FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 393383 Wyświetleń

*

Offline Andi60

• **
  • 135
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 14, 2008, 15:39:55 »
Witam Wszystkich !.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem HTC Diamond, który zakupiłem w Orange.  Interfejs tego operatora jest bardzo brzydki i nie dorównuje swym wyglądem interfejsowi producenta. Postanowiłem go zmienić na interfejs producenta ITouch Flow 3D.  Odblokowałem CID operatora programem HardSPL.
Sprawdziłem w boodloaderze wersję SPL, gdzie pojawił się napis SPL-1.40OliNex.
Następnie wgrałem ROM  w wersji,  Diamond Radio 1.00.25.07 i taka wersje pojawiła się  w informacji sprzętu. 
Wszystkie operacje przebiegły pomyślnie bez żadnych błędów. Telefon w czasie wykonywania tych czynności zachowywał się tak jak zostało to opisane w Instrukcji podanej na początku tego Wątku.

Po uruchomieniu się telefony mam interfejs operatora Orange.

Proszę o informację jakie mam jeszcze wykonać czynności aby pojawił się oryginalny interfejs HTC taki jaki jest na opakowaniu telefonu.

Za pomoc z góry dziękuję,

Pozdrawiam,
Andrzej.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 14, 2008, 15:51:17 »
Kolego Diamond Radio 1.00.25.07 to jest tylko radio czyli to co odpowiada za moduł GSM :P Albo wgraj pełny ROM, albo wejdź do ustawień TodayScreen i po prostu wyłącz interfejs Orange  :E
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 14, 2008, 16:12:00 »
Kolego Diamond Radio 1.00.25.07 to jest tylko radio czyli to co odpowiada za moduł GSM :P Albo wgraj pełny ROM, albo wejdź do ustawień TodayScreen i po prostu wyłącz interfejs Orange  :E
[/i]

Dzięki za informację.
Nie jestem mocny w tych sprawach.
Próbowałem zmienić tak jak mi sugerowałeś ale niestety bez rezultatu. Widzę, że czegoś chyba nie wgrałem. Jeżeli jesteś taki uprzejmy to proszę pomóż mi i napisz co mam wgrać, jaki pełny ROM ?.
Czekam na odpowiedz przy kompie.

Pozdrawiam,
Andrzej

PS,
 Jak możesz to daj znać na gg  10525448, Nie chce coś zepsuć w telefonie dlatego pytam i proszę o pomoc.

Przed chwila wgrałem to.

- najpierw ściągnij TEN plik i rozpakuj go do osobnego katalogu.

- w katalogu powinny być następujące pliki:

EnterBootloader.exe
ErrorBattery.fig
ErrorUSB.fig
ModelID.fig
rapitool.exe
ROMUpdateUtility.cfg
ROMUpdateUtility.exe
RUU_Signed.nbh
RUUGetInfo.exe
RUUResource.dll
SSPL-Manual.exe

Niestety nadal mam logo operatora Orange.
Nie wiem jak mam  zmienić na oryginalny HTC

PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 17:11:51 wysłana przez Andi60 »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 14, 2008, 17:54:05 »
Kolego wszystko masz opisane w topiku o zmianie ROMu. Ja nie jestem Ci w stanie wszystkiego tłumaczyć krok po kroku, bo pracuję i nie mogę co chwilę zerkać na forum... Logo będziesz miał zawsze chyba, że zmienisz splashscreena. Tobie chodzi o logo czy menu Orange???

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 14, 2008, 18:06:04 »
Niestety i ja pracuję, nie da się inaczej.
Rozumiem Cię i przepraszam za kłopot, ale prócz Ciebie nikt się nie odezwał  żeby mi pomóc.

Przede wszystkim chodzi mi o wygląd taki jak jest na zdjęciu na opakowaniu. Jeżeli wgram nowy ROM to czy będę miał taki wygląd i polskie menu. Inne rzecz są mniej ważne.
Znalazłem ten ROM wersje 32a. Ściągam ją i mam zamiar zainstalować.

Może i ja Ci kiedyś pomogę.

