Partycje w PDA

• 25 Odpowiedzi
  • 2730 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
  • Sprzęt: HTC Diamond
Partycje w PDA
« dnia: Marzec 26, 2009, 18:43:30 »
Wiem, że może być to nieodpowiedni dział, ale w zasadzie nie wiedziałem gdzie to umieścić (z góry sorry)

Czy nikt do tej pory nie stworzył żadnego programu do PDA dotyczącego zwiększania partycji, który tak jak na Viście bez konieczności utraty danych pozwoliłby na zwiększenie pamięci głownej PDA kosztem pamięci wew. telefonu.

A nawet jesli wiązałoby się to z HR to tez mogłoby być

Jest to jakies rozwiązanie dla osób ktore przed obawą utraty gwarancji bądź tych mniej zaawansowanych którzy nie chce zmieniać ROMU

Z góry dzięki za odpowiedź
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 17:23:43 wysłana przez Spokojny_Nick »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Parycje w PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2009, 18:44:39 »
sorry bardzo, ale co ty masz na myśli, powiększenie storage, ramu czy bóg wie czego?
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2009, 18:57:24 »
sorry bardzo, ale co ty masz na myśli, powiększenie storage, ramu czy bóg wie czego?
Na telefonie masz Pamięc telefonu zwana przeze mnie Pamięcią główną tam gdzie Program files Windows i inne
i Pamięc wewnętrzna tam gdzie mozesz sobie wrzucać co chcesz
Chodzi mi o ta pierwszą czyli Pamięc telefonu Nie wszystkie aplikacje po zainstalowaniu na Pamięc wewnętrzna chodza na PDA i tym samym muszą być instalowane na Pamięc telefonu (Pamięć główna) i tym samym zaczyna jej brakować Chce z Pamięci wewnętrznej odjąc troche i dodać do Pamięci głównej co automatycznie wyeliminowało by ciągłe "krzyki" PDA ze mu brakuje pamięci i tym samym zamula go

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2009, 19:03:10 »
Czy masz na mysli coś takiego jak obszar na dysku przeznaczony na "plik wymiany" systemu WM? , bo partycja to jest obszar części dysku(na dysku może być kilka partycji) lub cały dysk, partycję na dysku można sformatować stosując różne systemy plików ( NTFS, FAT itd.)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2009, 19:03:23 »
wytłumaczenie jest bardzo proste, ROM jest podpięty pod procesor i jest znacznie szybszy niż dodatkowa kość pamięci flash na oddzielnym kontrolerze.

jedyne urządzenie z takim mykiem o którym mówisz to xda flame.

myk jest do realizacji, ale nie jest prosty i nie ma pewności, czy nie będzie zbyt dużym mułem. Trzeba wrzucić sterowniki do xipa i dodać odpowiednie wpisy w boot.hv (zainicjalizować filesystem dodatkowej karty pamięci i zamontować ją jako roota).

paypal

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2009, 19:16:14 »
wytłumaczenie jest bardzo proste, ROM jest podpięty pod procesor i jest znacznie szybszy niż dodatkowa kość pamięci flash na oddzielnym kontrolerze.

myk jest do realizacji, ale nie jest prosty i nie ma pewności, czy nie będzie zbyt dużym mułem. Trzeba wrzucić sterowniki do xipa i dodać odpowiednie wpisy w boot.hv (zainicjalizować filesystem dodatkowej karty pamięci i zamontować ją jako roota).

No dobra dla mnie to Chińszczyzna Kto mi to zrobi?? ;)
Ale ale nie moge mieć dodatkowej karty pamięci Bo to Diamond

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2009, 19:20:15 »
a mnie się pytasz, przecież ja diamonda na oczy nie widziałem, wiem tylko co siedzi w środku :P

podsumowanie jest takie, "teoretycznie" 4GB flash może być jako storage, ale wymaga to przetestowania przez jakiegoś ogarniętego rommakera (dla którego relokacja bibliotek to nie jest czarna magia).

paypal

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 26, 2009, 19:29:02 »
a mnie się pytasz, przecież ja diamonda na oczy nie widziałem, wiem tylko co siedzi w środku :P

podsumowanie jest takie, "teoretycznie" 4GB flash może być jako storage, ale wymaga to przetestowania przez jakiegoś ogarniętego rommakera (dla którego relokacja bibliotek to nie jest czarna magia).

