Diamond i internet po WIFI

• 22 Odpowiedzi
  • 5668 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ts123123

• 34
  • Sprzęt: Htc HD2 HyperDroid-CM7-v2.1.0
Diamond i internet po WIFI
« dnia: Lipiec 16, 2009, 22:15:14 »
Witam serdecznie,
od jakiegos czasu posiadam ten telefon i mam pewien problem. Do przegladania internetu uzywam wbudowanej w rom Opery 9.5.  Kiedy sie polacze z routerem w domu internet pieknie chodzi przez jakis czas. Po jakims czasie odnosze wrazenie ze cos mi przerywa polaczenie, strony strasznie dlugo sie laduja. Wtedy musze wylaczyc i wlaczyc wifi aby wsio dzialalo tak jak na poczatku. Co moze byc przyczyna tego problemy ??? Moj rom to wm 6.5 PL. Internet nie jest zabezpieczony, typ wifi g ustawiony w routerze. Radio ktore jest wgrane w rom to 1.15.25.14. Prosze o sugestie zwiazane z tym problemem. Innych problemow nie stwierdzilem w dzialaniu wifi.

Pozdrawiam 

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Odp: Diamond i internet po WIFI
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2009, 22:20:59 »
Spróbuj w opcjach WiFi ustawić suwak na największą wydajność.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2009, 07:44:50 »
Spróbuj w opcjach WiFi ustawić suwak na największą wydajność.

Ale czy to ma jakis sens ? Od routera w domu jestem oddalony max 5-6 metrow.

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2009, 07:46:33 »
A próbowałeś ?

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2009, 09:19:31 »
Ma sens. U mnie jedynie przy max wydajności mogę korzystać z WIFI. Inaczej, tak jak piszesz zrywa połączenia. Spróbuj jeszcze przestawić opcję dotyczącą wyłączenia WIFI po 2 minutach bezczynności w Advanced Configuration Tool. Mnie to akurat strasznie denerwowało, a po zmianie jest ok.
Jeszcze jedno: spróbujcie wyłączyć w operze obsługę wtyczek i javascriptu - niesamowity wzrost prędkości ładowania stron. Onet mam w kilka sekund. A w sumie to i tak JS nie jest konieczne do obsługi większości stron (w razie potrzebu, zawsze można sobie załączyć).

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2009, 12:31:52 »
Zastosowalem sie do powyzszych porad i jest o niebo lepiej... dzieki...  :ok:

*

Offline piterpw

• 42
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2009, 14:11:15 »
Eee tam, u mnie jest caly czas ustawiony na 'najlepszy akumulator' i wszysto smiga jak nalezy. Moze w kazdym modelu to jest inaczej ale troche nie chce mi sie w to wierzyc. Obstawiam raczej ze wgrywacie sobie jakies nietypowe i niesprawdzone radia czy inne smieci i stad problemy. Oczywiscie mylic sie tez moge  :wink:
HTC Desire

*

Offline fala77

• 717
  • Sprzęt: HTC One V
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 17, 2009, 14:18:01 »
informatykiem to ja nie jestem ale jaki jest AP też chyba ma wpływ.PPC to nie zwykły komputer i czasem ustawienia AP też powodują odrzucanie PPC.
HTC One V

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2009, 08:50:03 »
informatykiem to ja nie jestem ale jaki jest AP też chyba ma wpływ.PPC to nie zwykły komputer i czasem ustawienia AP też powodują odrzucanie PPC.

Wlasnie nad tym myslalem... u mnie jest ustawiona siec bez zabezpieczen, laczy sie jako infrastruktura, wifi typ g, kanal auto... Net mam od Netii... Jakies propozycje ????
Pozdrawiam...

*

Offline piterpw

• 42
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2009, 15:17:16 »
Jeżeli mieszkasz w domku i nikogo w pobliżu kilkudziesięciu metrów od router'a nie ma to może i ok ale prześlicznie można podsłuchać i pooglądać wszystko co robisz. Podejrzewam że to raczej jakieś blokowisko i wówczas świadczysz po prostu usługi darmowego dostępu do internetu dla wszystkich rozgarniętych sąsiadów. Pewnie stąd Twoje problemy  :ok: Sugeruję poczytać odrobinę w internecie o zabezpieczaniu sieci wifi (google szybko pomoże).
HTC Desire

