diamond a GPS

• 34 Odpowiedzi
  • 7122 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wieo

• **
  • 109
diamond a GPS
« dnia: Lipiec 29, 2008, 09:20:14 »
Witam
serdecznie ;))
zastanawiam sie nad zmiana lg ks20 na wlasnie diamencika ;)
i wszystko pieknie tylko jak dziala gps to nie chipset SiRF Star III czy gps ma problem przy nawigowaniu wypada z trasy itd...
nie zalezy mi na blyskawicznym ustaleniu pozycji, bo gpsa bede uzywal sporadycznie, jak z widocznoscia satelit w miescie, w czasie jazdy przez las, testowal juz ktos to cudo pod tym katem??
Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline Air.

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC HD2, MDA Compact IV
Odp: diamond a GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2008, 09:46:58 »
U mnie nie ma problemu. Działa bardzo dobrze, szybko łapie fixa, nie gubi sygnału. Dodatkowo jest AGPS - wspomaganie GPSa sygnałem GSM oraz automatyczne ładowanie uaktualnień pozycji satelit (QuickGPS). Polecam

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2008, 21:17:30 »
jak juz złapie to problemu nie ma, problem sprawia jedynie łapanie fixa. Najleiej posłużyć się funkcją AGPS, wtedy fix trwa w granicach rozsądku. Poza tym praca stabilna.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Modrzew

• **
  • 150
  • Sprzęt: dell x30 >uniwersal> hermes > kaiser >diamond>SGS
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2008, 21:37:01 »
U mnie to samo strasznie długo łapie fixa  :mad:

*

Offline rc23

• **
  • 168
  • Sprzęt: Xperia
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2008, 23:05:20 »
u mnie raczej szybko, jesli 40sec /minuta to szybko... :mrgreen:

*

Offline tomwol

• 49
  • Sprzęt: C IV
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:03:55 »
[...] czy gps ma problem przy nawigowaniu wypada z trasy itd...
nie zalezy mi na blyskawicznym ustaleniu pozycji, bo gpsa bede uzywal sporadycznie, jak z widocznoscia satelit w miescie, w czasie jazdy przez las, testowal juz ktos to cudo pod tym katem??[...]

AM 5 śmiga bez problemu. Zimy start trwa krócej niż minuta, jest stabilny, szybko się odnajduje, nie wypada z trasy, ogólnie 5+  :proud:

*

Offline andree

• **
  • 104
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:22:00 »
Zrobiłem z Diamondem i Automapą trasę z Polski do Francji i z powrotem - w deszczu, w słońcu, w nocy i za dnia, w mieście i na autostradach (jedynie lasu brakuje). Nigdy nie stracił sygnału, przy 140 nie gubił się i dawał rade przeliczać trasę gdy ją zmieniłem. Wcześniej używałem Della X50v i GPS na BT na SirfStarIII, nie widzę różnic. Fakt, że warto jeszcze sprawdzić Diamonda w lesie itp - poprzedni GPS działał nawet, gdy leżał w kieszonce deski rozdzielczej (po złapaniu fixa).

*

Offline sivy

• **
  • 178
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2008, 14:02:45 »
przestaje działać powżej 230 - znaczy się działą ale nie wie gdzie jest. od 200 ma już kłopoty z łapaniem sygnału.

*

Offline Piti81

• **
  • 138
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2008, 14:08:10 »
przestaje działać powżej 230 - znaczy się działą ale nie wie gdzie jest. od 200 ma już kłopoty z łapaniem sygnału.
To tylko w Nimczech będą problemy z nim, przynajmniej oficjalnie i legalnie :P ;-)
U mnie działa znakomcie również. Aktualizuję dane o satkach QuickGPSem i fixa mam w 15-30 sekund. Pozdr.

