Dzisiaj nie wytrzymałem i pojechałem kupić swojego diamonda w jakimś sklepie, polska wersja niby z gwarancja od HTC.
Wgrany jest Interwrite, pytałem sprzedawce czy wgrywany jest polski rom odpowiedzieli oczywiście że tak.
Tak po 3h zabawy diamondem i 20 dniach oczekiwania myślę że to była jednak strata kasy.
Miałem n95 ponad rok i to diamoncik niby fajny ale to niestety nie tej samej klasy urządzenie.
na plus mogę zaliczyć
+ fajny ekran
+ w miarę szybko urządzenie smiga(miałem kiedys eten m700, to był poprostu dramat), tu dla mnie jest ok
+ dobre wykonie i prezentacja urządzenia
+ ogólnie porównując wyroby HtC do Etena (mój pierwszy pda) to poprostu dramatyczna przepaść na plus htc
+ szybko przegrywają się dane przez activesync
+ jest mały i dobrze leży w dłoni
+ touch flo, krok w dobrym kierunku
+ większość spraw można załatwić bez rysika
minusy
- 3h zabawy, 2 razy się zawiesił na amen
- bateria też porażka 3h zabawy i właśnie ładuje
- zdięcia i filmy nim kręcone to dramat, stara nokia 6670 z aparatem 1 mpx z tego co widzę robiła porównywalne zdjęcia, co do n95 nie ma nawet co porównywać, z tego co czytałem to przez plastikową osłonkę aparatu. Podobno wystarczy zdjąć obudowę i jest sporo lepiej (nie testowałem)
- głosnik wbudowany w diamonda to też jakiś dramat, cichy i płaski dzwięk (gdzie dzwięk stereo z głośników

?)
- brak wyjścia tv
- słuchawki dołączone to też dramat, widziałem opis przeróbek ep630 do diamonda zobaczę niedługo jak z tym będzie śmigać (cudów się nie spodziewam)
- jakoś rozmów w porównaniu do nokij n95, jak nie spojrzę przed odebraniem kto dzwoni to nie poznam po głosie
- opera niby fajna przeglądarka, ale niech ktoś spróbuje kliknąć w linka bez rysika, to wymaga jakiejś cyrkowej wprawy, w porównaniu do przeglądarki z n95 wypada blado, nie chodzi mi tu o renderowanie stron w obu przypadkach jest bardzo dobrze, ale o funkcjonalność przeglądania stron, explorera nawet nie odpalałem bo nie ma poco
- czemu zwykłych słuchawek nie można podłączyć tylko jakiś wynalazek na mini usb, co to ..... jest ?
- czemu nie pyta tak jak nokia o połączenie z internetem przez gprs, edge, umts. Denerwuje mnie że np. pogoda ściągała sobie co 1h to co chce, niby można wyłączyć.
- czemu w wm nie ma takiego przycisku jak w nokiach "swich tasks", pozwala się przełączyć na dowolną odpalona wcześniej aplikacje
- HTC traktuje ludzi z polski jak afrykę kto to ..... słyszał żeby tyle czekać na polską premierę, ile to razy było przekładane, chyba z 1.5 miecha mineło już od premiery na świecie, przecież my nie jesteśmy jakimś zaściankiem europy. Nie zwalał bym raczej sprawy na polskiego dystrybutora tylko na HTC, dystrybutor chce zarobić więc jak tylko by miał dostęp do diamonda szybko by go wystawił, nawet jak by dał .... to nie trwało by to aż tyle czasu
Dobra to tyle z mojej strony, z tego co widzę gdyby apple nie wypuściło iphona to do teraz WM byłby 100 lat za murzynami. Całe szczęście że ktoś zauważył że ciut więkrzy przycisk daje rade wcisnąć palcem i nie potrzeba do tego wyciągać rysika, szkoda że dojście do tego trwało aż tyle czasu.
Od mojego etena m700 z przed roku jest naprawdę duży postęp ale jednak ciągle jeszcze dużo jest do zrobienia.
Czy jakiś guru WM powiedział by mi czy bez utraty gwarancji mogę wgrać, sobie orginalny rom albo ten stworzony przez kolegę od nas z forum, wieżę że cześć spraw by to poprawiło.
Dzięki panowie musiałem sobie pomarudzić trochę wypiłem i naszła mnie ochota na pisanie