FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 404900 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #330 dnia: Styczeń 28, 2009, 20:25:51 »
Witajcie.
Jako nowicjusz zacznę  od wyrazów uznania dla autora powyższej instrukcji. U mnie z Orange poszło gładko i bez problemów.
Z wyjątkiem jednego szczegółu:
Po zakończeniu, ponownym uruchomieniu i kalibracji ekranu, TouchFlo jest "zsunięty" o kilka pikseli - na górze pojawia sie kolorowy, zółto-czerwono-zielony pasek. Przy używaniu klawiatury problem też jest zauważalny.
Dodam, że ponowne wyrównywanie ekranu nie pomogło, a kalibracja po wgrywaniu ROM'u nie zawierała ustawienia pod rysik.
Macie jakiś pomyłs jak to poprawić?

ROM 3.2 full wypas

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #331 dnia: Styczeń 28, 2009, 21:31:56 »
czy po wgraniu oryginalnego romu "ship" orange moge wgrac  tylko radio rom ?(mam 03 a chcialbym 07)

*

Offline andrzej78

• 32
  • Sprzęt: HTC Magic 32A
« Odpowiedź #332 dnia: Styczeń 28, 2009, 22:46:56 »
na górze pojawia sie kolorowy, zółto-czerwono-zielony pasek.
Problem poruszany wielokrotnie. Mała podpowiedź: batti

« Odpowiedź #333 dnia: Styczeń 28, 2009, 22:57:43 »
na górze pojawia sie kolorowy, zółto-czerwono-zielony pasek.
Problem poruszany wielokrotnie. Mała podpowiedź: batti

Dzięki. Szukałem, ale jak widać nie tam gdzie trzeba. Teraz to się nawet zastanowię czy nie polubie tej "kreski"  :ok:

« Odpowiedź #334 dnia: Styczeń 29, 2009, 03:02:52 »
W ramach odkrywania mego miesięcznego Diamonda postanowiłam dziś spróbować, jak działa GPS. No i...nie pokazuje mi się Fix. Po przekopaniu forum trochę próbowałam pokombinować a to z wyłączaniem A-GPSa, skonfigurowaniem QuickGPSa, portu COM4. Nic. A więc zgodnie z instrukcjami próbowałam zainstalować inny Radio ROM (obecnie mam wersję 05).
I tu zaczyna się problem: przy wgrywaniu pojawia mi się za każdym razem, a próbowałam z wersjami 07, bs14 i 16, komunikat "błąd aplikacji 0xc0000135" + "nie można odnaleźć nazwy pliku lub zestawu 'system, version=2.0.0.0, culture=neutral, PublicKey-B77A5C561934E089' albo jednej z zależności".  Pytam wujka google'a - to pierwsze ponoć wiążę się to z brakiem .net frameworke'a. No to ciach - .net framework i na kompa, i na diamonda. I nic, dalej te same błędy. Czy ktoś miał już podobny problem albo wie, z czego to może wynikać? Jest może jakaś różnica do jakiego folderu wgrywa się RadioROM? Z góry dziękuję za wszelkie rady:).

*

Offline meeron

• **
  • 106
« Odpowiedź #335 dnia: Styczeń 29, 2009, 08:12:28 »
"Rekonstrukcja fabrycznego ROMu ERA PL"

witam, w związku z tym, iż pojawil sie rom ship (1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship) mam pytanie jak zrekonstruować moj MDA do niego.
Czy wystarczy, ze na Diamentowy Rom nainstaluję tego czy trzeba jeszcze coś wczesniej lub pozniej zrobic ?
Jest konieczność odpalania SSPL-Manual.exe ?
Proszę o wyjaśnienie jak postąpic przed oddaniem mda na serwis :)
pozdrawiam
htc diamond made in era

