GPS czy coś źle robię.
Jak sprawdzić czy GPS jest sprawny no i jak zrobić żeby znowu działało.
Zmienić radio na inne - jeśli tak to jakie najlepiej?

*

Offline majsel

• **
  • 133
Odp: GPS nie widzi ŻADNYCH satelitów no i nie łapie fixa
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2009, 21:53:19 »
u mnie też nie działał po zmianie romu.
włączyłem htc gps tool
najpierw odpaliłem clear memory. podziałał chwilę i zamknąłem program
a potem odpaliłem jeszcze raz i odpaliłem tym razem hot start. zamknąłem program.
od tamtej pory łapie mi fixa po ok. 10sekundach i wszystko gra.

ale zdarzyło mi się na innym sprzęcie, że szukał satelit 8 minut.
ale znalazł, przemielił i dopiero ruszył a potem już działał normalnie.

pozbyłem się diamonda. pozbyłem się wielu problemów z nim związanych.
kupiłem nokię e71 i teraz jestem szczęśliwym człowiekiem. mogę teraz głośno powiedzieć: htc diamond to gówno.

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2009, 22:26:47 »
najpierw odpaliłem clear memory. podziałał chwilę i zamknąłem program

Już to przerabiałem ale przed zmianą romu i radia.
Teraz nie mogę znaleźć w HTC GPS Tool opcji "clear memory". W nowej wersji, która instaluje się razem z ROMem PROvent  nie widzę nigdzie clear memory.

Fon leżał na powietrzu ponad 30 min. i nie znalazł nic !!!

Jutro jeszcze raz zapodam GPS tool może się uda.

*

Offline g00gle

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond (PL)
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2009, 19:30:53 »
Sprawdź to: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111193.0

Wystarczy położyć Diamonda (najlepiej gdzieś na podwórku lub przy oknie)  i kliknąć "Connect" (lub podobne) i program sam zrobi za nas wszystko.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 19:32:53 wysłana przez g00gle »

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2009, 21:00:52 »
Sprawdź to: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111193.0

Wystarczy położyć Diamonda (najlepiej gdzieś na podwórku lub przy oknie)  i kliknąć "Connect" (lub podobne) i program sam zrobi za nas wszystko.
Niestety ani zabiegi z HTC GPS Tool , an z Visual GPS nic nie dają. Nadal nie widzę żadnego satelity :-(

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2009, 23:49:30 »
moze nieco teorii jak juz GPS trafil pod strzeche a narod jeszcze nieswiadomy  B)

po zasadzeniu nowego Roma kasuje sie zapewne plik almanacha ktory zawiera dane efemerydalne wszystkich satelitow :E
sciaganie go jako tzw. "depesza nawigacyjna" zajmuje w teorii 12,5 minuty takze jest to minimalny czas na rozruch kazdego odbiornika ktory nie dzialal przez min.60dni, zostal uruchomiony pierwszy raz w swoim "zyciu" lub tak jak tutaj po wymianie radioRomu B)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2009, 13:38:37 »
to może teraz nieco praktyki...
wiele razy zmieniałem Rom na swoim diamondzie i zawsze nawet na świeżym Romie i radiu oraz hard resecie po pierwszym uruchomieniu i później podczas codziennej pracy łapał fixa w kilka do kilkunastu sekund bez potrzeby stosowania magicznych sztuczek z wychodzeniem na łąkę i czekaniem kilkanaście minut oraz kasowania danych GPS wszystko działało szybko i prawidłowo. natomiast od jakiegoś czasu coś się mocno spierdzieliło... za każdym kolejnym uruchomieniu GPS bez reseta musze kasować dane GPS w programie gpstool pogniewarz nie może złapać prawidłowego fixa...
dziwnym jest też to że widz satelity na żółto około 5 do 8 sztuk a i tak nie może zaskoczyć, później złapie parę satelit na zielono a jakość odbioru 0D strzałka w automapie mruga z czerwonej na niebieską sygnalizując ciągłe i cykliczne łapanie i gubienie fixa z odstępani 3 sekundowymi i nie da rady nawigować...
jedynym rozwiązaniem jest skasowanie danych GPS i po kilku minutach złapie fixa po kolejnym uruchomieniu GPS wszystko zaczyna się na nowo.
wyrażnie coś się zepsuło i musze oddać go do reklamacji jednakże GPSu używam na co dzień do  pracy i jest to niemożliwe strasznie się z tym męczę.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2009, 13:41:14 »
a jak AGPS?? masz wylaczony??