No dobra to czekam na "ogarniętego rommakera" który dołączy sie do tego postu i "dla którego relokacja bibliotek to nie jest czarna magia" który to przetestuje

Pozdrawiam i dzięki za to że starałeś się mi jakoś to wytłumaczyć
I przepraszam ze niestety jestem laikiem :]

P.S.
Na razie pozostane przy spolszczeniach i mniej zaawansowanych ruchach na moim PDA ;)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 26, 2009, 19:37:32 »

To chyba nie do końca jest tak, dlatego, że potocznie tu wymieniany ROM ( Read Only Memory) jest normalną pamięcią flash z takim samym czasem dostępu jak pamięć RAM (Random Acess Memory) która w nowych urządzeniach jest również pamięcią typu flash. Różnica polega tylko na tym, że pamięć ROM ma jakby narzucony atrybut "tylko do odczytu" najlepiej jest to widoczne gdy zmieniamy system operacyjny, wtedy specjalny program musi zdjąć blokadę obszaru ROM wyczyścić całkowicie obszar (wszystkie sektory) tej pamięci zmieniając zawartość komórek na FF, dopiero wtedy można wgrać nowy system, natomiast flash RAM jest pozbawiony tej blokady ale programy działające w tej pamięci i tak za każdym razem kasują sektory takiej pamięci ze starymi danymi i dopiero wtedy mogą zapisać nowe dane.  Natomiast w starych urządzeniach pamięć RAM mogła być pamięcią statyczną lub częściej dynamiczną, zaletą tej pamięci jest znacznie większa szybkość niż pamięci typu flash (nie wymaga kasowania tylko nadpisuje nowe dane) natomiast wadą jest kasowanie się jej zawartości w momencie braku zasilania (dlatego w starych urżądzniach tak często traciliśmy zainstalowane programy w PDA oprócz systemu który był w pamięci flash), natomiast pamięć flash raz zaprogramowana trzyma zawartość niezależnie od zasilania.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 26, 2009, 19:40:03 »
slawek, ty chyba też nie zrozumiałeś o czym mowa, tak jak ja na początku :P

mowa jest o partycji storage... ( i tym czy można zmienić jej wielkość, czyli moja sugestia internal storage jako storage.

paypal

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 26, 2009, 20:10:38 »
slawek, ty chyba też nie zrozumiałeś o czym mowa, tak jak ja na początku :P

mowa jest o partycji storage... ( i tym czy można zmienić jej wielkość, czyli moja sugestia internal storage jako storage.
Wydaje mi się, że zrozumiałem koledze chodzi o to aby zmniejszyć pamięć ROM który kolega określa tu jako pamięć główną tel.(gdzie jest windows) a zwiększyć RAM którą  kolega określił jako pamięć wewnętrzną, fizycznie może to być zainstalowana w telefonie  jedna kość pamięci podzielona na te dwa obszary w momencie wgrywania systemu operacyjnego. W zasadzie jest to dosyć trudne spróbuj skasować pliki systemu Windows jest to niemożliwe, można kasować niektóre tymczasowe katalogi w których widows przechowuje i zmienia dane a i tak miejsce dla nich jest w pamięci  "zarezerwowane" przez windows, jedyną możliwością tak mi się wydaje jest zmiana na windows gdzie nie ma aplikacji których się nie wykorzysuje albo użyć dodatkowego programu zaszytego w ROM-ie który będzie rozpakowywał niektóre rzadko używane aplikacje windows które w procesie "budowy ROM-u" zostały spakowane na takiej zasadzie można było "zwiększać ilość miejsca na dysku" w starszych  systemach windows wiązało się to jednak z dłuższym czasem wykonywania danego programu bo najpier trzeba było go rozpakować.   
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 20:15:50 wysłana przez Slawek_ps »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2009, 20:13:45 »
oczywiście, że pamięci ram nie zwiększy, tutaj trzeba znacznie większych zmian do wyciskania MB.

