FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 392878 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 10, 2008, 18:51:15 »
Chyba wyszukiwarka Ci się zacięła  :D

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111617.0          ostatni post na stronie
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 10, 2008, 18:55:18 »
jak bum cyk cyk szukałem:D
dzięki :ok:
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 10, 2008, 19:00:52 »
jak bum cyk cyk szukałem:D
dzięki :ok:

ok...............ok................. napisz czy Ci się udało ........bo też mam Orange ale obym nie potrzebował korzystać z serwisu
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 10, 2008, 19:24:53 »
udało się :ok:
ale dopiero za 3 razem. wcześniej wywalał jakiś błąd.
teraz po wejściu do BL mam SPL 1.93.0000
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 12, 2008, 17:22:05 »
Witam !
Obiło mi się o uszy , iż sugeruje się , wręcz radzi , aby przed wgraniem nowego ROM-u - usunąć kartę SIM   :shock:

Czy zachodzi taka konieczność i czy jest to uzasadnione ?

Pozdrawiam.

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 13, 2008, 21:31:41 »
Witam !
Obiło mi się o uszy , iż sugeruje się , wręcz radzi , aby przed wgraniem nowego ROM-u - usunąć kartę SIM   :shock:

Czy zachodzi taka konieczność i czy jest to uzasadnione ?

Pozdrawiam.

Uspokoję Cię....nie wiem co się radzi, ale bawiąc się tym telefonem od lipca zrobiłem coś koło 100 flashy (z reguły z hard resetem). Żadnej zwichy, żadnych problemów (i nigdy nie wyciągnąłem karty sim  :D )
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline Machu

• 16
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 15, 2008, 16:40:12 »
Witam, to mój pierwszy PDA i pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam Diamonda z Orange, właśnie wg tego poradnika dążę do jego zmiany, po instalce hardSPL trzeba sprawdzić w bootloaderze czy się udało, w tym celu softreset, jak wygląda bootloader w tym ROMie z Orange, i kiedy się pojawia? czy to ten ekran przed startem, na którym w prawym dolnym rogu wyświetlacza są trzy linie znaków?

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 15, 2008, 16:57:52 »
Sio do czytania FAQ !
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline Machu

• 16
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 15, 2008, 17:12:13 »
chodziło Ci o to FAQ?
"Aby wejść do bootloadera należy zrobić Soft Reset z wciśniętym klawiszem zmniejszenia głośności."

raczej zrobić SoftReset cały czas trzymając VolumeDown, ja naciskałem SR trzymając VolumeDown a potem go puszczałem  :ok:

wybaczcie za zbędne zamieszanie, ale to zdanie nie jest sprecyzowane :wink:

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 16, 2008, 18:58:48 »
Mam zamiar usunac simLocka z sieci ORANGE. Zmienic na inny ROM i moje pytanie dotyczy sprawy odnoszacej sie do przypadku gdzie musialbym oddac Diamonda na gwarancje. I tutaj moje pytanie: O ile powrot do oryginalnego ROMu jest ladnie opisany w podpunkcie rekonstrukcja, to jak sprawy sie maja w przypadku usunietego simlocka ? Czy da sie spowrotem zalozyc simLocka na ORANGE zeby w serwisie sie nie pokapowali ze cos ruszalem ? I nie cofneli mi gwarancji ? Z gory dzieki za opdpowiedz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2008, 20:15:52 wysłana przez Krzysiecw »

*

Offline VDR

• 7
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 16, 2008, 21:12:43 »
Jest szansa na ROM Orange 1.93.69.3 ship ? w FAQ jest 69.1 troche starsza wersja. Wraz z fonem mialem ta 69.3. Moze gdzies ktos widzial taka wersje ?

Wrzucilem sobie na orangutana romik HTC PL - ta wersje wszystko za jednym razem z exe ktora jest na FAQ i jezyka polskiego brak. Czy tak ma byc ?? Czy ta druga wersja w postaci ZIP`a do samodzielnego wrzutu wszystkiego jest z jezykiem PL ? W sumie to zaden problem, moglby byc i angielski ale jesli moglbym miec PL to czemu nie. W sumie moglbym wrzucic i zobaczyc ale poki co mam inny problem - bo walcze z zzeraniem energii.

