Diamond i blokowanie

• 21 Odpowiedzi
  • 5694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
Diamond i blokowanie
« dnia: Październik 02, 2008, 21:19:42 »
Walczę od dłuższego czasu w celu rozwiązania trzech problemów:

1. Zablokowania nieszczęsnych klawiszy ekranowych pojawiających się podczas połączenia przychodzącego za pomocą których nagminnie obiera się lub odrzuca połączenia przez przypadek (chyba największa wpadka HTC)

2. Zablokowania przynajmniej zielonej słuchawki w celu uniknięcia przypadkowego odebrania połączenia w kieszeni

3. Zablokowania całego urządzenia w celu uniknięcia uruchomienia przypadkowych funkcji (szczególnie istotne w momencie jak Diamond obudzi się w kieszeni na skutek np. otrzymanego sms-a. W pozostałych przypadkach nie ma problemu aktywny jest tylko klawisz Power.

Sprawdziłem:

Answerkeys Disabler 0.4.1 - rozwiązuje jedynie pierwszy problem.

Throttle Lock 0.3c - bardzo fajny pomysł jednak rozwiązuje tylko problem trzeci (nie rozwiązuje najgorszego problemu z punku 1, nie wspominając o drugim)

Sensorlock 0.3.2 - nie najszczęśliwsze moim zdanie blokowanie i odblokowywanie przez obracanie urządzenia. Do tego po ustawieniu blokowania również klawiszy zaraz po wyłączeniu urządzenia aplikacja blokuje również klawisz Power co przez jakiś czas uniemożliwia ponowne włączenie urządzenia.

S2U2 1.22 - chyba najbliższy ideału. Jednak klawisz Home (domek) nie wiedzieć czemu odblokowuje urządzenie (nie trzeba przeciągać suwaka - to spora dziura)

Dodatkowo zauważyłem że w przypadku S2U2 i Throttle Lock 0.3c urządzenie jest blokowane natychmiast tylko w przypadku wyłączenia urządzenia za pomocą przyciśnięcia przycisku Power. Jeśli uśpimy urządzenie za pomocą funkcji wyłączania (z dowolnej aplikacji) np. przypisanej do klawisza, blokowanie urządzenia następuje dopiero po jakimś czasie (wydaje mi się że po czasie ustawionym w opcjach zasilania powodującym wyłączenie ekranu przy zasilaniu na bateriach). O dziwo ten problem nie występuje w S2U2 w wersji 1.18. Myślę że to ten sam problem który blokuje przycisk Power w aplikacji Sensorlock.

Może ktoś z kolegów ma jakiś pomysł na któryś z opisanych problemów ?

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
Odp: Diamond i blokowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2008, 21:38:23 »
1. Mi to działa bez problemu: Answerkeys Disabler 0.4.1
2. Często przypadkowe odebranie jest przyczyna tąpnięcia w kieszeni na softwarowy guzik odbierz lub odrzucę, korzystam z powyższego programu albo z s2u2 gdzie slajderem możesz odbierać tylko, odpowiednio go konfigurując
3. Standardowa blokada.

jakbyś chciał wszystko zablokować to byś wo gule go nie odblokował, a najlepiej wyłącz telefon i noś :P
Ja osobiście korzystam z Answerkeys Disabler 0.4.1 i z standardowej blokady telefonu. I jak zarazie się sprawdza.

Jeszcze jest blokowanie za pomocą wyciągnięcia i włożenia stylusa (stylus lock) ale wg mnie działa troszkę dziwnie: wyciągnę rysik - odblokowane, wsadzę go z powrotem zablokowane.

pzdr

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2008, 22:02:36 »
1. Mi to działa bez problemu: Answerkeys Disabler 0.4.1
2. Często przypadkowe odebranie jest przyczyna tąpnięcia w kieszeni na softwarowy guzik odbierz lub odrzucę, korzystam z powyższego programu albo z s2u2 gdzie slajderem możesz odbierać tylko, odpowiednio go konfigurując
3. Standardowa blokada.

jakbyś chciał wszystko zablokować to byś wo gule go nie odblokował, a najlepiej wyłącz telefon i noś :P
Ja osobiście korzystam z Answerkeys Disabler 0.4.1 i z standardowej blokady telefonu. I jak zarazie się sprawdza.

Jeszcze jest blokowanie za pomocą wyciągnięcia i włożenia stylusa (stylus lock) ale wg mnie działa troszkę dziwnie: wyciągnę rysik - odblokowane, wsadzę go z powrotem zablokowane.

pzdr

Chyba nie do końca dokładnie przeczytałeś lub nie do końca zrozumiałeś. Nie mam zamiaru wszystkiego blokować, a jedynie uniemożliwić przypadkowe odbieranie, kończenie rozmowy lub uruchamianie innych funkcji, a to jest drobna różnica. Regularnie co jakiś czas ktoś do mnie dzwoni lub ja do kogoś i słyszę telefon w kieszeni - mają takie same podejście jak Ty. Ja chcę takiej sytuacji uniknąć. Do tego dochodzą ewentualnie koszty niepotrzebnych połączeń. To z czego korzystasz ma dwie wady:
1. Możesz przypadkowo odebrać lub odrzucić połączenie za pomocą klawiszy sprzętowych (nie zdarza się tak często jak za pomocą klawiszy ekranowych ale jednak się zdarza szczególnie w samochodzie mając telefon przy pasku)
2. Jeśli telefon zostanie z jakiegokolwiek powodu obudzony (np. SMS) nie masz żadnej blokady do momentu kiedy ponownie sam się nie wyłączy po zdefiniowanym czasie.

