FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 404913 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #240 dnia: Listopad 26, 2008, 16:08:22 »

Kolego  Ty już nie jesteś 'Newbie' a od takich nalezy wymagac minimum znajomosci regulaminu i poryszania sie po Forum
Gdybys zadał sobie trudu poczytania tylko działy "Diamond' to przekonałbyś się że wiele razy pisano i odpowiadano na te pytania  :S

dziadek7 bardzo przepraszam, owszem jestem długo na forum, ale od wielu lat tylko PDA. MDA to dla mnie nowość, a po przeczytaniu wielu postów nie jestem w stanie przeprocesować tak wielu informacji, dlatego pomyślałem że poproszę kogoś życzliwego o krótkie naprowadzenie.

Nie ....nie kolego tu nie chodzi że nie ma wśród nas życzliwego ale o Twoje - bez urazy- ignoranctwo .....bo
ad.1 to pierwszy post tego tematu
ad.2 to tu "Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich"  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114088.0  nikt za aCiebie decyzji nie podejmie
ad3. to temat jak w ad.2 + np. Temat - Duttys Diamond V2.9 RTM oraz V3 !! ver. Ang ROM'ów
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #241 dnia: Listopad 26, 2008, 18:19:04 »
ale szybka wersja polska ostatecznie też może być, (może Era Lite?)
dziadek7 ze względu na swoją wrodzoną skromność nie podał że ugotował na kuchni czysty rom - ponoć szybki i bez bugów - link do niego na 3 stronie postu o kuchni lovelasika

« Odpowiedź #242 dnia: Listopad 27, 2008, 16:26:54 »
dziadek7 masz rację, ale jesteś w temacie dłużej ode mnie, czytałem że ugotowałeś ROM, o czym ja jeszcze nie mam pojęcia. Proszę podziel się jeśli możesz wiedzą. Nie chcę experymentować przynajmniej na razie z rożnymi ROMami. Potrzebuje ROM, angielski, czysty (czytaj szybki) i taki który wgram bez zmiany HardSPL (chyba jakiś oryginalny jeśli są)
Ten co piszesz o nim "Duttys Diamond V2.9 RTM oraz V3 !! ver. Ang ROM'ów" czy wymaga zmiany SPL? 

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #243 dnia: Listopad 27, 2008, 17:46:36 »
Jakby były dobre i szybie ROMy typu ship to po co byłaby ta cała zabawa z gotowaniem    :S
Przynajmniej ja takiego NIE znam  :worried:
Kazda zmiana na ROM gotowany wymaga wgrania HardSPL [jednorazowo]
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 17:48:21 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline cooler1979

• 35
  • Sprzęt: HTC Diamond AM 5.5.3
« Odpowiedź #244 dnia: Listopad 27, 2008, 22:31:09 »
Dżizus ale zajebisty ten rom full wypas w końcu bateria działa mi cały dzień po ciągłym użytkowaniu i nareszcie normalny wygląd . Qsqa podaj numer konta bo nie mam  paypala.

« Odpowiedź #245 dnia: Listopad 28, 2008, 09:39:30 »
Jakby były dobre i szybie ROMy typu ship to po co byłaby ta cała zabawa z gotowaniem    :S
Przynajmniej ja takiego NIE znam  :worried:
Kazda zmiana na ROM gotowany wymaga wgrania HardSPL [jednorazowo]
dziadek7, dzięki za to cenne spostrzeżenie, pewnie za jakiś czas wgram ugotowany ROM, ale na początek spróbuję coś prostego. Czy znasz jakiś rom, fabryczny po angielsku który moje mda IV pozwoli mi wgrać bez zmiany HardSPL. Czy np. RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1.93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.exe
da się wgrać bez zmiany HardSPL. Nie chciałbym zostać z kupą złomu. W FAQ ostrzegają że wgranie ugotowanego Romu bez zmiany HardSPL uszkodzi sprzęt, a nie widzę info czy da się wgrać fabryczny (niegotowany) rom inny niż Ery bez zmiany SPLa? pozdrówka

