FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.

• 716 Odpowiedzi
  • 400946 Wyświetleń

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 04, 2008, 12:08:05 »
ok juz sobie sam poradzilem ... i bez problemu wgralem na viscie x64 i to bez zadnych dodatkowych programow!

To może wrzuć mały opis jak tego dokonałeś a ja umieszczę na pierwszej stronie

Z tego co pamiętam to trzeba dorzucić sterowniki z AS

*

Offline wojoo

• 29
Odp: FAQ HTC DIAMOND/MDA COMPACT IV/ HTC VICTOR, ROM, HardSPL, Rekonstrukcja itd.
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 04, 2008, 13:10:23 »
nic nie instalowalem procz samego programu AS ... widocznie SP1 zawiera juz wszystkie potrzebne poprawki dzieki ktorym dziala wszystko tak jak na XP

Mozna w opisie dodac ze w Viscie z SP1 wszystko dziala bez problemu :)
Napisane: Październik 04, 2008, 13:08:36
co do tego programu smsreport to albo cos zle robie albo on w ogole nie dziala z romem qsqa choc zainstalowal mi sie ... (nawet nie moge znalezc folderu w tel gdzie to jest zainstalowane :|)

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 04, 2008, 13:15:20 »
co do tego programu smsreport to albo cos zle robie albo on w ogole nie dziala z romem qsqa choc zainstalowal mi sie ... (nawet nie moge znalezc folderu w tel gdzie to jest zainstalowane :|)

Program nie tworzy swojego folderu, ładuje się do katalogu Windows. Tworzy jednocześnie link do MenuStart.
Program działa zarówno na wersji qsqi 3.1 jak i romie ugotowanym kuchnią 3.5

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 04, 2008, 13:19:40 »
ok jakos zadzialalo ;) teraz powiedz mi jak ustawic aby glos byl wlasnie polski - moze byc ten co podales linka oraz abym mial rowniez potwierdzenie w postaci informacji (jak jestem na uczelni to nie bede mial wlaczonego glosu specjalnie po to aby mi tel powiedzial ze wiadomosc dostarczona :P)

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 04, 2008, 13:28:42 »
ok jakos zadzialalo ;) teraz powiedz mi jak ustawic aby glos byl wlasnie polski - moze byc ten co podales linka oraz abym mial rowniez potwierdzenie w postaci informacji (jak jestem na uczelni to nie bede mial wlaczonego glosu specjalnie po to aby mi tel powiedzial ze wiadomosc dostarczona :P)

Wgraj plik z załącznika (we wcześniejszej mojej wiadomości), ustaw w SMS Report Eraser woman woice i będzie gadał po polsku.
Z tym drugim problemem chyba ten program sobie nie poradzi, ale przez jakiś czas (zależy jaki sobie ustawisz będziesz mial w sms-ach raport doręczenia)

*

Offline wojoo

• 29
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 04, 2008, 13:41:20 »
czyli ustawic np all delivery reports after 3 minutes since the last report ??
Napisane: Październik 04, 2008, 13:33:13
no tak ale ikonka na dole o nowej wiadomosci znika ale za to dalej pozostaje na pasku start ze nie odebralem wiadomosci :(

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 04, 2008, 13:45:41 »
czyli ustawic np all delivery reports after 3 minutes since the last report ??

Mam tak ustawione jak na rysunku poniżej.
Co to oznacza:
1. Erase - usuń raporty doręczenia
2. All delivery report after - tutaj ustawiasz po jakim czasie ma usunąć raport doręczenia, ja mam 15 min od ostatniego raportu.
3. Powiadomienie o dostarczeniu sms-a (mms-a) woman voice ( pod tą funkcję podłączyłem informację po polsku)
4. Don't play default notifi sounds - nie odtwarzaj domyślnych dźwięków powiadomienia.
5. Don't display Message sent notify - nie wyświetlaj informacji o wysłaniu sms-a

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 04, 2008, 20:57:29 »
Gsen to program który uruchamiamy by działał w tle pozwala on na to aby automatycznie po przekręceniu telefonu zmieniła się orientacja ekranu, ekran obraca się tylko wtedy gdy na ekranie jest okno jakiejś aplikacji
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 21:03:11 wysłana przez medive »

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 04, 2008, 22:19:05 »
medive wstyd ! o Gsen i jego alternatywie masz TUTAJ

*

Offline plato

• 24
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 04, 2008, 22:50:24 »
Czy mozna wlaczyc funcje raportu na stale? A nie tylko na jedna wiadomosc?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 18:38:40 wysłana przez plato »

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 05, 2008, 11:58:49 »
medive wstyd ! o Gsen i jego alternatywie masz TUTAJ
wiem T_T znalazłem to kilka godzin po napisaniu posta i niemiałem czasu na edycje

*

Offline gbbsoft

• 1539
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 06, 2008, 15:00:59 »
Mozna w opisie dodac ze w Viscie z SP1 wszystko dziala bez problemu :)
Ja też wszystko instalowałem na Vista PL SP1 i żadnych problemów nie miałem.

