FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 405416 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Boogeyman

• 11
  • HTC Hero~~~~My dream... ;D
    • ipmart-forum poland
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond & HTC Touch (Elfin)
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #570 dnia: Sierpień 23, 2009, 22:15:11 »
Super temacik, co prawda jestem juz troszke obcykany z HTC-kami, ale diamonda mam od niedawna i bardzo pomocny temat ;)

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #571 dnia: Sierpień 28, 2009, 08:11:09 »
No faktycznie temacik jest super.
Może w nie odpowiednim temacie - to proszę przesunąć
Przyznam że kupiłem diamonda 2 miesiące temu. Pierwsze co mnie zaskoczyło to nieregularna praca baterii - nie mogłem zdiagnozować co ma na to wpływ - czasami trzymała mi 1 dzień a czasami w oczach gasnęła. Stwierdziłem że powinienem zainstalowac nowy rom. I co się okazało? nie mam takiej możliwości - bo ciągle powraca do orginalnego. Próbowałem na rózne sposoby i nic. Może mam problemy ze zrozumieniem. No i trochę mnie to wkurza, bo albo nie wiem albo nie rozumiem nawet jak wejść w bootloadera - piszą "przycisk zciszania+reset" - ten czerwony z tyłu diamonda?
to po każdym restarcie pojawia mi sie informacja :

R 1.20 Olinex
G 52 ....
D 1.93.00

oczywiście wgranie innych romów przez ROMUpdateUtility z podmienionymi plikami *.nbh - kończy się niepowodzeniem.

Dlatego proszę o pomoc - bo nie mogę sobie  z tym poradzić.

PS.
Albo wyszukiwarka jest do bani albo nie umiem szukać - dlatego piszę - a szukałem już ze dwa tygodnie rozwiązania - a możliwe jest że mam kłopoty ze zrozumieniem - bo nic innego nie przychodzi mi do głowy...

Wiem że jest to banalna sprawa - ale jakoś nie mogę na nią wpaść...

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #572 dnia: Sierpień 28, 2009, 09:33:17 »
Zobacz w BL (zcisanie+reset :D ) jaki masz wgrany SPL. Na moje to powinninen byc wgrany HardSPL bo juz ktos widze majstrowal przy twoim diamondzie. Radio 1.20 Olinex ktore masz, sluzy do sciagania simlocka. Jak juz wgrasz sobie normalny rom mozesz je zmienic. Wgrywac rom najlepiej przez internal_storage. Wiec jak juz sie upewisz ze masz HardSPL wrzucasz rom na internal storage z nazwa diamimg.nbh a potem wcikasz klawisze : vol- (zciszania) + klawisz powrotu(strzalka nad sluchawka do odrzucania polaczen) + reset.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd
« Odpowiedź #573 dnia: Sierpień 28, 2009, 15:51:37 »
Witam!
Potrzebuje pomocy. Wgrałem parę minut temu rom "ship" od HTC i od dłuższego czasu nie mogę wystartować telefonu. Mam tylko na wyświetlaczu napis "touch diamond" i nic więcej. Czy tak powinno być a jeżeli nie to co robić?

*

Offline yoyo

• 383
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd
« Odpowiedź #574 dnia: Sierpień 31, 2009, 14:13:03 »
witam mam problem dot. tej czesci opsu (punkt11):
"- uruchamiamy SSPL-Manual.exe, po chwili ekran Diamonda stanie się czarny i wtedy uruchamiamy ROMUpdateUtility.exe. Po osiągnięciu 100% Diamond sie zresetuje."

nie moge wrzuci sspl-manuala na diamonda gdyz ekran wogole nie reaguje (na dotyk) i po HR chce skalibrowac go lecz nie mam takiej fizycznej mozliwosci. programy typu remote screen aligment czy MyMobiler tu nie pomoga gdyz nie moge sie polaczyc z PC (wm6.1 trzeba odzanaczyc w ustawieniach USB to PC -> Enable advanced network functionality.
wiec postanowilem bez sspl-manuala wgrac nowego spl-a (tak jak rom - nbh, za pomoca ruu i wszystko poszlo ok, ))
co robi tem sspl-manual? czy w serwisie zorientuja sie ze bawilem sie romem?