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2009, 18:41:10 »
AGPS wyłączony... próbowałem z włączonym i jeszcze gorzej

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2009, 21:54:33 »
pomimo tego co napisalem w teorii, praktyka u mnie w Diamondzie jest taka sama.. nie umiem zrozumiec polityki HTC, w innych palmofonach nie ma czegos takiego jak sciaganie co 7 dni aktualnych danych efemerydalnych, a GPS dziala niezaleznie i bez zajakniecia.. Mialem poprzednio Artemisa P3300 i byl QuickGPS, przeszedlem na Diamonda z nadzieja ze tego juz nie bedzie tymczasem z co 3 dniowej aktualizacji wydluzono to do 7 dni (normalnie rewelacja :O ). Znajomy ma sterego Glofisha i normalnego klasycznego wysokoczulego GPSa ktory dziala tak jak powinien..

Zanosi sie na to ze problem nigdy nie zniknie..

pozdrawiam

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 25, 2009, 22:11:21 »
Nie rozumiem tego o czym piszesz.
QuickGPS tylko przyspiesza zlapanie fix'a.
Nie trzeba tego robic,a GPS bedzie bez
problemu dzialal,szczegolnie jesli czesto
sie z niego korzysta.
W Etenie tez byl analogiczny program
sluzacy do pobierania via internet danych
o satelitach.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2009, 22:36:57 »
nie wiem jak u Ciebie, ale pamietam jak nie raz zapomnialem zaladowac plik w Artemisie i fixa nie lapal nawet po godzinie automapowania, w Diamondzie jest tak samo i mysle ze tutaj lezy glowna przyczyna..

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2009, 23:06:07 »
no widzisz u mnie lapie fixa bez akutalizacji quickgps po 7 min tak.
a potem to juz tylko w kilkanascie sekund

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2009, 17:36:03 »
no to rzeczywiscie rewelacja.. po 7 straconych mintach :E zimny start w zwyklym GPS to max 30sekund!

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2009, 18:14:45 »
Mam wrazenie, ze jestes zle nastawiony i tyle.
Najpierw pisales, ze koniecznie trzeba aktualizowac dane z netu, zeby dzialal GPS,ze inne firmy nie stosuja takich rozwiazan tlko HTC, a to nieprawda.
Tobie i chyba Tobie GPS lapie fix'a po 1h. Jak Bieski napisal, ze jemu po 7minutach to tez zle.
Co do czasow nie sa to adekwatne porowanania bo wiele zewnetrznych czynnikow ma znaczenie, kwestia gdzie jest odpalony gps, pogoda, czas ostatniego uruchomienia itp.
Przeciez w wielu przypadkach nie ma znaczenia ten plik pobrany z netu tylko czas ostatniego uruchomienia GPS'a.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 26, 2009, 22:07:24 »
koledzy ale jak ja pisalem o tych 7 min to mialem na mysli po zmianie romu.

Potem juz jest znacznie lepiej.

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 28, 2009, 23:14:05 »
Widzę, że dyskusja się toczy żywiołowo a ja nadal nie widzę ŻADNEGO satelity w moim MDA :(
Nawiązując do dyskusji to mam też zwykłego GPSa legiwego legenda Garmina i jak go odpalam po kilku tygodniach bezczynności to ziera się bez problemu i wszystko jest OK.

Nie mam pojęcia co zrobić aby w MDA to działało?

Proszę o instrukcję krok po kroku co robicie po zmianie romu/radia aby GPS działał jak wcześniej.
Głównie zastanawiam się kiedy wyknać hard reset (w którym momencie - a może to nie ma znaczenia).

Które radio najlepiej współpracuje z GPS

Sprawdzałem jeszcze programikiem AutoDetectGPS czy mi przypadkiem kosmicie nie wyciągnęli GPSa z Diamonda i okazuje się, że jednak jest na COM4 ale przy prędkości 2400 (pewnie to pierwsza jaką sprawdza).