Dzisiaj o 11:00 odlaczylem telefon od ladowania a o 16:00 padl - lezal sobie w kurtce w bagazniku podczas gdy ja po lesie biegalem wiec nie byl w uzyciu. Troszke mnie to zaskoczylo, ze tak powiem. Wrzucilem jakis soft pokazujacy ile mA zzera mi Diamencik (w sumie dwa programiki - linki byly tu na forum) i nie jest ciekawie -- 70mA jak nic nie robie. Lezy sobie obok i widze jak co kilkanascie minut -1%. MASAKRA po prostu :( WIFI/BT/HSDPA wylaczone. Podswietlenie jedynie dziala. Zasieg raczej byl w miejscu gdzie bylem wiec raczej nie szukal namietnie sieci - chyba, ze bagaznik zadzialal jak klatka Faradaya ;] Zobaczymy jak bedzie za kilka dni - choc szczerze mowiac nie brzmi to zachecajaco. Zobaczymy co bedzie dalej :/

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 16, 2008, 23:49:30 »
Mam zamiar usunac simLocka z sieci ORANGE. Zmienic na inny ROM i moje pytanie dotyczy sprawy odnoszacej sie do przypadku gdzie musialbym oddac Diamonda na gwarancje. I tutaj moje pytanie: O ile powrot do oryginalnego ROMu jest ladnie opisany w podpunkcie rekonstrukcja, to jak sprawy sie maja w przypadku usunietego simlocka ? Czy da sie spowrotem zalozyc simLocka na ORANGE zeby w serwisie sie nie pokapowali ze cos ruszalem ? I nie cofneli mi gwarancji ? Z gory dzieki za opdpowiedz.

Zdjęcie Sim Locka jest niestety operacją jednostronną. Nie da się go założyć ponownie.
Poszukaj natomiast na forum informacji w tym temacie i dopytaj tych którzy to zrobili. Podobno serwis się nie czepia i pewnie nawet nie sprawdza czy jest sim lock...byle by się system zgadzał.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 17, 2008, 08:16:49 »
Na str.1 pkt. 11c Rekonstrukcja ROMu Orange jest do ściągnięcia ten plik 'Ruu_Diamond_Signed_Orange_PL_1.93.69.1_Ship'  i po rozpakowamiu i uruchomieniu pliku "ROMUpdateUtility.exe" otwiera się okno do zmiany ale chyba w j.chińskim  :(  brak napisów  na klawiszach i zamiast treści po kilka kresek he...he   spawdzalem dwie wersje na Laptopie i PC i to samo .................... możecie sprawdzić czy też tak macie ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 17, 2008, 08:44:43 »
Tak mamy, ale przyciski znam na pamięć więc.....
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 17, 2008, 09:06:37 »
Na str.1 pkt. 11c Rekonstrukcja ROMu Orange jest do ściągnięcia ten plik 'Ruu_Diamond_Signed_Orange_PL_1.93.69.1_Ship'  i po rozpakowamiu i uruchomieniu pliku "ROMUpdateUtility.exe" otwiera się okno do zmiany ale chyba w j.chińskim  :(  brak napisów  na klawiszach i zamiast treści po kilka kresek he...he   spawdzalem dwie wersje na Laptopie i PC i to samo .................... możecie sprawdzić czy też tak macie ?

Rada Qsqa:
"spróbuj w takim razie utworzyć nowy katalog i wgrać tam DiamonCustomRUU.exe (z mojej Kuchni lub romu) i ruu_signed.nbh z ROMem Orange"
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 18, 2008, 17:27:53 »
Jak sprawdzic ile pagepool ma dany ROM ???
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #226 dnia: Listopad 20, 2008, 15:12:15 »

==========================================================================================

11. Rekonstrukcja fabrycznego ROMU HTC PL i ERA PL

!!!UWAGA!!! Na HTC e-Club pojawiła się wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped". Dlatego zalecam pobranie tego ROMu z TEGO miejsca i wgrania wszystkiego (ROMu, RadioROMu i SPL) za jednym razem.

W tym punkcie opiszę procedurę powrotu do fabrycznego ROMu w przypadku konieczności oddania Diamonda do serwisu

11a. Rekonstrukcja fabrycznego ROMu HTC PL

- pobieramy paczkę z ROMem z TEGO linku

- rozpakowujemy archiwum do osobnego katalogu - po tej operacji w katalogu będą 3 pliki:

DiamonCustomRUU.exe
RUU_signed.nbh
SPL 1.93.zip

- upewniamy się, że mamy w Diamondzie HardSPL - w tym celu przechodzimy do bootloadera (klawisz zmniejszenia głośności plus reset) i sprawdzamy wersję SPL

- ładujemy zrekonstruowany ROM do Diamonda - w tym celu dwukrotnie klikamy na DiamonCustomRUU.exe

- po załadowaniu ROMu pozwalamy na pierwsze uruchomienie podczas którego zainstaluje się również nakładka spolszczająca

- synchronizujemy Diamonda z kompem (ikona AS musi być zielona)