« Odpowiedź #336 dnia: Styczeń 29, 2009, 19:45:27 »
ratunku...problem, który występował powyżej rozwiązał się przez ściągnięcie nowszej wersji .net frameworke'a na kompa. Miałam oficjalnego ROMa (telefon z playa), więc musiałam najpierw wgrać HARD SPL, wg instrukcji podanych na początku tego wątku. Instalacja przebiegła bezproblemowo, tylko Diamond po zresetowaniu już się nie włączył poprawnie. Po każdej próbie włączenia, po soft i hard resetach zawiesza się przy włączaniu, na tym ekranie, gdzie pokazuje się na pomarańczowo wersja radia i romu. Mogę wejść tylko do bootloadera:
DIAM200  MFG 64M
SPL-1.40.OliNex
MicroP-Diam  (LED) v11
Nawet nie mogę usunąć tego nowego spla, bo komp przecież w takim stanie go nie wykrywa, więc i na gwarancji go nie oddam:/.
Błagam o jakiekolwiek rady(gg: 4066767)! Wiecie ewentualnie, gdzie jest w Warszawie serwis, gdzie mogą wiedzieć, jak pomóc Diamondowi?

P.S.  Znalazłam tylko coś takiego w tym wątku:
"Wgrałem soft za pomocą kuchni i za pierwszym razem wszystko poszło OK. Ale za drugim razem wszystko było tak samo do czasy resetu po instalacji. Pojawia się tylko logo TOUCH DIAMOND i czerwone cyferki po prawo na dole i dalej nie chce ruszyć. Jakieś rady?

Znalazłem rozwiązanie w którymś temacie:
Klawisz CZISZEJ i reset jednocześnie (bez entera) i można wgrywać ROM
Ale to powinno być w pierwszym poście przyklejonego tematu pod tytułem Co zrobić Kiedy Diamond nie startuje"

Próbuję...w trybie bootloadera postępować zgodnie z zasadami rekonstrukcji do stanu fabrycznego, instalacja dochodzi do 100%, przebiega prawidłowo, ale SPL jest dalej olinex. No i Diamond dalej nieżywy. Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 21:30:14 wysłana przez PrincipessaGiova »

*

Offline leniwiec76

• 14
  • Sprzęt: HTC TD
« Odpowiedź #337 dnia: Styczeń 30, 2009, 19:38:32 »
a ja chcialem podziekowac autorowi ttego watku instrukcji itd. oraz wszystkim ktorzy w miedzy czasie pomagali i podpowiadali, teraz moj diamond jest super

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #338 dnia: Styczeń 31, 2009, 12:03:19 »
@PrincipessaGiova: mialem tak samo, gdy wgralem jakis uszkodzony rom (sam gotowalem i skopalem), wiec wszedlem do bootloadera, wrzucilem nowy rom i dziala, najpierw moze wgraj nowy rom, zeby diamond sie uruchomil normalnie, i jak juz sie wlaczy wtedy zacznij rekonstrukcje wg instrukcji
MDA Compact IV
HP dv2535ea

« Odpowiedź #339 dnia: Luty 01, 2009, 17:41:54 »
Witam serdecznie! Mam kilka pytań dot. HTC Diamond. Przyznam sie od razu, że jestem nowy w Waszym Szacownym gronie, bo sprzęt mam od piatku. Poczytałem posty na Waszym forum i jestem pełen podziwu dla wiedzy i umiejetności wielu uzytkowników. Nie smiejcie sie ze mnie, ale nie potrafie znależć odpowiezi na moje pytania:
1.Diamonda mam z Orange, dolaczyli do niego taką ksiazeczkę z obrazkami reklamującymi Touch Flow 3D, gdzie sa zdjecia Diamonda z czarnym tłem,
z pogoda itd, a u mnie tego nie ma, jest kilka rodzajów tła:zielony windows, orange itd, ale u mnie chyba nie ma takiego interfejsu jak na obrazku albo nie umiem znaleźć.
2.Wyjęcie rysika wcale nie uruchamia wyswietlacza
Czy to co mam to jest ten Rom Orange pozbawiony pewnych  funkcji?
3.Tę folię ktora jest przyklejona fabrycznie powinienem pewnie zdjąć, bo ta która jest dodana do telefonu jest mniejsza, pokrywa tylko ekran, a można go używać bez folii
Dodam ze kiedys miałem  prostego Palma Zire, sprawił mi wiele przyjemności, teraz przesiadłem się z Symbianowego E65.
Diamond to zupełnie inna bajka
Pozdrawiam Wojtek

« Odpowiedź #340 dnia: Luty 02, 2009, 00:13:03 »
Witajcie ponownie.
Po wgraniu ROM'u 3.2 full w. na pulpicie miałem lewy soft key - "nowe", prawy - "STday".
Grzebałem w ustawieniach i pojawiły sie default'owe "telefon" i "programy".
Jak wrócić, bo przyznam, ze moje próby na nic się zdały.

