FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 405271 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #450 dnia: Kwiecień 24, 2009, 11:06:05 »
po 1sze dzieki wielkie "mike1986" za pomoc

mam problem z Accuweather- nie mam Warszawy i nie moge miasta dodac

bylem na stronie tlumaczacej co i jak ale tam kaza odinstalwoac plugin'y a ja chce zachowac ten wyglad i wszystko
jak moge dodac do prognozy pogody Warszawe bez zmian radykalnych systemu???

2gi temat:
co moge zrobic aby Zegar nie przestawial mi czasu ciagle tj z np: 10tej na 9ta? Czy ktos wie czemu Allarm pomimo nastawienia nie dziala ?
Dzieki i Pzdr

*

Offline andree

• **
  • 104
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #451 dnia: Kwiecień 27, 2009, 09:44:16 »
Witam
Padł mi ekran, nie reaguje na dotyk. Chcę oddać telefon do serwisu ale muszę powrócic do oryginalnego oprogramowania Ery. ROM zainstalował sie bez problemy jednak aby wgrać SPL muszę uruchomić jeden program z poziomu telefonu a nie mogę tego zrobić gdyż nie działa ekran dotykowy - nie da się przejść przez etap kalibracji . Czy jest zatem jakiś sposób aby wgrać oryginalny SPL?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #452 dnia: Kwiecień 27, 2009, 10:03:57 »
Zainstaluj mymobiler i będziesz mogł z poziomu komputera sterować pda.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline andree

• **
  • 104
« Odpowiedź #453 dnia: Kwiecień 27, 2009, 10:54:18 »
Niestety, mimo że działa activ-sync mymobiler nie widzi telefonu. Nie działa również Remote Screen Alignment. Pocket Controller usiłuje sie zainstalować na PDA ale prawdopodobnie oczekuje na potwierdzenie a bez kalibracji nie otrzyma go.... Nie wiem, co dalej

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #454 dnia: Kwiecień 27, 2009, 15:17:07 »
To usuń skrót kalibracji. Wejdź do Windows -> Autostart-> i chyba to się nazywa welcome
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline andree

• **
  • 104
« Odpowiedź #455 dnia: Kwiecień 27, 2009, 19:59:45 »
Niestety z poziomu komputera mam odmowę dostępu do plików systemowych w PDA - odmawia usunięcia. Jak mogę to usunąć?

« Odpowiedź #456 dnia: Kwiecień 30, 2009, 20:23:11 »
Upss chyba co się popsuło...

Próbowałem wgrać HardSPL 1.40 Olinex noi były problemy to się zastosowałem do :

"- jeżeli z jakichkolwiek powodów po uruchomieniu ROMUpdateUtility.exe wyskoczy nam jakiś błąd, to należy najpierw przekopiować SSPL-Manula.exe na Diamonda (najlepiej do głównej pamięci),uruchomić SSPL-Manual.exe z poziomu Diamonda, poczekać aż ekran Diamonda ściemnieje i dopiero uruchomić ROMUpdateUtility.exe na komputerze."

Zainstalowałem, pisało ze wszystko się powiodło jak trzeba odpaliłem BootLoader:

DIAM 100 MFG 64M
SPL-1.40. OliNex
MicroP-diam (LED) v11

PSOC-Diam STAGE_PVT v0x32

Niby wszystko ok...włączam diamond...włącza się jak zwykle tzn:

1.Napis TOUCH diamond
2.Napis TOUCH diamond i na dole jakieś info na czerwono (zawsze tak było) i tu telefon się  ZAWIESZA i dalej nie idzie.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #457 dnia: Kwiecień 30, 2009, 21:20:50 »
Zrób Hard Reset bo inaczej nie pójdzie nic więcej.
Możesz też od razu jak masz tryb bootloadera włączony wgrywać nowy ROM.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

« Odpowiedź #458 dnia: Kwiecień 30, 2009, 21:41:37 »
Zrób Hard Reset bo inaczej nie pójdzie nic więcej.
Możesz też od razu jak masz tryb bootloadera włączony wgrywać nowy ROM.