Pozdrawiam,
Andrzej
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 18:08:25 wysłana przez Andi60 »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 14, 2008, 18:22:54 »
Jeśli zainstalujesz ROM 3.2a to pozbędziesz się menu Orange raz na zawsze  :E

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 14, 2008, 18:37:20 »
[/i]

Przed chwilą zainstalowałem. jest Ok. Tak jak chciałem.
Kolego, dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Andrzej z Warszawy

« Odpowiedź #157 dnia: Październik 15, 2008, 01:19:26 »
WItam

mam pytanie, czy jesli chce wgrac rom htc.pl (do ktorego link znajduje sie na pierwszej stronie watku), na diamonda wypuszczonego przez Orange, musze wgrywac najpierw program HardSPL?

wlasnie chce sie za to zabrac, ale chce miec jak najbardziej oryginalny rom HTC, tylko nie wiem czy musze najpierw odblokowac ten orangowski?

"ROMy dla HTC Diamond występują w dwóch odmianach:

1. Wersja "ship" - opublikowana przez HTC lub operatora w postaci jednego pliku .exe. W tym przypadku instalacja ogranicza się do podłączenia Diamonda do komputera i uruchomienie pliku .exe"

Dodam ze nie jest to dokladnie opisane w faq-u, info jest dwuznaczne. Odczytuje je tez w ten sposob: ze jesli ma sie np. rom orange, i chce sie wgrac nowszy rom orange (wersja ship), to nie trzeba wgrywac HardSPL, ale moze byc tak ze jesli sie ma wlasnie orangowski, a chce sie wgrac htc - mimo ze ship...i tu mam dylemat :|

Pozdrawiam

Mantis
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 01:58:30 wysłana przez Mantis »

« Odpowiedź #158 dnia: Październik 15, 2008, 03:02:01 »
WItam

mam pytanie, czy jesli chce wgrac rom htc.pl (do ktorego link znajduje sie na pierwszej stronie watku), na diamonda wypuszczonego przez Orange, musze wgrywac najpierw program HardSPL?

wlasnie chce sie za to zabrac, ale chce miec jak najbardziej oryginalny rom HTC, tylko nie wiem czy musze najpierw odblokowac ten orangowski?

"ROMy dla HTC Diamond występują w dwóch odmianach:

1. Wersja "ship" - opublikowana przez HTC lub operatora w postaci jednego pliku .exe. W tym przypadku instalacja ogranicza się do podłączenia Diamonda do komputera i uruchomienie pliku .exe"

Dodam ze nie jest to dokladnie opisane w faq-u, info jest dwuznaczne. Odczytuje je tez w ten sposob: ze jesli ma sie np. rom orange, i chce sie wgrac nowszy rom orange (wersja ship), to nie trzeba wgrywac HardSPL, ale moze byc tak ze jesli sie ma wlasnie orangowski, a chce sie wgrac htc - mimo ze ship...i tu mam dylemat :|

Pozdrawiam

Mantis

poradziłem sobie :)

wgrałem tego roma:

!!!UWAGA!!! Na HTC e-Club pojawiła się wersja ROMu stosowanego przez HTC PL jako "shiped". Dlatego zalecam pobranie tego ROMu z TEGO miejsca i wgrania wszystkiego (ROMu, RadioROMu i SPL) za jednym razem.

Na wszelki wypadek wgrałem HardSPL

tylko teraz będę się bawił z ustawieniem języka Polskiego, mam nadzieje ze jest to mozliwe :|

Pozdrawiam

*

Offline prezeslodz

• 35
  • HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 15, 2008, 13:56:06 »
niestety tylko tf3d mozesz ustawic na pl, bez nakładki windows zostanie ang

*

Offline alloy

• 19
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 18, 2008, 12:16:08 »
Mi wychodzi : DIAM100  64M
SPL-1.93.0000
MicroP-Diam (LED) v11

PSOC-Diam STAGE_put v)x32

Serial

CZyli wgrało sie czy nie ? ? bo nie mam olinex .. ?