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
  • Sprzęt: Diamond, Motorola Milestone, Archos 10.1
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 07, 2008, 05:16:10 »
Próbowałem zmienić sobie radio z 03 na 07.
Oczywiście FAQ czytałem 10 razy w zwiąku z tym mam pytanie.

Czy mogę zmieniać RadioRom bez instalowania HARDSpl?

Jeżeli nie to znaczy że nie mogę zmienić RadioRomu bez HR a w FAQ jest napisane że można...

Trochę zgłupiałem.

Podczas instalacji zarówno na PC jak i na PPC mam 0% przez jakieś 3 minuty, potem PC pisze że się nie udało i przechodzi do recovery. Czy tak wygląda instalacja bez HARDSpl czy też mam inny problem?
był MDA I potem MDA II
obecnie HTC Diamond vel Era Mda Compact IV
Android: Motorola Milestone
Android Tablet: Archos 10.1

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 07, 2008, 05:53:23 »
Z tego co gdzieś tu na forum czzytalem to 'HARDSpl' wgrywa się raz na samym początku zabaw z ROMem i potem on tam juz zostaje na stałe .... więć następne wgrywanie ROMów i Radio wynika z tego nie potrzebuje ponownego wgrwania HARDSpl
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 07, 2008, 06:06:08 »
to wiem, ale nie chcę go wgrywać z 2 powodów - 1. obawa przed utratą gwarancji, 2. nie chce robić HR.
był MDA I potem MDA II

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 07, 2008, 08:14:17 »
Wszelkie zabawy z Romem i RAdiem BEZ wgrania HARDSpl mogą się skończyć uśmierceniem diamonda o tym też jest na tym forum poszukaj
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #136 dnia: Październik 08, 2008, 19:11:12 »
Pobierz najnowszą wersję DiamondTweak
(CAB)

Pobierz spolszczenie DiamondTweak
(XML) po pobraniu skopiuj plik DiamondTweak.xml do katalogu, gdzie masz zainstalowanego DiamondTweak (standardowo  \Program Files\Diamond Tweak\)
Można prosić o link do spolszczenia? Bo go tu nie ma...

I mam pytanie: czy każdy Diamond fabrycznie nie ma wgranego HardSPL? Mój jest z ROMem HTC, kupowany w dystrybucji, a nie u operatora i tak się zastanawiam jak sprawdzić czy HSPL jest czy go nie ma, bo może jest? Za cholerę nie mogłem znaleźć w Viście jaką i czy w ogóle posiadam wersję .NET Framework :/
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 20:15:31 wysłana przez PopaY »
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline Tigro

• **
  • 129
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 08, 2008, 20:42:16 »
A wie ktoś może, jak ustawić, żeby T9 zamieniało znaki regionalne automatycznie na nie-regionalne? Tzn. nie "łąką", tylko "laka" itd.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 09, 2008, 09:38:00 »
Pobierz najnowszą wersję DiamondTweak
(CAB)

Pobierz spolszczenie DiamondTweak
(XML) po pobraniu skopiuj plik DiamondTweak.xml do katalogu, gdzie masz zainstalowanego DiamondTweak (standardowo  \Program Files\Diamond Tweak\)

Ja ponawiam prośbę: mógłby ktoś wrzucić spolszczenie do DiamondTweak'a?

*

Offline Se@l

• **
  • 214
  • Foka
    • VU
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 09, 2008, 12:34:31 »
z tego co wiem spolszczenie jeszcze nie gotowe lda najnowszej wersji, chyba że od przedwczoraj się coś zmienilo.

tygrys - w T9 nie ma tej opcji, musiałbyś raczej poszukać albo specjalnego programu który to zrobi albo zainstalować jakąś klawiaturę z taką opcją.
I zdaje się że już w kolenym wątku o to samo pytasz.
był MDA I potem MDA II

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #140 dnia: Październik 09, 2008, 15:27:32 »
Skoro nie jest gotowe to po co o nim pisać :/

« Odpowiedź #141 dnia: Październik 10, 2008, 14:47:21 »
Proszę mnie oświecić :) ponieważ troche juz się poogubiłem.
Czy wgrywając wersję ship :"RUU_Diamond_HTC_WWE_EastEurope_1.93.479.3_Radio_Signed_Diamond_52.29.25.12_1.00.25.05_Ship" jest potrzeba instalowania HARDSPL czy nie?

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #142 dnia: Październik 10, 2008, 15:05:37 »
Do każdego ROMu potrzebujesz HSPL.

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #143 dnia: Październik 10, 2008, 15:08:41 »
To jest wersja Ship, więc raczej nie potrzeba wgrywania HardSPL.
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline kleo_marcin

• *
  • 68
    • strona firmowa
  • Sprzęt: herm300
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 10, 2008, 15:12:28 »
HARDSPL wgrywa się tylko 1-den RAZ !!!