Tak jak pisałem prawie wszystkie problemy rozwiązuje S2U2 z wyjątkiem nie wiadomo czego odblokowywania za pomocą klawisza Home.

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 02, 2008, 22:17:05 »
W sumie to nie ma idealnego rozwiązania, taka np standardowa blokada, wybudza ci telefon i nie odblokowuje go to się tyczy smsów,
Co do połączeń znacznie trudniej jest przypadkowo wcisnąć sprzętowy klawisz, niż ten ekranowy.
Na każdy telefon trzeba sobie wypracować metodę :| Można też ustawić hasło po wybudzeniu, ale to już jest mniej komfortowe...

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 02, 2008, 22:36:01 »
W sumie to nie ma idealnego rozwiązania, taka np standardowa blokada, wybudza ci telefon i nie odblokowuje go to się tyczy smsów,
Co do połączeń znacznie trudniej jest przypadkowo wcisnąć sprzętowy klawisz, niż ten ekranowy.
Na każdy telefon trzeba sobie wypracować metodę :| Można też ustawić hasło po wybudzeniu, ale to już jest mniej komfortowe...

Niestety na ten moment idealnego nie znalazłem. Najciekawszy jest moim zdaniem S2U2. Suwak jest wygodny (nie da się przez przypadek przeciągnąć i można nim odbierać połączenie co jest bardzo wygodne i sprowadza się do minimalnej ilości czynności - rozwiązanie nie jest upierdliwe. Dodatkowo możliwość blokowania klawiszy według potrzeb co powinno zadowolić każdego. Szkoda że ma feler w postaci nie blokowania klawisza Home oraz od wersji wyższej niż 1.18 blokuje się natychmiast jedynie po naciśnięciu przycisku Power.

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2008, 23:02:46 »
Największy feler w S2U2 to jego prądożerność i niekompatybilność z niektórym softem Diamenta.Ja bym sobie darował ten soft... Diamond Tweaks konfigurujesz i masz wszystko.Telefon blokuje się kiedy chcesz itp a jeśli chodzi o przypadkowe odbieranie to nie zdarzyło mi się(używam skórzanego etui)Pzdr! :wink:

Chodziło oczywiście o Advanced Configuration Tool
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 23:08:04 wysłana przez !Novy »
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 02, 2008, 23:22:28 »
Fakt etui robi swoje do tego Answerkeys Disabler 0.4.1 bo inaczej przy wyciąganiu mi często odrzuca połączenie :-?

A te ustawienia w ACT to w której zakładce bo jakoś nie widzę?

*

Offline kleo_marcin

• *
  • 68
    • strona firmowa
  • Sprzęt: herm300
blokowanie
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2008, 12:41:18 »
Podepne się do wątku.

Jak się nazywa standardowy program do blokowania diamonda, pomyślałem sobie że przypiszę sobie do lewego softkeya i po kłopocie, problem w tym że nie wiem jaki wpis zrobić w rejestrze.

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
Odp: blokowanie
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 04, 2008, 14:37:43 »
Podepne się do wątku.

Jak się nazywa standardowy program do blokowania diamonda, pomyślałem sobie że przypiszę sobie do lewego softkeya i po kłopocie, problem w tym że nie wiem jaki wpis zrobić w rejestrze.
A może tak:
Start-> Ustawienia ->System->Długie naciśnięcie zakończ.
Ustaw sobie "Wykonaj automatycznie wybraną czynność" i wybierz "Zablokuj urządzenie"

Teraz po długim wciśnięciu czerwonej słuchawki bedziesz miał zablokowanego Diamonda.

*

Offline Rafi1974

• 30
  • Sprzęt: MDA Compact IV z Ery
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 04, 2008, 15:51:51 »
Xcoom dobry sposób ale nie blokuje ekranu podczas przychodzącego połączenia telefonicznego. Dla mnie wystarczy.

Ps . Idzie to jakoś ustawić żeby automatycznie blokował się w ten sposób po naciśnięciu przycisku power, tak żeby nie trzeba było za każdym razem naciskać przycisku z słuchawką a dopiero potem przycisk power.

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 04, 2008, 16:04:32 »
W Romie full wypas włączyłem raz to od tamtej pory aż do resetu działa z przyciskiem power.

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 04, 2008, 17:25:43 »
Ps . Idzie to jakoś ustawić żeby automatycznie blokował się w ten sposób po naciśnięciu przycisku power, tak żeby nie trzeba było za każdym razem naciskać przycisku z słuchawką a dopiero potem przycisk power.