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2009, 12:52:47 »
Idzi powiem Ci szczerze, że po zmianie Rom na dobrą sprawę nic nie trzeba robić a GPS po pewnym czasie i tak powinien złapać fixa a wszelkie zabiegi typy quickGPS tylko powinny pomóc bądź przyspieszyć złapanie fixa. Jedyną rzeczą, którą należy wykonać do prawidłowego funkcjonowania GPS to zsynchronizować konfiguracje ustawień GPS na urządzeniu w menu/setings/externalGPS z ustawieniami w programie obsługującym GPS (automapa, gpstool), aby zgadzał się port GPS i prędkość odczytu np. com4  4800. Dla jasności przedstaw sytuacje jak to u Ciebie wygląda po uruchomieniu GPS czy widzi jakiekolwiek nieużywane satelity (automapa na żółto, gpstool na czerwono) oraz czy urządzenie otrzymuje jakiekolwiek dane pisemne (automapa informacje GPS 3cia zakładka, GPSTOOL zakładka setings)
Mój diamond cudownie odżył GPS za każdym razem łapie w kilka sekund a satelity już nie wariują. Dodam, że nic w tym kierunku nie uczyniłem mam nadal ten sam room i radio, nie robiłem reseta ani nie używałem żadnych tajemniczych programów mających rzekomo usprawnić prace GPS, jak dla mnie jest to niewytłumaczalne. Jedynie nie ściągam już quickGPS, bo wcześniej robiłem to kilka razy dziennie, ale wątpię, aby to było przyczyną cudownego uleczenia.

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 03, 2009, 00:04:49 »
Sytuacja wygląda następująco.
1. GPS jest wykrywany przez soft.
2. Kilkudziesięcio minutowa ekspozycja nic nie dała. Zarówno GPS tool, Automapa, Visual GPS oraz BeeLineGPS nie pokazują ŻADNYCH satelitów. W okienku GPSTool pojawiają się wysyłane komendy, natomiast w AutoMapie w informacjach GPS mam tylko 2 zakładki :) i komunikat szukam sygnału.
3. BeeLineGPS (zainstalowałem wersję trial) ma opcję"Autodetect GPS", która szuka GPS i sprawdza jego poprawną komunikację w standardzie NMEA. I tu zauważyłem, że GPS jest wykrywany na porcie com 4, przy prędkości 9600. Jednak nie przechodzi testów wszystkich komend NMEA.
wygląda to tak:

GPGA    PASS             GPGSV   ---
GPGSA  PASS             GPRMC  PASS

Czyli, że jest jakiś problem z komendą GPGSV o czym zresztą informuje stosowne okienko w którym napisano, że GPS został znaleziony, ale nie obsługuje wszystkich wymaganych komend NMEA.

Mógłby ktoś zainstalować ten program u siebie i sprawdzić, czy komenta GPGSV też nie przejdzie testu czy to tylko u mnie występuje taki przypadek.
link do programu:
http://www.visualgps.net/BeeLineGPS/

Przypuszczam, że winę ponosi jakiś błąd w konfiguracji, niestety nie wiem jaki.
Ustawienia komunikacji z GPS mam takie:
Port programu:  COM4
Sprzęt: brak
Szybkość transmisji: 4800
Automatyczne zarządzanie systemem GPS: włączone

Innych ustawień nie znalazłem.

W poście #26 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=402228&page=3 ktoś napisał, że miał podobne problemy i otrzymał konfigurację od pomocy technicznej za pomocą SMSa, niestety jak zadzwoniłem do ERY to jedyne co mogli mi doradzić do zaniesienie fona do serwisu.

Iczywiście różne czary z HR, "clear memory", itp robiłem i nie widzę żadnych efektów.

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 03, 2009, 15:31:31 »
cos mi sie zdaje ze po Twoich objawach nic juz nie zrobisz. wyslij do serwisu i musza naprawic taki ich obowiazek i bedziesz mial problem z glowy

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 03, 2009, 17:43:57 »
cos mi sie zdaje ze po Twoich objawach nic juz nie zrobisz. wyslij do serwisu i musza naprawic taki ich obowiazek i bedziesz mial problem z glowy

Ale to oznacza brak fona przez jakieś 7-14 dni i muszę przywrócić oryginalny ROM ery itd.
Jednak cały czas wydaje mi się, że to kwestia konfiguracji.
Powalczę jeszcze trochę i jak nie dam rady to w ostateczności penie pójdzie do serwisu.
Jedyne co według mnie oprócz błędnej konfiguracji mogło się stać to np. odłączenie/uszkodzenie anteny - bo GPS jest widoczny, ale nie odbiera sygnałów z satelit.

Czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie BeeLineGPS przy autodetekcji GPS przechodzi wszystkie testy?

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 03, 2009, 19:39:52 »

Ale to oznacza brak fona przez jakieś 7-14 dni i muszę przywrócić oryginalny ROM ery itd.
Jednak cały czas wydaje mi się, że to kwestia konfiguracji.
Powalczę jeszcze trochę i jak nie dam rady to w ostateczności penie pójdzie do serwisu.
Jedyne co według mnie oprócz błędnej konfiguracji mogło się stać to np. odłączenie/uszkodzenie anteny - bo GPS jest widoczny, ale nie odbiera sygnałów z satelit.

Czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie BeeLineGPS przy autodetekcji GPS przechodzi wszystkie testy?
We wszystkich testach mam PASS

*

Offline idzi

• 14
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 03, 2009, 19:45:41 »
No to wygląda na to, że może zlokalizowana została przyczyna.
W "zwykłym" GPS można ustawić standard komunikacji modułu GPS z zewnętrznym softem.

Czy można to gdzieś ustawić w Diamondzie.

Wie ktoś co to za komenda GPGSV bo właśnie przy tej nie pojawia mi się PASS

No i jak zwykle - jakieś pomysły na rozwiązanie problemu oprócz oddania do serwisu?

*

Offline pisara2

• 31
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 27, 2009, 15:24:57 »
Idzi, i jak poradziłeś sobie z tym fixem, bo po przeczytaniu wątku objawy mam prawie identyczne:
RADIO:1.11.25.01, ROM: fire od xcoom 8.4.1- objawy takie: po dluzszym nie uzywaniu AutoMapy wlaczam ja i nic- nie widzi satelit, jak juz zobaczyl to fixa nie łapie, w gpstool, po calej nocy prob 2 razy udalo sie zlapac fixa- tylko na clear memory, teraz dzialam z visualGPSce i satelites i view 16 ale in use 0, sprawdzilam tez bee wszystkie testy: Pass, hard reset- nie pomaga, nowe radio- nie pomaga, nowy rom tez nie (wrocilam szybko do starego), czy to mozliwe zeby odbiornik GPS ulegl uszkodzeniu? Ale na 20 prob ze 3 razy zlapal fix w 10s. (GPS TOOL)- pomocy- jutro wyjazd

*

Offline gato

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Diamond ROM: Gen.Y D2 R4.3 RADIO: 1.15.25.14
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 27, 2009, 15:51:59 »
Idzi, i jak poradziłeś sobie z tym fixem, bo po przeczytaniu wątku objawy mam prawie identyczne:
RADIO:1.11.25.01, ROM: fire od xcoom 8.4.1- objawy takie: po dluzszym nie uzywaniu AutoMapy wlaczam ja i nic- nie widzi satelit, jak juz zobaczyl to fixa nie łapie, w gpstool, po calej nocy prob 2 razy udalo sie zlapac fixa- tylko na clear memory, teraz dzialam z visualGPSce i satelites i view 16 ale in use 0, sprawdzilam tez bee wszystkie testy: Pass, hard reset- nie pomaga, nowe radio- nie pomaga, nowy rom tez nie (wrocilam szybko do starego), czy to mozliwe zeby odbiornik GPS ulegl uszkodzeniu? Ale na 20 prob ze 3 razy zlapal fix w 10s. (GPS TOOL)- pomocy- jutro wyjazd

Moze zmien radio na 1.15.25.14 ?
Born to frag

*

Offline pisara2

• 31
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 27, 2009, 16:58:16 »
zainstalowane radio z postu powyzej- po pierwszym odpaleniu Diamonda, wszystko hulalo jak trzeba, gps tool, auto mapa, po restarcie jak wczesniej, widzi satelity nie lapie fixa w gpstool, nawet  nie widzi satelit w automapie, prosze o jakies sugestie, odbiornik walniety czy jak?

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 27, 2009, 17:28:15 »
a w htc gpstool widzi ci jak dasz clear memory a potem cold start?

*

Offline pisara2

• 31
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 27, 2009, 17:57:14 »
satelit widzi mnostwo ale fixa lapie raz na 10 uruchomien, po restarcie, kilku probach za ktoryms razem lapie w kilka sekund, wylaczam, wlaczam od nowa i juz kicha. Jakby odbiornik GPS sie zepsul, to chyba w ogole by nie lapal fixa, czy jak? Co robic?

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 27, 2009, 18:06:54 »
uzywasz quickgps. Jesli nie to sproboj wczytac dane a potem sprawdz czy gps fixuje

*

Offline pisara2

• 31
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 27, 2009, 18:13:53 »
oczywiscie, dane swiezutkie- a od napisania ostatniego posta wlaczylam/ wylaczylam wieeeeeeelkokrotnie na zmiane wszystkie mozliwe programy i fixa nie zlapal :( porady potrzebuje :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 19:14:34 wysłana przez pisara2 »