FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 392576 Wyświetleń

Wielkie dzieki za odpowiedzi

Pzdr i udanego 'endu zycze

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
  • Sprzęt: HTC ONE S
Czy ktos moglby mi pomoc bo nigdzie nie widze tego rom'u:

rom 2.03.479.2 WWE
wersja protokolu 52.51.25.26H

musze to wgrac przed wysylka do serwisu i straszna lipa bo wszedzie sa starsze :(

PS> Ewntualnie powiedzcie jak zgrac to z telefonu bo znajomy ma taki i moglby mi udostaepnic - ale nie wiemy jak sciagnac :(

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond

rom 2.03.479.2 WWE

musze to wgrac przed wysylka do serwisu i straszna lipa bo wszedzie sa starsze :(

PS> Ewntualnie powiedzcie jak zgrac to z telefonu bo znajomy ma taki i moglby mi udostaepnic - ale nie wiemy jak sciagnac :(

Moim zdaniem jak sflashujesz byle jakim oryginalnym od HTC to nie bedzie problemu ... chyba ze to jest wersja operatorska ... Ale oni wowczas na stornach tez maja swoje ROMy...

*

Offline kwaku85

• *
  • 92
  • Reperatorium serwis Apple HTC Kraków
    • Profesjonalny serwis GSM w Krakowie
  • Sprzęt: HTC Desire
Zrobiłem rekonstrukcję softu Orange i teraz nie wiem co zrobić, bo SPL został Olinexowy. Mógłby ktoś podpowiedzieć mi który SPL wgrać po zainstalowaniu Orangutana, żeby wszystko było ok?

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
  • Sprzęt: HTC ONE S

rom 2.03.479.2 WWE

Moim zdaniem jak sflashujesz byle jakim oryginalnym od HTC to nie bedzie problemu ... chyba ze to jest wersja operatorska ... Ale oni wowczas na stornach tez maja swoje ROMy...

Tyle ze tydzien temu wgrali mi ten ale spieprzyli GPS ktory teraz nie dziala (nie widiz satelit) mimo ze lezy 1h w otwartym terenie. Glupio mi teraz odeslac ze starszym ;)

*

Offline olsztyniak

• *
  • 67
  • Sprzęt: aktualnie -  HTC Desire Z, TG01
Mam pytanie, przeczytalem wszystkie posty,robie wszystko zgodnie z instr, sciagnalem ten folder z hspl, wszystko jest cacy, instalacja dochodzi do 100% telefon sie restartuje ale pokazuje mi "r 1.20 olinex" a nie 1,40...
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 12:32:17 wysłana przez olsztyniak »

*

Offline Focuss

• 288
Witam
Czy moge poprosićkogos o hardSPL bo ten z 1 postu nie da sie sciagnac :( a mam kolejnego diamonda w rodzinie

*

Offline Rysiekm20

• 448
  • Sprzęt: HTC DIAMOND, HTC HERO

rom 2.03.479.2 WWE

Rom 2.03.479.2 znalazłem na tej stronie http://mobilarena.hu/tema/re_htc_touch_diamond_tenyleg_majdnem/hsz_4601-4650.html
Rom Dark Innovation 2

*

Offline olsztyniak

• *
  • 67
  • Sprzęt: aktualnie -  HTC Desire Z, TG01
nikt nie umie pomoc?:( hmm tak sie zastanawiam, bo tel kupilem z r. z orange, ale mial sciaganego simlocka, z tego co patrzylem to jedna z mozliwosci usuniecia simlocka jest zwiazana z hspl i moze dlatego mam teraz w bt inne info niz to podane w faq, tzn olinex 1.20 sam juz nie wiem, spr bym wgrac ten oryginalny soft, ale jak ma mi pozostac bezuzyteczna kupka elektroniki to juz wole ten badziewiasty orange..

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
Tu masz:

HardSPL 1.40 OliNex.rar
/pokaz/3142161---8d88.html]http://[serwis zabroniony]/pokaz/3142161---8d88.html

HardSPL 1.93 OliNex.rar
/pokaz/3142269---14c7.html]http://[serwis zabroniony]/pokaz/3142269---14c7.html

Tego drugiego nie testowałem więc nie wiem czy działa i czy faktycznie jest to odblokowany SPL.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2009, 18:59:41 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline fala77

• 717
  • Sprzęt: HTC One V
witam!!! póki co jestem posiadaczem XDA Orbit ale przymierzam się do kupna Diamonda lub klona.dla pewności przeczytałem sobie cały FAQ wgrywania Romów by nie być zaskoczonym.w XDA niejednokrotnie wgrywanie Romu przebiegało zawsze sprawnie i szybko.dla pewności chciałem mimo uważnego przeczytania czy zasada wgrywania nowego Romu (Hardspl,ROM,ewentualnie Radiorom)w Diamondzie jest faktycznie taka sama jak w XDA Orbit czy jest jakiś mały szczególik który pominąłem?
HTC One V

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
A skąd mamy wiedzieć jak jest w XDA Orbit?  :shock: Zresztą, co rozumiesz przez "zasada"? Trzeba wgrać najpierw HardSPL jeśli planujesz zainstalować nieoryginalny ROM a potem wedle uznania ROM i RadioROM.

