Diamond Pytania początkującego !

• 19 Odpowiedzi
  • 2018 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tkosz

• 35
Diamond Pytania początkującego !
« dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:04:16 »
Witam serdecznie ! Piszę bo to mój pierwszy telefon z Windowsem( wcześniej był symbian) i mam małe problemy  :mrgreen: Z telefonu jak najbardziej jestem zadowolony :) ale są małe kłopoty !

1. Straciła mi się klawiatura :D jak pisze SMS czy cokolwiek innego to włącza mi się klawiatura liczb i symboli !
2. Mam RadioRom 1.20 Olinex. czy jak go zmienie to simlock znów będzie ?
3. Jak "spiernicze" wgrywanie romu to telefon jest do wywalenia ? w lepszym wypadku do serwisu ?
4. Jaki ROM i RADIOROM jest najmniej prądożerny ??

W zdecydowanej większości pytań użyłem funkcji szukaj, ale wyświetliło mi się tyle różnych wyników że sam nie wiem już co jest prawdą a co nie :D Dlatego proszę o wyrozumiałość :) Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za udzielone rady !! :)

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: Diamond Pytania początkującego !
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:07:43 »
1. Przy ikonie klawiatury jest taka strzałka. Kliknij na nią i rozwinie się menu wyboru klawiatury.
2. Simlock jest niezależny od olinex'a
3. Nie, proces może zostać przerwany i nic się nie stanie. Jednak najpierw należy wgrać HARDspl. Dział FAQ
4. Wg uznania. Dla każdego co innego. Poczytaj.

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:14:12 »
Odnośnie klawiatury ! to Nie ma żadnej strzałki :D jest za to symbol "ABC" niemniej naciskanie go nic nie daje ! Klawiatura to 9 stron różnorakich SYMBOLÓW jak w ustawieniach zmieniam na inny rodzaj klawiatury ( start -> ustawienia -> wprowadzanie danych) to niby się zmienia ale jednak nie bo jak znów wejdę to są stare ustawienia i klawiatura jak byłą tak była !

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:20:05 »
1. Straciła mi się klawiatura  jak pisze SMS czy cokolwiek innego to włącza mi się klawiatura liczb i symboli !

Jak masz oryginalną to poszukaj tam przycisku "ABC" i się przełączy.

3. Jak "spiernicze" wgrywanie romu to telefon jest do wywalenia ? w lepszym wypadku do serwisu ?

Nie, zainstalujesz od nowa i będzie OK

4. Jaki ROM i RADIOROM jest najmniej prądożerny ??

Dla każdego inny, ja poelcam RadioRom 1.11 (początek)

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:21:56 »
jest za to symbol "ABC" niemniej naciskanie go nic nie daje
Tak jak wyżej ! jest symboj "ABC" ale naciskanie go nie pomaga :D

*

Offline TheHX

• 42
  • Sprzęt: Acer n311, iPhone2G, ale już na zakręcie :)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:30:50 »
witam. I ja staję przed dylematem kupna. Półtora roku temu używałem Etena M700 (wcześniej Symbianowe ), do piątku przez ponad rok iPhone'a 2G, ale już nie odpowiada moim potrzebom. 3G to w ogóle jakaś porażka zamknięta w mydelniczce.
HTC Diamond podoba mi się, jestem w stanie dać za niego 1000 zł wraz z legalną automapą. Jednak lektura forum zaczyna mnie nurtować - czy znów warto pchać się w romy, kombinowanie, cudowanie..Nie powiem, szło mi to nieźle :) Ale jako stateczny już prawie pan nie chce mi się grzebać. Chcę dzwonić, odbierać rozmowy, przeglądać net po wifi i gprs, mieć prognozę pogody, pocztę w trybie push, mapy satelitarne google, czytnik rss,może przeglądnąć coś w podróży, korzystać z navi ( choć mam Acera n311 do tego z modułem GPS )
Żądnego grania w gry czy używania go jako playera mp3. Więc pytanie : WARTO ? Przeszedłem juz swoje boje z iPhonem, jego wnętrze znam jak własną kieszeń, podobnie jak mego Etena. Reset, HR, restore, update...mam tego dosyć :)
Warto zatem ? Spełni moje oczekiwania ?
Lepiej mieć złe sny, niż złą baterię...

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:36:13 »
witam. I ja staję przed dylematem kupna. Półtora roku temu używałem Etena M700 (wcześniej Symbianowe ), do piątku przez ponad rok iPhone'a 2G, ale już nie odpowiada moim potrzebom. 3G to w ogóle jakaś porażka zamknięta w mydelniczce.
HTC Diamond podoba mi się, jestem w stanie dać za niego 1000 zł wraz z legalną automapą. Jednak lektura forum zaczyna mnie nurtować - czy znów warto pchać się w romy, kombinowanie, cudowanie..Nie powiem, szło mi to nieźle :) Ale jako stateczny już prawie pan nie chce mi się grzebać. Chcę dzwonić, odbierać rozmowy, przeglądać net po wifi i gprs, mieć prognozę pogody, pocztę w trybie push, mapy satelitarne google, czytnik rss,może przeglądnąć coś w podróży, korzystać z navi ( choć mam Acera n311 do tego z modułem GPS )
Żądnego grania w gry czy używania go jako playera mp3. Więc pytanie : WARTO ? Przeszedłem juz swoje boje z iPhonem, jego wnętrze znam jak własną kieszeń, podobnie jak mego Etena. Reset, HR, restore, update...mam tego dosyć :)
Warto zatem ? Spełni moje oczekiwania ?

Expertem nie jestem ! ale po kilku dniach użytkowania tego telefonu ! mogę powiedzieć że jeśli będziesz tylko dzwonić odbierać itp ! Jakaś Automapa od czasu do czasu. To nic grzebać nie musisz, telefon spełni twoje oczekiwania w każdym stopniu ! Ale jak chcesz bardziej wytrzymałą baterie i dopasować telefon do swoich potrzeb to bez grzebania się nie obejdzie ! Takie jest moje osobiste Zdanie !! :)

*

Offline TheHX

• 42
  • Sprzęt: Acer n311, iPhone2G, ale już na zakręcie :)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:41:05 »
tak, to już wiem, że żywot baterii od ROMU zależy...A potem...albo ekran nie będzie działał, albo akcelerometr, albo..:) Choć z drugiej strony kłopoty z update iPhone'a zawsze mnie omijały, może raz miałem jakiś error. Dobrą szkołę miałem z Etenem. Tam startowałem na WM 5, by skończyć na eksperymentach z rosyjskimi romami 6. A potem co chwilę HR, zwiechy, kłopoty z GSM, kartami SDHC i tak w kółko. W sumie przyzwyczaiłem się do dużego ekranu (3,5") i usług online typu YouTube, no i do poczty w trybie push..Nie chce mi się znów grzebać i modlić się by wszystko zadziałało po instalacji. Starzeję się ??:)   
Lepiej mieć złe sny, niż złą baterię...

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:44:10 »
Expertem nie jestem ! ale po kilku dniach użytkowania tego telefonu ! mogę powiedzieć że jeśli będziesz tylko dzwonić odbierać itp ! Jakaś Automapa od czasu do czasu. To nic grzebać nie musisz, telefon spełni twoje oczekiwania w każdym stopniu ! Ale jak chcesz bardziej wytrzymałą baterie i dopasować telefon do swoich potrzeb to bez grzebania się nie obejdzie ! Takie jest moje osobiste Zdanie !!

Po co tyle "!" ?
Urządzenia z WM wręcz są stworzone do grzebania tak szczerze :) Oczywiście jak chcesz to nei musisz w nim grzebać i będzie działać. Ale pamiętaj że WM potrafi zdenerwować i to mocno, np. przez małe elementy.
Automapa i inne GPS'y działają znakomicie i zapewniam że będziesz z niej często korzystał ;)
jak miałeś takie duże ekrany to powrót do takiego małego może być drastyczny :) Pozatym 65 000 kolorków ;)

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:46:55 »
No a co z Moją klawiaturką ?? Jakieś Pomysły ?? Bo sms nie mogę pisać a HR mi się nie uśmiecha :/

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2009, 22:48:36 »
No a co z Moją klawiaturką ?? Jakieś Pomysły ?? Bo sms nie mogę pisać a HR mi się nie uśmiecha :/

Zainstaluj sobie ta z Dimonda 2 od kolegi dexem ... http://rapidshare.com/files/223210746/dexemEZINPUT_2_0_33633_0_PL.cab zapewniam Cie ze lepszej nie ma ;) Po instalacji SR. Zawiera  Polski T9...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 22:52:08 wysłana przez Krzysiecw »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2009, 23:16:01 »
tak, to już wiem, że żywot baterii od ROMU zależy...A potem...albo ekran nie będzie działał, albo akcelerometr, albo..:) Choć z drugiej strony kłopoty z update iPhone'a zawsze mnie omijały, może raz miałem jakiś error. Dobrą szkołę miałem z Etenem. Tam startowałem na WM 5, by skończyć na eksperymentach z rosyjskimi romami 6. A potem co chwilę HR, zwiechy, kłopoty z GSM, kartami SDHC i tak w kółko. W sumie przyzwyczaiłem się do dużego ekranu (3,5") i usług online typu YouTube, no i do poczty w trybie push..Nie chce mi się znów grzebać i modlić się by wszystko zadziałało po instalacji. Starzeję się ??:)   