Napisane: Luty 01, 2009, 23:42:49
Softkey Menager - oczywiście...
Poradziłem sobie z STday, ale nie mogę znaleźć "nowe" - tu podtrzymuję prośbę :-).

Bulba. SoftKey Menager po resecie nie zmienił funkcji na pulpicie?!

OK. Poradziłem sobie. Gdyby ktoś szukał podobnego problemu:

"Aby przypisać ją do prawego softkeya na głównym ekranie Touch Flo 3D należy dokonać następujących wpisów w rejestrze:
\HKLM\Software\HTC\Manila
HomeRSKPath - \Windows\HTCActionScreen.exe
HomeRSKText - New"

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105440.0
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 21:19:32 wysłana przez berni »

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #341 dnia: Luty 03, 2009, 20:52:59 »
Link do testu Diamonda w punkcie 8 nie działa (przynajmniej dziś)
Pozdrówka
AGollum

« Odpowiedź #343 dnia: Luty 08, 2009, 11:33:48 »
Witam,
mam problem z wgraniem fabrycznego romu HTC PL, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i po kliknięciu na DiamonCustomRUU.exe pjawia mi się komunikat "aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135)... to samo działo się jak chciałem wgrać diamentowy rom 4.0. Oryginalny rom orange wchodzi bez problemu.
Proszę o pomoc, co jest nie tak?

« Odpowiedź #344 dnia: Luty 08, 2009, 13:33:07 »
zgraj rom na internal storage i sprobuj zainstalowac bezposrednio z diamenta
Milestone @ 800MHz

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #345 dnia: Luty 09, 2009, 11:57:05 »
Witam,
mam problem z wgraniem fabrycznego romu HTC PL, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i po kliknięciu na DiamonCustomRUU.exe pjawia mi się komunikat "aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135)... to samo działo się jak chciałem wgrać diamentowy rom 4.0. Oryginalny rom orange wchodzi bez problemu.
Proszę o pomoc, co jest nie tak?

zobacz czy masz miejsce na dysku z ktorego uruchamiasz *.exe. Ponadto musisz miec .net 3.5 framework

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #346 dnia: Luty 13, 2009, 10:16:23 »
Witam,

Mam prośbe o udostępnienie oryginalnego ROM'u z Play (1.93.479.3 WWE, radio 1.00.25.05) . Wdzięczny będę niezmiernie.
AGollum

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #347 dnia: Luty 13, 2009, 13:26:15 »
Przy wgraniu jakiegokolwiek Romu czy Radia proponuje wejść w badLaoader czyli (przytrzymujemy przycisk zmniejszania głośności i rysikiem naciskamy przycisk reset w komorze rysika), po czym podłączamy kabelek i do roboty. Zmieniałem już kilka naście razy zarówno Rom jak i Radio i przy tej metodzie nigdy nie było żadnych problemów - pozdrawiam.

« Odpowiedź #348 dnia: Luty 14, 2009, 00:10:04 »
Witam wszystkich jako kolejny świeżo upieczony posiadacz Diamonda :)

I od razu przejdę do rzeczy. Zgodnie z instrukcją podaną na początku tego wątku, zainstalowałem ROM z HTC PL opisany jako "shipped", czyli z tego pliku:

RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1.93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.exe

Wszystko działa i wygląda pięknie, ale... jest tylko po angielsku. Wolałbym jednak wersję PL - czy muszę zainstalować jakąś nakładkę? Jeśli tak, to gdzie jej szukać? Od paru godzin czytam to forum, lecz w końcu się poddałem. A może powinienem zainstalować inną wersję ROM'u?