« Odpowiedź #145 dnia: Październik 10, 2008, 15:18:01 »

[/quote]
To jest wersja Ship, więc raczej nie potrzeba wgrywania HardSPL.
Pozdrowionka.
[/quote]
No właśnie o te RACZEJ mi chodzi.
też mi się tak wydaje ale.... może ktoś wie jak jest NA PEWNO

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 10, 2008, 15:42:25 »
HARDSPL wgrywa się tylko 1-den RAZ !!!
No przecież wiadomo, że raz. Napisałem gdzieś, że za każdym razem trzeba wgrać?!

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 10, 2008, 16:26:51 »
No właśnie o te RACZEJ mi chodzi.
też mi się tak wydaje ale.... może ktoś wie jak jest NA PEWNO

Cytat z FAQ:
"1. Wersja "ship" - opublikowana przez HTC lub operatora w postaci jednego pliku .exe. W tym przypadku instalacja ogranicza się do podłączenia Diamonda do komputera i uruchomienie pliku .exe

!!! UWAGA !!! Wersje "ship" zazwyczaj zawierają oprócz samego ROMu również RadioROM, SPL i Splashe. Jeżeli chcemy załadować tylko sam ROM to niestety musimy sami go wyodrębnić z pliku .exe  albo poczekać aż ktoś opublikuje sam ROM na forum.
"

Wersje Ship są dostarczane przez HTC, a przy ich wgrywaniu nie potrzeba instalować żadnych dodatków ;]
Pozdrowionka.
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #148 dnia: Październik 10, 2008, 18:07:14 »
ok juz sobie sam poradzilem ... i bez problemu wgralem na viscie x64 i to bez zadnych dodatkowych programow!

To może wrzuć mały opis jak tego dokonałeś a ja umieszczę na pierwszej stronie

Z tego co pamiętam to trzeba dorzucić sterowniki z AS
Windows Vista Home Premium wydana po 1 czerwca 2008 fabrycznie jest już z SP1. SP1 ma w sobie zarówno najnowszą wersję .NET Framework jak i wszystkie sterowniki odpowiadające za synchronizację z urządzeniem wyposażonym w system Windows Mobile od 2002 do 6.1 i proszę nie mylić sterowników z AS, które działa pod Xp-kiem. Do synchronizacji, jak wiemy, użyta jest zupełnie inna aplikacja, która jest częścią Visty i która posiada zupełnie inne sterowniki i wpisy w rejestrze niż w przypadku AS na XP. Synchronizacja urządzenia z WM z Vistą odbywa się automatycznie poprzez przewód USB samodzielnie instalując sterowniki do wybranego modelu HTC (w moim przypadku Windows Mobile Device Center {nazywał to będę Centrum synchronizacji} przy podłączeniu Diamenta pokazał synchronizację z HTC Touch Diamond, a w przypadku Wizarda pokazał HTC Wizard więc idealnie dobiera nazwy i wychwytuje rodzaj urządzenia). Ciekawostka: po podłączeniu Diamenta do Visty w "Mój Komputer" pokazuje się dodatkowy dysk, a jego ikonę stanowi widok Diamenta, to samo się dzieje gdy podłączymy Wizarda, ukazuje się ikona (w właściwie obrazek) Wizarda   B) Nie radzę podłączać naraz dwóch PPC, bo wówczas WMDC troszkę się gubi - to tak nawiasem ;) Poprzez Centrum Synchronizacji łatwo możemy zsynchronizować outlooka, kontakty, sms itd. i nie stanowi to żadnego problemu (pod warunkiem posiadania SP1). Równie łatwa jest synchronizacja poprzez BT (w moim przypadku BT mam wbudowane). Vista automatycznie znajduje urządzenie i paruje je, jest to łatwa i przyjemna procedura. Urządzenie sparowane widziane jest jako dysk zewnętrzny. Jeśli chcemy urządzenie zsynchronizować via BT to po prostu z pozycji PPC włączamy AS i wybieramy "Połącz przez Bluetooth" i po krótkiej chwili następuje pełna synchronizacja urządzeń, taka sama jak poprzez przewód. Jak dla mnie Centrum Synchronizacji w Viście jest lepiej zbudowane i łatwiejsze w rozczytaniu niż AS pod XP-kiem. Zmiana ROM-ów pod Vistą jest wręcz idealna, zero problemów, ale to proponuję robić tylko po podłączeniu PPC przewodem ;) Tyle ode mnie :D Gdyby ktoś miał problemy z Vistą to pytać  :E
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2008, 19:22:29 wysłana przez PopaY »

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #149 dnia: Październik 12, 2008, 12:34:10 »
potwierdze to co napisal popay,  dziala naprawde lepiej niz as z xp zarowno po kablu jaki bt, wszystko jest przejrzyste i wygodne w obsludze, wgrywanie hardspl, zmiana romow tez bezproblemowa, po pda mozemy sie poruszac jak po dysku, zreszta widoczny jest w moim komputerze, testowane na vista home premium eng ze wszystkimi aktualizacjami
MDA Compact IV
HP dv2535ea