FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 392751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #360 dnia: Marzec 03, 2009, 16:15:31 »
a nie ma na chomiku xcooma?
end of fear
yo is here

*

Offline daw888son

• 42
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #361 dnia: Marzec 03, 2009, 19:58:15 »
Nie ma.Jest Ruu_ Diamond_ HTC_ WWE_ Orange_ 1. 93. 69. 1_ Ship.zip,który zostawia Hard SPL-a Olinex.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #362 dnia: Marzec 03, 2009, 20:01:45 »
Wydaje mi się, że każdy ship zostawia HardSPL. Musisz sam sobie dograć SPL.
Ja mam większy problem, bo moge tylko odpalić Diamonda w trybie bootloadera, kiedy jest podłaczony do kompa, inaczej się nei da. I wgrywam sobie SPL i nic to nie daje- ciągle jest HardSPL Olinexa. Inna sprawa, że nie mogę odpalić SSPL-Manual.exe tak jak jest w FAQ- piszę mi, że program wykonał nieprawidłową operację czy coś w tym stylu...

« Odpowiedź #363 dnia: Marzec 03, 2009, 20:02:44 »
A już myślałem, że niedowidzę.  Na ww. chomiku jest  Ruu_ Diamond_ HTC_ WWE_ Orange_ 1. 93. 69. 1_ Ship.zip , a mnie interesuje 1.93.69.3
Ktoś już na tym forum pisał, że jak się wgra to z jedynką, to też będzie ok, ale ponieważ nikt sobie za to głowy nie utnie, byłoby super znależć dokładnie swojego  ROMa.
Dzięki za zainteresowanie, szukam dalej i czekam...
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 20:06:52 wysłana przez piokul »

*

Offline daw888son

• 42
« Odpowiedź #364 dnia: Marzec 03, 2009, 20:09:53 »
Wydaje mi się, że każdy ship zostawia HardSPL. Musisz sam sobie dograć SPL.

Skoro tak jest warto zmodyfikowac pkt. 11c FAQ,który nic  o tym nie wspomina. :ok:
Napisane: Marzec 03, 2009, 20:07:15
A już myślałem, że niedowidzę.  Na ww. chomiku jest  Ruu_ Diamond_ HTC_ WWE_ Orange_ 1. 93. 69. 1_ Ship.zip , a mnie interesuje 1.93.69.3

Też już chwilę szukam 3-ki.Bez rezultatu. :S

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #365 dnia: Marzec 05, 2009, 01:46:34 »
piokul szukałem juz chyba wszedzie: serwery uploadujace pliki (nie moglem tylko szukac na chomiku bo nie mam konta "premium"), torrenty,inne fora, google (i inne wyszukiwarki), wpisywałem ruzne zapytania i nie znalazłem doslownie nic procz tego ze duzo osob ma problem z niedzialajacym GPS na tym romie :P. Watpie ze cos pominalem, no ale kazdy sie moze pomylic. Chyba bedziesz zmuszony wgrac 1-wszy a nie 3-ci  :-?

Nie wiem czy nie ma mozliwosci "zgrania" romu z telefonu w celu jego pozniejszego przywrucenia, widzialem ze da sie tak zrobic z SPV, wiec to raczej jest mozliwe tylko musial bys poprosic o to kogos z forum z takim romem i znalezc tutorial konkretnie do diamonda, bo watpie ze ten z spv bedzie pasowal...
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 01:58:39 wysłana przez alien4 »
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #366 dnia: Marzec 05, 2009, 09:41:02 »
a czemu wy tak tej 3 szukacie?? Przeciez to tak samo syfne jak 1 :D A gwarancje musza uznac z 1

« Odpowiedź #367 dnia: Marzec 05, 2009, 11:32:19 »
@bieski:
Gdyby to była taka oczywista oczywistość, to jasna sprawa, że te poszukiwania byłyby bez sensu. Gdybym już nie daj Boże musiał korzystać z usług gwaranta, to chciałbym jedynie zgłosić usterki, oddać sprzęt i czekać, a nie licytować się z nimi, co muszą a czego nie muszą przy jednoczesnym udawaniu głupka, co nie wie, jaki ma fajny sprzęt, korzysta więc z oryginalnego, dziadowskiego ROMa.

Poza tym na tym forum i często przywoływanym xda można znaleźć niemal wszystko, a życzliwość ludzi jest wręcz niespotykana, a tu taka niespodzianka. Teraz już mną bardziej kieruje dociekliwość niz potrzeba, fakt.