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 18, 2008, 13:17:20 »
Się nie wgrało

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 18, 2008, 13:30:25 »
Mi wychodzi : DIAM100  64M
SPL-1.93.0000
MicroP-Diam (LED) v11

PSOC-Diam STAGE_put v)x32

Serial

CZyli wgrało sie czy nie ? ? bo nie mam olinex .. ?

Kolego ..o co pytasz  ?

To co podałeś oznacza że masz oryginalny SPL bez wgranego HardSPL'a
Tak sie wyświetla na BL
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #163 dnia: Październik 18, 2008, 19:11:11 »
[/i]
Próbowałem pobrać oryginalny ze strony producenta HTC ale żeby to zrobić trzeba wpisać numer seryjny urządzenia. Tak zrobiłem i otrzymałem info, że urządzenie nieznane. Nie bardzo rozumiem co jest grane. telefon kupiłam z Orange i wydaje mi się, że powinno być wszystko ok.

Pozdrawiam,
Andrzej
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 19:13:04 wysłana przez Andi60 »

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #164 dnia: Październik 18, 2008, 19:26:17 »
[/i]
Próbowałem pobrać oryginalny ze strony producenta HTC ale żeby to zrobić trzeba wpisać numer seryjny urządzenia. Tak zrobiłem i otrzymałem info, że urządzenie nieznane. Nie bardzo rozumiem co jest grane. telefon kupiłam z Orange i wydaje mi się, że powinno być wszystko ok.

Pozdrawiam,
Andrzej

Zarejestrować mogą się tylko uzytkownicy HTC Touch Diamonda. Mając np urżadzenie z Ery (MDA COMPACT IV) lub odpowiednik z Oranga nie zarejestrujesz się. Taka polityka firm :(
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 18, 2008, 20:14:14 »
Dzięki.
To do bani z taką polityką skoro nie mogę zaktualizować oprogramowania do sprzętu który legalnie nabył.

Andrzej.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #166 dnia: Październik 18, 2008, 20:36:19 »
Andi polityka jest dobra, bo każdy operator odkupuje tylko licencję na urządzenie bez ROMu. Każdy operator ładuje swój ROM do tych urządzeń więc jeśli ktoś chce pobrać nowszy ROM (jeśli operator taki wypuści) to sobie wchodzi na stronę operatora i sobie go ściąga.

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 18, 2008, 21:08:25 »
OK.
To skąd jest ROM 32a skoro nie można go oficjalnie pobrać?.

Andrzej

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #168 dnia: Październik 18, 2008, 21:17:29 »
OK.
To skąd jest ROM 32a skoro nie można go oficjalnie pobrać?.

Andrzej

np z forum, ale nie próbuj go wgrywać przed przeczytaniem FAQ... no i wgrywając taki ROMik oficjalnie tracisz gwarancję  :worried:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #169 dnia: Październik 18, 2008, 21:30:38 »
Już go kilka razy wgrałem a dzisiaj przywróciłem Orange z uwagi, że mi net nie chodził i musiałem iść do salonu tej firmy. Zapomniałem, że telefon jest na windzie i należy skonfigurować adres i port i wszystko jest OK. Jeszcze mam problemy z AutoMapą ale jak się z nią uporam to zaraz powracam do ROM,u 3,2 a full.

Pozdrawiam,
Andrzej

Ps.
Na ROM Orange nie mogę już patrzeć.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 21:32:09 wysłana przez Andi60 »

« Odpowiedź #170 dnia: Październik 21, 2008, 00:16:08 »
Witam,

stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem diamond orange... i mam problem :/ próbuje wgrać hardspl i po przejściu wszystkich okienek. pokazuje się pasek postępu, nic się nie dzieje, po czym wyskakuje błąd w połączeniu z AS... check your connection cable i takie tam. przegrałem manuala na diamonda, mam .netframework 3.5

z góry dzięki za pomoc pozdro

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 21, 2008, 14:36:52 »
Nie miałem takich problemów. Tak jak napisałem , już kilka razy zmieniałem ROM.