- ładujemy do Diamonda fabryczny RadioROM dla HTC PL to 1.25.0.05 do pobrania np. Z TEGO MIEJSCA

- teraz rozpakowujemy plik "SPL 1.93.zip" do osobnego katalogu

- w nowym katalogu powinny być następujące pliki:

EnterBootloader.exe
ErrorBattery.fig
ErrorUSB.fig
ModelID.fig
rapitool.exe
ROMUpdateUtility.cfg
ROMUpdateUtility.exe
RUU_Signed.nbh
RUUGetInfo.exe
RUUResource.dll
SSPL-Manual.exe

- uruchamiamy SSPL-Manual.exe, po chwili ekran Diamonda stanie się czarny i wtedy uruchamiamy ROMUpdateUtility.exe. Po osiągnięciu 100% Diamond sie zresetuje.

- w celu weryfikacji poprawności całej operacji sprawdzamy wersję SPL: wchodzimy do trybu bootloadera i odczytujemy warość SPL (powinna być 1.93

- spokojnie oddajemy naszego Diamonda do serwisu  :ok:

=======================================================================================

Czy moge spytac w takim razie ktory ROM mam pobrac ? Ten z pierwszego pogrubionego zdania ? czy ten z pierwszej pauzy ? Bo juz nie wiem :(

*

Offline Machu

• 16
« Odpowiedź #227 dnia: Listopad 20, 2008, 21:05:00 »
mike100, nie przejmuj się chińskimi znaczkami, zaznaczaj wszystkie pola, klikaj Dalej, tzn tam gdzie tak powinno pisać, i ROM będzie wgrany :ok:

jeszcze chciałem się upewnić... ori SPL dla Orange to 1.93?

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #228 dnia: Listopad 21, 2008, 10:56:31 »
tak, dla orange spl 1.93

Krzysiec-ja wrzucałem wersję ship.
Jeżeli chcesz wgrać np. inne radio to wgrywasz tylko sam rom.
pozdr.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 14:12:03 wysłana przez mike100 »
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

« Odpowiedź #229 dnia: Listopad 23, 2008, 15:20:18 »
Witam
Przyznam sie szczerze ze nie szukalem, tylko zobaczylem ten artykul na orange, a ze wlasnie wychodze z domu to niestety nie mam czasu w chwili obecnej szukac i moje pytanie moze wydac sie glupie, ale od wczoraj jestem posiadaczem HTC PRO i mam pytanie, czy ten rom ktory jest w instrukcji tutaj bedzie tez dobry dla mojego PRO, czy rozni sie on od HTC Touch Diamond i sie nie nadaje???

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #230 dnia: Listopad 23, 2008, 19:08:18 »
absolutnie się nie nadaje. idż do działu Raphael. http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=145.0

przeczytaj faq 10 razy i dopiero wtedy zabierz się za zmianę romu.
z ciekawości zapytam ile kosztował, w jakim abonamencie i co w zestawie?
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 19:11:42 wysłana przez mike100 »
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

*

Offline kjw

• 4
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #231 dnia: Listopad 23, 2008, 22:12:13 »
Witam,
Krótko i na temat.
Chciałem zmienić ROM w swoim Diamencie i kiszka kaszana.
Po kolei. Wgrywałem HardSPL. Ekran się sciemnił i po 2 minutach wyskoczył komunikat:
ERROR [260] CONNECTION
Wgrałem SSPL-Manuala uruchomiłem na Diamondzie i dalej ten sam objaw.
Wszystko krok po kroku z FAQ.

Komunikat bootloadera:

Security Unlocked
DIAM100 MFG 64M
SPL-1.24.Hard
MicroP-Diam (LED) v11

PSOC-Diam STAGE_PVT v0x32

Czy jest jakiś ratunek dla mnie  :worried:?

B)

Poradziłem sobie!
To co zrobiłem oznacza, że ktoś już grzebał w moim Diamencie.
Nie wgrywając HardSPL wgrałem Diamnetowy ROM Lite używając metody http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=116445.0
Zaryzykowałem, ale się opłaciło.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2008, 23:07:57 wysłana przez kjw »

« Odpowiedź #232 dnia: Listopad 24, 2008, 00:02:10 »
z ciekawości zapytam ile kosztował, w jakim abonamencie i co w zestawie?
Pozdr.