@alien4:
Wielkie dzięki za wsparcie i poradę. W razie potrzeby skorzystam! Nie ustając mimo to w poszukiwaniach... Skoro w miarę łatwo można znaleźć 1, to czemu nie 3? Ot, pytanie.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #368 dnia: Marzec 05, 2009, 12:10:00 »
no ale przeciez nie moga ci odmowic gwarancji z tego powodu. W ogole to jak ci udowodnia ze jak kupowales tel to miales 3 a przynosisz z 1

« Odpowiedź #369 dnia: Marzec 05, 2009, 12:26:03 »
Na przykład mając wiedzę, że puszczone przez operatora na rynek w takim a takim okresie Diamondy miały instalowany taki a taki system

Na szczęście to jest dyskusja hipotetyczna póki co (odpukać), ale ciekawe, czy jest ktoś, kto na własnej skórze przerobił ten problem (z tego co widzę, dość dużo użytkowników nabyło TD w Orange).

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #370 dnia: Marzec 05, 2009, 12:48:32 »
powiem ci ze tez mam orangowego diamonda i nawet nie pamietam jaki tam soft byl.
Pozatym oni maja date sprzedazy diamonda prze orange (przeciez twoj tel mogl dlugo lezec u operatora)
w ogole to zastanawia mnie co oznacza ta liczba na koncu

« Odpowiedź #371 dnia: Marzec 05, 2009, 13:35:07 »
Może rzeczywiście lepiej byłoby nie pamiętać  :wink:
W każdym razie, gdyby co, podzielę się spostrzeżeniami z dyskusji z gwarantem!

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #372 dnia: Marzec 05, 2009, 15:52:49 »
a nie można po prostu poszukać na stronie orange?

jak wyszła aktualizacja softu z ery to bez problemu można ją było ściągnąć ze strony...
end of fear
yo is here

« Odpowiedź #373 dnia: Marzec 05, 2009, 22:40:17 »
Oczywiście, że można poszukać.

Tylko że nie można znaleźć.

Z Ery można było ściągać, ze stron Orange w innych krajach też można było, ale u nas O. ogranicza się w zasadzie do reklamy (bo już o jakimś pobieraniu ustawień czy coś takiego do TD zapomnij).

Niestety, prośba o udostępnienie ROMu 1.93.69.3 nie należy do tej kategorii próśb, na którą najpopularniejsza odpowiedź "trzeba po prostu googlować, czytać, szukać itp." jest przydatna. I dlatego tak namolnie od czasu do czasu odświeżam ten wątek.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #374 dnia: Marzec 05, 2009, 23:11:42 »
Oczywiście, że można poszukać.
Tylko że nie można znaleźć.

Zupełnie się z Tobą zgadzam. Zaprawdę powiadam Wam, że można się zanudzić na śmierć odpowiedziami typu "poszukaj w Google, czy też gdzieś indziej", kiedy człowiek zadaje pytanie na forum po kilkudniowym męczeniu wyszukiwarek, portali... i po otrzymaniu e-maila informującego o pojawieniu się odpowiedzi na forum znajdzie w tejże odpowiedzi takie odkrycie.
Oczywiście nie chodzi tu o sytuację, kiedy zostaje podane konkretne źródło informacji, a więc podpowiedź i jednocześnie wyraz dobrej woli odpowiadającego. Niestety w tym przypadku tak nie było...
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 15:32:57 wysłana przez agollum »
AGollum

*

Offline alien4

• **
  • 103
  • Sprzęt:
    HTC sense
« Odpowiedź #375 dnia: Marzec 06, 2009, 00:58:55 »
Jest jeszcze jedno rozwiazanie... Isc do komisu gdzie ma sie jakis znajomych, a oni powinni miec dostep do takich romow. W akcie desperacji mozna polazic i popytac :P Ale watpie ze z nieznajomego Ci komisu ktos odda rom od tak, najlepiej znac kogos osobiscie, lub znac kogos kto zna itp :P
HTC Touch Diamond 2 | WM 6.5 | 23547.5.5.0 | Manilia 2.5.20121225 | Philips SCE4430/12 (2000mAh)

*

Offline kleczew

• 43
« Odpowiedź #376 dnia: Marzec 09, 2009, 14:56:52 »
Zapoznałem się z tematem i mam pytanie:

!!! UWAGA !!! Aby wgrać poprawnie HArdSPL, ROM czy też RadiROM musisz mieć na kompie zainstalowaną najnowszą wersję .NET Framework. Wszystkie prezentowane tutaj opisy były testowane na Windows XP z SP2. Jeżeli masz Windows Vista, proponuję najpierw poszukać na forum opisu zmian jakie trzeba wprowadzić, żeby wszystkie programy działały poprawnie.