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #246 dnia: Listopad 28, 2008, 09:48:31 »
Nie wiem czy 'ship' np. Orange  czy HTC można wgrać do Ery ,,,,,,,,........... nikt o tym jeszcze nie pisał
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #247 dnia: Listopad 28, 2008, 09:50:15 »
Czy znasz jakiś rom, fabryczny po angielsku który moje mda IV pozwoli mi wgrać bez zmiany HardSPL.

A czemu nie chcesz zmieniac HardSPL.
Poszukaj oryginalnego softu do twojego diamonda na internal_storage umiesc go z nazwa DIAMIMG.nbh. Jak pojdzie cos nie tak to sobie przywrocisz. Z tego co wiem to wersje SHIP sa z SPL wiec powinno go przywrocic.

« Odpowiedź #248 dnia: Listopad 28, 2008, 14:41:21 »
Czy stanie się coś urządzeniu jeśli spróbuje wgrać nowy ROM (raczej nie gotowany, np. RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1.93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.exe - wygląda jak fabryczny) bez zmiany HardSPLa?

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #249 dnia: Listopad 28, 2008, 22:38:06 »
Nie wiem czy 'ship' np. Orange  czy HTC można wgrać do Ery ,,,,,,,,........... nikt o tym jeszcze nie pisał

Nie da rady - każdy ROM shipped ma w sobie zaszyty CID dla którego jest przeznaczony - czyli do Diamonda z Ery z oryginalnym ROMem nie wgrasz ROMu 1.97 z Vodafone.

Najlepszym rozwiązaniem jest wgranie HardSPL, wyciągnięcie samego ROMu, który nas interesuje (bo w wersji shipped masz zazwyczaj ROM, RadiROM i SPL)  i wgranie go za pomocą DiamondCustomRUU

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #250 dnia: Listopad 29, 2008, 22:05:49 »
czy ktoś może wrzucić nowszy rom Orange? 30.193.9.693, wersja pamięci 1.93.69.3 plk.
telefon był w serwisie i wgrali mi ten właśnie rom, więc nie wchodzi w grę rekonstrukcja w oparciu o starszą wersję :mad:
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline siwyyy

• **
  • 100
  • HTC Diamond
« Odpowiedź #251 dnia: Grudzień 01, 2008, 15:50:11 »
9. Wgrywanie nowego HardSPL, ROMu, RadioROMu

!!! UWAGA !!! Aby wgrać poprawnie HArdSPL, ROM czy też RadiROM musisz mieć na kompie zainstalowaną najnowszą wersję .NET Framework. Wszystkie prezentowane tutaj opisy były testowane na Windows XP z SP2. Jeżeli masz Windows Vista, proponuję najpierw poszukać na forum opisu zmian jakie trzeba wprowadzić, żeby wszystkie programy działały poprawnie.

A jaka jest najnowsza wersja NET Framework na XP sp3 ? chyba 3.5 ale nie jestem pewien ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 15:59:48 wysłana przez siwyyy »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #252 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:24:49 »
wszystko jedno, potrzebujesz od 2.0 w górę...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #253 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:47:24 »
Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc w problemie: "jak zmienić soft w HTC TD z polskiego (orange) na oryginalny angielski? Serdeczne dzięki za podpowiedzi!