slawek, tak to już pogmatwałeś, że znowu nie wiem o co wam chodzi.

paypal

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2009, 20:24:03 »
to moze ja wyjaśnie jeszcze raz
Po podłączeniu Diamonda na kompie poprzez Activ Sinc widze Pamięć ogólną (jako "/") i Pamięć wewnętrzna ("Pamięć wewnętrzna)
Nazwałem to parycjami :]
Na Pamięci ogólnej czyli "/" znajdują sie foldery jak "Windows" "My Documents" czy "Program Files" (jak na dysku C w kompie)
A na Pamięci wewnętrznej - moge sobie wrzucać to co mi się podoba

Z tym że Przy instalacji niektórych aplikacji PDA wymusza na mnie instalowanie ich na Pamięci ogólnej "/" w Program Files (bo inaczej nie hulają) - co jednocześnie powoduje że z czasem brakuje pamięci a to zamula PDA
Natomiast w Pamieci wewnętrznej (tam gdzie moge sobie wrzucać co mi sie podoba) mam od groma miejsca

Chce oddac troche z Pamięci wewnętrznej na Pamięc ogólną Co spowodowało by że wreszcie Diamond by sie nie mulił

Cały problem w tym ze Pamięć wewnętrzna została nazwana wewnętrzna i kojaży sie z pamięcia telefonu A jest to jakby karta pamięci

No nie wiem jak jeszcze jaśniej (w laickim mym języku) mogę to wytłumaczyć

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 26, 2009, 20:27:53 »
no, czyli dobrze mówię.

jeszcze jedno wyjaśnienie, wydzielony fragment romu (ten co zostaje po wgraniu obrazu) jest rootem filesystemu, a cały myk ma polegać na tym, że rootem będzie internal storage, proste?

paypal

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 26, 2009, 20:44:34 »
Wydaje mi się, że sprawa jest bardzo prosta nawet file explorer systemu WM nie rozróżnia pamięci Storage i Program w PDA dla niego stanowi to jedną całość natomiast podejrz sobie w opcji setings, memory zakładka Main ( Storage Card jest zewnętrzną pamięcią na karcie) podział na te dwa rodzaje pamięci ( pozycja Total) i zsumuj je otrzymasz całkowitą pamięć flash jaką ma urządzenie. Pamięć Storage jest tutaj pamięcią ROM gdzie jest system z dodatkowym miejscem np. na pliki tymczasowe i nic nie można z tą pamięcią za bardzo zrobić natomiast pamięć Program jest w 100% dostepna dla uzytkownika, i jest jej tyle ile zostało zdeklarowane przez system w momencie instalacji. Pewnie istnieje możliwość zmiany stosunku tych dwóch obszarów pamięci na korzyść Program ( w rozsądnych granicach) ale wiąże się to ze zmianami w którymś rejestrze windows i system z braku miejsca na przechowywanie plików tymczasowych może stać się niestabilny.  
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 21:28:57 wysłana przez Slawek_ps »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 26, 2009, 20:46:28 »
coś się pomieszało kolego, to nie jest wm2003!

paypal

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 26, 2009, 21:24:31 »
kolega Sławek źle zrozumiał, w pytaniu w ogóle nie chodzi o pamięć RAM tylko o dwa obszary pamięci "dyskowej"

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 26, 2009, 21:38:41 »
Podoba mi się że temat nie został "olany"
No, no może jeszcze coś z tego wyjdzie :]