Czy cała procedura wgrywania HArdSPL i ROMów jest już opatentowana na Viście i można to zrobić bez problemy, czy trzeba coś dodatkowo wgrywać ?

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #377 dnia: Marzec 10, 2009, 08:18:14 »
Zapoznałem się z tematem i mam pytanie

To zapoznaj się jeszcze raz, ja już pisałem, że nic nie trzeba dogrywać.

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #378 dnia: Marzec 10, 2009, 13:35:11 »
ja tu czegos nie rozumiem, skoro producent udostepnia na swojej stronie nowa wersje softu, nie ma prawa odmowic pozniej naprawy gwarancyjnej z powodu wgrania owego romu, wkoncu komu on to udostepnia? serwisom? serwisom to moga je wyslac firmowa poczta, a nie dawac na glowna strone firmy i jeszcze dodac do tego instrukcje dla laika, serwis chyba wie jak wgrac oprogramowanie i nie ma znaczenia czy to telefon z orange, playa czy plusa tym bardziej ze gwarancja jest to dobrowolne zobowiazanie producenta, i tyczy sie ona telefonu htc diamond, a nie htc diamond z wgranym romem brandowanym przez tego czy innego operatora, a sprzedawca odpowiada z tytulu niezgodnosci towaru z umowa, serwis w tym miejscu wystepuje jako wykonawca naprawy, jedyny przypadek kiedy moga odmowic naprawy to fakt, gdy ewentualne wgranie spowodowalo usterke co jest dosc ciezke do udowodnienia, jesli robia takie problemy proponuje wyslac zapytanie mailowe do rzecznika praw konsumenta z opisem sprawy i zaznaczyc ze wgrane oprogramowanie pochodzi ze strony producenta ewetualnie kontaktowac sie z htc, ja bym walczyl bo to jakas bzdura jest oczywiscie tyczy sie to samego romu, nie hardspl czy radioromu, chyba ze ten drugi bylby udostepniony na stronie htc, mozna tez zadzwonic w bardzo tej nietypowej sprawie do Janusza Weissa ;) a i jeszcze cytat ze strony htc: " An updated ROM is now available for HTC Touch Diamond users to download." users a nie service center, chyba nie udostepniaja tego zeby ktos sobie sciagnal na dysk...
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 13:45:57 wysłana przez siwy05 »
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline aope

• **
  • 235
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, ROM: Gen.Y D2 R3 Radio: 1.13.25.24
« Odpowiedź #379 dnia: Marzec 10, 2009, 16:03:27 »
@kleczew: w domu Vista Home Basic, w pracy Vista Business, obie zaktualizowane wszystkimi poprawkami przez Windows Update, nie ma żadnych problemów :)

Proponowałbym poprawienie tej części poradnika, dotyczącej Visty. Wszystko pod Vistą działa ok, .Net w Viście jest domyślnie instalowany. Ta część poświęcona zachowaniu szczególnej uwagi przy Viście i kombinowaniu jest już absolutnie nieaktualna, wprowadza w błąd i straszy :) Proponuję zamienić tę część na "Vista zaktualizowana wszystkimi poprawkami z Windows Update" i już.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 16:07:21 wysłana przez aope »
I znowu wydajemy pieniądze, których nie mamy, na rzeczy, których nie potrzebujemy, żeby imponować ludziom, których nie lubimy.

« Odpowiedź #380 dnia: Marzec 11, 2009, 09:31:54 »
@siwy05:
Co do zasad i stanu pożądanego - zgoda, tak powinno być, ba, idźmy nawet dalej: a w sumie to niby czemu skorzystanie z hardspl czy gotowanego romu miałoby byc przeszkodą do skorzystania z gwarancji?
Inna rzecz, że ukształtowanie zakresu gwarancji jest uprawnieniem producenta, a serwisy bywają różne, są takie, które łykają wszystko, a są takie, które zrobią wszystko, byle nie wykonać naprawy gwarancyjnej. Z tego, co czytałem po różnych forach, polski serwisant Diamonda nie cieszy się najlepszą opinią, więc wolę byc przygotowany na najgorsze.
A z tym softem ze strony producenta aż tak fajnie nie jest, bo na brandowanego Diamonda z HTC nowej wersji nie ściągniesz.

Korzystam w każdym razie z okazji, i mimo wszystko ponawiam prośbę o udostępnienie ROMa Orange 1.93.69.3.