*

Offline sivy

• **
  • 178
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2008, 14:12:12 »
To tylko w Nimczech będą problemy z nim, przynajmniej oficjalnie i legalnie :P ;-)
U mnie działa znakomcie również. Aktualizuję dane o satkach QuickGPSem i fixa mam w 15-30 sekund. Pozdr.

no w polsce jeszcze nie ma policji (przynajmniej ja nie spotkałem) na autostradzie stryków - konin - poznanń - nowy tomyśl,  wiec półegalnie ale też mogą być  problemy. tylko tam raczej zgubić się nie można:)

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2008, 15:38:16 »
bosko dziekuje za wypowieedzi ;)
pozdrawiam
Wiechu

*

Offline Malikpa

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 30, 2008, 15:48:50 »

AM 5 śmiga bez problemu. Zimy start trwa krócej niż minuta, jest stabilny, szybko się odnajduje, nie wypada z trasy, ogólnie 5+  :proud:

tomwol, ktora wersja AM5? 5.0.5 czy 5.0.7?
O rly?

*

Offline tomwol

• 49
  • Sprzęt: C IV
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2008, 08:44:43 »

tomwol, ktora wersja AM5? 5.0.5 czy 5.0.7?

5.05

*

Offline Malikpa

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 31, 2008, 10:41:17 »
Naczytalem sie gdzies glupot ze 5.0.5 nie dziala na htc diamond i wozilem sie z tomtomem. Dzisiaj leci reinstalka. Dzieki za info.
O rly?

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 02, 2008, 11:57:15 »
Witam
Moje pytanko jest takie czy można podłączyć zew. GPS nokia LD-3W do MDA CIV? chodzi o to gdyby z wew. były problemy to czy jest szansa na chipset sirfstarIII? I czy taki zestaw działałby z AM?

*

Offline DS.

• **
  • 227
  • Sprzęt: Diamond + Rikaline6033[SPARE PART]
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 02, 2008, 14:22:51 »
Witam
Moje pytanko jest takie czy można podłączyć zew. GPS nokia LD-3W do MDA CIV? chodzi o to gdyby z wew. były problemy to czy jest szansa na chipset sirfstarIII? I czy taki zestaw działałby z AM?
można ale po co ? dlaczego miały by być problemy z wewnętrznym ?
mój stary Rikaline łapie fixa po ponad 1-2 minut, Diamond robi to samo w ciągu 10 sekund  :mrgreen:

*

Offline Rafi1980

• **
  • 143
  • HTC Sensation
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:35:03 »
Pytam bo nieznam tego urządzenia i tego chipset-u a wiem że LD-3W działa u mnie bez problemów.
Dzięki za info pozdrawiam :ok:

Jeszcze tydzień i MDA CIV powinien być u mnie :E

*

Offline TFiedoruk

• *
  • 79
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 06, 2008, 15:08:52 »
Ostatnio poleciał u mnie update AM z 5.0.7 na 5.1. Śmiga aż miło :D

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:07:49 »
słyszałem ze to nie GPS a bład w automapie po przekroczeniu 200km/h
Zmiany (wersja 5.1.0):
Poprawiony błąd zbędnej rekalkulacji trasy przy prędkościach ponad 200km/h.

*

Offline sivy

• **
  • 178
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:10:42 »
Zmiany (wersja 5.1.0):

a to może dlatego głupiał:) i fakt jechałem na am5.0.7, zobaczymy jak bedzie z 5.1

*

Offline mags

• 27
    • Fotografia
  • Sprzęt: omnia
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:49:47 »
Zmiany (wersja 5.1.0):

a to może dlatego głupiał:) i fakt jechałem na am5.0.7, zobaczymy jak bedzie z 5.1

To nie może być wina gps przy tej technologii, nie może być ten gps aż taaak gorszy od sirfstarIII, który działa nawet w samolocie np. przy 800km/h (aplikacja iGo)
Poczytaj Regulamin - potrzebna zgoda

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2008, 13:38:35 »
Witam
można ale po co ? dlaczego miały by być problemy z wewnętrznym ?
mój stary Rikaline łapie fixa po ponad 1-2 minut, Diamond robi to samo w ciągu 10 sekund  :mrgreen:

Potwierdzam. Byłem baaardzo zadowolony z Rikaline 6033, ale Diamond szybkością łapania fixa mnie rozwalił (ok 5-10 sek). Nie wiem jak będzie w gorszą pogodę, ale póki co trzyma zasięg.  Jedyne co to można się pokusić żeby chodził z modułem zewn dla oszczednosci baterii i jej ciepłoty, wczoraj jak jechałem w słońcu i włączonym GPS i jeszcze z wpiętą ładowarką to grzała się na maksa....

