Hey Panowie,
mój diamond to wersja EU. Wtyczka europejska na opakowaniu napisy, że przeznaczony na rynek m.in. PL. Nie jest to wersja UK.
Oryginalny ROM jaki miałem to 1.37.401.coś_tam
Po zarejestrowaniu w E-Club miałem do ściągnięcia również tylko ROM 1.37.401.coś_tam.
Czytałem jednak, że jest już dostępny ROM 1.93 WWE (z HK i UK). Zassałem ROM 1.93 stąd ->
http://duttythroy.net/downloads/index.php?dir=Diamond%20Official%20Roms/&file=RUU_Diamond_HTC_WWE_1.93.405.1_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.exeNie wgrywałem żadnego HardSPL ani niczego podobnego. ROM jest oficjalny i podpisany więc nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów, które mogłyby narazić na utratę gwarancji.
Kod kraju 405 (UK

) zamiast oryginalnego 401. Działa jednak bez zarzutów i na prawdę ładnie mi to śmiga. Nie ma animacji tła podczas zmiany zakładek w TF3D oraz w Pogodzie jest dodany pasek z alfabetem po prawej stronie. Można teraz łatwo i szybko znaleźć Kraj/Miasto.
Po wgraniu TF3D Advanced Config zaaplikowałem dodatkowo tweaki oraz inne parametry pozmieniałem tam jakieś jak np. WakeOnSMS. Zmieniłem również język TF3D na polski. Tutaj jednak problem.. przynajmniej na moim ROMie. Otóż idąc do zakładki Fotki i Filmy - normalnie można kliknąć na fotkę i pokaże się w pełnym rozmiarze. Można też po prawej na dole kliknąć w opcję Pokaz Slajdów. Po zmianie interfejsu na polski te opcje nie działają poprawnie! Mam dwa rodzaje błędnych zachowań. 1-Klikam na fotkę aby mieć FullScreena. Jest FullScreen.. ale przez 2 sekudny i powraca znowu do miniaturek. Albo 2 przypadek... FullScreen zostaje ale jak chcemy ruchem palca przesunąć się do kolejnego zdjęcia - zdjęcie pozostaje bez zmian. Cały czas wyświetla się jedno zdjęcie.
Nie działał mi też Pokaz Slajdów.
Po zmianie języka na Angielski wszystko wróciło do normy i działa poprawnie. Tak więc TF3D mam po angielsku. To wina chyba TF3D Advanced config, bo w końcu to on zmienia język TF3D albo może dlatego, że nie dostosowany jest jeszcze do najnowszego ROMu 1.93 ? Nie wiem.. zapodam posta na stonie autora na XDA-Dev i spróbuję o wyjaśnić :-)
Wgrałem również swoje miasto w zakładce Pogoda programemWeatherDatabaseEditor - bułka z masłem.
Dograłem również język polski do T9 - działa poprawnie.
Ktoś kiedyś napisał, że PDA w tym Diamond.. to telefony dla informatków.. bo ciągle trzeba coś aktualizować... zmieniać... poprawiać.. kurcze.. jako informatyk muszę się z tym zgodzić :-)
I jeszcze jedno.. miałem oryginalnie wgrany GoogleMaps 2.0.1.33. Po włączeniu pokazywał mi moją lokalizację bazując na nadajnikach GSM. Skurczybyk... całkiem nieźle sobie z tym radził.. pokazał moje położenie z dokładnością do kilku ulic. Po włączeniu GPS - pokazał idealnie moją pozycję.
Zaktualizowałem jednak GoogleMaps do najnowszej wersji (2.1.x.x.) i ... moja lokalizacja już nie chce się pokazać korzystając tylko z nadajników GSM :-(
Nie wiem co jest grane chwilowo... Może ktoś ma podobny problem / rozwiązał go ?