FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 405302 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bieski

• 656
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #300 dnia: Styczeń 07, 2009, 13:59:15 »
masz hardspl
ponadto masz wgrany gotowany rom duttego 2.6

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #301 dnia: Styczeń 10, 2009, 23:29:50 »
Nie mogę się doszukać jednoznacznej odpowiedzi - KIEDY powinno robić się HR po wgraniu nowego romu? Przed pierwszą kustomizacją, czy najpierw pozwalamy skonfigurować się pocektowi, zresetować się, a gdy już odpali się system - robimy HR?

Najwygodniej robić przed pierwszym uruchomieniem, aby nie trzeba było dwa razy przechodzić całej kustomizacji, ale zawsze mam problem z wyczuciem kiedy dokładnie wykonać HR po zmianie romu.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #302 dnia: Styczeń 10, 2009, 23:39:35 »
jak robisz z klawiszy sprzetowych to nie ma znaczenia
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #303 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:03:18 »
hej,
w mda c IV od ery zainstalowane mam m.in. worda,excel, one note i adobe readera
jak wgram jakiś inny rom (np. w miarę czysty) to skąd mogę sobie ściągnąc te programy nie naruszając licencji?
end of fear
yo is here

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #304 dnia: Styczeń 20, 2009, 13:31:55 »
Witam serdecznie przyłączam się do pytania kolegi i dodam swoje czy Tomtom7 który mam orginalnie też się skasuje proszę o wyrozumiałość mam mojego mDA IV dopiero trzy dni - pozdrawiam kolegę który opracował ten wątek jestem pod wielkim wrażeniem.
Oki dziękuje serdecznie za odpowiedz

Jeśli można jeszce jedno- zrobiłem
<<Tryb BL inaczej BootLoader
Jest to tryb który widzimy gdy np. zmieniamy rom jako 4 kolorowe paski na ekranie urządzenia. Na nim możemy zobaczyć m.in. informację o wersji SPL w Diamondzie. Aby wejść do bootloadera należy zrobić Soft Reset z wciśniętym klawiszem zmniejszenia głośności. Z Bootloadera wychodzimy za pomocą Soft Reset.>>
MDA się wyłączył i włączył ale normalnie tak jak bym go uruchomił przyciskiem ON/OFF nie było żadnego ekranu który informował by o czym kolwiek - pozdrawiam i z góry dziękuje za odp
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 17:40:33 wysłana przez bax87 »

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #305 dnia: Styczeń 20, 2009, 17:05:49 »
Każdy ugotowany lub tzw "ship" ROM posiada pakiet Office chyba, że kucharz usunie z niego te elementy. Jeśli chodzi o TomToma 7 to prawdopodobnie powinien zostać na internal storage.
Wgrałem jakiś czas temu AutoMape i od tamtej pory zmieniałem ROM kilkukrotnie i AM pozostała i śmiga ;)
P.S. Proszę uważać podczas Hard Resetu, szczególnie na czyszczenie Internal Storage.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 18:20:13 wysłana przez wozny87 »
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

« Odpowiedź #306 dnia: Styczeń 21, 2009, 22:56:46 »
A ja mianowicie mam taki problem, zdjalem simlocka, zainstalowałem ROMa Duttys V4 i po zainstalowaniu telefon nie widział baterii
Main Battery : Unknown
pobawilem sie troche telefonem i sie rozladował, podlaczylem do ladowarki , kółko mignęło ze dwa razy i po chwili pokazał się napis "Touch Diamond" i sie wyłaczył. Dzieje sie to co pare minut, wlacza sie i wylacza samoistnie po podlaczeniu do ladowarki. Zrobilem HR i dalej to samo.
Dodam rowniez ze przed wgraniem ROMu normalnie sie ladowal i telefon "widział" baterie.
Wie ktoś co sie dzieje?

