Diamond vs Cruise - wrazenia

• 6 Odpowiedzi
  • 1300 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Diamond vs Cruise - wrazenia
« dnia: Sierpień 07, 2008, 15:00:39 »
W sumie nie wiem, gdzie umiescic ten watek, czy w dziale Cruisa, czy Diamonda, czy ogolnym.
To opis paru moich wrazen po przesiadce z jednego na drugi sprzet.
Moze okaze sie to komus przydatne, a jesli nie to mozna usunac watek :)
A wiec zacznijmy od poczatku, opakowanie.
Juz Cruise byl slicznie zapakowany, pudelko z magnesem, ladne wykonanie.
Diamond w tym temacie przebija, pudelko plastikowe opakowane w papierowym stylizowane na diament, po prostu slicznie i wie sie, ze ma sie z czyms wyjatkowym do czynienia.
Akcesoria rowniez wykonane w tym samym klimacie, sluchawki, ladowarka chyba jedna z ladniejszych jakie widzialem.
Szkoda tylko, ze ladowarka jak ktos juz wczesniej zauwazyl, nie ma zadnej sygnalizacji po za swiecacym znaczkiem HTC. Przydalaby sie jakas dioda pokazujaca np. stopien naladowania.
Dziwi brak ochronnego etui, z Polarisem bylo dolaczane, moze niezbyt praktyczne, ale zawsze.
Po otworzeniu pudelka sam sprzet robi wrazenie. Na jednym pewnie bardziej pozytywne na innych mniej.
Dla tych ktorzy mieli do czynienia z pda pierwsze co rzuca sie w oczy to wielkosc samego urzadzenia, jest niesamowicie male jak na te mozliwosci i rozmiary w porownaniu do na ogol spotykanych pda.
Rozmiarami produkt HTC zblizyl sie do zwyklych komorek, niektore nawet pobijajac swoja wielkoscia nie wspominajac juz o ogromnych mozliwosciach w tak malym urzadzeniu.
Co do wykonia w sumie malo jest sie do czego doczepic, stylizacja tylnej klapki, wszystko stonowane, eleganckie z tym, ze jakos Cruisa chyba bardziej mi odpowiadala, sprawial solidniejsze wrazenie, plastik szczegiolnie tylnej klapki nie byl tak blyszczacy ale bardziej matowy, mniej sliski, a co za tym idzie wygodniejszy, pewniejszy w codziennym uzytkowaniu.
Sam Cruise tez sprawial pewniejsze wrazenie w sensie wykonania, lepiej lezal w dloni.
W Diamondzie przycisk power dziwnie reaguje jest gleboko umieszczony w stosunku do obudowy, kolko tez jak dla mnie jest gorsze, moze ladniejsze wizualnie, ale w praktyce mniej wygodne w uzytkowaniu, mniejsze, a co za tym idzie dla osob o wiekszych dloniach mniej funkconalne.
Kolejna sprawa Diamond nie ma zadnych diod sygnalizacyjnych, a moze ja nie zauwazylem.
W Crusie narzekalem, ze sa male,a tutaj nie ma na co narzekac bo ich po prostu nie ma.
Nie wiem, czy to dobrze, czy zle, niektorych diody wkurzaja, czy wrecz nie pozwalaja spac, ale ja przynajmniej wiedzialem, ze urzadzenie "zyje", ze wlaczony jest dany modul komunikacyjny.
Udalo mi sie zaobserwowac, ze przy niskim poziome baterii swieci sie kolko, czy tez jak przychodzi polaczenie albo sms/mms.
W momencie przyjascia smsa/mmsa generalnie pda sie wybudzal, tutaj tak nie ma, przynajmniej w oryginalnym ROMie, ktory mam.
Co do przyciskow jest jeszcze regulacja glosnosci z boku i  cztery przyciski na przednim panelu, nie ma przyciasku aparatu foto. Szkoda,bo jak trzeba szybko wykonac fotke to trzeba przebijac sie przez menu, pewnie mozna podmapowac pod inny przycisk, ale, ze nie ma ich zbyt wielu to brakuje tego dodatkowego. Ciekawa sprawa jest silos rysika i sam rysik z magnesem, fajne rozwiazanie, dzieki temu nie grozi nam, ze wyrobi sie ten silos, ze rysik bedzie wypadal itp. Dodatkowe funkcje z nim zwiazane tez sa calkiem sympatyczne np. wyciagniecie rysika uruchamia urzadzenie, w trakcie rozmowy uruchamia sie opcja notatki.
A jeszcze jedna sprawa, ktora mi sie przypomniala to kabel ladowarki jest jednoczesnie przewodem synchronizacyjnym, z tym, ze dlugosc jest standardowa, a generalnie przewody od ladowarek sa dluzsze.