w trybie usb-pc niestety pokazyje nadal spl-1.40.Olinex ;-(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 14:25:20 wysłana przez yahuto »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #575 dnia: Sierpień 31, 2009, 14:55:01 »
(wm6.1 trzeba odzanaczyc w ustawieniach USB to PC -> Enable advanced network functionality.
nie, wyłącz ogniomurek po prostu
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #576 dnia: Sierpień 31, 2009, 15:30:14 »
ok thx, i ostatni krok jak chce zainstalowac MyMobiler czy odpalic SSPL-manuala to krzyczy ze program pochodzi od nieznanego dostawcy i pytanie czy zainstalowac? oczywiscie tylko softkeyem mozna potwierdzic, czy ma ktos wersje "zaufaną" sspla? co bym w koncu to odpalil ;-) ew czy na oryginalnym romie mozna odpalic jakis program ktory pozwoli na instalolwanie wszystkiego? bo szczerze mowiac to mialem z godzine doczynienia z oryginalem ;-)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 15:33:47 wysłana przez yahuto »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #577 dnia: Sierpień 31, 2009, 15:41:29 »
to krzyczy ze program pochodzi od nieznanego dostawcy i pytanie czy zainstalowac?
ceregeditor

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Security\Policies\Policies]
"0000101a"=dword:1

paypal

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #578 dnia: Sierpień 31, 2009, 16:17:48 »
Odmowa dostępu.
Błąd zapisu danych wartości!
Ponów próbe!

inne wartosci np dot. programow moge zmieniac.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #579 dnia: Sierpień 31, 2009, 16:19:28 »
ehhh, ceregeditor, odblokuj rejestr najpierw.

paypal

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #580 dnia: Sierpień 31, 2009, 16:26:51 »
tak wiem ale proba odblokowania znow rodzi pierwszy problem :

"ten program pochodzi ...."

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #581 dnia: Sierpień 31, 2009, 16:30:45 »
f*ck. Zaraz podeślę coś, co nie wymaga potwierdzania.

http://www.spv-developers.com/forum/attachment.php?attachmentid=256&d=1140694370

paypal

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #582 dnia: Sierpień 31, 2009, 16:58:19 »
ok thx, poszlo

« Odpowiedź #583 dnia: Wrzesień 02, 2009, 11:32:59 »
Witam!
Potrzebuje pomocy. Wgrałem parę minut temu rom "ship" od HTC i od dłuższego czasu nie mogę wystartować telefonu. Mam tylko na wyświetlaczu napis "touch diamond" i nic więcej. Czy tak powinno być a jeżeli nie to co robić?

witam ponownie!
czy ktoś może jednak mi pomóc!!!!!!!!!

*

Offline yoyo

• 383
« Odpowiedź #584 dnia: Wrzesień 02, 2009, 12:58:23 »
to opisz co dokladnie wgrales, jak i skad to masz?

« Odpowiedź #585 dnia: Wrzesień 02, 2009, 13:23:33 »
Dzięki, że się ktoś zlitował. Wydrukowałem sobie cały poradnik od qzki. I tak 1. pobrałem to co polecał w pkt. 9b czyli hardspl. Wszystko poszło pięknie. Bootloader wyświetlił DIAM200 itd (olinex też był). Więc przeszedłem do następnego pkt. Ponieważ jestem zupełnie "zielony" w diamencie to nie chciałem kombinować i poszedłem za radą do pkt. 11 i pobrałem rom "shiped". Po wgraniu go diament się zresetował i pojawił się napis "touch diamond" i tak się zakończyła jego praca.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 13:29:14 wysłana przez nordzik3 »

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #586 dnia: Wrzesień 02, 2009, 16:39:20 »
Dzięki, że się ktoś zlitował. Wydrukowałem sobie cały poradnik od qzki. I tak 1. pobrałem to co polecał w pkt. 9b czyli hardspl. Wszystko poszło pięknie. Bootloader wyświetlił DIAM200 itd (olinex też był). Więc przeszedłem do następnego pkt. Ponieważ jestem zupełnie "zielony" w diamencie to nie chciałem kombinować i poszedłem za radą do pkt. 11 i pobrałem rom "shiped". Po wgraniu go diament się zresetował i pojawił się napis "touch diamond" i tak się zakończyła jego praca.

Jezeli HardSPL nadal jest obecny w telefonie (wejdz w tryb bootloadera i sprawdz (volume down + reset) ... to wgraj jeszcze raz jakis inny ROM ... niekoniecznie shiped ... Jakis gotowany ... Z poziomu komputera ... Przez program .exe do wgrywania ROMow. Wchodzi w Bootloader i tam bez zadnych synchronizzacji podinasz pod USB ... wowczas na dole napis SERIAL zmieni Ci sie na USB i juz mozesz flashowac telefon programem do tego.

« Odpowiedź #587 dnia: Wrzesień 03, 2009, 12:27:39 »
Witam ponownie!

Niestety niewiele udało się zdziałać. Nadal jest ta sama sytuacja tzn. po wgraniu romu napis "touch diamond" i za cholere nie chce ruszyć. Ani włączyć ani wyłączyć. Nie mam zielonego pojęcia co z tym fantem zrobić. Czy macie jakieś pomysły?
Napisane: Wrzesień 03, 2009, 11:47:11
A jednak poszło!!!! :D Trzeba jednak zwracać uwagę, żeby w urządzeniu nie było karty sim!!
pozdrawiam i wielkie  dzięki za pomoc.