HR nie pomaga próbowałem wgrać inny ROM...przy 100% ERROR 226 nie powiodło się, ale teraz nie wchodzi to ekranu powitalnego tylko do BL i pisze żeby wgrać ROM. Może dałem jakiś zły, dajcie linka do jakiegoś który będzie pasował żeby diamont ruszył

//wgrałem 1.00.25.05 i znowu się odpala ale jest błąd z zawieszaniem się ale dopiero teraz zauważyłem że raz pisze a raz nie w BootLoaderze: security unlock
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2009, 22:23:05 wysłana przez emil2424 »

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #459 dnia: Kwiecień 30, 2009, 23:10:02 »
Coś chyba namieszałeś :(
1.00.25.05 to nie ROM tylko Radio a jak chcesz wgrać nowy ROM to znajdziesz tutaj kilka na forum.
Z tym Security Unlock to nie mam pojęcia jak to zrobiłeś ale takie rzeczy robi się programem do ściągania Sim Locka.
Moim zdaniem to powinieneś wgrać jeszcze raz Hard SPL a następnie ROM i po kłopocie.
HTC Touch Diamond

1.00.25.05 to nie ROM tylko Radio a jak chcesz wgrać nowy ROM to znajdziesz tutaj kilka na forum.
Z tym Security Unlock to nie mam pojęcia jak to zrobiłeś ale takie rzeczy robi się programem do ściągania Sim Locka.
Moim zdaniem to powinieneś wgrać jeszcze raz Hard SPL a następnie ROM i po kłopocie.

Nowy ROM załatwił problem.THX za pomoc i sorki za moje głupawe pytania ale diamonda mam niecały 1 dzień.
Napisane: Maj 01, 2009, 01:00:27

Nowy ROM załatwił problem.THX za pomoc i sorki za moje głupawe pytania ale diamonda mam niecały 1 dzień.

*

Offline Mystik

• **
  • 129
    • http://neo.mystik.alfatel.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond :)
RadioROM 1.00.25.07

Mam pytanie. Czy Wy tez macie problem z pobraniem powyzszego pliku?

pozdrawiam

Witam mam pytanie czy mo zmianie roma zostają wpisy w kalendarzu oraz wiadomości i maile???

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
Nie. Należy wcześniej zrobić kopię zapasową.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
Po zmianie ROMa zalecane jest zrobić Hard Reset w celu poprawnego działania systemu.
HR to nic innego jak wyczyszczenie pamięci po którym następuje automatyczna instalacja systemu z pamięci ROM którą wcześniej flashowaliśmy naszym ROMem.
HTC Touch Diamond

*

Offline slawoz

• 3
  • diamont touch w orange
  • Sprzęt: diamont touch
witam.
zwracam sie do was o pomoc w usunieciu menu orange z badziewiastym zegarem- i wgranie orginalnego softu
do DIAMOND TOUCH. wiem ze jest na forum mnostwo info jak to zrobic -jednak strach przed wykonaniem nieodpowiedniej operacji powoduje ze wole swoj sprzet oddac w wasze zlote rece. mieszkam w warszawie -wiec jezeli ktos z was mieszka w okolicy i moze poswiecic chwile czasu na naprawienie tego co zwalili panowie z ORANGE bede wdzieczny- mam swiadomosc ze to musi kosztowac !!!!no problem.
moj mail slawek@lampart.pl lub info tel 501024318.
 spamowanie tym samym postem (tomaszkap)

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
Jeśli wgrasz oryginalny soft HTC to będziesz miał menu po angielsku więc jeśli chcesz mieć po polsku to wgraj jeden z gotowanych ROMów według instrukcji z FAQ. Gotowane chodzą lepiej i mają więcej bajerów i udogodnień ułatwiających pracę.

Aha i nie pisz jednego tematu w 100 miejscach bo przez to możesz nie dostać w ogóle odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 12:39:05 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond

*

Offline slawoz

• 3
  • diamont touch w orange
DZIEKUJE ZA POMOC -nowy rom wgrany zgodnie z waszymi podpowiedziami-telefon nie do poznanie - powiem krotko   teraz chodzi tak jak sobie tego zyczylem i do tego ten cudny design. chyle czolo i pozdrawiam

*

Offline Adam27U

• 1
witam,
jestem od niedawna właścicielem diamonda zakupionego w salonie orange i w związku z tym że chcę wywalić orange menu mam kilka pytań:

1.Czy mogę podłączyć diamonda do peceta i wgrać rom 2.03 przez (http://rs427.rapidshare.com/files/184637441/RUU_Diamond_HTC_WWE-ME_2.03.456.2_Radio_Signed_Diamond_52.51.25.26_1.09.25.23_Ship.exe)?