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #307 dnia: Styczeń 22, 2009, 17:35:43 »
<<Tryb BL inaczej BootLoader
Jest to tryb który widzimy gdy np. zmieniamy rom jako 4 kolorowe paski na ekranie urządzenia. Na nim możemy zobaczyć m.in. informację o wersji SPL w Diamondzie. Aby wejść do bootloadera należy zrobić Soft Reset z wciśniętym klawiszem zmniejszenia głośności. Z Bootloadera wychodzimy za pomocą Soft Reset.>>
MDA się wyłączył i włączył ale normalnie tak jak bym go uruchomił przyciskiem ON/OFF nie było żadnego ekranu który informował by o czym kolwiek - pozdrawiam i z góry dziękuje za odp

musisz trzymac vol down az sie pojawi ten ekran (albo az telefon sie wlaczy); czyli naciskasz vol down robisz sr i czekasz caly czas go trzymajac az sie wlaczy tryb BL

« Odpowiedź #308 dnia: Styczeń 23, 2009, 21:29:42 »
Witam.

Bardzo bym prosił o pomoc. zamierzam oddać telefonik na gwarancje i chciałbym przywrócić mu oryginalny sofcik radio i hardspl.
Udalo mi sie juz w grać soft i radio (tylko nie wiem jakie jest oryginalne z orage wiec w gralem 05).
Problem polega w tym iż nie moge wgrać hrdpl. wgrywalem juz  pliki soft spl, stock 1.93 spl i nic. bardzo bym prosił o pomoc.

p.s. wgrywałem soft orange z tego działu.

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #309 dnia: Styczeń 25, 2009, 12:52:30 »
Witam.

Bardzo bym prosił o pomoc. zamierzam oddać telefonik na gwarancje i chciałbym przywrócić mu oryginalny sofcik radio i hardspl.
Udalo mi sie juz w grać soft i radio (tylko nie wiem jakie jest oryginalne z orage wiec w gralem 05).
Problem polega w tym iż nie moge wgrać hrdpl. wgrywalem juz  pliki soft spl, stock 1.93 spl i nic. bardzo bym prosił o pomoc.

p.s. wgrywałem soft orange z tego działu.

cofnij się kilka stron.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

« Odpowiedź #310 dnia: Styczeń 25, 2009, 19:58:07 »
jak w mda zrobic HR bo mi niewychodzi wzoruje sie instrukcja od diamonda :)) ale raczek mi brakuje bo niemam pomyslu co jeszcze nietak robie "volup+voldown+srodkowy+reset " moze miec na ta operacje wplyw xzmienienia romu ?? jak to zrobic zeby zrobic pomocy

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #311 dnia: Styczeń 25, 2009, 21:12:29 »
Witaj siwy78
Po prostu wciskasz najpierw enter czyli kółko następnie górny przycisk głośności bo dolny służy do BLT trzymając fona w lewej ręce spokojnie dasz rade (kciuk na enter a duży palec na przycisk głośności) a prawą ręką  trzymając rysik wciskasz czerwony przycisk który znajduje się w komorze rysika - prościej się nie da mi to nie sprawia żadnego problemu pozdrawiam.

« Odpowiedź #312 dnia: Styczeń 25, 2009, 23:19:36 »
jak tak zrobie jak mowiszz to mi wyskakuje najsamprzod okno kalibracji rysika u innych tez ?
dobra probujemy zrobic jak mowione bylo jeszzcze jedne poblem ja byc blondyn i do tego mankut ;>

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #313 dnia: Styczeń 26, 2009, 03:15:50 »
jak tak zrobie jak mowiszz to mi wyskakuje najsamprzod okno kalibracji rysika u innych tez ?
dobra probujemy zrobic jak mowione bylo jeszzcze jedne poblem ja byc blondyn i do tego mankut ;>

i analfabeta...
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #314 dnia: Styczeń 26, 2009, 10:53:41 »
Melduję, że na Viście z SP1 wgrywanie ROMu i radia nie nastręcza najmniejszych problemów.

« Odpowiedź #315 dnia: Styczeń 26, 2009, 13:15:20 »
witam mam problem dzis kupiłem diamonda i chce sprawdzic jaki mam wgrany rom i system operacyjny nie moge tego znalesc tymbardziej ze wiekszazc zeczy jest po angielsku.