*

Offline radzix27

• **
  • 246
  • Sprzęt: Sony Ericsson XPERIA™ X1i
« Odpowiedź #588 dnia: Wrzesień 10, 2009, 20:03:33 »
Panowie, czy oryginalny SPL wgrywa się tak jak HardSPL? Czyli przez AS ?

> ROM: SGXU Infinite
> RadioROM: 1.14.25.55

*

Offline JacekSziN

• 49
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #589 dnia: Wrzesień 12, 2009, 07:28:40 »
Witam !
Wgrywam ROM pierwszy raz i mam problem (szukałem w temacie ale nie mogę znaleźć) a mianowicie:
Wgrywałem HardSPL jak opisano w FAQu w szystko ok diamond się zresetował i tu występuje problem bo na ekranie z widniejący TOUCH diamond telefon sie wiesza:/ co teraz robić??/ :worried:

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #590 dnia: Wrzesień 12, 2009, 08:55:33 »
a spróbowałeś wyjąć kartę sim? kolega kilka postów wyżej miał identyczny problem i mu pomogło  :)
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

tomwil

« Odpowiedź #591 dnia: Wrzesień 12, 2009, 13:36:28 »
po flashu 1 uruchomienie systemu troszke trwa... kilka dobrych minut trzeba poczekać, albo 2 mozliwość-nie wgrał się HardSpl-sprawdź w bootloaderze

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #592 dnia: Wrzesień 12, 2009, 13:40:21 »
Jak ww metody nie podziałają to spróbuj wgrać ROM jeszcze raz. Czasem zdarza się, że flash nie przebiegnie prawidłowo pomimo, że pisze o prawidłowym ukończeniu.

*

Offline JacekSziN

• 49
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #593 dnia: Wrzesień 13, 2009, 07:51:22 »
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, ale wystraszony i zdeterminowany znalazłem szybciej na forum odpowiedź na mój problem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=129689.0

PS. moja sugestia aby dopisać w FAQu w punkcie 9 najczęściej występujące problemy przy wgrywaniu HardSPL  :wink:

*

Offline zapsu

• *
  • 59
  • Sprzęt: Samsung Wave II
« Odpowiedź #594 dnia: Wrzesień 18, 2009, 12:11:01 »
Witam. Jest tutaj opisane jak przywrócić gwarancję Diamondowi z Orange i Ery po zdjęciu simlocka, a co z siecią Play ?
Dziękuję za pomoc.

« Odpowiedź #595 dnia: Październik 05, 2009, 21:59:52 »
witam, padł mi ekran dotykowy w mda VI, rekonstruuje rom, jednak splashscreen nie jest przywrócony (w tym momencie standardowy htc), czy ktoś posiada może splashscreeny ery? bez tego gwarancja na bank nie przejdzie.

ok ze splashem wygralem, jednak w prawym dolnym rogu pokazują się wersje radia i romu, czy tak powinno być "w oryginale"? czy jakos to się powinno wyłączyć?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2009, 22:31:11 wysłana przez tomeksip »

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #596 dnia: Październik 05, 2009, 22:33:00 »
Tak, w oryginale też się pokazuje.

« Odpowiedź #597 dnia: Październik 05, 2009, 23:51:47 »
dzięki wielkie, pozdrawiam

« Odpowiedź #598 dnia: Październik 12, 2009, 21:17:17 »
witam, mam takie szybkie pytanko...

czy mając wgranego HardSPL mogę wgrać od razu soft ship ze stronki ery (http://download.era.pl/portal/RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe) czy muszę najpierw zrekonstruować soft ery wg opisu z FAQ a następnie go zaktualizować ship`em ze stronki ery?

z góry dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam

« Odpowiedź #599 dnia: Październik 14, 2009, 01:06:22 »
Witam, na wstępie chcę zaznaczyć, że jestem nowy wśród posiadaczy HTCków.
Mój problem wygląda następująco, po czterokrotnym przeczytaniu FAQ postanowiłem wywalić Orange z mojego Diamonda.
Zainstalowałem Frameworka, HardSPL'a podanego w tym temacie i w tym miejscu pojawił się mój problem..
otóż telefon przestał mi odczytywać kartę SIM, myślałem że to wina RRomu dlatego zainstalowałem kolejną aplikację,
którą znalazłem w tym temacie (Diamond_Radio_1[1].00.25.05). Niestety karty jak nie było widać tak nie widać do teraz.
Czy znajdzie się ktoś wśród was kto mógłby mi pomóc z owym problemem?

EDIT: Już po sprawie, intuicyjnie podmuchałem trochę w czytnik karty SIM i o dziwo działa :D
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 15:29:15 wysłana przez arenana »