*

Offline siwy05

• **
  • 236
« Odpowiedź #381 dnia: Marzec 11, 2009, 11:00:15 »
dziala na viscie, flashuje na viscie odkad mam diamonda, dziala tez na windows 7 build 7000 i 7048
MDA Compact IV
HP dv2535ea

« Odpowiedź #382 dnia: Marzec 12, 2009, 19:52:01 »
Nie udalo mi sie odnalesc odpowiedzi, a wydaje mi sie, ze dosc wnikliwie jej poszukiwalem, pomozcie wiec prosze, jesli umiecie...:)

Postepuje zgodnie z instrukcja, dochodze do ekranu na ktorym pojawia sie pasek stanu z procentami, ekran telefonu gasnie i....

...wszystko bylo by pieknie, gdyby nie fakt, ze wtedy wlasnie rozlacza AS, slychac ze wypial urzadzenie USB, wpial urzadzenie USB, windows zaczyna szukac sterownikow, poniewaz urzadzenie jest nierozpoznane, mija jeszcze chwila i "ROMupdateutility" wyrzuca komunikat "ERROR [260]:connection"...  jesli odpalam "sspl-manuala" najpierw na telefonie, ekran telefonu gasnie i "ROMupdateutility" wyrzuca ten sam komunikat z pominieciem wszystkich wczesniejszych ekranow, znaczy sie tak czy tak nie chce nic zaladowac, gdyz nie widzi/rozpoznaje urzadzenia...

ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie ? ;)

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #383 dnia: Marzec 12, 2009, 20:15:50 »
ja tu czegos nie rozumiem, skoro producent udostepnia na swojej stronie nowa wersje softu, nie ma prawa odmowic pozniej naprawy gwarancyjnej z powodu wgrania owego romu

W tym przypadku producent jest właścicielem praw autorskich do oprogramowania, więc jeśli zezwala na jego instalowanie na urządzeniach "niebrandowanych", inne jego wykorzystanie jest łamaniem prawa. Jak dla mnie czyni to resztę dyskusji bezprzedmiotową (zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich).

Pozdrawiam
AGollum

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #384 dnia: Marzec 14, 2009, 17:27:59 »
POMOCY

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Wgrałem HardSPL OliNex. W boot pokazuje jak nałeży. Zrobiłem hard rest. Podczas startu zatrzymuje się na ekranie z napisem TOUCH DIAMOND plus 3 linijki na pomarańczowa z RGB i na tym stop.
Co robić?

*

Offline siwy05

• **
  • 236
« Odpowiedź #385 dnia: Marzec 14, 2009, 18:40:36 »
no to masz wgrany wadliwy rom, musisz wgrac jeszcze raz inny, mialem jak samo kiedy cos mi sie chyba zle ugotowalo
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline kleczew

• 43
« Odpowiedź #386 dnia: Marzec 14, 2009, 19:37:12 »
Chciałbym zmienić wygląd swojego Windows Mobile, wiem że pewnie na forum gdzieś już było o zmianie tematów (themes), więc proszę o linka to artykułu, bądź strony skąd można pobrać gotowe tematy lub ewentualnie jak pozmieniać wygląd w swoim WMobile (np. ekran "dzisiaj"). Chodzi mi tylko o tematy Windows Mobile, bo TF3D za bardzo nie używam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 19:45:42 wysłana przez kleczew »

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
« Odpowiedź #387 dnia: Marzec 14, 2009, 19:40:30 »
Ok. SIWY05. Jak wgrać cokolwiek, np. ROM jak nie mogę połączyć telefonu z komputerem? W opisie jest, że najpierw należy uzyskać synchronizację z AS. Mój telefon zatrzymuje się na czarnym ekranie powitalnym i dalej anirusz. ROM jest fabryczny, radio też.

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
« Odpowiedź #388 dnia: Marzec 14, 2009, 20:38:14 »
Już znalazłem odpowiedź

W sytuacji jaka u mnie zaszła należało wejść w tryb bootloader, podłączyć do kompa i wgrać ROM.
Teraz wszystko ok.

Dodam, że Vista 64  :P

« Odpowiedź #389 dnia: Marzec 18, 2009, 10:27:39 »
Witam Wszystkich,

Chce miec ROM w wersji angielskiej lub szwedzkiej czy jest to mozliwe
Probowalam sciagac ze strony HTC (trzeba podac numer seryjny) ale odrzuca mi mozliwosc sciagniecia- "ten ROM nie jest odpowiedni dla Twojego
telefonu"

i jeszcze jedno pomimo zainstalowania ROM'u 3 PLK wciaz mam logo orange nie moge tego zlikwidowac

Prosze o porade
z gory dziekuje i Pzdr