W zestawie oprocz ladowarki, jest dodatkowy rysik, sluchawki, dodatkowa folia. Zastanawiam sie czemu producent od razu nie nakleja tej wlasciwej folii, jest ochronnna na czas transportu, a ta wlasciwa trzeba nakleic samemu. Gdyby to zrobil producent to wielu uzytkownikom ulatwiloby sprawe, a kto nie chcial by folii to po prostu by ja odkleil.
Kolejna sprawa robiaca duze wrazenie w tym malym urzadzeniu jest ekran.
Fakt jest niesamowity, wszystko ladnie wyglada, kontrast, kolory.
To co bylo dla mnie najawazniejsze czyli roznica miedzy QVGA a VGA to nadal mam mieszane uczucia.
Oczywiscie widac roznice w jakosci, w ladniej wygladajacych fontach itp.
Natomiast jak wszyscy polecaja VGA do netu to przy tak malym ekranie, ja nie widze az tak duzej roznicy. Pewnie czesciowo jest to zasluga nowej Opery, dzieki jej sposobie wyswietlania calej strony, a pozniej przyblizania to na QVGA tez bylo to wygodnie i zblizone do tego na VGA, owszem jak wyswietlana jest cala strona to naglowki artykulow itp sa do odczytania co przy QVGA nie bylo mozliwe, ale czyta sie juz w przyblizeniu, a tu dla mnie roznica nie jest tak duza.
Najbardziej chyba roznice rozdzielczosci zobaczylem w programie nawigacyjnym, gdzie to o wiele ladniej wyglada, widac wiecej obszaru mapy, napisy itp sa czytelniejsze.
Diamond jest tak maly i lekki, ze noszac go w kieszeni w miejsce Cruisa zdarza mi sie miec wrazenie pustej kieszeni:)
Tak mala wielkosc okupiona jest bateria , ktora majac pojemnosc 900mAh szalu nie robi i jest jedna z mniejszych, jesli nie najmniejsza montowana w pda. Dziwi to biorac pod uwage pradozerny szybki procek i koniecznosc obslugi VGA i szybkiej komunikacji 3G, HSDPA.
Rozumiem, ze chodzilo o wage, kazdy wolny milimetr ale mogla byc choc troszke wieksza tak jak np w Cruise. Choc tragedii nie ma, teraz ciezko mi sie wypowiedzec, wiadomo podczas zabawy pare godzin i po baterii, ale mysle, ze po dopowiednim skonfigurowaniu urzadzenia jako telefon bedzie wytrzymywal tak ze 2dni. Na tym polu nie pobije Cruisa, ktory jak na pda trzymal dlugo na baterii srednio 3-4dni.
Co do oprogramowanie nie bede sie wiecej rozpisywal bo jest standardowe, z tym, ze nakladka HTC TF 3D jest naprawde sliczna, robi wrazenie. Na moim standardowym ROM chodzi przyzwoicie szybko.
Obawialem sie, ze bedzie tragedia, a naprawde jest niezle. Biorac pod uwage VGA to sprzet naprawde chodzi szybko, odpalenie aplikacji, przegladanie itp nie odbiega od Cruisa, ktory pomimio braku dedykowanych sterownikow chodzi nad wyraz szybko, przynajmniej moim zdaniem.
Inna sprawa, ze czasami w TF 3D mozna tapnac w cos innego niz sie chce. W sytuacji, kiedy jest duzo komunikatow, np o nieodebranych polaczeniach, smsach, a w miedzyczasie pojawi sie komunikat o slabej baterii i nam umknie to ciezko pozniej usunac dymek sygnalizacyjny z gornego paska.
Innym nowym wynalazkiem jest ustawienie smsow/mmsow jako rozmowe, czat od danej osoby/numeru. Mi to akurat nie pasuje, ale moze to kwestia przyzwyczajenia.
Caly czas jednak HTC idzie w dobrym kierunku, widac stopniowa poprawe i jak dla mnie to fajnie wykonana nakladka, widac starania, mnie sie podoba:)
Jeszcze jedna rzecz, ktorej nie bylo w Cruisie, a ma to Diamond to akcelometr, g-sensor.
Fajna sprawa, choc czasem zanim sie namysli i zmieni orientacje to minie troche czasu.
Pojawia sie coraz wiecej programow, gier wykorzystujacych ten czujnik.
Ogolnie jestem zadowolony i mysle, ze bylo warto sie przesiasc.
Sprzet mnie nie rozczarowal, moze nie jest idealny, ale jest niezle.
Wszystko zalezy od potrzeb i finansow. Cruise jest bardzo udanym pda, Diamond to powiew swiezosci, ma troszke nowinek w porowniu do poprzednika, ale od uzytkowniak zalezy wybor.