Wydaje mi sie ze pomysl nie był by zły (jesli i to duże JEŚLI by było to mozliwe)

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 26, 2009, 22:09:39 »
kolega Sławek źle zrozumiał, w pytaniu w ogóle nie chodzi o pamięć RAM tylko o dwa obszary pamięci "dyskowej"
Każdy system mikroprocerowy a takim jest PDA musi mieć pamięć RAM, ponieważ nowe PDA ma na ogół tylko jedną kość pamięci typu FLASH jest na niej wszystko - Storage, Program i również RAM ( w niej zmieniają się dane aktualnie wykonywane przez program) w PC jest sens ładowania całego programu z dysku do pamięci ram ponieważ program działa dużo szybciej w pamięci ram niż z dysku twardego, PDA nie ma dysku twardego i nie ma sensu przepisywania całego programu do obszaru pamięci RAM która również jest w tym przypadku pamięcią typu flash w tym samym fizycznie układzie scalonym pamięci a jedynie system WM w procesie instalacji ma zdeklarowane zarządzanie  ile pamięci na co przeznaczyć. W pc-tach kiedy pamięć RAM była trudno dostępna zastępował ją stały plik wymiany na dysku twardym, w PDA nigdy nie wiadomo ile pamięci będzie potrzebował jakiś program który uruchomi użytkownikt na ciągle zmieniające się dane a zarządza tym WM który pozwala jej użyć tyle ile jej potrzeba ewentualnie jeśli taką ilością dysponuje, procesory w PC dysponują jeszcze super szybką podręczną pamięcią aby programy działały szybciej, z tego też powodu w PDA nie ma oznaczeń dysków np C,D dlaczego? tylko obszary pamięci dyskowej w jednej pamięci flash w której jest wszystko również RAM która nie jest w żaden sposób widoczna a WM przydziela ją w zależności od potrzeb z "obszrów pamięci dyskowej"      

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 26, 2009, 22:31:13 »
Moment moment. Z kąd pewność że jest jedna kość typu flash ? W diamondzie nie ma złącza kart i karta jest niejako zintegrowana z urządzeniem i jest typu flash ale wydaje mi się że to oddzielna kość. W innych urządzeniach wkłada się poprostu karte, ale żeby RAM był w diamondzie na tej samej kości..? Podczas HR pyta się czy wyczyścić storage więc chyba nie ta sama kość. Chociaż z drugiej strony chyba programowo to można oddzielić. Ehhh ciężki temat poruszacie :)

A tak wogóle jak coś nie chce działać ze storage to może wystarczy wyłączyć w tweakowym sofcie zarządznie energią dla storage. Domyślnie karta jest usypiana wraz z całym urządzeniem i są problemy np z budzikami 
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 27, 2009, 01:02:42 »
Kolega chyba pomylił pamięć cache z RAM albo zatrzymał się na Windows Ce, kiedy faktycznie pamięć RAM była utrzymywana "przy życiu" ;)
Być może fizycznie jest jedna kość Flash, ale jest ona podzielona niejako na partycje.
Natomiast pamięć RAM to osobny temat, jest to osobna pamięć, z której system korzysta wedle potrzeb. Pamięć ta oferuje dużo niższe czasy zapisu/odczytu, przez co spowalnia prazy zegara, jest ona nietrwała.

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 01:04:41 wysłana przez ziupo »

*

Offline ganz

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 28, 2009, 01:23:55 »
Ja mam tylko jedno pytanie do autora wątku: po co robić to zwiększenie pamięci? Ja osobiście nie widzę zastosowania (programy możesz przecież stawiać w IS, a wydajności poprzez dodanie powierzchni przecież nie zwiększysz)
--<-@ ganz n' roses @->--

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 28, 2009, 12:02:37 »
Ja mam tylko jedno pytanie do autora wątku: po co robić to zwiększenie pamięci? Ja osobiście nie widzę zastosowania (programy możesz przecież stawiać w IS, a wydajności poprzez dodanie powierzchni przecież nie zwiększysz)