AS

*

Offline Terminator

• *
  • 91
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC Diamond
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 21, 2008, 16:02:14 »
Musze oddać Diamonda do serwisu.

Wgrałem przed chwilą ROMa HTC PL w wersji shiped, podanego w tym temacie. Pierwsza rzecz jaką zauważyłem, to brak nakładki sunnysoft. Radio się wgrało, wersja protokołu taka sama jak w oryginale było (spisałem sobie zanim poraz pierwszy zmieniłem ROMa), a został mi HardSPL 1.40 Olinex  :O
Wszyscy mówią, że SPL wgrywa się też w wersji shiped. Czy ktoś z Was też tak miał?

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 21, 2008, 16:21:04 »
wiersz dalej jest napisane jak przywrócic

W tym punkcie opiszę procedurę powrotu do fabrycznego ROMu w przypadku konieczności oddania Diamonda do serwisu
11a. Rekonstrukcja fabrycznego ROMu HTC PL
Napisane: Październik 21, 2008, 16:18:45
A z jakie powodu oddajesz ? i gdzie jest serwis ? tez musze wgrac z powrotem i oddac do serwisu bo ma za duzy apetyt na prad 2x wiekszy pobor
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 21, 2008, 16:23:54 »
Musze oddać Diamonda do serwisu.

Wgrałem przed chwilą ROMa HTC PL w wersji shiped, podanego w tym temacie. Pierwsza rzecz jaką zauważyłem, to brak nakładki sunnysoft. Radio się wgrało, wersja protokołu taka sama jak w oryginale było (spisałem sobie zanim poraz pierwszy zmieniłem ROMa), a został mi HardSPL 1.40 Olinex  :O
Wszyscy mówią, że SPL wgrywa się też w wersji shiped. Czy ktoś z Was też tak miał?

A zrobiłeś wszystko tak jak opisano w pkt. 11a ze str. 1  ?
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 21, 2008, 16:36:35 »
Wgrałem tylko to co wgrywa ROM ship od HTC. Na forum wszyscy piszą,  że w wersja ship wgrywa za jednym zamachem Radio i SPL. Radio owszem, ale SPL już nie. Uznałem, że pkt. 11a nie jest mi potrzebny.
W bootloaderze cały czas mi wyświetla SPL 1.40 Olinex. To teraz wystarczy jak wgram SPL 1.93 z pkt 11a?

slawrumia, oddaje z trzech powodów o których już pisałem na forum.
1. Przesunięty w dół (właściwie obsunięty lekko na ukos w dół) czujnik światła,
2. Dioda z domkiem nie świeci jak należy (jeden ''daszek'' nie jest podświetlony, zamiast białego podświetlenia jest jakiś pomarańczowe, wręcz brązawe),
3. Coś w środku jakby ''grzechocze'', tzn. jak ''pukne'' lekko palcem Diamonda w tyłu, tam gdzie aparat jest, to słychać jakieś grzechotanie. Jak pomacham Diamondem to zjawisko nie występuje.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 21, 2008, 16:46:28 »
wyekstrakuj sam spl z shipped i wgraj jak hardspl (przez jumpspl)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 21, 2008, 16:57:06 »
wyekstrakuj sam spl z shipped i wgraj jak hardspl (przez jumpspl)

To znaczy, że w shiped jest SPL? To czemu się nie wgrał mi, może spróbować jeszcze raz tego ROMa wrzucić?
Nie bawiłem się niegdy w grzebanie w ROMach, więc nie wiem jak wyodrębnić z niego SPL...  :worried:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #178 dnia: Październik 21, 2008, 16:58:24 »
nbhtoolem

mógł się nie wgrać z tej samej przyczyny dla której nie wgrywa się bezpośrednio hardspl.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 21, 2008, 17:08:03 »
Albo zamiast bawienia się w wyodrębnianie SPL mogę ściągnąć paczkę z pkt. 11a i wgrać tamtego SPL?
Dziwne jest jeszcze, że nakładka Sunnysoft się nie zainstalowała. Może darować sobie wersje shiped i wgrać jeszcze raz ROMa zrekonstruowanego?