Advanced Config 3.2
Metaverse.out.deliver("life");

*

Offline kleo_marcin

• *
  • 68
    • strona firmowa
Odp: blokowanie
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 04, 2008, 18:52:05 »
Podepne się do wątku.

A może tak:
Start-> Ustawienia ->System->Długie naciśnięcie zakończ.
Ustaw sobie "Wykonaj automatycznie wybraną czynność" i wybierz "Zablokuj urządzenie"

Teraz po długim wciśnięciu czerwonej słuchawki bedziesz miał zablokowanego Diamonda.
To jest jakieś rozwiązanie, nie idealne ale zawsze jakieś.

*

Offline Rafi1974

• 30
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2008, 09:28:01 »
Witam serdecznie

Mam ten program Adv.Config 3.2

Wizja napisz proszę jak to włączyć w tym programie, bo bariera językowa nie pozwala mi znaleźć.

Z góry dziękuję

Rafał

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 05, 2008, 11:14:28 »
Mam ten program Adv.Config 3.2
Wizja napisz proszę jak to włączyć w tym programie, bo bariera językowa nie pozwala mi znaleźć.

Screen > Auto device lock: Enabled

*

Offline Rafi1974

• 30
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 05, 2008, 12:19:25 »
No niestety

Moja zakładka Screen w Act.Conf.3.2 ma 4 możliwości :
 -Show Orientation settings : No
 -Landscape mode : 90 ( default )
 -Landscape Fixed : Yes
 -Backlight lock level : Dim While unlocking (default )

Pomocy

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 07, 2008, 12:39:38 »
Podzielam zdanie zalożyciela tematu. nie ma idealnej aplikacji blokującej urządzenie. S2U2 jest moze i najlepszym rozwiązaniem ale wystarczy poczytać o tym by się dowiedzieć że S2U2 powoduje szybsze zużycie baterii...

Trwaja pracę nad nową aplikacją blokującą http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=430483 - czekam niecierpliwie az ujrzy światło dzienne. Wydaje mi się że to może byc najlepszym rozwiązaniem.
HTC P3700 Diamond

*

Offline kleo_marcin

• *
  • 68
    • strona firmowa
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 07, 2008, 12:46:19 »
W kuchni 3.5 jest program o nazwie Diamond Tweak w którym to można ustawić blokowanie się (standardowa blokada) ekranu podczas wygaszania.
Ustawiłem to, jak na razie jestem zadowolony.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 07, 2008, 14:32:20 »
Podzielam zdanie zalożyciela tematu. nie ma idealnej aplikacji blokującej urządzenie. S2U2 jest moze i najlepszym rozwiązaniem ale wystarczy poczytać o tym by się dowiedzieć że S2U2 powoduje szybsze zużycie baterii...

Trwaja pracę nad nową aplikacją blokującą http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=430483 - czekam niecierpliwie az ujrzy światło dzienne. Wydaje mi się że to może byc najlepszym rozwiązaniem.

Miejmy nadzieję że to będzie to na co czeka myślę że wiele osób. Testowałem osobiście każdą aplikację i pozostałem przy S2U2 w wersji 1.18 w której następuje blokowanie urządzenia nie tylko w przypadku wyłączenia urządzenia włącznikiem ale również np. przypisanym klawiszem (w nowszych wersjach działa tylko wyłącznik). W takiej konfiguracji mój Diamond wytrzymuje dwa dni więc da się wytrzymać.

*

Offline Rafi1974

• 30
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 07, 2008, 21:10:01 »
Nikt nie wie jak to ustawić w Adva.Config 3.2 ???

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 08, 2008, 14:06:10 »
Nikt nie wie jak to ustawić w Adva.Config 3.2 ???

jak to ustawić w AC 3.2 już podałem, no ale co ja zrobię, że nie masz tych zakładek u siebie? :)

W Diamond Tweak 0.5 też masz AutoLock - może tam spróbuj

*

Offline chomeros

• 25
  • Sprzęt: Diamond, Touch Pro
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 13, 2008, 20:45:38 »
Całkiem praktycznym rozwiązaniem jest zainstalowanie właśnie Sensorlock ale z odznaczona opcją blokowania klawiszy.

W takim przypadku gdy nadchodzi połączenie odbieramy rozmowe albo przyciskiem, albo obracając urządzenie. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się to najoptymalniejszym wyjściem z sytuacji.

Czekam jednak aż zrobią "Nowy mechanizm odbierania połączeń" opisany na stronie głownej bo puki co jest jedynie wersja pod QVGA.

----------------------------------
Cofam co powiedziałem o sensorlock. Dramat. Potrafi sie odblokować sam z siebie w kieszeni spodni i wychodzą mi jakieś mazy w notatniku, czasem trzeba go 3 razy obrazac aby odebrac połączenie. Fajne do szpaningu ale nie do normalnego użytkowania. Bede sprawdzał S2U2
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 20:21:30 wysłana przez chomeros »