No to odpowiadam
Nie wszystko mogę zainstalować na IS np: SPB Shell - Wymusza instalacje w Pamięci ogólnej w Program Files
To samo dotyczy np. Tweaków np. Black Selection, mUn ZoomMessagingExtension i inne (bo jak zainstaluje na IS to nie działają)
Zastosownie ?!
Ano takie że w momencie kiedy będzie więcej w Pamięci ogólnej - mogę nie tylko pomarzyć ale zrealizować instalację TouchFLO 3D z Diamond 2 dla Diamonda 1 A kolejne takie że im więcej miejsca w Pamięci ogólnej tym stabilniejszy i szybszy Diamond

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 28, 2009, 12:08:16 »
jeszcze w kwestii ścisłości
na obecnym urządzeniu mam 40MB storage i jakoś daje radę. Jak? Mam 67MB przestrzeni na imgfs, a biorąc pod uwagę, że to kompresowany system plików do romu można wpakować jakieś 107MB plików/modułów :ok:
także tym bardziej ogarniętym proponuje wrzucanie tego co używamy do romu, wrzucenie pojedyńczej paczki to naprawdę nie jest sztuka.

paypal

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
Odp: Partycje w PDA
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 31, 2009, 16:13:44 »
Rozumiem autora watku, bo mnie tez to denerwuje ze mam malo pamieci telefonu i wszystko zainstalowane na IS po podlaczeniu telefonu w trybie USB jako dysk ptrzenosny wycina aplikacje z IS i wylacza je, dla tego spb wymusil instalacje na pamieci telefonu bo nie wygladalo by to najlepiej jak by za kazdym razem program wylaczal sie po podlaczeniu do PC (tylko w trybie "telefon jako dysk przenosny") Mysle ze lepiej bylo by zrobic tzw "most" z IS do pamieci telefonu ktory sie nie zamyka przy podlaczaniu telefonu do USB. Musial by to byc najlepiej most laczacy folder Program files ktory nie byl by widzialny po podlaczeniu telefonu do USB (dysk przenosny) z program files na pamieci telefonu. Latwo bylo mi to napisac ale nie mam bladego pojecia jak to zrobic :P Ale moze ktos wie dla tego posuwam pomysl :P
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline Spokojny_Nick

• **
  • 175
Odp: Partycje w PDA
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 19, 2009, 23:15:31 »
Rozumiem autora watku, bo mnie tez to denerwuje ze mam malo pamieci telefonu i wszystko zainstalowane na IS po podlaczeniu telefonu w trybie USB jako dysk ptrzenosny wycina aplikacje z IS i wylacza je, dla tego spb wymusil instalacje na pamieci telefonu bo nie wygladalo by to najlepiej jak by za kazdym razem program wylaczal sie po podlaczeniu do PC (tylko w trybie "telefon jako dysk przenosny") Mysle ze lepiej bylo by zrobic tzw "most" z IS do pamieci telefonu ktory sie nie zamyka przy podlaczaniu telefonu do USB. Musial by to byc najlepiej most laczacy folder Program files ktory nie byl by widzialny po podlaczeniu telefonu do USB (dysk przenosny) z program files na pamieci telefonu. Latwo bylo mi to napisac ale nie mam bladego pojecia jak to zrobic :P Ale moze ktos wie dla tego posuwam pomysl :P

Dzięki za rozumienie i wsparcie Pomysł Twój wydaje się być sensowny lecz ja również nie mam pojęcia jakby to można było by zrobić
Na razie znalazłem pośredni sposób otóż:
Pocket Mechanic znajduje największe pliki lub foldery potem przenoszę je za pomocą funkcji Relocate we wcześniej wspomnianym PM do Pamięci wewnętrznej
Jak na razie nic się nie posypało w związku z tym także działa a i przez to pamięć się zwiększyła :]

Pozdrawiam