*

Offline meeron

• **
  • 106
Odp: Diamond vs Cruise - wrazenia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2008, 16:37:16 »
dostajesz 5 za to tresciwe wypracowanie
htc diamond made in era

*

Offline Ap0ph1s

• 46
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2008, 21:11:24 »
Bardzo fajny tekst, dzieki :)
Jak masz inne przemyslenia na temat Cruise vs Diamod byłbym wdzięczny, bo sam mam dylemat i coraz bardziej wydaje mi się, że Cruise to jednak słuszniejszy wybór, bo Diamond, to sorki za wyrażenie - troszke niedorobione dziecko HTC :(

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2008, 08:17:21 »
Fajnie, ze ktos przeczytal, dzieki :)
Co do Diamonda to na pewno sa jakies problemy wieku niemowlecego, bo to w sumie pierwsze urzadzenie HTC laczace tak male wymiary z VGA, ale mysle, ze bez przesady. Sa to drobne niedociagniecia, a nie jakis totalny niewypal.
HTC ma zbyt duze doswiadczenie na tym rynku i nie powtorzylo bledow Etena, ktory spieszac sie z urzadzeniem z VGA, wypuscil je na starej tylko podrasowanej platformie sprzetowej. Z Diamondem nie ma takich problemow jak z np X800, urzadzenie naprawde szybko dziala, jest szybki procek, wieksza ilosc RAM co ma znaczacy wplyw na dzialanie.
Wszystko zalezy od potrzeb, nie ma drugiego tak malego pda laczacego w sobie takie funkcje.
Owszem sa moze i wady jak np bateria z tym, ze mozna zdecydowac sie na czestsze doladowywanie, kupic o wiekszej pojemnosc.
Tak samo jest z brakiem czytnika na karty, dla jednych jest to wada dyskwalifikujaca, a dla innych nie.
Ja majac 2GB w Cruisie nie mialem jej zapelnionej w polowie wiec dla mnie 4GB spokojnie wystarcza.
Gadanie, ze standardem niedlugo bedzie nie wiem 16, 32 GB, ze aplikacje beda wiecej zajmowac troche mnie smiesza bo do tego czasu pewnie z kilka razy zmienie pda.
Kolejna rzecza ktora znalazlem to, ze rozjezdzaja mi sie ikonki od starych aplikacji, ktore zainstalowalem, ale to pewnie roznica w rozdzielczosciach.
Inna rzecz, stary TPCMP dzialal mi na Cruisie tutaj zrzuca blad.
Jesli generalnie wykorzystuje sie PIM, telefon to Cruise sie idealnie sprawdza, jesli potrzeba wiekszej rozdzielczosci, a przy tym czegos malego to Diamond jak znalazl i naprawde nie jest tak, ze np co chwila sie zawiesza.

*

Offline fonnes

• 22
    • Marine24
  • Sprzęt: HTC Diamond, MDA Vario II
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2008, 09:09:20 »
Bardzo dobry tekst, rzeczowy i obiektywny bez och!!!! i ach!!!!
Jeśli kurier się spisze to dziś rozpocznę przesiadkę z mojego
wysłużonego Wizarda na Diamonda  :)

*

Offline Ap0ph1s

• 46
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2008, 12:25:26 »
Mam własnie taka nadzieję, że to tylko problemy wieku niemowlęcego, bo cóz można się spodziewac po tak krótkim czasie odecności na rynku, a z drugiej strony jest ogromny support na tym forum, a o XDA nie wspominając.
Pewnie poczekam troszkę i jak minie "gorączka zakupów" kupię Diamonda za rozsądniejszą cene i z pełna dostępnościa poprawek,, tweaków itp, mam taka nadzieje :) Mam nadzieje, że Diamond bedzie jak reszta PDA od HTC długo na rynku, z pożądnym supportem, jak wszystkie, nawet staruszki HTC na XDA. Wszystko na to wskazuje :)

*

Offline DS.

• **
  • 227
  • Sprzęt: Diamond + Rikaline6033[SPARE PART]
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2008, 12:35:37 »
Nie będę tworzył podobnego topica więc podepne się po Twojego.
Ja przesiadłem się z starego poczciwego Propheta, miałem już kupować Touch później Touch Pro w końcu już byłem o krok aby kupić iPhona. Dobrze że trakcie jak byłem w US nie było już dostępnych iPhonów I gen w Apple Stores bo pewnie teraz bym sobie w brodę pluł. Porównując Propheta do Diamonda to tak jakby przesiąść się ze starego auta do nowego. Dzięki Prophetowi poznałem trochę jak gotować i flashować urządzenie tak że teraz bez niepotrzebnych nerwów robie sobie co tylko chcę z Diamondem. Nie potrzebuję złacza SD bo akurat jak już ktoś stwierdził powyżej 4GB jest wystarczającą ilością pamięci. Nawet jak na instalujesz nie wiadomo ile programów to system się zmula. Wgrywam to co mnie interesuje i tak zostaje mi ponad 1GB wolnego na muzykę.
Teraz czekam tylko aż w końcu pojawią się baterie oryginalne (1340mAh) z HTC. Powinno załatwić problem z prądem.