2.Czy przed tym muszę wgrać HardSPL?

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Musisz wgrać
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline slawoz

• 3
  • diamont touch w orange
witam.
cos na dobre pomieszalem.
wgralem nowy rom (chodzil jak burza) mialem klopot z skonfigurowaniem netu i poczty -dogralem plik htc network w celu konfiguracji i po zaistalowaniu tel nie chce sie otworzyc z nowym romem -wyswietla sie komunikat"aplikacja nie moze zaladowac wymaganych skladnikow. jesli program  net compact framework zaistalowano na karcie, upewnij sie , ze karta jest w pamieci i ponownie uruchom aplikacje.jezeli to sie nie powiedzie zalecana jest ponowna instalacja programu"
jaki nastepny krok  ????

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Jeśli system nie startuje i nic nie pomaga- zrób hard reset.

I zmień ten swój opis bo Diamont kuje w oczy strasznie ;)

*

Offline krzykoz

• *
  • 69
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Witam!

Proponuję pewne rozwiązanie ułatwiające życie.
Otóż Hard Reset można zrobić w następujący sposób:
- wyłączamy Diamonda całkowicie przytrzymując przycisk na górze (ewentualnie potwierdzając całkowite wyłączenie / shutdown)
- przyciskamy przycisk zmniejszenia głośności + jednocześnie centralny przycisk joysticka
- trzymając powyższe klawisze włączamy Diamonda przyciskając górny przycisk power
Wejście w tryb Bootloadera wykonujemy podobnie jak powyżej, tj:
- wyłączamy Diamonda całkowicie przytrzymując przycisk na górze (ewentualnie potwierdzając całkowite wyłączenie / shutdown)
- przyciskamy przycisk zmniejszenia głośności
- przytrzymując powyższy klawisz zmniejszania głośności włączamy Diamonda przyciskając górny przycisk power

Rozwiązanie to ma taką zaletę, że wciskanie soft reset (czerwony guziczek pod rysikiem) jest okropnie niewygodne. Wciśnięcie przycisku power jest dużo wygodniejsze.
Krzykoz

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
Mi jakoś nigdy nie sprawiało to kłopotu :D
HTC Touch Diamond

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
a wg mnie to dobra rada. początkowo miałem duży problem, żeby wejść do BL lub wykonać HR
end of fear
yo is here

Witam Wszystkich,

podajcie mi link na najnowszy angielski HTC ROM i developerski ROM funkcjonalny z jak najmniejsza iloscia bug'ow

Pzdr

*

Offline may

• 2541
Najnowszy EN to chyba ten - http://rapidshare.com/files/206776805/RUU_Diamond_HTC_Europe_2.03.401.3_Radio_Signed_Diamond_52.51.25.26_1.09.25.23_Ship.exe

Co do gotowanych - każdy użytkownik ma własne zdanie.

czy musze innym SPL zaladowac lub inaczej: co zrobic aby bezpiecznie zainstalowac oryginalny ROM HTC mam

DIAM100 MFG 64M
SPL-1.40. OliNex

czy musze zaladowac inny SPL taki jaki byl oryginalnie z orange?
Pzdr

*

Offline may

• 2541
Musisz rozebrać ten ROM i wyjąć sam OS.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 13:48:51 wysłana przez may »

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
Nie musisz nic robić by zainstalować oryginalny ROM ale musisz pamiętać tylko, że jeśli zechcesz później zainstalować jakiś gotowany ROM to przed nim musisz ponownie instalować HardSPL 1.40 OliNex.

Możesz jednak wyciągnąć sam ROM z pliku instalacyjnego i wtedy nie zmieni ci się SPL na oryginalny.
Instalujesz wtedy jak ROM gotowany mimo że jest to oryginał :D
HTC Touch Diamond