*

Offline leniwiec76

• 14
  • Sprzęt: HTC TD
« Odpowiedź #316 dnia: Styczeń 26, 2009, 13:43:14 »
Witam,
jestem nowy tu na forum i od kilku dni jestem posiadaczem HTC TD tel zakupiony w orange, chciałbym pozbyć się nakładki orange i przejść do orginalnego oprogramowania, próbowałem już opcji z hard reset i wyjęcie baterii ale nie daje to rezultatu
próbowałem szukać na forum jakichś wskazówek ale nie znalazłem (możliwe że nie umiejętnie szukałem więc proszę o wyrozumiałość)

prubóję podłączyć go do kompa i nic się nie dzieje, komp mi tylko mówi że nie mam oprogramowania

kolejną żeczą jest że znalazłem na forum coś takiego jak POGODA, ale u mnie wogóle nie ma czegoś takiego
czemu??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 14:42:24 wysłana przez leniwiec76 »

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #317 dnia: Styczeń 26, 2009, 14:46:53 »
Witam,
jestem nowy tu na forum i od kilku dni jestem posiadaczem HTC TD tel zakupiony w orange, chciałbym pozbyć się nakładki orange i przejść do orginalnego oprogramowania, próbowałem już opcji z hard reset i wyjęcie baterii ale nie daje to rezultatu
próbowałem szukać na forum jakichś wskazówek ale nie znalazłem (możliwe że nie umiejętnie szukałem więc proszę o wyrozumiałość)

prubóję podłączyć go do kompa i nic się nie dzieje, komp mi tylko mówi że nie mam oprogramowania

kolejną żeczą jest że znalazłem na forum coś takiego jak POGODA, ale u mnie wogóle nie ma czegoś takiego
czemu??

też mam diamonda z orange i zakładkę "pogoda" miałem.
poza tym polecam zmienić rom. ja zacząłem zmiany od oryginalnego htc potem dopiero gotwane.
dokładna instrukcja jest na początku tego wątku.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

« Odpowiedź #318 dnia: Styczeń 26, 2009, 21:28:27 »
analfabeta :http://pl.wikipedia.org/wiki/Analfabetyzm
poczytaj sobie kolego "may" a jak juz cos masz do napisania to odpowiedz na pytanie a nie komentuj
A to ze posluguje sie nie dokonca literacka polszczyzna to jest cos innego, ale... dam tobie szanse sie wykazac

*

Offline leniwiec76

• 14
« Odpowiedź #319 dnia: Styczeń 27, 2009, 08:48:57 »
mike100  dzięki znalazłem wszystko, wgrałem nowy HardSPL, nowy ROM 07, mam pogodę  :ok:
znikneło mi za to blokowanie klawiatury

mam jeszcze tylko pytanko, jak wgrać taki zegar jak poniżej?
ja mam zwykły analogowy z datą zamiast cyfry 3 bądz jak ewentualnie go ukryć?
no i jak zrobić czarne tło?

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #320 dnia: Styczeń 27, 2009, 09:04:18 »
mike100  dzięki znalazłem wszystko, wgrałem nowy HardSPL, nowy ROM 07, mam pogodę  :ok:
znikneło mi za to blokowanie klawiatury

mam jeszcze tylko pytanko, jak wgrać taki zegar jak poniżej?
ja mam zwykły analogowy z datą zamiast cyfry 3 bądz jak ewentualnie go ukryć?
no i jak zrobić czarne tło?

skąd pobrałeś ten rom?
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline leniwiec76

• 14
« Odpowiedź #321 dnia: Styczeń 27, 2009, 09:54:51 »
z pierwszej strony, sa 2:      05 i 07