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:50:21 »
A ja mam problem , bo am5 łapie mi sygnał dopiero po 2-3 minutach .
:(
Nie wiem czym to jest spowodowane , i nie wiem też czy tego A-GPS trzeba jakoś specjalnie włączać czy jak ?
;(
Pozdrawiam

*

Offline vqsoft

• **
  • 123
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 12, 2008, 21:53:04 »
Nie wiem czym to jest spowodowane , i nie wiem też czy tego A-GPS trzeba jakoś specjalnie włączać czy jak ?
;(
Pozdrawiam

czasami tak bywa . mam to samo na mio mimo wgrywania co dziennie nowych efemeryd.

*

Offline TFiedoruk

• *
  • 79
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: MDA Compact IV
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 12, 2008, 23:57:26 »
U mnie różnie. Duży wpływ ma na to pogoda. Jakiś deszczyk czy spore zachmurzenie i już dłużej łapie sygnał.

*

Offline RafalPL

• **
  • 112
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 13, 2008, 05:01:45 »
ja korzystam z GPS w następujący sposób QuickGPS sciągasz położenie satelitów i TOMTOM 7 w samochodzie łapie do 1min bo jak się nie odświeży pozycji satelitów to on szuka i szuka nawet 8min ale działa ok testowany na Highway 120mil/h trasa NY-NJ w wysokim zabudowaniu jest ok testowany na Manhattanie 5/6AV od 59st gdzie mamy budynki do 366m

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 13, 2008, 18:21:31 »
Tylko że mam jakieś problemy z uruchomieniem tego QuickGPS , po prostu się nie chce odpalić .

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 14, 2008, 22:41:02 »
Tylko że mam jakieś problemy z uruchomieniem tego QuickGPS , po prostu się nie chce odpalić .
Jeżeli masz problem z uruchomieniem QuickGPS to zrób reset urządzenia i powinno zadziałać

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 17, 2008, 10:00:26 »
Ok, po pierwsze to co znaczy uruchomienie QuickGPS'a ? bo to tylko kliknięcie i tyle, nic się nie pojawi, żaden pasek postepu i okno konfiguracji, pojawi się jedynie centralnie kręcące sie kółeczko mówiące że coś się w tle zadziało i tu musimy zaufać, że to była aktualizacja listy.

Czy można go jakoś skonfigurować, aby taką aktualizację sam wykonywał co jakiś czas ?

*

Offline 110011

• 13
  • Sprzęt: GT-N7000
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 17, 2008, 12:35:23 »
Ok, po pierwsze to co znaczy uruchomienie QuickGPS'a ? bo to tylko kliknięcie i tyle, nic się nie pojawi, żaden pasek postepu i okno konfiguracji, pojawi się jedynie centralnie kręcące sie kółeczko mówiące że coś się w tle zadziało i tu musimy zaufać, że to była aktualizacja listy.

Czy można go jakoś skonfigurować, aby taką aktualizację sam wykonywał co jakiś czas ?

No niezupełnie, pojawia się informacja o możliwości zaktualizowania położenia satelitów, oraz ważność poprzedniej aktualizacji, która trwa 6 dni.
Pojawia sie pasek postępu aktualizacji, więc jest trochę informacji. Fakt, że również miałem problem z uruchomieniem QuickGPS'a, ale ostatnio zaskakuje poprawnie.
Pierwsze uruchomienie Tomka, czy automapy, zaraz po instalacji wiąże się z dłuższym czasem oczekiwania na znalezienie sygnału GPS, kolejne uruchomienia, to
około 1 min. czekania na sygnał.

Mnie intersuje natomiast nieco dziwny interfejs i ustawienia.

Ja w programie  "zewnętrzny GPS"  w zakładce "sprzęt" -port sprzętu ustawiłem brak (bo jak rozumiem, dotyczy tylko urządzeń zew.), szybkość trans. zostawiłem 4800. W zakładce dostęp mam automatycznie zarządzaj sys. GPS. A pierwsza zakładka "programy" jest COM4 i wszystko hula i gra ;-)