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #254 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:39:28 »
a przeczytałeś pierwszy post tego topicu? :mad:
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

« Odpowiedź #255 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:55:40 »
Wybacz proszę, ale jako prawnik nie bardzo (i nie wszystko) rozumiem jak większość z Was. Proszę o prostą wskazówkę.
Napisane: Grudzień 01, 2008, 20:54:27

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #256 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:03:14 »
Wybacz proszę, ale jako prawnik nie bardzo (i nie wszystko) rozumiem jak większość z Was. P
dobre :D

Proszę o prostą wskazówkę.
No to ją dostałeś, przeczytaj pierwszy post bardzo dokładnie, a zrobisz to o co się pytasz a przy okazji nie uwalisz fona.
Może jako prawnik to zrozumiesz to jest napisane prostym językiem , ten powinien być  zrozumiały dla prawnika, bo to raczej my zwykli śmiertelnicy nie rozumiemy prawników

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #257 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:08:45 »
Wybacz proszę, ale jako prawnik nie bardzo (i nie wszystko) rozumiem jak większość z Was. Proszę o prostą wskazówkę.
Napisane: Grudzień 01, 2008, 20:54:27
jako prawnik zabrałem się do lektury pierwszego postu. przeczytałem kilka razy dokładnie i zmieniłem rom w swoim pierwszym w życiu PDA bez problemów.
ale widzę, że prawnik prawnikowi nie równy... przeczytaj i jak będziesz miał konkretne pytania to je zadaj.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

« Odpowiedź #258 dnia: Grudzień 02, 2008, 19:27:06 »
Mam taki problem po uzytkowaniu romów z orange, tworzonych przez qsqa i paru innych chcialbym sprobowac oryginalnego romu z ery i tu problem znalazlem nowy rom na stronie ery http://download.era.pl/portal/RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe i odpaleniu go wyskakuje mi komunika nieprawidlowy identyfikator modelu, dodam ze moj diamencik jest z orange i tu jest pewnie problem, ale gdzies czytalez ze ktos mial diamenta z orange i romik z ery, prosze o propozycje rozwiazania tego problemu albo propozycje innego romu, jak narazie najbardziej zadowolony bylem z romu podanego w punkcie 11 na poczatku topiki ...wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped"... niestety jest on po angielsku co by nie bylo moze jeszcze az tak wielkim problemem gdyby nie brak polskiego T9, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  :)

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #259 dnia: Grudzień 03, 2008, 07:50:41 »
Mam taki problem po uzytkowaniu romów z orange, tworzonych przez qsqa i paru innych chcialbym sprobowac oryginalnego romu z ery i tu problem znalazlem nowy rom na stronie ery http://download.era.pl/portal/RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe i odpaleniu go wyskakuje mi komunika nieprawidlowy identyfikator modelu, dodam ze moj diamencik jest z orange i tu jest pewnie problem, ale gdzies czytalez ze ktos mial diamenta z orange i romik z ery, prosze o propozycje rozwiazania tego problemu albo propozycje innego romu, jak narazie najbardziej zadowolony bylem z romu podanego w punkcie 11 na poczatku topiki ...wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped"... niestety jest on po angielsku co by nie bylo moze jeszcze az tak wielkim problemem gdyby nie brak polskiego T9, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  :)

Kolego jak masz np. Diamonda z Orange to NIE uda Ci się wgranie wer. ship od innego operatora bo przy wgrywaniu sprawdzany jest kod operatora w telefonie i jak nie zgadza się to wyskakuje właśnie taki błą jak Tobie.

Żeby coś takiego zrobic trzeba się bawić prawie tak samo jak z ugotowanym romem czyli wgranie HardSPL itd...................
Proponuję jakiś ROM z kuchni 'lovelasik'
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #260 dnia: Grudzień 03, 2008, 14:05:58 »
panowie, chciałem podziekować kilku osobom za cenne wskazówki sprzed kilku dni. Wgrałem w końcu HardSPL i zmieniłem rom z oryginalnego Ery na angielską wersję RUU_Duttys_V3.3_WWE_5.2.20931.1.5_Radio_Signed_1.09.25.23. Jak na razie różnica jest duża. Wcześniej miałem przy łączeniu kablem USB 2 opcje (ActveSync i Pendrive), teraz mam trzecią opcję - modem. Co prawda nie doszedłem jeszcze jak użyć MDA jako modemu HSDPA, bo widzi go w Windows jako kartę sieciową a nie modem, ale pewnie gdzieś doczytam.
Mam tylko pytanie czy gdzieś w rejestrze da się przestawić, jak dzwonię do kogoś to mam zwinięte opcje (Głośnik, wycisz, notatki) i muszę za każdym razem rozwijać, na pewno da się to przestawić skoro na Romie Ery miałem od razu rozwinięte.