Dzieki za info.
A moj htc kosztowal 60zł w orange dla firm przy przedluzeniu umowy i przejsciu z abonamentu Top Firma 300 na Oferta dla Firm 500.
W zestawie jest AutoMapa Polska XL na 1GB karcie, ladowarka i uchwyt do samochodu, ladowarka sieciowa, kabelek USB, skorzane etui, zapasowy rysik i zestaw sluchawkowy. Na wyswietlaczu jest folia tzw. transportowa (na caly wyswietlacz, bez zadnych otworkow), ale w komplecie jest jeszcze jedna folia z wycietymi otworkami i na wymiar HTC (tym mnie milo zaskoczyli)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2008, 00:04:17 wysłana przez Piniu5 »

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #233 dnia: Listopad 25, 2008, 07:27:14 »
Po zmianie romu i HR  na pierwszym ekranie na dole po prawej wyświetla się czerwony text m.in. z wer.RadioRomu  itp a w lewym dolnym rogu wyświetla sie duża litera 'H'  lub  'U' co oznaczaja te litery ???
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #234 dnia: Listopad 25, 2008, 07:58:54 »
Po zmianie romu i HR  na pierwszym ekranie na dole po prawej wyświetla się czerwony text m.in. z wer.RadioRomu  itp a w lewym dolnym rogu wyświetla sie duża litera 'H'  lub  'U' co oznaczaja te litery ???

Wersję protokołu GSM/CDMA o ile pamiętam

*

Offline websitek

• 28
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #235 dnia: Listopad 25, 2008, 14:11:26 »
Witam,
mam pytanko czy jak mam soft orange i chciałbym wgrać orginalny HTC PL czy musze przy tym robić HardSPL??

Pozdrawiam
;-)

*

Offline mike100

• 596
« Odpowiedź #236 dnia: Listopad 25, 2008, 15:15:48 »
Witam,
mam pytanko czy jak mam soft orange i chciałbym wgrać orginalny HTC PL czy musze przy tym robić HardSPL??

Pozdrawiam
a czytać ze zrozumieniem pierwszy post w tym temacie potrafisz?
hardspla się nie robi tylko "wgrywa". poczytaj FAQ 100 razy zanim coś zrobisz bo zepsujesz diamenta na amen...
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790

« Odpowiedź #237 dnia: Listopad 26, 2008, 10:27:11 »
Witam
mam od wczoraj MDA IV Ery z 1.93.119.3 PLK, R 1.00.25.16, G 52.29a.25.13

sprzęt chodzi dość wolno, czy jest taki ROM po wgraniu którego:

1. Nie stracę gwarancji (lub po przywrócenie będę miał to co dostałem w pudełku) np. RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1[1].93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.rar
- ten jest od HTC, czy konieczne jest wgranie HardSPL, w postach jest napisane że jest to konieczne do werji "gotowanych"

2. Będzie chodził szybko, (czy ten rom z pkt 1, ma pewnie dużo dodatków - spowalniaczy, czy jest czysty?) wolałbym wersję czystą

3. Najlepiej jak będzie po angielsku, ale szybka wersja polska ostatecznie też może być, (może Era Lite?)

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #238 dnia: Listopad 26, 2008, 11:50:26 »
Witam
mam od wczoraj MDA IV Ery z 1.93.119.3 PLK, R 1.00.25.16, G 52.29a.25.13

sprzęt chodzi dość wolno, czy jest taki ROM po wgraniu którego:

1. Nie stracę gwarancji (lub po przywrócenie będę miał to co dostałem w pudełku) np. RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1[1].93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship.rar
- ten jest od HTC, czy konieczne jest wgranie HardSPL, w postach jest napisane że jest to konieczne do werji "gotowanych"

2. Będzie chodził szybko, (czy ten rom z pkt 1, ma pewnie dużo dodatków - spowalniaczy, czy jest czysty?) wolałbym wersję czystą

3. Najlepiej jak będzie po angielsku, ale szybka wersja polska ostatecznie też może być, (może Era Lite?)

Kolego  Ty już nie jesteś 'Newbie' a od takich nalezy wymagac minimum znajomosci regulaminu i poryszania sie po Forum
Gdybys zadał sobie trudu poczytania tylko działy "Diamond' to przekonałbyś się że wiele razy pisano i odpowiadano na te pytania  :S
Alzheimer dziadku ;-)  "

« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 26, 2008, 14:26:34 »

Kolego  Ty już nie jesteś 'Newbie' a od takich nalezy wymagac minimum znajomosci regulaminu i poryszania sie po Forum
Gdybys zadał sobie trudu poczytania tylko działy "Diamond' to przekonałbyś się że wiele razy pisano i odpowiadano na te pytania  :S
[/quote]

dziadek7 bardzo przepraszam, owszem jestem długo na forum, ale od wielu lat tylko PDA. MDA to dla mnie nowość, a po przeczytaniu wielu postów nie jestem w stanie przeprocesować tak wielu informacji, dlatego pomyślałem że poproszę kogoś życzliwego o krótkie naprowadzenie.