Opowiem Wam moją historię

)
Pierwszy ROM w moim diamencie to był oryginalny, który otrzymałem wraz z urządzeniem (1.93 z polskiej dystrybucji, ale nie instalowałem spolszczenia). Ztuningowałem go różnymi tweakami i pracował zadowalająco szybko. Po jakimś czasie (bardziej z ciekawości z czego wynikają te wszystkie zachwyty) zainstalowałem ROM Dutty v2.2. Niestety nie zauważyłem różnicy w szybkości działania, ale też nie odczułem spowolnienia, także pozostałem z tą wersją. Plusem tego romu było praktycznie wyeliminowanie problemu "memory leak" (pamięć rzadko kiedy spadała poniżej 45 MB wolnego - mam wyłączoną skórkę telefonu, dzięki czemu na starcie mam 56 MB wolnego).
Pewnie bym w dalszym ciągu używał tego romu, gdyby w sobotę nie powitał mnie następujący komunikat:
"This concludes the beta test of this software release. Thank you very much for your time and effort in helping make this a great product for our customers. To obtain a newer release or further information, please revisit the website that you used to obtain your current beta release."
Telefon był całkowicie zablokowany! Nic nie można było zrobić ;-(. Backupy wykonuję 2x w tygodniu (na szczęście PIMa codziennie) - we wtorki i soboty i pech chciał, że akurat w sobotę się nie wykonał z ww. powodu.
W związku z powyższym faktem zostałem zmuszony do ponownej instalacji ROMu by Dutty - tym razem wersji 3.0. Ponownie - bez emocji. Działa stabilnie, ale szału z szybkością nie ma - jest podobnie, jak w przypadku stuningowanego przeze mnie romu dostarczonego z moim diamondem.
Natomiast teraz przestroga dla innych: wszystkie ROMy Duttego oparte są na betach WM, także zapewne w tej wersji również po pewnym czasie wyskoczy podobny komunikat. Oczywiście nie będzie to problem, dla ludzi, którzy 2x w tygodniu zmieniają ROM instalując nowszą wersję ;], ale trzeba mieć to na uwadzę, szczególnie Ci, którzy korzystają ze swojego Diamonda użytkowo i nie zmieniają często romów.
Pozdrowionka.