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #261 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:29:31 »
Co prawda nie doszedłem jeszcze jak użyć MDA jako modemu HSDPA, bo widzi go w Windows jako kartę sieciową a nie modem, ale pewnie gdzieś doczytam.
Wybierz jako modem na telefonie następnie w telefonie wyświetli ci się okno połączenia internetowego - dajesz na dole prawy softkey "połącz" i już masz internet w kompie (poprzez telefon)

Mam tylko pytanie czy gdzieś w rejestrze da się przestawić, jak dzwonię do kogoś to mam zwinięte opcje (Głośnik, wycisz, notatki) i muszę za każdym razem rozwijać, na pewno da się to przestawić skoro na Romie Ery miałem od razu rozwinięte.
to weź wcześniejszy rom Dytego - wszyscy tą kurtynę traktują jako super sprawę (nowość) a ty na to narzekasz :D Dzięki tej kurtynie nie właczasz przypadkowo tych opcji przykładając słuchawkę do ucha

« Odpowiedź #262 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:49:16 »

Kolego jak masz np. Diamonda z Orange to NIE uda Ci się wgranie wer. ship od innego operatora bo przy wgrywaniu sprawdzany jest kod operatora w telefonie i jak nie zgadza się to wyskakuje właśnie taki błą jak Tobie.

Żeby coś takiego zrobic trzeba się bawić prawie tak samo jak z ugotowanym romem czyli wgranie HardSPL itd...................
Proponuję jakiś ROM z kuchni 'lovelasik'

dzieki bardzo za rade i tak wlasnie zrobilem niestety na starcie juz problemik mam z tapetka ale to juz w temacie o tym romie pozdrawiam

« Odpowiedź #263 dnia: Grudzień 04, 2008, 10:26:10 »

Wybierz jako modem na telefonie następnie w telefonie wyświetli ci się okno połączenia internetowego - dajesz na dole prawy softkey "połącz" i już masz internet w kompie (poprzez telefon)

tak właśnie zrobiłem, miałem na telefonie połączono, ale żaden internet na XP nie chodził.

*

Offline garm4

• 13
« Odpowiedź #264 dnia: Grudzień 05, 2008, 12:56:41 »
1.co oznacza stwierdzenie ze wgranie romu bez hardspl konczy sie tym ze tel jest kupa zlomu?:) czy powstaje usterka nie do naprawienia? czy backup temu zaradzi?
2.czy wgranie orginalnego romu htc na rom polskiego operatora tez wymaga hardspl?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #265 dnia: Grudzień 05, 2008, 13:23:54 »
Ad.1 Oznacza, że możesz użyć Diamonda jako np. przycisk do papieru :) Backup nic nie zaradzi.
Ad.2 Operator zakłada cidlock i dlatego trzeba wgrać HardSPL żeby go ominąć. Jeśli miałbyś Diamonda nie brandowanego to wtedy możesz wgrywać oryginalne ROMy bez kombinowania.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline telebyte

• 40
  • Sprzęt: htc HD2, htc mozart
« Odpowiedź #266 dnia: Grudzień 06, 2008, 16:37:52 »
Panowie ja mam taki problemik. Nie widziałem, żeby ktoś coś takiego miał. Otóż w moim MDA C4 mam wgrany HardSPL 1.50 olinex, chce wgrać oryginalny rom HTC PL i wywala mi błąd że nieprawidłowy nr urządzenia (244 lub 204 jakoś tak). Czy miał ktoś taki przypadek? i jak sobie z nim ewentualnie poradził?
Pozdro. telebyte