*

Offline fala77

• 717
A skąd mamy wiedzieć jak jest w XDA Orbit?  :shock: Zresztą, co rozumiesz przez "zasada"? Trzeba wgrać najpierw HardSPL jeśli planujesz zainstalować nieoryginalny ROM a potem wedle uznania ROM i RadioROM.

hmmm no jeśli ktoś wcześniej posiadał taki sprzęt a napewno są takie osoby to wie  :shock:
HTC One V

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
No ale czego nie zrozumiałeś z działu FAQ? Przecież tam jest jasno napisane co i jak. Oprócz tego napisałem Ci jeszcze co i jak w skrócie.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #494 dnia: Czerwiec 05, 2009, 08:29:06 »
Witam.
Mam OGROMNĄ prośbę: Niech ktoś odnowi linka do oryginalnego romu i SPLa dla HTC PL
11a. Rekonstrukcja fabrycznego ROMu HTC PL

- pobieramy paczkę z ROMem z TEGO linku

- rozpakowujemy archiwum do osobnego katalogu - po tej operacji w katalogu będą 3 pliki:

DiamonCustomRUU.exe
RUU_signed.nbh
SPL 1.93.zip
bo TEN link nie działa już.

Zależy mi na czasie...bardzo.
Z góry dzięki.
Pozdro.

*

Offline Emilos

• 1
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #495 dnia: Czerwiec 06, 2009, 01:07:54 »
Witam!

chector a nie lepiej wykorzystać LINK znajdujący się kilka linijek powyżej tego o którym piszesz.

11. Rekonstrukcja fabrycznego ROMU HTC PL i ERA PL

!!!UWAGA!!! Na HTC e-Club pojawiła się wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped". Dlatego zalecam pobranie tego ROMu z TEGO miejsca i wgrania wszystkiego (ROMu, RadioROMu i SPL) za jednym razem.

Ten link działa (sprawdzałem przed chwilą). :ok:

*

Offline fala77

• 717
« Odpowiedź #496 dnia: Czerwiec 08, 2009, 12:18:07 »
witam !!! posiadam od niedawna MDA C IV.wcześniej miałem XDA Orbit co mi dało troszkę wiedzy.mam problem z wgraniem hard-SPL.postępuje dokładnie według tej http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105474.msg727255#msg727255 instrukcji.pasek postępu odpala się pokazuje 100 % wyskakuje congratulations itd. telefon robi herd restet nie soft co troszkę jest już dziwne dla mnie i nic się nie zmienia.nadal w bootloaderze jest 1.20 OliNex zamiast 1.40 OliNex.co jest nie tak ? dodam jeszcze że wyjmuje kartę SIM przed całą procedurą.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2009, 12:20:14 wysłana przez fala77 »
HTC One V

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #497 dnia: Czerwiec 08, 2009, 12:30:33 »
Coś musisz robić nie tak jak trzeba.
Spróbuj jeszcze z opcją skopiowania SSPL-Manual.exe na diamonda do pamięci Internal STorage , czyli:
- jeżeli z jakichkolwiek powodów po uruchomieniu ROMUpdateUtility.exe wyskoczy nam jakiś błąd, to należy najpierw przekopiować SSPL-Manula.exe na Diamonda (najlepiej do głównej pamięci),uruchomić SSPL-Manual.exe z poziomu Diamonda, poczekać aż ekran Diamonda ściemnieje i dopiero uruchomić ROMUpdateUtility.exe na komputerze.
U mnie zadziałało właśnie tą metodą  :ok:
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline fala77

• 717
« Odpowiedź #498 dnia: Czerwiec 08, 2009, 12:58:32 »
tą metodą też próbowałem ale chyba doszedłem w czym problem.kupiłem sprzęcik używany.to oznaczenie 1.20 OliNex to nie jest przypadkiem jakaś stara wersja Hard-SPL ? zasadniczno się pomyliłem bo w Bootloaderze pokazywało 1.40 OliNex natomiast na stronie ładowania zaraz po resecie pokazywało 1.20 OliNex.zauważyłem to po zmianie Romu Ery z 1.37 na 1.93 bo OliNex 1.20 zniknęło z pierwszej strony po resecie.poprostu Hard-Spl był wgrany wcześniej przez poprzedniego właściciela ale jakaś starsza wersja.teraz zniknęło bo zostało nadpisane przez oryginalny ROM Ship.proszę mnie poprawić jeśli się mylę  :wink:
HTC One V