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2009, 15:46:33 »
Nie wiem czy Ci tym pomogę, ale ja u siebie na 3 routkach mam ustawione 802.1 b/g a nie samo 802.1 g. Spróbuj może to zmienić, być może pomoże.
Na żadnym routerze nie mam problemów z wifi na diamenciku. Jakośc ustawiona na "najlepszy akumulator"  :grin:
Druga sprawa to sieć jest u mnie zabezpieczona kluczem wpa.
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2009, 18:31:18 »
Jeżeli mieszkasz w domku i nikogo w pobliżu kilkudziesięciu metrów od router'a nie ma to może i ok ale prześlicznie można podsłuchać i pooglądać wszystko co robisz. Podejrzewam że to raczej jakieś blokowisko i wówczas świadczysz po prostu usługi darmowego dostępu do internetu dla wszystkich rozgarniętych sąsiadów. Pewnie stąd Twoje problemy  :ok: Sugeruję poczytać odrobinę w internecie o zabezpieczaniu sieci wifi (google szybko pomoże).

Mieszkam w domku jednorodzinnym, nie zalezy mi na zabezpieczaniu sieci bo u mnie sami starsi ludzie mieszkaja i o internecie wiedza co najwyzej z tv Trwam... o zabezpieczaniu sieci i o necie cos sie orientujebo sam juz zalozylem parenascie sieci kilkokomputerowych u ludzi, heh. Nie wyciagak pochopnych wnioskow z tego co pisze. Te problemy sa tylko w diamondzie, moze troche juz mniejsze jak przesunolem pasek jakosci wifi. Na innych fonach i lapkach ktore dosyc czesto sa u mnie w domu wsio dziala jak ta lala... Ja po prostu prosze o rade czy cos trzeba pozmieniac w ustawieniach wifi na routerze aby wsio dzialalo na diemondzie... telefon posiadam jakies 6 tygodnie i mam tylko te problemy z nim, zadnych innych nie stwierdzilem. Dziala wszystko koncertowo... Na m3100 nie bylo takich problemow... na p990  brak klopotow, na iphone  net jak zyleta... Te;efon widzi inne sieci zabezpieczone czy tez nie i laczy sie z nimi bez problemu ( oczywiscie z niezabezpieczonymi) tylko z moja w domu ma jakies wyskoki... dlatego prosze o rade na temat mojego problemu a nie instruowanie mnie jak mam sie zabezpieczyc...hehe  :grin:Choc takie wepy i inne sprawy na linuksie sie zalatwia w pare godzin  ( to poza tematem ).
Sory za dlugi post ale nie moglem sie powstrzymac...

W dalszym ciagu prosze o pomoc znawcow tematu...  Sorki jak kogos urazilem... PZDR 

Sory za bledy ale juz okolo 36 godzin jestem bez snu, no prawie...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2009, 18:34:57 wysłana przez ts123123 »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 19, 2009, 10:14:18 »
jakiej firmy masz router ?
czy ustawiasz z palca czy lecisz w auto?
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 19, 2009, 12:29:43 »
jakiej firmy masz router ?
czy ustawiasz z palca czy lecisz w auto?

Witam,  router Edimax ar-7084gb, ustawiony kreatorem zalaczonym do zestawu.

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 19, 2009, 12:33:23 »
I takimi kreatorami ustawiasz ludziom sieci ?
Współczuję im  :P

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 19, 2009, 14:11:16 »
I takimi kreatorami ustawiasz ludziom sieci ?
Współczuję im  :P

Nie rozumiem Twojego pytania ?  Wnosi ono cos do problemu opisanego w pierwszym moim poscie ????
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 14:19:04 wysłana przez ts123123 »

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 19, 2009, 14:32:51 »
Wnosi, jeśli Twoje (a w zasadzie "kreatorskie") ustawienia routera są do d...

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 19, 2009, 16:32:47 »
Wnosi, jeśli Twoje (a w zasadzie "kreatorskie") ustawienia routera są do d...

to oswiec mnie krolu zloty i napisz, jak wiesz co napisac aby bylo lepiej...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 16:55:50 wysłana przez ts123123 »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2009, 17:01:38 »
sklonowales mac adres czy router ma wlasny nr ip?
jezeli nie chcesz szyfrowania to lec po latwiznie
jezeli klon to z palca wpisz w WAN wszystko ip, maska,dns
w lan polec standardowo 192.168.0.1 maska 255.255.255.0
daj filtrowanie po macadresie
daj dhcp i  pule adresowa od 192.168.0.100 do np.110 wtedy mozesz podpiac tylko tyle urzadzen co dasz wolnych ip
wtedy musi hulac
latwiej sie chyba nie da z takimi ustawieniam wszystko sie laczy
w TP daj max wydajnoscbo moze miec problem z laczeniem.
jezeli dalej nie laczy w auto to w tp daj wszystko z palca bo masz dupowaty rom, nie na kazdym lacza sie w auto
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 17:05:23 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 20, 2009, 21:06:02 »
sklonowales mac adres czy router ma wlasny nr ip?
jezeli nie chcesz szyfrowania to lec po latwiznie
jezeli klon to z palca wpisz w WAN wszystko ip, maska,dns
w lan polec standardowo 192.168.0.1 maska 255.255.255.0
daj filtrowanie po macadresie
daj dhcp i  pule adresowa od 192.168.0.100 do np.110 wtedy mozesz podpiac tylko tyle urzadzen co dasz wolnych ip
wtedy musi hulac
latwiej sie chyba nie da z takimi ustawieniam wszystko sie laczy
w TP daj max wydajnoscbo moze miec problem z laczeniem.
jezeli dalej nie laczy w auto to w tp daj wszystko z palca bo masz dupowaty rom, nie na kazdym lacza sie w auto

Witam serdecznie, to co napisales w twoim poscie nic nie daje... mi sie diamond bezproblemowo laczy z kazda niezabezpieczona siecia... problem tkwil w tym ze tak jakby rozlaczalo mnie po jakims czasie a w zeczywistosci bylem polaczony... Ale dziekuje ci za fatyge  :ok: :ok: :ok:
Problem rozwiazalem zwiekszajac czulosc polaczenia w ustawieniach wifi Diamonda i zmieniajac opere 9.5 na wersje beta 9.7.
Teraz mam neta w telefonie  tak jakbym mial komputer... NIC NIE ZRyWA!!! Bateria trroszke szybko sie rozladowuje ale cos za cos... polecam ten uklad! Moj rom to Windows Revolution 6.0 a radio to 1.15.25.14.

Kozystajac z okazji to jest jakas przejsciowka ewentualnie kabel co polaczy diamonda z siecia lan w mojej firmie ? gniazdko standartowe w scianie. brak mozliwosci podlaczenia routera... ? Pozdrawiam

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 21, 2009, 20:06:21 »
Przeciez to Ci napisal kolega may "Spróbuj w opcjach WiFi ustawić suwak na największą wydajność."
chyba nie rozumiemy pytania?
Pislaes ze podlaczasz sieci
wszystko masz podane w poprzednim poscie
dlatego mozesz korzystac z klienta VNC
a po co Ci kabel utp, skoro po podlaczeniu do kompa korzystasz z LAN`u, dlatego masz nadany ip w polaczeniach sieciowych 192.254.2.2 to czego wiecej potrzebujesz? nie musisz miec kabla utp zeby laczyc sie w lan.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2009, 20:08:02 wysłana przez romulus »

*

Offline ts123123

• 34
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 22, 2009, 08:27:45 »
Przeciez to Ci napisal kolega may "Spróbuj w opcjach WiFi ustawić suwak na największą wydajność."
chyba nie rozumiemy pytania?
Pislaes ze podlaczasz sieci
wszystko masz podane w poprzednim poscie
dlatego mozesz korzystac z klienta VNC
a po co Ci kabel utp, skoro po podlaczeniu do kompa korzystasz z LAN`u, dlatego masz nadany ip w polaczeniach sieciowych 192.254.2.2 to czego wiecej potrzebujesz? nie musisz miec kabla utp zeby laczyc sie w lan.

Witam, chyba sie nie zrozumielismy,
Mnie chodzi o to czy da sie podlaczyc bezposrednio kablem do sieci lan w firmie... miniUsb z jednej strony a z drogiej gniazdo lan. nie mam chwilowo lapka i chce sie tak podlaczyc do internetu w firmie... nie zalezy mi na komputerach w sieci i klient vnc mnie nie interesuje. nie pisalbym o tym jakbym mial kawalek kompa w pracy, polaczyl bym sie bezproblemowo... 
A nawiasem mowiac wifi smiga ze az milo na tej operze plus ten pasek wydajnosci...heh.

Pozdrawiam cie serdecznie i dzieki za zainteresowanie tematem. mam diamonda od niedawna i dlatego czasami moje pytania moga byc troszke denerwujace dla osob ktore posiadaja te sprzety jakis  czas.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 08:32:54 wysłana przez ts123123 »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 23, 2009, 19:34:53 »
nie da sie tak