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #267 dnia: Grudzień 06, 2008, 16:58:02 »
Panowie ja mam taki problemik. Nie widziałem, żeby ktoś coś takiego miał. Otóż w moim MDA C4 mam wgrany HardSPL 1.50 olinex, chce wgrać oryginalny rom HTC PL i wywala mi błąd że nieprawidłowy nr urządzenia (244 lub 204 jakoś tak). Czy miał ktoś taki przypadek? i jak sobie z nim ewentualnie poradził?

Co to za 1.50 olinex ???
Powineś mieć :    SPL-1.40.OliNex

Co to znaczy 'oryginalny rom ' ? napisz bliżej i podaj dokładnie czy wgrywasz .....
np. coś takiego ???

DiamonCustomRUU.exe
RUU_signed.nbh

Czy wgrywasz ROM typu 'ship' ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline telebyte

• 40
  • Sprzęt: htc HD2, htc mozart
« Odpowiedź #268 dnia: Grudzień 07, 2008, 01:30:19 »
oczywiście masz rację SPL-1.40 olinex, chciałem wgrać oryginalny angielski lub francuski htc rom ze strony htc. Mam także zdjęty simlock. Po wprowadzeniu nr swojego mda wyświetło sie: "error244- invalid id model" i koniec wgrywania. Zassałem ze strony xda z jednego wątku o oficjalnych romach do Diamenta oryginalny htc podłączyłem kabelkiem, as złapał połaczenie. Było cacy do 2% a potem znów : error 244 invalid id model.  :| i co ja mam teraz zrobić? wszystkim jakoś sie wszytko wgrywa a ja mam wgrane wszytko jak należy i sie nie chce wgrać oficjalny rom htc? co tu robić w takiej sytuacji? nie wiem gdzie jest problem. Mam MDA c4 z Ery z tym okropnym tf3d.
Napisane: Grudzień 07, 2008, 01:09:52
rom jest typu ship.
Napisane: Grudzień 07, 2008, 01:10:42
natomiast wgrywają sie romy "gotowane".
Pozdro. telebyte

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #269 dnia: Grudzień 07, 2008, 10:08:34 »
oczywiście masz rację SPL-1.40 olinex, chciałem wgrać oryginalny angielski lub francuski htc rom ze strony htc. Mam także zdjęty simlock. Po wprowadzeniu nr swojego mda wyświetło sie: "error244- invalid id model" i koniec wgrywania. Zassałem ze strony xda z jednego wątku o oficjalnych romach do Diamenta oryginalny htc podłączyłem kabelkiem, as złapał połaczenie. Było cacy do 2% a potem znów : error 244 invalid id model.  :| i co ja mam teraz zrobić? wszystkim jakoś sie wszytko wgrywa a ja mam wgrane wszytko jak należy i sie nie chce wgrać oficjalny rom htc? co tu robić w takiej sytuacji? nie wiem gdzie jest problem. Mam MDA c4 z Ery z tym okropnym tf3d.
Napisane: Grudzień 07, 2008, 01:09:52
rom jest typu ship.
Napisane: Grudzień 07, 2008, 01:10:42
natomiast wgrywają sie romy "gotowane".

Kolego ROMu typu 'ship' NIE da się wgrać innego jak z ERY i tylko w sposób opisany w pkt.11 str.1  poczytaj dokladnie x3 ten pierwszy post a potem dopiero zadaj pytanie  :wink:
Oryginalny "ship" wgrywa się z tego samego brandu np. Tel z ERY ship z Ery . telefon z Orange ship z Orange ale TYLKO wtedy gdy telefon nie maił wgrane HardSPL - a jak mial wgrany HardSPL  mozna wgrywać tylko romy gotowane lub wracać do oryginalnego brandu
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 10:12:33 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "