ok juz sobie sam poradzilem ... i bez problemu wgralem na viscie x64 i to bez zadnych dodatkowych programow!
To może wrzuć mały opis jak tego dokonałeś a ja umieszczę na pierwszej stronie
Z tego co pamiętam to trzeba dorzucić sterowniki z AS
Windows Vista Home Premium wydana po 1 czerwca 2008 fabrycznie jest już z SP1. SP1 ma w sobie zarówno najnowszą wersję .NET Framework jak i wszystkie sterowniki odpowiadające za synchronizację z urządzeniem wyposażonym w system Windows Mobile od 2002 do 6.1 i proszę nie mylić sterowników z AS, które działa pod Xp-kiem. Do synchronizacji, jak wiemy, użyta jest zupełnie inna aplikacja, która jest częścią Visty i która posiada zupełnie inne sterowniki i wpisy w rejestrze niż w przypadku AS na XP. Synchronizacja urządzenia z WM z Vistą odbywa się automatycznie poprzez przewód USB samodzielnie instalując sterowniki do wybranego modelu HTC (w moim przypadku Windows Mobile Device Center {nazywał to będę Centrum synchronizacji} przy podłączeniu Diamenta pokazał synchronizację z HTC Touch Diamond, a w przypadku Wizarda pokazał HTC Wizard więc idealnie dobiera nazwy i wychwytuje rodzaj urządzenia). Ciekawostka: po podłączeniu Diamenta do Visty w "Mój Komputer" pokazuje się dodatkowy dysk, a jego ikonę stanowi widok Diamenta, to samo się dzieje gdy podłączymy Wizarda, ukazuje się ikona (w właściwie obrazek) Wizarda

Nie radzę podłączać naraz dwóch PPC, bo wówczas WMDC troszkę się gubi - to tak nawiasem

Poprzez Centrum Synchronizacji łatwo możemy zsynchronizować outlooka, kontakty, sms itd. i nie stanowi to żadnego problemu (pod warunkiem posiadania SP1). Równie łatwa jest synchronizacja poprzez BT (w moim przypadku BT mam wbudowane). Vista automatycznie znajduje urządzenie i paruje je, jest to łatwa i przyjemna procedura. Urządzenie sparowane widziane jest jako dysk zewnętrzny. Jeśli chcemy urządzenie zsynchronizować via BT to po prostu z pozycji PPC włączamy AS i wybieramy "Połącz przez Bluetooth" i po krótkiej chwili następuje pełna synchronizacja urządzeń, taka sama jak poprzez przewód. Jak dla mnie Centrum Synchronizacji w Viście jest lepiej zbudowane i łatwiejsze w rozczytaniu niż AS pod XP-kiem. Zmiana ROM-ów pod Vistą jest wręcz idealna, zero problemów, ale to proponuję robić tylko po podłączeniu PPC przewodem

Tyle ode mnie

Gdyby ktoś miał problemy z Vistą to pytać