Interesuje mnie wyłącznie oryginalny ROM (taki jak opisany wyżej), ale w wersji PL.

Wcześniej przetestowałem wersję "ROM HTC PL reaktywacja4". Ona z kolei była w wersji PL, ale wyglądem różniła się od tej "shipped", która prezentuje się fantastycznie.

Pomożecie? :)

« Odpowiedź #349 dnia: Luty 18, 2009, 13:05:38 »
Poszukuję oryginalnego ROMa Orange PL 1.93.69.3 (w wersji ship)
- było ze sto razy na forum, wiem, ale tyleż razy nie było odzewu;
- jestem czytelnikiem forum a nie pisarzem, więc proszę mi nie odpowiadać "trzeba szukać, googlować, zajrzeć na xda..." itp. To nic nie daje! Bez pytań dowiedziałem się, o co chodzi ze słynnym paskiem, a nawet ugotowałem sobie ROM, więc efektywne szukanie i czytanie opanowałem niemal do perfekcji;
- padła odpowiedź, że dla celów "gwarancyjnych" można wgrać 1.93.69.1 (dostępne na wstępie), ale przecież się wyświetli inna wersja. Skoro tyle osób prosiło, to byłoby fajnie, gdyby prośba została wysłuchana. O co chodzi, że nigdzie tego nie da się znaleźć?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję przy okazji za gigantyczną i fantasyczną robotę!
P.

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #350 dnia: Luty 18, 2009, 14:17:45 »
Hey ja tez mam pytanie zwiazane z softem "shipped" jest ich tyle na stronie, ze juz sie pogubilem, chodzi o to ze teraz mam oryginalny soft HTC (2.03.404.2 NLD) I jak mozna wywnioskowac z wersji softu jest on po holendersku. Oddawalem do komisow i w jednych mowili ze nie tykaja takich telefonow bo nie maja sprzetu a w innych ze jest jakas blokada jezykowa (czy cos kolo tego) i, ze sie nie da. Dla tego pytam tutaj, podejrzewam, ze jak bede robil wszystko wedlug instrukcji na 1 stronie to bedzie OK tylko, ze czytalem ze czasami ugotowany soft ma problemy z GPS a jak nie z tym to z czyms innym (nie mowie, ze wszystkoie bo pewnie wszystkich nie przejzalem) dla tego chcialem miec oryginalny, najwyzszy dostepny (stabilny, zadnych beta itp) no i oczywiscie najlepiej po polsku, lub po angielsku, wolal bym bez brandlingu (podejrzewam ze przy tej kombinacji w gre wchodzi angielski). Chy ktos moze mnie nakierowac na strone lub dac link do takowej??

EDIT: Czy to nie jest najnowszy dla PL?? to z Chomika xcoom.
"RUU_ Diamond_ HTC_ Europe_ 2. 03. 401. 2_ Radio_ Signed_ Diamond_ 52. 51. 25. 26_ 1. 09. 25. 23_ Ship.exe"
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 18:29:34 wysłana przez alien4 »
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #351 dnia: Luty 18, 2009, 21:08:35 »
Tak wgrywaj według instrukcji, wgraj HardSPL itd. Poczytaj tutaj;

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Diamond_Upgrades

Tam masz wszystkie ROMy oryginalne

HTC WWE CSL__001     01/22/09     2.03.831.2  1.08.25.20 52.44.25.24     20764  1.4.3     2.03.0000
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 21:10:28 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #352 dnia: Luty 19, 2009, 23:32:28 »
Chciałem wgrać nowego, Roma ale jak wszedłem do trybu bootloadera i sprawdzamy wersję SPL i:
DIAM100 MFG 64M
SPL-1.24.Hard
MicroP-Diam (LED) v11
Czy mogę instalować na tym nowego ROMa? Wgrać hardSPL też mi się nie udaje. Cały czas to samo a na 1 stronie było napisane ze musi być SPL-1.40 OliNex. Co w ogóle oznacza ten mój SPL? Proszę o pomoc, bo musze szybko wgrać ROMa.
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #353 dnia: Luty 20, 2009, 07:51:15 »
SPL-1.24.Hard

A według Ciebie co to jest ? Możesz też wgrać inny Hard według instrukcji z tego wątku punkt 9a Masz Hard ale starszą wersję więc wgraj tą z tego punktu.

Dlaczego nie możesz wgrać, co się dzieje, robisz to na XP, napisz coś więcej ?
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 07:59:11 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #354 dnia: Luty 20, 2009, 16:01:03 »
Nie znam się na tym i nie wiem, co to może oznaczać, dlatego pytam. Robie to na XP sp3. Postępowałem dokładnie krok po kroku zgodnie z tym, co było opisane w tym podpunkcie i wszystko przechodziło ładnie tylko na końcu powinien się uruchomić. Nie robi tego. I jak wejdę do trybu bootloadera dalej ten sam spl

zaktualizowałem NET Framework i się udało:)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 19:57:07 wysłana przez ilidan »
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

« Odpowiedź #355 dnia: Luty 23, 2009, 10:17:10 »
Poszukuję oryginalnego ROMa Orange PL 1.93.69.3 (w wersji ship).
Przepraszam, że się powtarzam (p. odp. 349 i cała argumentacja)
Pozdrawiam.
P.

« Odpowiedź #356 dnia: Luty 26, 2009, 09:55:45 »
Mam pytanie do doświadczonych użytkowników i serwisu HTC  :wink:
Mam HTC Diamond zakupiony w PLAYu (aktualnie już bez simlocka) czy przed wizytą w serwisie wystarczy wgrać oryginał shiped 1.93.0000 czy musi być "oryginalny" ROM od PLAYa?
Diam 100 64M
SPL-1.93.0000 
Micro-Diam (Led)v11
PSOC-Diam Stage PVT v0x32    - czy tak może zostać, żeby nie usłyszeć "odmawiamy gwarancji gdyż była ingerencja w soft" :S

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #357 dnia: Luty 26, 2009, 16:45:44 »
Pytałem o to telefonicznie w BOK serwisu autoryzowanego w Jankach. Ponoć realizują tylko naprawy z oryginalnym ROM z Play lub wgranym przez siebie nowym z HTC (wtedy musisz mieć na piśmie, że robił to serwis autoryzowany). Co ciekawe, jeśli im wierzyć ten nowy ROM jest dokładnie taki jak ze strony HTC, czyli bez wszelkich spolszczeń.

Nie biorę żadnej odpowiedzialności za te informacje :) sam byłem jakiś czas temu wprowadzony przez BOK CRC w błąd.

Powodzenia,
AGollum

« Odpowiedź #358 dnia: Luty 26, 2009, 19:30:23 »
witam Panowie

mialam diamonda z Orange i po 3 dniach prob w koncu udalo sie:)
wgralam Hard
potem RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1.93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.exe
potem nakladke Era lite
i mam ekran oryginal HTC + Polski jezyk:)
 i nie mam juz sily bo telefon caly czas gdzies dzwoni lub odbiera polaczenia:( jak go nosze w torebce
Blagam co ma zrobic, co doinstalowac zeby bylo cacy.
Tylko prosze o jakas lopatologiczna instrukcje( jestem blondynka:) nie chce juz przez nastepne dwa dni czytac tego forum i trenowac swoich umiejetnosci programowych

z gory dziekuje i podziwiam Was Panowie za to wiedze:)

pozdr

« Odpowiedź #359 dnia: Marzec 03, 2009, 14:40:59 »
Nadal poszukuję oryginalnego ROMa Orange PL 1.93.69.3 (w wersji ship)...
W ciągu dwóch tygodni od pierwszej prośby zdążyłem jeszcze lepiej poznać swojego Diamonda, ugotować kolejne ROMy, dowiedzieć się tysiąca kolejnych atrakcji...
Nie wiem, czy się cieszyć czy płakać, że zadaję pytanie, na które nikt nie zna odpowiedzi... :-|