9c. Wgranie RadioROM

!!! UWAGA !!! wgranie RadioROMu nie spowoduje Hard Reset

RadioROM wgrywamy podobnie jak normalny ROM

- pobieramy RadioROM z linków poniżej
- rozpakowujemy do osobnego katalogu
- w katalogu mamy 2 pliki:
DiamonCustomRUU.exe
i np. Diamond_Radio_1.00.25.07.nbh dla Radio ROM 1.00.25.07
- podłączamy Diamonda do kompa i czekamy na zsynchronizowanie AS
- uruchomiamy DiamonCustomRUU.exe i na kolejnych planszach potwierdzamy swój wybór
- następnie na ekranie kompa pojawi się pasek postępu i po kilku chwilach również taki sam na ekranie Diamonda
- po dojściu do 100% Diamond samoczynnie się zrestartuje i od tej chwili mamy nowy RadioROM, co możemy sprawdzić w "Informacji o urządzeniu"

Nie ma potrzeby zmiany RadioROMu przy każdej zmianie ROMu - jeżeli jesteś zadowolony z jakości rozmów telefonicznych i długości życia baterii to możesz pozostać przy obecnym RadioROMie.

Obecnie najbardziej są polecane RadioROMy z końcówką 05 i 07

RadioROM 1.00.25.05

RadioROM 1.00.25.07
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 09:57:27 wysłana przez leniwiec76 »

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #322 dnia: Styczeń 27, 2009, 10:00:20 »
ale radio rom to nie to samo co rom...radio odpowiada za moduł gsm...
wgraj sobie htc shiped:
"11. Rekonstrukcja fabrycznego ROMU HTC PL i ERA PL

!!!UWAGA!!! Na HTC e-Club pojawiła się wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped". Dlatego zalecam pobranie tego ROMu z TEGO miejsca i wgrania wszystkiego (ROMu, RadioROMu i SPL) za jednym razem.
"
będzie czarne tło i cyfrowy zegar.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline leniwiec76

• 14
« Odpowiedź #323 dnia: Styczeń 27, 2009, 10:02:45 »
aha, dzięki

ale nie będzie problemu z sim lockiem?

narazie tel jest w orange ale szukam kogoś kto usunie sim lock, nie wiesz przypadkiem gdzei szukać albo jak to zrobić samemu?

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #324 dnia: Styczeń 27, 2009, 10:04:23 »
aha, dzięki

ale nie będzie problemu z sim lockiem?

narazie tel jest w orange ale szukam kogoś kto usunie sim lock, nie wiesz przypadkiem gdzei szukać albo jak to zrobić samemu?
simlock zostanie. użyj wyszukiwarki.

PS. upewnij się, że masz wgrany Hspl.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline leniwiec76

• 14
« Odpowiedź #325 dnia: Styczeń 27, 2009, 12:07:51 »
chodzi o pkt 9?

9a. Wgranie HardSPL

EDIT

Obciąłem cytat, po co kopiować punkt, który jest w tym wątku !!? (tomaszkap) TAK oto chodzi.
Napisane: Styczeń 27, 2009, 10:06:37
mike100    zrobiłem to co napisałeś :ok: jest super z tym że nie mam teraz polskiego menu
wiem że  :| ale może jest na to jakiś sposób?

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #326 dnia: Styczeń 27, 2009, 12:14:34 »
mike100    zrobiłem to co napisałeś :ok: jest super z tym że nie mam teraz polskiego menu
wiem że  :| ale może jest na to jakiś sposób?
rom Qsqi. patrz zbiorczy topic o romach i kuchniach PL.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline leniwiec76

• 14
« Odpowiedź #327 dnia: Styczeń 27, 2009, 12:19:08 »
ok znalazłem, a możesz doradzić który rom będzie najlepszy?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #328 dnia: Styczeń 27, 2009, 12:31:28 »
leniwiec76 wiem, że Twój nick mówi wszystko ale zacznij w końcu czytać Forum i używaj szukajki !  :-|
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #329 dnia: Styczeń 28, 2009, 13:17:19 »
Witam! Wszytko zrobilem jak jest opisane! Wszystko dziala! Tylko chcialbym zeby wszystko po polsku bylo! Czy jest mozliwosc zeby zrobic polski jezyk?? Jesli sie da to w jaki sposob!!!