Mi też już się znudziło to grzebanie. W dodatku telefon to dla mnie przede wszystkim narzędziem pracy, więc musi działać i to działać bez problemów. Przebrnąłem przez chyba wszystkie ROMy na tym forum plus kilka zagranicznych i zostałem przy FireROMie. Jest 1. stabilny 2. ma wszystko co najpotrzebniejsze do konfiguracji.
A wczoraj zainstalowałem testowo najnowszy SPB Moblie Shell 3.0 ... zakochałem się :) Manilla Killer :) Tego mi właśnie było trzeba. Wyłączyłem w końcu to zasobożerne TF3D i w końcu mam szybką, stabilną i w pełni konfigurowalną nakładkę na system. A na marginesie widzę, że przy tym SPB MS można śmiało używać każdego ROMU, byle był stabilny. Sam nie wiem czy nie wrócę do oryginału z Ery, żeby nie mieć znów problemów z gwarancją w przypadku padu sprzętu (co niestety Diamondowi się zdarza...) bo Mobile Shell załatwia wszystkie sprawy :)

*

Offline xathloc

• **
  • 186
    • Fotoreportaż z Waszego ślubu
  • Sprzęt: SPV m650, MDA Compact IV
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2009, 13:22:00 »
[...]
A wczoraj zainstalowałem testowo najnowszy SPB Moblie Shell 3.0 ... zakochałem się :) Manilla Killer :) Tego mi właśnie było trzeba. Wyłączyłem w końcu to zasobożerne TF3D i w końcu mam szybką, stabilną i w pełni konfigurowalną nakładkę na system. A na marginesie widzę, że przy tym SPB MS można śmiało używać każdego ROMU, byle był stabilny. Sam nie wiem czy nie wrócę do oryginału z Ery, żeby nie mieć znów problemów z gwarancją w przypadku padu sprzętu (co niestety Diamondowi się zdarza...) bo Mobile Shell załatwia wszystkie sprawy :)
Strasznie zaczynam być ciekaw tego SPB MS3. Bawiłem się wersją 2 i zrezygnowałem z niego na korzyść HS++ z własną skórką. MS2 był zasobożeny i słabo konfigurowalny, ale jeśli MS3 jest lepszy, to kto wie :)
pozdrawiam
Krzysiek

SPV m650 + Amigan 6.1.13 Lite, MDA Compact IV + Windows Revolution 6.6 + Radio 1.15.25.14

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2009, 18:26:59 »
Pytania cd...  :mrgreen:
Jak ustawić jakiś inny dzwonek ?
Co to jest ta Manilla ? :)
Czyli podsumowują poprzednie posty, jak zmienię Radio rom to nie odzyskam simlocka ?? :D

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2009, 18:37:39 »
dzwonek : settings -> sounds and notiicatiou ( tak jest u mnie )
manilla jest to nakladka , ktora jest na "pulpice" takie cos co przesowasz :P
co do gwarancji to chyba po przywroceniu ROMu oryginalnego masz znowu gwarancje

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2009, 19:34:14 »
No ale chodzi mi o wybór jakiś własnych dzwonków, A co do radio rom to chodzi mi czy jak wgram inny niż 1.20Olinex to czy nie aktywuje simlocka !

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2009, 14:59:25 »
własnych dzwonków
bierzesz swój jakiś dzwonek i przenosisz go do windows/rings albo ring (nie mamietam ale coś takiego). potem pojawia się na liście i go wybierasz

A co do radio rom
RadioRom odpowiada za obsługę połączeń czyli za zasięg i działanie WIFI, GPS, GSM itd.

inny niż 1.20Olinex to czy nie aktywuje simlocka !
Poczytaj jeszcze otym bo Ci się dużo myli :)

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 21, 2009, 15:07:46 »
inny niż 1.20Olinex to czy nie aktywuje simlocka !
Poczytaj jeszcze otym bo Ci się dużo myli

No, problem w tym że pisze mi na tel że taką mam wersję radia ! Natomiast jak włączyłem BootLoader'a to pokazuje mi że mam wersję SPL 1-40 OliNex . Stąd całe moje pytania :D Miałem ściąganego simlocka, i chodzi mi o to czy jak zacznę sobie wgrywać inne ROM'y RADIOROM'y to czy nie ma możliwości żeby znów simlock się nie "załadował"

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2009, 16:15:43 »
spokojnie, nie bój sie ;) masz już olinexa więc wszystko gotowe, rób co masz robić :)

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 23, 2009, 12:42:19 »
No to radio rom(1.00.25.05) wgrany :D Nie obyło się bez strachu :D Bo jak instalacja się zaczyna komputer wydał dźwięk odłączanego urządzenia USB :D i juz myślałem że będę mieć stylowy przycisk do papieru, ale na szczęście od razu wykrył nowe urządzenie i potem w sumie już bez żadnych rewelacji 3 minuty i telefon śmiga ! Ale jak na razie to nie zauważyłem poprawy działania baterii ! Więc zastanawiam się nad wgraniem nowego ROM. Czy ktoś mógłby mi polecić Jakiś DOBRY rom. Który posiada 2 Cechy jest BARDZO stabilny i mało prądożerny ! To w sumie najważniejsze cechy jakie mnie interesują ! Obecnie posiadam Innovation ROM 2.03.510.2  (ROM 2.03 BJ Standard). Jakieś Sugestie ? Czy wgrywanie ROM przebiega podobnie jak RADIO ROM ?