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #499 dnia: Czerwiec 08, 2009, 13:32:05 »

mylisz sie :P
1.20 OliNex to jest radio ktore sluzy do usuwania simlocka.
 Na stronie ladowania zaraz po resecie masz wersje radia a nie hardspla

*

Offline fala77

• 717
« Odpowiedź #500 dnia: Czerwiec 08, 2009, 14:42:47 »
hmm to znaczy że poprzedni właściciel zdjął sim-locka ? jak to mogę sprawdzić,programowo oczywiście bo nie posiadam karty sim innej niż era.
HTC One V

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #501 dnia: Czerwiec 08, 2009, 15:14:15 »
nie mam pojecia jak mozesz to sprawdzic programowo.
ale jesli bylo wgrane radio 1.20 Olinex to na pewno probowal wywalic sim-lock. Kup jakis starter za 5 zl i sprawdz :D

*

Offline fala77

• 717
« Odpowiedź #502 dnia: Czerwiec 08, 2009, 15:15:43 »
nie no to się pożyczy od kogoś kartę,szkoda 5 zł,lepsze pifo z tego będzie  :E thx
HTC One V

*

Offline fala77

• 717
« Odpowiedź #503 dnia: Czerwiec 08, 2009, 17:25:13 »
mam jeszcze jedno pytanko.czy tą metodą: "34. Bezpieczne wgrywanie nowego ROMu (z Internal Storage)

Boisz się, że podczas wgrywania ROMu zabraknie prądu, albo komputer się zrestartuje i Diamond zamieni się w kosztowy przycisk do papieru? ;] Poniżej przedstawiam sposób, jak temu zapobiec:

UWAGA! Zanim przystąpisz do wgrywania ROMu upewnij się, że masz wgrany HardSPL!
1. Zmień nazwę pliku z nowym ROMem na diamimg.nbh
2. Wrzuć plik do głównego katalogu pamięci wewnętrznej (Internal Storage - tej 4 GB)
3. Przytrzymaj klawisz zmniejszenia glośnosci + klawisz back (strzałka) + soft reset
4. Postepuj zgodnie z instrukcjami na ekranie."

można też wgrywać RADIO Rom czy tylko gotowe ROM-y ?
HTC One V

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #504 dnia: Czerwiec 08, 2009, 19:16:05 »
można też wgrywać RADIO Rom czy tylko gotowe ROM-y ?

Można wgrywać zarówno radio jak i romy. Trzeba tylko zmienić nazwę na diamimg.nbh zarówno radia jak i romu.
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #505 dnia: Czerwiec 08, 2009, 19:19:03 »
Czy koledzy mieli może problem z upgradem HardSPL z 1.40 do 1.93?

*

Offline andrzej78

• 32
  • Sprzęt: HTC Magic 32A
« Odpowiedź #506 dnia: Czerwiec 08, 2009, 21:11:46 »
Czy koledzy mieli może problem z upgradem HardSPL z 1.40 do 1.93?
U mnie na MDA IV Compact poszło bez żadnych problemów.

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
« Odpowiedź #507 dnia: Czerwiec 08, 2009, 21:19:57 »
Kurde u mnie cały czas w BL jest napisane 1.40

Będę musiał z JumpSPL się pobawić chyba.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #508 dnia: Czerwiec 08, 2009, 21:46:02 »
Ja próbowałem i nadal pisało że mam 1.40 a do tego po tym jakieś dziwne rzeczy działy się z baterią tzn. w ciągu godziny spadał wskaźnik do 40% a w ciągu następnej godziny do 18-19% i tak zostawało do samego końca czyli nic się już więcej wskaźnik nie zmieniał. Bateria trzymała tyle ile miała trzymać tylko ten wskaźnik do baterii był jakiś dziwny. Wgrałem później HardSPL 1.40 ten właściwy i już wskazywało stan baterii prawidłowo. Dziwne co nie bo nie wiem co właściwie HardSPL ma wspólnego z baterią.
Więcej nie próbowałem kombinować z HardSPL bo w zasadzie to nie wiem nawet co wnosi ciekawego nowszy HardSPL. Czy wie to ktoś :?:
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #509 dnia: Czerwiec 08, 2009, 22:25:50 »
tez takie przeboje mialem z tym 1.93. W ogole bateria trzymala mi wyraznie gorzej na tym 1.93.
A co ta nowa wersja daje to nie wiem. Gdzies tam na forum czytalem ze dzieki tej nowej wersji ekran nie mruga :D